Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Różne podejścia do regulacji długów przez adwokata. Które jest lepsze?

Napisany przez Kassenverwalter
Witajcie,
ostatnio się tu przeprowadziłam i obecnie otrzymuję świadczenia zgodnie z ustawą SGBII w wysokości 409 [url]euro[/url] miesięcznie.
Nie płacę czynszu, ponieważ również jest pokrywany przez urząd pracy.
Obecnie mam kilka długów wynikających głównie z wyższych opłat za transport oraz wizyt u dentysty. Trzech wierzycieli grozi mi natychmiastową egzekucją. Dlatego pilnie potrzebuję porady.
Mam łącznie 15 wierzycieli. 4 wierzycieli otrzymuje ode mnie już raty - 3 po 10 [url]euro[/url] miesięcznie, jeden 25 [url]euro[/url] miesięcznie.
Nie jestem w stanie obecnie opłacić reszty.
Zdecydowałam się skorzystać z pomocy doradcy ds. zadłużenia, który będzie negocjować z pozostałymi wierzycielami. Początkowo miałam umówioną wizytę w centralnym biurze ds. zadłużenia. Miało to miejsce 23 stycznia. Jednak kiedy umawiałam termin mieliśmy dopiero 2 stycznia, więc wydawało mi się to zbyt długie oczekiwanie. Wiem! Zazwyczaj ludzie czekają znacznie dłużej, jak się dowiedziałam. Ale mając już trzy wezwania do zapłaty do wykonania, chciałam działać szybko.
Teraz mam dwóch prawników, którzy zajmują się doradztwem w sprawach zadłużenia. Ponieważ przysługuje mi tzw. karta poradnictwa, nie musiałabym płacić.
Prawnik nr 1 powiedział mi, żebym już nic nie płaciła, nawet bieżących rat. Powinienem założyć [url]konto[/url] zabezpieczone przed zajęciem (co i tak chciałam zrobić) oraz umówić się na spotkanie z nim.
Prawnik nr 2 chce negocjować z wierzycielami - miałbym przelewać mu miesięcznie 150 [url]euro[/url] dla 15 wierzycieli, które on przekazywałby tym 15 wierzycielom. Oczywiście wszystko musiałoby zostać wcześniej uzgodnione przez WSZYSTKICH. Na moje pytanie, jakie dodatkowe koszty mogą mnie jeszcze spotkać (co w moim przypadku zostałoby opłacone przez miasto) powiedział, że nie ma dodatkowych opłat, tylko miesięczne raty w wysokości 150 [url]euro[/url].
Która strategia postępowania jest właściwa? Czy można ufać prawnikowi nr 2? Nie wiem, czy mogę podać jego nazwisko tutaj, w przeciwnym razie ktoś mógłby wejść na jego stronę i wyrobić sobie zdanie.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Susanne

Napisany przez florianmeier
Adwokatom generalnie nie ufałem.

Ponieważ długi są oczywiście spłacalne, adwokat 2 jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż adwokat 1.

Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne zajęcie się długami, uzgodnienie rat spłaty i ich terminowe regulowanie.

Chętnie zajmowałbym się tym samodzielnie, ale obecnie jest to nie do zaakceptowania.
Bardzo by mi pomogło, gdyby ktoś przejrzał upoważnienie, które muszę podpisać. Chcę się upewnić, czy nie narażam się na jakieś konsekwencje, czy też wszystko jest w porządku. Z góry dziękuję! W załączniku upoważnienie...

Napisany przez Bitte
Jeśli byłbym w obszarze SGBII, złożyłbym wniosek o upadłość konsumencką. Po 6 latach wolny od długów.
Trzeba także zauważyć, że ponad określoną kwotę pieniędzy (wynagrodzenie), nie wolno i nie można zajmować wynagrodzenia !! Istnieje granica (nie mogę powiedzieć gdzie jest).
To, co pokazałeś/-aś, nigdy bym nie podpisał/-ał(-a) - lepiej złożyć wniosek o upadłość konsumencką.

Napisany przez Malapascua

To, co pokazałeś, nigdy bym nie podpisał, wolałbym złożyć wniosek o osobiste bankructwo.

W Niemczech panuje pełne zatrudnienie i każdy, kto potrafi tylko do trzech, znajdzie pracę. Ponieważ osoba zadająca pytanie wyraźnie potrafi pisać, nie będzie długo pobierać zasiłku ALG2. Sześć lat to cholernie długi czas, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że długi prawdopodobnie stanowią całkowicie śmieszną sumę.

Napisany przez Bitte
Arbeitslosengeld 2 jest teraz, a od 2017 roku wynosi 416 [url]euro[/url] na każdy miesiąc.

@Malapascura, nie myl się. Spójrz wokół siebie, ile osób nie chce pracować od wielu lat już !!

Osobiście złożyłbym wniosek o prywatną upadłość, a 6 lat szybko minie.

Łącznie 15 wierzycieli i jaka jest ogólna kwota długu ??

Dziękuję za Wasze odpowiedzi! Chciałbym odpowiedzieć podsumowująco: Ogólna suma długów jest w granicach możliwości. Na każdego wierzyciela przypada od 150 do 300 [url]euro[/url]. Łącznie to około 3000 do 4000 [url]euro[/url]!
Nie chcę, chyba, mieć prywatnej egzekucji. Prawdopodobnie nie opłaca się przy takiej sumie. Nie chciałbym również upierać się przy obecnej sytuacji i nie płacić. Jednakże nie jestem w stanie, nawet jeśli sam ustalę raty, nic zrobić z obecnymi 409 [url]euro[/url].
@Proszę: Dlaczego nie podpisać? Co jest nie tak z pełnomocnictwem? Z tego, co przeczytałem, normalne jest podpisanie takiego dokumentu, aby adwokat mógł działać. Tylko w przypadku poszczególnych punktów nie jestem pewien.

@Proszę: 409,- lub 416,- [url]euro[/url]. To nie sprawi, że kapusta będzie grubsza. Bardzo chętnie pracuję/mogę i chcę pracować. Myślę również, że szybko znajdę pracę. Wtedy będę mógł/mogę też płacić więcej albo szybciej. Musiałem/musiłem jednak działać JUŻ teraz z powodu nakazów egzekucyjnych, a kwoty rosną z każdym razem.

Napisany przez Malapascua

Zasiłek dla bezrobotnych 2 wzrósł teraz, a dokładnie od 2017 roku, do 416 [url]euro[/url] na miesiąc.

@Malapascura, nie myl się. Spójrz sobie, ile osób nie chce pracować i to od wielu lat!!

Osobiście złożyłbym wniosek o upadłość konsumencką i 6 lat szybko minie.

Z powodu 3.000 [url]euro[/url]... to tak mało istotne, że nawet nikomu na zasiłku bym tego nie radził.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata