Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pomoc w umowie Riester lub wypowiedzenie.

Napisany przez mardonon
W 2009 roku podpisałem umowę na fundusz emerytalny DWS Riester dla mojej żony u doradcy finansowego, na który regularnie wpłacana była także państwowa dotacja. W ramach tej umowy wpłacamy miesięcznie 119 €. Dodatkowo [url]doradca[/url] finansowy polecił mi również plan oszczędnościowy DWS, który również zainicjowałem w tym samym czasie, wpłacając co miesiąc 500 €. Do tej pory wpłaciłem 49 000 €, a obecna wartość wynosi około 47 000 €. Chciałem teraz zlikwidować umowę, ponieważ dla mnie nie ma to sensu bez zysku, ale zauważyłem, że nie mam takiej możliwości, a jedynie około 23 000 € mogę przelać z umowy na [url]konto bankowe[/url]. Jak się teraz dowiedziałem, jest to również umowa Riester. Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie i na razie zatrzymałem miesięczne wpłaty 500 €, chciałbym tak naprawdę rozwiązać całą umowę. Być może ktoś ma jakiś pomysł. Pozdrowienia, mardonon

Napisany przez 2tneub
Skoro w ostatnim czasie nie jest to pierwsze pytanie, które jest zadawane w ten sposób lub podobny, zastanawiam się, czy w ogóle czytacie umowy, zanim je podpiszecie, czy może odsuwacie to, co podpisaliście? To logiczne, że nie zawsze rozumie się każde zdanie, jeśli nie ma się doświadczenia w danej dziedzinie. To też logiczne, że w małym druku można znaleźć wiele niezrozumiałych postanowień, ale nawet jeśli pominiemy mały druk, słowo „Riester” musiało się pojawić gdzieś na wstępie. Przynajmniej wtedy powinno się zapalić czerwone światło, jeśli ktoś nie chciał mieć umowy Riester.

Co jest oczywiście fascynujące, to to, że plan oszczędnościowy w funduszach w okresie, gdy [url]giełda[/url] tylko rosła, generuje straty. Jak to będzie wyglądać, gdy nadejdzie wielki kryzys? Jeśli plan oszczędnościowy w funduszach inwestuje w akcje i faktycznie zostało wpłacone 49000 €, widać jak bezsensowny jest produkt Riester.

Napisany przez mardonon
To mnie teraz również zastanawia. Faktycznie polegałem na tym, co kolega mi powiedział. I mam ochotę się w siebie wbić. Jednak sytuacja jest taka, że nie śledziłem umowy przez lata, dopóki mój [url]doradca[/url] finansowy nie powiedział mi, żebym zainwestował pieniądze w jego obligację, wtedy mnie to zaniepokoiło. Zastanawiam się, jak by to zrobił, bo przecież nie mam dostępu do tych pieniędzy. Poza tym mój [url]doradca[/url] nie przepuszcza już moich telefonów, nie odpowiada na maile, WhatsApp, SMS, itp.

Napisany przez 2tneub
Dlatego właśnie nie ufam w pełni bankowcom, agentom ubezpieczeniowym itp., lepiej sobie tworzę również własne zdanie równolegle.

Jeśli chodzi o wypowiedzenie umów na produkty Riester, nie mam zbyt dużo informacji na ten temat, ale z pewnością znajdzie się ktoś tutaj na forum, kto ma dla Ciebie jeszcze jakąś wskazówkę.

Należy jednak pamiętać, że opłaty prawdopodobnie zostały już zapłacone, a bezpieczne inwestycje z zyskiem są raczej rzadkością. Dlatego zalecałbym ponowne sprawdzenie, czy chcesz rozwiązać umowę w całości/częściowo, czy po prostu ją zawiesić.

Napisany przez Freeliner
Słowo [url]doradca[/url] jest tutaj najczęściej problemem, lub jest to najczęściej błędne określenie!
Powinno to być analogiczne do samochodów [url]doradca[/url] zamiast sprzedawca samochodów:-)
[url]doradca[/url] ds. ubezpieczeń, [url]doradca bankowy[/url], [url]doradca[/url] ds. majątku itp... 99% z nich to właśnie sprzedawcy!
Sprzedawca brzmi trochę negatywnie, budzi mniej zaufania.... więc nazywa się siebie doradcami:-)
Bankier, który doradza w interesie klienta, na pewno nie zrobi kariery:-)
Przy każdym zakupie konsumenckim zastanawia się się bardziej i porównuje, aby zrobić najlepszy interes....
@TE
Myślę, że Hanomag może wnieść wiele do tej dyskusji. Na pewno się odezwie.

Napisany przez mardonon
W tym czasie sądziłem, że wszystko jest w porządku z doradcą i nie zauważyłem, że podpisałem tu dwa umowy Riester. Mogę opowiedzieć więcej, bo pięć lat wcześniej pozwoliłem się namówić przez dobrych przyjaciół do podpisania kilku umów z działu sprzedaży MLM..........

Napisany przez Hanomag

W 2009 roku u doradcy finansowego założyłem dla mojej żony umowę ochrony emerytalnej DWS Riester, do której regularnie wprowadzano państwowe wsparcie. W ramach umowy wpłacamy miesięcznie 119 €.

Aby móc coś powiedzieć na temat Riester, potrzebne są pewne dane dostępowe:
Ile lat ma oszczędzająca?
Ile dzieci zostało/uwzględniono i kiedy się urodziły?
Jaka jest obecna rentowność emerytalna żony?
Jak dużo zostało wpłacone na umowę?
Jak wysokie są otrzymane świadczenia z tytułów?
Jak wysokie są wsparcie podatkowe (patrz decyzje podatkowe)?

Dodatkowo mojemu doradcy finansowemu polecono mi również plan oszczędnościowy DWS, który zawarłem w tym samym czasie i co miesiąc wpłacałem 500 €. W sumie wpłaciłem 49 000 €, a obecna wartość to około 47 000 €.

Nie jestem agentem ubezpieczeniowym, który zna różnorodne produkty. Jednak wpłacenie 500 € do umowy Riester ma niewiele sensu. Ponadto do wpłaty doszedłaby zasiłek, więc faktycznie wpłynęłoby więcej niż 49 000 € na umowę. Czy to może być umowa Rürup?

Teraz chciałem zlikwidować umowę, bo dla mnie nie ma to sensu bez zysku, i zauważyłem, że nie mogę tego zrobić i że mogę przelewać tylko około 23 000 € z umowy na konto bieżące.

Masz na myśli, że można Ci przelać tylko 23 000 €?

Wiem teraz, że to jest również umowa Riester.

Mam wątpliwości.

Jestem całkowitym laikiem i na razie zakończyłem wpłacanie miesięcznych 500 € i w zasadzie chciałbym zlikwidować całą umowę. Może ktoś ma tutaj jakiś pomysł.

W takim razie należałoby najpierw dowiedzieć się, jaki to jest rodzaj umowy. W przypadku umowy Riester otrzymuje się co roku zasiłki, które znajdują się w wyciągu z konta. Czy jesteś w ogóle objęty obowiązkiem ubezpieczenia emerytalnego?

Cytat od tneub
Tam powinien zapalić się sygnał alarmowy, że osoba nie chciała mieć umowy Riester.

Jeśli ktoś nie jest w temacie, nie wie, czy chce mieć umowę Riester. Dlatego jesteśmy u doradcy.

Cytat od tneub
Jeśli plan oszczędnościowy zainwestował w akcje i rzeczywiście wpłacono 49 000 €, widać, jaki bezsensowny produkt stanowi Riester.

Jakie to może mieć znaczenie dla trudno prowadzonego planu oszczędnościowego? Istnieje on przecież także bez warunków Riester.
Oczywiście dostawcy umów Riester mogą również popełniać błędy. Po tym, jak mój plan oszczędnościowy w akcje Riester, który zawarłem w 2008 roku, w roku 2011 znacząco zredukował pierwotne zyski, decydenci podjęli decyzję o natychmiastowym przeniesieniu kapitału do nisko rentownego funduszu emerytalnego. Do dziś może on wykazać tylko niskie 7% zysku. Z planem oszczędnościowym w akcje miałbym uzyskał naprawdę duże zyski.

Cytat od Freeliner
Słowo „doradca” jest tu zazwyczaj problemem, lub jest to zazwyczaj niewłaściwe określenie!
Analogicznie należałoby więc mówić o doradcy samochodowym zamiast o sprzedawcy samochodów:-)
doradca ubezpieczeniowy, doradca bankowy, doradca majątkowy itd... 99% z nich to faktycznie sprzedawcy!
Określenie sprzedawca brzmi po prostu gorzej, budzi mniej zaufania.... dlatego samych siebie nazywają doradcami. :-)

Dobrze to rozpoznałeś, ale klienci nie chcą, żeby było inaczej, w przeciwnym razie skorzystaliby z usług honorowego doradcy.

Cytat od Freeliner
Myślę, że Hanomag może tutaj wiele dodać. Na pewno się odezwie.

Ja jednak nie jestem w stanie porównywać produktów różnych dostawców i nie zamierzam więcej się w to zagłębiać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata