- wt sty 30, 2018 8:37 am
Witam,
moja żona i ja wybraliśmy mieszkanie własnościowe, które spełnia nasze oczekiwania i ma służyć oszczędnościom na czynszu na emeryturze. Problemem jest teraz to, że[url]kredyt[/url] zostanie spłacony dopiero, gdy będę miał 76 lat (moja żona będzie miała wtedy 71 lat). Zastanawia nas, czy taka sytuacja ma sens, dlatego kierujemy to pytanie do forum. Oto podstawowe dane finansowania (finansowanie nie jest jednak pytaniem do forum, jest tylko podane dla zilustrowania sytuacji):
Cena zakupu: €460.000,- (w tym prowizja dla pośrednika, notariusza i podatek od nabycia nieruchomości)
Wkład własny: €100.000,-
Pozostała kwota do sfinansowania: €360.000,-
Tilgung: €1300,- (nie możemy sobie pozwolić na więcej ze względu na comiesięczne dodatkowe koszty za[url]Dom[/url] ).
Okres kredytowania: 20 lat
Pozostały okres: 7 lat i 5 miesięcy przy 5% oprocentowaniu z miesięczną ratą €1.660,-
Dodatkowa spłata: możliwa tylko do kwoty €40.000, ponieważ nie ma więcej oszczędności. Miesięcznie można zaoszczędzić €200,-
Problemem w tej sytuacji jest[url]refinansowanie[/url] . Obydwoje zarabiamy dobrze, więc z emerytury będziemy w stanie spłacić resztę [url]kredytu[/url] w wysokości €1660,-. Obecnie wynajmujemy mieszkanie za €1400,-, a czynsz za 20 lat prawdopodobnie będzie wynosił €1660,- lub nawet więcej.
Jeśli za 20 lat[url]refinansowanie[/url] jest możliwe tylko po wysokiej stopie procentowej, np. 10%, to spłata będzie niemożliwa. Dlatego sprzedalibyśmy mieszkanie i zakupilibyśmy inne, tańsze. Mieszkanie zostałoby sprzedane po zadowalającej cenie, ponieważ jest z 2002 roku, zlokalizowane w nowym osiedlu, wysokiej jakości, blisko Frankfurtu, co ułatwia dojazd dla dojeżdżających do pracy oraz niewiele hałasu. Dlatego nie sądzę, żeby sprzedaż była problemem. Ale jeśli jednak... Załóżmy, że zostałoby sprzedane po bardzo niskiej cenie, to i tak wyszlibyśmy lepiej niż płacąc przez 20 lat czynsz w wysokości €1400 i więcej, a cała kwota za czynsz poszłaby na marne.
Załóżmy, że EBC nadal drukuje dużo pieniędzy i za 20 lat, dzięki dodatkowym wpłatom (aby zrównoważyć wyższe płace i inflację), udało nam się znacznie zmniejszyć pozostałą kwotę. W takim przypadku wszystko wygląda dobrze. A jeśli nie...
Alternatywą byłoby zakupienie dwupokojowego mieszkania do wynajęcia, które moglibyśmy finansować bez problemu... pominąć... wszyscy ci kredytowi pośrednicy, którzy namawiają do wzięcia większego[url]kredytu[/url] , aby ich prowizja była wyższa...
Dziękuję za opinie na ten temat.
moja żona i ja wybraliśmy mieszkanie własnościowe, które spełnia nasze oczekiwania i ma służyć oszczędnościom na czynszu na emeryturze. Problemem jest teraz to, że
Cena zakupu: €460.000,- (w tym prowizja dla pośrednika, notariusza i podatek od nabycia nieruchomości)
Wkład własny: €100.000,-
Pozostała kwota do sfinansowania: €360.000,-
Tilgung: €1300,- (nie możemy sobie pozwolić na więcej ze względu na comiesięczne dodatkowe koszty za
Okres kredytowania: 20 lat
Pozostały okres: 7 lat i 5 miesięcy przy 5% oprocentowaniu z miesięczną ratą €1.660,-
Dodatkowa spłata: możliwa tylko do kwoty €40.000, ponieważ nie ma więcej oszczędności. Miesięcznie można zaoszczędzić €200,-
Problemem w tej sytuacji jest
Jeśli za 20 lat
Załóżmy, że EBC nadal drukuje dużo pieniędzy i za 20 lat, dzięki dodatkowym wpłatom (aby zrównoważyć wyższe płace i inflację), udało nam się znacznie zmniejszyć pozostałą kwotę. W takim przypadku wszystko wygląda dobrze. A jeśli nie...
Alternatywą byłoby zakupienie dwupokojowego mieszkania do wynajęcia, które moglibyśmy finansować bez problemu... pominąć... wszyscy ci kredytowi pośrednicy, którzy namawiają do wzięcia większego
Dziękuję za opinie na ten temat.