Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Skorzystaj z jokera do odwołania w celu rozwiązania istniejącego finansowania budowlanego.

Napisany przez nordmen
Cześć wszystkim,

w maju 2010 roku podpisałem umowę finansowania budowy i do tej pory nie skorzystałem z prawa do odstąpienia od umowy. Teraz z osobistych powodów chcę sprzedać mój [url]Dom[/url], moje zobowiązanie związane z oprocentowaniem trwa do 05/2020 i chciałbym z tej sytuacji wyjść jak najkorzystniej. W przyszły piątek mam umówioną wizytę u mojego doradcy bankowego zaufania, aby obliczyć, ile kosztowałoby mnie wyjście z finansowania dwa lata wcześniej. Nie mam pojęcia, ile to może mieć kosztować, ale chciałbym rozważyć wszystkie możliwości, aby zapłacić jak najmniej.

Moim pomysłem jest oszczędzenie trochę pieniędzy poprzez odstąpienie od umowy, aby ewentualnie lepiej wyjść z niej.

Myślicie, że to jest możliwe?

Pozdrawiam serdecznie,

Nordmen

Re: Skorzystaj z jokera do odwołania w celu rozwiązania istniejącego finansowania budowlanego.

Napisany przez 3ducnici
Niestety jesteś za późno....

Prawo odstąpienia od umów kredytowych zawartych między 01.09.2002 a 10.06.2010 wygasa z dniem 21.06.2016 z powodu nowego prawa. Po tej dacie nie będzie już możliwe odstąpienie od tych umów, bez względu na prawidłowość pouczenia (Art. 229 § 38 ust. 3 EGBGB). Osoby, które skutecznie wycofały swoje odstąpienie na czas, mogą kontynuować je w granicach tego, co jest prawnie możliwe.
https://www.widerruf-darlehen-anwalt...iderrufsrecht/

Ostatnią deską ratunku byłoby poddanie powyższego prawa ocenie przez Federalny Trybunał Konstytucyjny z mocą wsteczną dla starych przypadków (ograniczenie wiecznego prawa odstąpienia z dnia 21.06.2016). Jak to jest możliwe i czy to zadziała... nie mam pojęcia.

Ponadto WRB lub coś w regulaminie musiałoby być błędne...

Napisany przez nordmen
Cześć,
Dziękuję za odpowiedź!
W takim razie powiedziałbym, że plan przestał być planem...
Sąd Konstytucyjny nie wydaje się być opcją, bo to z pewnością potrwa wiecznie.
Pozdrowienia,
Nordmen

Napisany przez 3ducnici
Wygląda na to.

Czy umowa została zawarta drogą odległą? Czy za pośrednictwem pośrednika?

Ponieważ okres od maja 2010 r. do 10.06.2010 r. nie jest zbyt odległy....

Proszę sprawdzić i wyjaśnić - z datami - jak dokładnie doszło do zawarcia umowy...

Napisany przez nordmen
Umowa weszła w życie 05.05.2010 roku i została zawarta za pośrednictwem Postbank lub BHW, bez pośrednika.

Co oznacza okres od 05/2010 do 10.06.2010?

Napisany przez 3ducnici
Czy można załatwić sprawy w DSL Bank osobiście, czy też wyłącznie przez internet/e-mail/faks/telefon/pocztę?

Napisany przez nordmen
Umowa została podpisana w moim salonie. Zapraszam na wizytę u mnie.

