Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Jak zrezygnować z ubezpieczenia komunikacyjnego po wypadku - jak się zachowuje klasa bonusowa?

Napisany przez BenniG
Dzień dobry,

w zeszłym tygodniu miałem wypadek. Warsztat oszacował szkodę na około 3.150 € na moim 10-letnim Volvo. Ponieważ kupiłem samochód 18 miesięcy temu za 5.500 €, moim zdaniem naprawa rzeczoznawcza nie ma sensu (ponieważ nie wystąpiły żadne inne techniczne uszkodzenia poza jednym z dwóch tonów sygnałowych).

Mając klasę zniżki SF21 i dodatkowo [url]ubezpieczenie[/url] Kasko-Plus, które w przypadku całkowitej szkody w ciągu 24 miesięcy od zakupu zwróciłby mi cenę zakupu, mimo niskiej wartości pełna polisa ubezpieczenia komunikacyjnego była dla mnie opłacalna. Składka OC i AC wynosiła 342 € rocznie.

Ale co mam teraz zrobić? Wypłacić wartość naprawy po odjęciu podatku VAT i udziału własnego - 2.350 €. W wyniku szkody spadłbym w przyszłym roku do klasy SF13. Jednak moim zdaniem jest to najrozważniejsze rozwiązanie. Wtedy aktualna składka wzrośnie o roczne 30 € (od 26% do 32%).

Jednak teraz najprawdopodobniej pełne [url]ubezpieczenie[/url] AC nie jest już opłacalne - dlatego wydaje mi się, że najrozsądniejszym działaniem będzie wypowiedzenie/rezygnacja z polisy. Czy jest to możliwe w trakcie roku kalendarzowego?

Jednak jesienią planuję kupić nowy samochód, który zdecydowanie chcę ubezpieczyć na pełny pakiet AC. Co się stanie, jeśli w tym roku nie byłem ubezpieczony pełnokaskowo przez co najmniej 6 miesięcy? Czy spowoduje to przeniesienie mnie do klasy SF12?

Jestem ciekawy Waszych opinii i z góry dziękuję serdecznie.

Pozdrowienia,
BenniG

Re: Jak zrezygnować z ubezpieczenia komunikacyjnego po wypadku - jak się zachowuje klasa bonusowa?

Napisany przez Hanomag

Wypłać wartość renowacji pomniejszoną o podatek VAT i wkład własny - 2,350 €. Po szkodzie spadłbym w przyszłym roku do klasy SF13. Moim zdaniem jest to jednak najbardziej sensowna opcja. Składka roczna wzrosłaby o 30 € (z 26% na 32%).

Jeśli [url]ubezpieczenie[/url] od szkód komunikacyjnych zostanie zawieszone na dłużej niż rok, to klasa SF wygasa. Dla nowego pojazdu można wtedy przejąć klasę SF z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej. Jeśli jest ona równie dobra lub lepsza niż ta z poprzedniego ubezpieczenia od szkód komunikacyjnych, można uniknąć wzrostu składki.

Cytat autora BenniG
Teraz opłaca się prawdopodobnie zrezygnować z ubezpieczenia wszystkich ryzyk - wydaje mi się więc, że najlepszym rozwiązaniem jest zakończenie tego.

Cytat autora BenniG
Czy jest to możliwe w trakcie roku?

Zazwyczaj można zrezygnować z ubezpieczenia od szkód komunikacyjnych na koniec kwartału lub po rozliczeniu szkody.

Jesienią dostanę jednak nowy samochód, który zdecydowanie chcę ponownie ubezpieczyć ubezpieczeniem wszechstronnym. Co się stanie, jeśli w tym roku nie byłbym co najmniej przez 6 miesięcy ubezpieczony na pełne ryzyko?
Czy zostanę wtedy tylko przekwalifikowany do klasy SF12?

W zależności od tabeli rabatowej prawdopodobnie otrzymasz wraż WN 20 jesienią i zostaniesz cofnięty do klasy WN 12 w styczniu.

Napisany przez BenniG

Jeśli [url]ubezpieczenie[/url] autocasco zostanie zawieszone na dłużej niż rok, wygasną jego kategorie SF. Dla nowego pojazdu można wówczas przejąć kategorię SF z ubezpieczenia OC. Jeśli jest ona tak dobra lub lepsza niż ta z poprzedniego ubezpieczenia casco, można uniknąć wzrostu składki. Zazwyczaj [url]ubezpieczenie[/url] casco można anulować na koniec kwartału lub po rozliczeniu szkody. W zależności od tabeli zniżek, jesienią prawdopodobnie otrzymasz kategorię SF 20, a w styczniu zostaniesz cofnięty do SF 12.

[url]ubezpieczenie[/url] OC po pierwszej szkodzie w 2018 r.: Aktualna klasa SF:
SF 21 (stawka składki 26 %)

Klasa SF od 01.01.2019 r. bez cofnięcia:
SF 22 (stawka składki 26 %)

Cofnięcie klasy SF od 01.01.2019 r.:
SF 10 (stawka składki 36 %)

Dodatkowe obciążenie składki w ciągu najbliższych 3 lat:
187,50 €

Jeśli kwota szkody jest mniejsza niż 187,50 €, wtedy zwykle opłaca się samemu pokryć szkodę z OC.

[url]ubezpieczenie[/url] autocasco po pierwszej szkodzie w 2018 r.: Aktualna klasa SF:
SF 21 (stawka składki 26 %)

Klasa SF od 01.01.2019 r. bez cofnięcia:
SF 22 (stawka składki 26 %)

Cofnięcie klasy SF od 01.01.2019 r.:
SF 13 (stawka składki 32 %)

104,96 €

Umówiłeś się na składkę własną w wysokości 300,00 €. Jeśli kwota szkody jest mniejsza niż 404,96 € (300,00 € + 104,96 €), wtedy zwykle opłaca się samemu pokryć szkodę z autocasco.
Tak mówi kalkulator szkód ubezpieczeniowych. Jeśli więc rozliczę szkodę z mojego samochodu i samochodu przeciwnika, zazwyczaj od 1.1.2019 r. przejdę do klasy SF10 z OC i do klasy SF13 z autocasco. Czy będzie obniżony jedynie rabat wolności dla bardziej wartościowego ubezpieczenia?

Dlaczego miałbym dostać SF20 jesienią, skoro obecnie mam SF21?

Napisany przez Hanomag

[url]ubezpieczenie[/url] OC po pierwszej szkodzie w 2018 roku:

W Twoim pierwszym poście nie wspomniałeś o szkodzie OC, dlatego polecam zawieszenie polisy AC na rok.

187,50 €
Jeśli wartość szkody jest niższa niż 187,50 €, zazwyczaj opłaca się samemu wziąć odpowiedzialność za szkodę OC.

Moje [url]ubezpieczenie[/url] informuje o całkowitym dodatkowym obciążeniu składki. Dlatego może się opłacać nawet wtedy, gdy wartość szkody jest wyższa.

Ustalono, że ponosisz koszt udziału własnego w wysokości 300,00 €. Jeśli wartość szkody jest niższa niż 404,96 € (300,00 € + 104,96 €), zazwyczaj opłaca się samemu wziąć odpowiedzialność za szkodę AC.
Tak mówi kalkulator szkód ubezpieczyciela. Jeśli teraz dokonam rozliczenia szkody na moim oraz na aucie przeciwnika, zazwyczaj od 1.1.2019 roku będę miał uznawane 10 lat bezszkodowej jazdy w polisie OC i 13 lat w polisie AC.

Patrząc na trzy lata, to chyba słuszne.

Czy tylko rabat na wolność w wyższej polisie ubezpieczeniowej zostanie obniżony?

Nie.

Dlaczego miałbym uzyskać 20 lat bezszkodowej jazdy jesienią, skoro teraz mam już 21 lat?

Będziesz kontynuować z ubezpieczeniem na 21 lata.

Napisany przez BenniG
Po uwzględnieniu całego wypadku moje zniżki w ubezpieczeniu OC spadną do skali bonusowej 10, a w AC do skali 13, wraz z następnym rachunkiem składkowym obowiązującym po 01.01.2019 r., bez względu na to, jak będzie ubezpieczone w ciągu nadchodzących 10 miesięcy.
Dziękuję za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata