Re: Pytania podatkowe dotyczące inwestycji walutowych -> Inwestycje w kryptowaluty WHEN Bitcoin i inne).
Napisany przez thomasp -
- wt sty 30, 2018 1:24 pm
Witajcie razem.
Mam pytanie dotyczące inwestycji na pewno jeszcze stosunkowo nowym rynku[url]kryptowalut[/url] ...
Załóżmy, że ktoś zainwestował w grudniu 2017 roku na odpowiedniej platformie handlowej w Internecie w kryptowalutę i w styczniu 2018 roku sprzedał te pozycje z zyskiem w wysokości ogółem 5000 EUR na tej samej platformie handlowej. Kapitał pozostał na koncie po uzyskanej wpłacie, na wspomnianej platformie handlowej z siedzibą za granicą. (Podatki nie są pobierane automatycznie przez tę platformę!) Niemal natychmiast po tym (2 dni później) pojawiła się okazja do ponownego, niższego zakupu tej samej[url]kryptowaluty[/url] . Wyjęte na krótko 5000 EUR zostały zatem ponownie zainwestowane.
Moje pytania w tej sprawie to:
Jeśli ta osoba chce trzymać pozycje zainwestowanych około 5000 EUR długoterminowo, np. do roku 2021, czy musi opodatkować zysk w wysokości 5000 EUR w roku 2019, nie mając jednak pewności, czy zysk zainwestowanych 5000 EUR w 2021 roku nie przekształci się w całkowitą stratę?
Jeśli ta inwestycja doprowadziłaby do straty, jak ta osoba może to odliczyć podatkowo, jeśli poza tym nie przeprowadzone zostały żadne inne działania giełdowe do ewentualnego odliczenia?
Czy opodatkowanie 5000 EUR zysku w 2019 roku byłoby wtedy błędne i czy ta osoba mogłaby poczekać być może aż do 2021 roku, aby wówczas, po sprzedaży w 2021 roku, dokonać rozliczenia podatkowego?
Z góry dziękuję i być może jakiś specjalista zechce udzielić odpowiedzi...
Mam pytanie dotyczące inwestycji na pewno jeszcze stosunkowo nowym rynku
Załóżmy, że ktoś zainwestował w grudniu 2017 roku na odpowiedniej platformie handlowej w Internecie w kryptowalutę i w styczniu 2018 roku sprzedał te pozycje z zyskiem w wysokości ogółem 5000 EUR na tej samej platformie handlowej. Kapitał pozostał na koncie po uzyskanej wpłacie, na wspomnianej platformie handlowej z siedzibą za granicą. (Podatki nie są pobierane automatycznie przez tę platformę!) Niemal natychmiast po tym (2 dni później) pojawiła się okazja do ponownego, niższego zakupu tej samej
Moje pytania w tej sprawie to:
Jeśli ta osoba chce trzymać pozycje zainwestowanych około 5000 EUR długoterminowo, np. do roku 2021, czy musi opodatkować zysk w wysokości 5000 EUR w roku 2019, nie mając jednak pewności, czy zysk zainwestowanych 5000 EUR w 2021 roku nie przekształci się w całkowitą stratę?
Jeśli ta inwestycja doprowadziłaby do straty, jak ta osoba może to odliczyć podatkowo, jeśli poza tym nie przeprowadzone zostały żadne inne działania giełdowe do ewentualnego odliczenia?
Czy opodatkowanie 5000 EUR zysku w 2019 roku byłoby wtedy błędne i czy ta osoba mogłaby poczekać być może aż do 2021 roku, aby wówczas, po sprzedaży w 2021 roku, dokonać rozliczenia podatkowego?
Z góry dziękuję i być może jakiś specjalista zechce udzielić odpowiedzi...