Napisany przez 3ducnici
Dobrze, sprawa umów zawartych w domu zgodnie z art. 312 kodeksu cywilnego...
Być może to Ci pomoże:
„W niemieckim społeczeństwie mało znane jest to, że [url]kredyty[/url] hipoteczne zawarte przed 11.06.2010 r. nadal można skutecznie odwołać. Warunkiem jest zawarcie umowy bez wizyty w oddziale banku. Ta sytuacja dotyczy nie tylko banku DSL, ale także banku ING-DiBa AG“, zdradza Hahn. Następnie konieczne jest prawne sprawdzenie, czy bank udzielił klientowi wszystkich wymaganych przepisami prawa informacji. Według Hahna, w praktyce prawie zawsze brakuje tych informacji.
https://hahn-rechtsanwaelte.de/landg...-18012007-fest

Napisany przez nordmen
Cześć,
dziś miałem spotkanie w oddziale, które było dość rozczarowujące.
Moja umowa jest zawarta w PSD Bank, a Postbank już nie współpracuje z nimi, więc teraz muszę sam się skontaktować z PSD Bank.
Na szczęście [url]doradca[/url] tutaj na miejscu nawiąże kontakt i dowie się dla mnie - przynajmniej.
Czy są jakieś szczególne rzeczy do uwzględnienia/zwrotu uwagi dotyczące PSD Bank?
Dzięki

Napisany przez 3ducnici

Cześć,
miałem dziś moje spotkanie w oddziale i było dość rozczarowujące.
Mój kontrakt został zawarty w PSD Bank, a teraz Postbank już z nimi nie współpracuje, dlatego powinienem sam skontaktować się z PSD Bank.
Teraz przynajmniej [url]doradca[/url] tutaj lokalnie nawiąże kontakt i się dla mnie zorientuje - przynajmniej
Czy w odniesieniu do PSD Bank jest coś, na co należy zwrócić uwagę?
Dzięki

Wydaje mi się, że nikt nie będzie w stanie podąrzyć... które providencja kredytowa jest teraz wymieniana w Twoich dokumentach? DSL-Postbank, BHW czy PSD Bank?
Moje założenie: Postbank pełniła - jak wiele innych - rolę pośrednika między Tobą a PSD Bank. Ale w takim razie w Twojej umowie musi jasno być wymieniona PSD Bank i Twoje comiesięczne raty muszą być kierowane do PSD Bank...

Napisany przez nordmen
Tak, przepraszam, wszystko trochę zagmatwane..
Tak więc Postbank działała jako pośrednik -> Dobrze!
Umowa jest zawarta z bankiem PSD z oszczędnościami mieszkaniowymi BHW -> PSD otrzymuje odsetki, a BHW uzgodnioną sumę oszczędności mieszkaniowych.

Napisany przez 3ducnici

Ja, przepraszam, wszystko trochę mylące..
Więc Postbank działała jako pośrednik -> Prawda!
Umowa odbywa się poprzez bank PSD z rachunkiem oszczędnościowym Baussparer z BHW -> PSD odbiera odsetki, a BHW otrzymuje uzgodnioną sumę oszczędności bausspar.

Więc następujący konstrukt:
1. [url]kredyt[/url] z góry przez bank PSD, brak spłaty - tylko odsetki
2. Umowa oszczędnościowa z BHW, wskaźnik oszczędnościowy dla oszczędzania na umowę oszczędnościową do czasu gotowości do przydziału
3. z BSV podpisany [url]kredyt hipoteczny[/url], który potem ma zastąpić [url]kredyt[/url] z góry od PSD Bank za pomocą środków BSV
Możliwe, że wymieniony w punkcie 3. [url]kredyt hipoteczny[/url] nie został jeszcze podpisany, a jedynie z BSV ustalono taryfę, czyli warunki ramowe (oprocentowanie, spłata, okres kredytowania)...

Być może możesz odwołać [url]kredyt[/url] z góry, jeśli nie otrzymałeś niezbędnych informacji (czy istnieją analogiczne do sprzedaży na odległość informacje również dla umów zawartych w trybie door-to-door)
Warto to sprawdzić.
Analogicznie, także umowę oszczędnościową, jak rzekomo również zawartą w trybie door-to-door... Tutaj zaletą byłoby to, że poprzez rekompensatę za korzystanie z podstawowej stopy procentowej + 5 punktów procentowych (ponieważ nie jest zabezpieczona hipotecznie), oprocentowanie byłoby wyższe niż zwykłe 1-0,01% oprocentowanie oszczędności BSV....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata