Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zamknąć BAV?

Napisany przez mike12
Hej drodzy współobywatele,
mam 33 lata, jestem konstruktorem rozwoju i od 3,5 roku mam emeryturę w Allianz (finansowaną przez pracodawcę, brak pracowniczych planów oszczędnościowych, 238 [url]euro[/url] miesięcznie) oraz bardzo małe [url]ubezpieczenie[/url] grupowe (finansowane przez pracodawcę). Wtedy i dziś nie mam zbyt wielkiego pojęcia o finansach i polegałem na tym, że małe biuro Allianz mnie nie oszuka. Ponadto wtedy czytałem na wielu stronach, że BAV jest dobrą rzeczą. Wygląda na to, że cztery lata temu byłem znacznie bardziej naiwny niż teraz.

Dla mnie jest pewne, po tym jak dużo poszperałem w sieci, że muszę zrezygnować z przekształcenia wynagrodzenia. Wpłaciłem 9750 [url]euro[/url] przez około 3,5 roku. Gwarantowana wartość wykupu przy rezygnacji do kwietnia wynosi 9130 [url]euro[/url]. Jednakże rezygnacja wydaje się być trudna do zrealizowania, a jeśli istnieje sposób na jej dokonanie, państwo odzyska oszczędności podatkowe pracownika, jeśli dobrze to zrozumiałem.
Czy powinienem teraz mimo wszystko dążyć do rezygnacji, aby sensownie zainwestować pieniądze, czy też zalecacie wstrzymanie? Jeśli wstrzymanie, to najlepiej jak najszybciej?
Mój pracodawca oferuje obecnie w innym ubezpieczeniu mieszaną finansowanie. Czy mogę ewentualnie przekształcić moją umowę w ten sposób i czy ma to sens, jeśli na pewno zrezygnuję do końca roku.
Miłego weekendu
Mike

Napisany przez mike12
Czy istnieje gdzieś online szczegółowe wyjaśnienie w tej sprawie? Niestety nic nie mogę znaleźć, zazwyczaj są tylko ogólne opinie za lub przeciw BAV.

Napisany przez florianmeier
W pierwszych latach pośrednik musi być opłacony. Niestety, tak jest.
Te wartości wzrostu będą miały każdy NOWO zawarty produkt. Więc ...
Zwolnienie oczywiście prowadzi do opodatkowania i opłacenia składek na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne.
Przeniesienie powinno być możliwe. Zapytaj dostawcę.
Czy to ten legendarny Allianz Select?
https://www.vzhh.de/themen/versicher...lianz-verklagt
Oczywiście korzystniejsze byłoby inwestowanie w ETF-y bez żadnych ulg podatkowych. Państwowe ulgi podatkowe dostępne są tylko przy dość wysokich prowizjach. Ktoś, kto myśli źle, pozdrawia Rürupa i Maschmeyera.

Napisany przez Hanomag

Zwolnienie z pracy oczywiście prowadziłoby do opodatkowania wypłaty i składek na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne.

Przy dochodzie powyżej limitów składek na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne zostałyby zniesione, ale zastosowany zostałby jednakowy podatek w wysokości 42%. Według mnie, zawieszenie działalności byłoby zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.

Napisany przez mike12

Pierwsze lata trzeba opłacać pośrednika. Niestety, tak to wygląda. To wzrost wartości będzie miał każdy NOWO zawarty produkt. Więc... Rezygnacja oczywiście skutkować będzie opodatkowaniem i opłaceniem składek ubezpieczeniowych wypłaty. Transfer powinien być możliwy. Należy zapytać dostawcę. Czy to ta legendarne Allianz Select? https://www.vzhh.de/themen/versicher...lianz-verklagt Tańszym rozwiązaniem byłoby oczywiście inwestowanie w ETF-y bez wszystkich korzyści podatkowych. Państwowe ulgi podatkowe są możliwe tylko przy dość wysokich prowizjach. Ktoś może tu intrygować! Witaj Rürup i Maschmeyer!

Dziękuję za wasze odpowiedzi!

Właśnie jeszcze raz przeczytałem, że transfer powinien być faktycznie możliwy. Jednakże w takim przypadku zawieram praktycznie nową umowę z nowym ubezpieczycielem i ponownie naliczone zostaną dla mnie początkowe (ukryte) opłaty. W takim razie lepiej po prostu zdecyduję się na zamrożenie tego rachunku.

To nie jest [url]ubezpieczenie[/url] Allianz Select, a Klasyczna Kasa Emerytalna.

Był już początek moich poszukiwań dotyczących ETF-ów. Prawdopodobnie się tym zajmę.

Jeszcze raz dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata