Re: Jak zrezygnować z ubezpieczenia komunikacyjnego po wypadku - jak się zachowuje klasa bonusowa?
Napisany przez BenniG -
- ndz lut 04, 2018 8:20 am
Dzień dobry,
w zeszłym tygodniu miałem wypadek. Warsztat oszacował szkodę na około 3.150 € na moim 10-letnim Volvo. Ponieważ kupiłem samochód 18 miesięcy temu za 5.500 €, moim zdaniem naprawa rzeczoznawcza nie ma sensu (ponieważ nie wystąpiły żadne inne techniczne uszkodzenia poza jednym z dwóch tonów sygnałowych).
Mając klasę zniżki SF21 i dodatkowo[url]ubezpieczenie[/url] Kasko-Plus, które w przypadku całkowitej szkody w ciągu 24 miesięcy od zakupu zwróciłby mi cenę zakupu, mimo niskiej wartości pełna polisa ubezpieczenia komunikacyjnego była dla mnie opłacalna. Składka OC i AC wynosiła 342 € rocznie.
Ale co mam teraz zrobić? Wypłacić wartość naprawy po odjęciu podatku VAT i udziału własnego - 2.350 €. W wyniku szkody spadłbym w przyszłym roku do klasy SF13. Jednak moim zdaniem jest to najrozważniejsze rozwiązanie. Wtedy aktualna składka wzrośnie o roczne 30 € (od 26% do 32%).
Jednak teraz najprawdopodobniej pełne[url]ubezpieczenie[/url] AC nie jest już opłacalne - dlatego wydaje mi się, że najrozsądniejszym działaniem będzie wypowiedzenie/rezygnacja z polisy. Czy jest to możliwe w trakcie roku kalendarzowego?
Jednak jesienią planuję kupić nowy samochód, który zdecydowanie chcę ubezpieczyć na pełny pakiet AC. Co się stanie, jeśli w tym roku nie byłem ubezpieczony pełnokaskowo przez co najmniej 6 miesięcy? Czy spowoduje to przeniesienie mnie do klasy SF12?
Jestem ciekawy Waszych opinii i z góry dziękuję serdecznie.
Pozdrowienia,
BenniG
w zeszłym tygodniu miałem wypadek. Warsztat oszacował szkodę na około 3.150 € na moim 10-letnim Volvo. Ponieważ kupiłem samochód 18 miesięcy temu za 5.500 €, moim zdaniem naprawa rzeczoznawcza nie ma sensu (ponieważ nie wystąpiły żadne inne techniczne uszkodzenia poza jednym z dwóch tonów sygnałowych).
Mając klasę zniżki SF21 i dodatkowo
Ale co mam teraz zrobić? Wypłacić wartość naprawy po odjęciu podatku VAT i udziału własnego - 2.350 €. W wyniku szkody spadłbym w przyszłym roku do klasy SF13. Jednak moim zdaniem jest to najrozważniejsze rozwiązanie. Wtedy aktualna składka wzrośnie o roczne 30 € (od 26% do 32%).
Jednak teraz najprawdopodobniej pełne
Jednak jesienią planuję kupić nowy samochód, który zdecydowanie chcę ubezpieczyć na pełny pakiet AC. Co się stanie, jeśli w tym roku nie byłem ubezpieczony pełnokaskowo przez co najmniej 6 miesięcy? Czy spowoduje to przeniesienie mnie do klasy SF12?
Jestem ciekawy Waszych opinii i z góry dziękuję serdecznie.
Pozdrowienia,
BenniG