Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kupić Dom czy wypłacić środki?

Napisany przez FrequentBreakfa
Cześć droga społeczności, mam do was pytanie i byłbym wdzięczny za każdy konstruktywny feedback. Opis sytuacji:

Ojciec jest właścicielem nieruchomości. Budynek wielorodzinny ma 3 kondygnacje, na parterze mieszka mój brat. Na ostatnim piętrze mieszkam ja, a na pierwszym nasza matka. Około 100m², 100m² i 55m².

Trwa jeszcze umowa rachunku oszczędnościowego w wysokości 250 000 €, która jest jeszcze we wczesnej fazie. Wartość nieruchomości szacowana jest na kwotę między 500 000 € a 600 000 €. Tendencja raczej bardziej w górę.

Teraz pojawiła się propozycja przejęcia umowy rachunku oszczędnościowego. Osoba przejmująca umowę staje się właścicielem nieruchomości.

Mój brat ma skłonność do przejęcia nieruchomości samodzielnie i chce mnie w zamian wypłacić. Co myślicie, czy powinienem nalegać, aby zostać współwłaścicielem? Jasne, w pewnym stopniu zależy to od kwoty, którą otrzymałbym jako rekompensatę.

Postarałem się, aby tekst był możliwie krótki i możliwie pełny. Jeśli brakuje istotnych informacji, uzupełnię je.

Jestem początkującym pracownikiem, świeżo po studiach i mam nadal do spłacenia [url]kredyt[/url] studencki w wysokości około 25 tys. zł.

tl;dr: Czy przejąć wspólnie z bratem umowę rachunku oszczędnościowego ojca, aby tanio nabyć nieruchomość, czy raczej pozwolić się wypłacić?

Dzięki!

Napisany przez BenniG
Czy chodzi ci teraz o to, że spadek po twoim ojcu powinien zostać uregulowany z wyprzedzeniem?
Moim zdaniem należałoby dodać wartość domu do salda umowy oszczędnościowej i podzielić przez dwa.
Jeśli jesteś zadowolony z kwoty od 250 000 € do 300 000 €, to zaakceptuj ją.
Jeśli wolisz pozostać bezpłatnie zamieszkać, pozostać w regionie, to zatrzymaj swój udział.
Nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy opłaty dystrybucyjne za umowę oszczędnościową mają wartość.

Napisany przez 2tneub
Moim zdaniem brakuje tutaj informacji, czy nieruchomość jest obciążona. Czy oszczędności związane z budową zostaną użyte do spłaty pożyczki?

Napisany przez Jeannye
To również zależy od tego, jak bardzo jesteś przywiązany do tej nieruchomości. Jeśli dla Ciebie to nie jest tak ważne, to na twoim miejscu raczej wolałbym wypłatę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata