- śr sty 31, 2018 10:24 am
Cześć wszystkim,
chciałbym poznać wasze opinie na temat naszej sytuacji.
Mój partner i ja od tygodni zastanawiamy się, jaka forma finansowania jest dla nas właściwa.
Mieliśmy już kilka spotkań w banku, jeszcze przed nami kilka.
Oto nasza sytuacja wyjściowa:
Działka budowlana o powierzchni około 1000m², musi zostać jeszcze uzbrojona, koszt około 30 000 EUR.
Koszt budynku (w pełni wyposażonego w kuchnię, łazienkę, ogrzewanie) -[url]Dom[/url] z betonu komórkowego, który zostanie postawiony w jeden dzień, około 270 000 EUR.
Kapitał własny 30 000 EUR. Aktualne dochody około 3800 EUR netto. (2 osoby pracujące)
Aktualne rozważania:
Sparkasse próbuje wciągnąć nas w konstrukcję (produkt łączony,[url]kredyt[/url] i oszczędności budowlane). Ich zdaniem, w obecnym okresie niskich stóp procentowych jest to najbardziej sensowne rozwiązanie, ponieważ w ten sposób praktycznie nie ponosimy ryzyka w tym czasie. W ciągu pierwszych 15 lat praktycznie nie spłaca się nic, tylko oszczędza pieniądze w oszczędnościach budowlanych.
Ja natomiast jestem bardziej za kredytem ratalnym z możliwą spłatą w wysokości 3% na 15 lat. Oczywiście, narażony jestem wtedy na ryzyko wzrostu oprocentowania, ale już prawie połowę domu zapłacę i faktycznie korzystam z obecnie korzystnych stóp procentowych (ponieważ na początku płacę więcej odsetek niż spłat). Nawet jeśli stopy procentowe wzrosną, obliczają się one wówczas od znacznie niższej kwoty niż obecnie, w momencie wiązania stopy procentowej. A mogę również dokonywać dodatkowych spłat.
Proszę o waszą pomoc, czy coś źle widzę.
Cała ta tematyka sprawia, że nie mogę spać.
Bardzo dziękuję z góry.
chciałbym poznać wasze opinie na temat naszej sytuacji.
Mój partner i ja od tygodni zastanawiamy się, jaka forma finansowania jest dla nas właściwa.
Mieliśmy już kilka spotkań w banku, jeszcze przed nami kilka.
Oto nasza sytuacja wyjściowa:
Działka budowlana o powierzchni około 1000m², musi zostać jeszcze uzbrojona, koszt około 30 000 EUR.
Koszt budynku (w pełni wyposażonego w kuchnię, łazienkę, ogrzewanie) -
Kapitał własny 30 000 EUR. Aktualne dochody około 3800 EUR netto. (2 osoby pracujące)
Aktualne rozważania:
Sparkasse próbuje wciągnąć nas w konstrukcję (produkt łączony,
Ja natomiast jestem bardziej za kredytem ratalnym z możliwą spłatą w wysokości 3% na 15 lat. Oczywiście, narażony jestem wtedy na ryzyko wzrostu oprocentowania, ale już prawie połowę domu zapłacę i faktycznie korzystam z obecnie korzystnych stóp procentowych (ponieważ na początku płacę więcej odsetek niż spłat). Nawet jeśli stopy procentowe wzrosną, obliczają się one wówczas od znacznie niższej kwoty niż obecnie, w momencie wiązania stopy procentowej. A mogę również dokonywać dodatkowych spłat.
Proszę o waszą pomoc, czy coś źle widzę.
Cała ta tematyka sprawia, że nie mogę spać.
Bardzo dziękuję z góry.