Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Darowizna

Napisany przez AndiDuc
Dzień dobry.
Zwracam się tutaj z następującym pytaniem do specjalistów, w nadziei na uzyskanie odpowiedzi.
Postaram się sformułować moje pytanie:
Ze strony rodziny mojej żony nadchodzi darowizna pieniężna poniżej magicznej kwoty 500 tys. [url]euro[/url]. Pieniądze mają być przekazane na moje [url]konto[/url] oszczędnościowe, które jest na moje nazwisko. W międzyczasie moja żona również ma teraz moje nazwisko! Teraz pytanie: czy gdy pieniądze zostaną przelane bezpośrednio na [url]konto[/url] oszczędnościowe, to czy mogą być naliczone podatki? Czy nie byłoby lepiej, gdyby pieniądze najpierw zostały przelane na normalne [url]konto[/url] mojej żony, a następnie ona przelalas je dalej na [url]konto[/url] oszczędnościowe?

Napisany przez 2tneub

Dzień dobry.
od strony rodziny mojej żony stoi do oddania darowizna pieniężna poniżej magicznej granicy 500 000 €.

Skąd wziąłeś kwotę 500 tys. €?
Rodzice na dzieci mają jedynie darmowy limit 400 tys. €, chociaż zadaję sobie pytanie, czy kwota nie zostałaby podwojona, gdyby ojciec podarował 400 tys. €, a matka podarowała również 400 tys. €.

Cytat AndiDuc
Pieniądze mają być wpłacone na moje [url]konto[/url] oszczędnościowe, które jest na moje imię. W międzyczasie moja żona również posiada moje nazwisko! Teraz pytanie: jeśli pieniądze zostaną przelane bezpośrednio na [url]konto[/url] oszczędnościowe, czy wtedy może pojawić się podatek? Czy byłoby sensowniej, gdyby pieniądze najpierw zostały przelane na normalne [url]konto[/url] mojej żony, a następnie ona je dalej przelała na [url]konto[/url] oszczędnościowe?

Dla pasierbów darmowa kwota wynosi tylko 20 tys. €. W związku z tym przy większych kwotach darowizna od rodziców do córki, a następnie w drugim etapie od córki do jej męża prawdopodobnie byłaby bardziej sensowna.
Pytanie jednak pozostaje, czy rzeczywiście intencją rodziców jest podarować pieniądze swojemu zięciowi. W przypadku rozwodu pieniądze zostałyby przypisane bezpośrednio mężowi.

Napisany przez AndiDuc
Tak, to rzeczywiście 400 tys. [url]euro[/url].
Przede wszystkim chodzi tutaj nie o to, czy powinni Państwo podarować je zięciowi, czy nie, i czy para potem się rozstanie, czy nie...

Napisany przez AndiDuc
O tak, pieniądze zostaną użyte na wspólną nieruchomość!

Napisany przez 2tneub
Następnie darowizna dla córki i wszystko gra.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata