Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zalecenia dotyczące planowania emerytalnego

Napisany przez Hanomag
Tutaj dobry artykuł od Finanztip.

Napisany przez Spiagei
No cóż, ale naprawdę nie mają pojęcia.
Plan oszczędzania emerytalnego Riester??? Kto w takim razie zagwarantuje mi moją emeryturę? --- ach tak, nikt!
Bez sensu tylko to, że nie mogę skorzystać z wypłaty końcowej bez konieczności zwrotu wszystkich dotacji i opodatkowania mojego zysku. Dlatego emerytura jest ważnym tematem.
Lokata terminowa o zróżnicowanych okresach zapadalności???? Z oprocentowaniem 0,5% jakoś niewiele wychodzi, prawda??? A dodatkową emeryturę będę musiał/a zawrzeć dopiero wtedy.

Napisany przez Malapascua

No cóż, ale oni naprawdę nie mają pojęcia.
Plan oszczędnościowy Riester ??? Kto mi gwarantuje moją emeryturę wtedy? --- ach tak, nikt!

To nie jest prawda. Nawet w planie oszczędnościowym w funduszu wszystkie wpłaty i dopłaty są gwarantowane.

Depozyt terminowy z różnymi okresami zapadalności ???? Z oprocentowaniem 0,5% jakoś niewiele się z tego wyniesie, co nie???

Więc moja ostatnia inwestycja w depozyt terminowy z niemieckim ubezpieczeniem depozytów miała jeszcze wczoraj 2%. Zresztą pod punktem pozostań elastyczny, więc jeśli nie jest się pewnym, czy pieniądze będą jeszcze potrzebne.
Jaka byłaby alternatywa? Niesamowicie przeceniona nieruchomość, która nawet po 100 latach czynszu nigdy się nie zwróci?

Napisany przez Freeliner
Uważam, że link do Hanomag na temat Finaztip jest bardzo dobry.
Dla większości osób bardzo pomocny (większość ludzi nie zwraca uwagi na swoje finanse/emeryturę....)
@ Spiagei
Skoro masz więcej pojęcia.... proszę, doradź coś
...ale proszę, nie proponuj teraz umowy oszczędnościowej BHW

Napisany przez Spiagei

To nie jest prawda. Nawet w planie oszczędzania w funduszach wszystkie wpłaty i dopłaty są gwarantowane.

Nie o tym mówiłem, powiedziałem, kto gwarantuje Ci rentę?? Co ci po tym, że dostaniesz 100 000 €, z czego możesz wypłacić 30%, a 70% otrzymasz jako rentę!! A ta nie jest w żadnym wypadku gwarantowana w planie oszczędzania w funduszach!!! Więc jakiej renty wtedy dostanę? Współczynnik emerytalny 10???? Czy coś takiego?

Cytat Malapascua
Więc moja ostatnia [url]lokata[/url] terminowa z niemieckim systemem zabezpieczenia depozytów miała wczoraj stopę 2%. To zresztą znajduje się w punkcie bądź elastyczny, więc jeśli nie jesteś pewny, czy nadal będziesz potrzebować pieniędzy.
Jaka byłaby alternatywa? Przeraźliwie droga nieruchomość, która nigdy nie zwróci się nawet po 100 latach wynajmu?

Nie wiem, jakie nieruchomości kupujesz, ale moja nabyta w 2003 roku jest dziś warta o 130 000 € więcej.....nieźle, powiedziałbym, aha, po drodze mam też o 50 000 € mniej [url]kredytu[/url].= 180 000 €
I zapłaciłem mniej, niż kosztowałby mnie wynajem mieszkania....więc uważam, że nieźle!
PS: Gdzie jeszcze dostaniesz 2%? I na jak długo jest okres trwania?

pozdrawiam Stefan

Napisany przez Spiagei

Uważam, że link do Hanomag przez Finaztip jest bardzo dobry.
Dla większości ludzi bardzo pomocny (większość ludzi nie zajmuje się swoimi finansami/emeryturą....)
@ Spiagei
Skoro wygląda na to, że masz więcej pojęcia..... proszę, podaj jakąś rekomendację
...ale proszę, nie chodzi o umowę oszczędnościowo-budowlaną BHW

Bez problemu Freeliner. Możesz przyjść do mnie na konsultację, chętnie to dla Ciebie wyjaśnię ;-)
Ale ostatecznej odpowiedzi, co jest obecnie najlepsze dla kogo, z pewnością nie ma! :-)

Wiem nie, jakie nieruchomości kupujesz, ale ta, którą kupiłem w 2003 roku, jest dziś warta o 130 000 € więcej.....nieźle, powiedziałbym, a przy okazji mam także o 50 000 € mniej [url]kredytu[/url].= 180 000 €

Fajnie, że kupiłeś jeszcze dawno temu, gdy było to jeszcze tanie. Dziś nie jest to już tanie, ale po prostu perwersyjnie drogie.
Serio teraz zaleciłbyś komuś inwestowanie w (absurdalnie przeszacowane) nieruchomości? Załóżmy, że wynajmujesz - to teraz tylko na tym tracisz....

Napisany przez hugocontrollo
Cześć,
mam 40 lat doświadczenia w inwestowaniu na giełdzie i jestem już starszą osobą z solidnym majątkiem.
Gdybym miał znowu 20 lub 30 lat, założyłbym plany oszczędnościowe ETF na MSCI-World, Dow Jonesa i DAX.
Dzięki temu nie da się uniknąć zamożności, ale trzeba wytrzymać do emerytury, nie przerywając wcześniej.
Pozdrowienia

Napisany przez biker90
Kolejną świetną możliwością są inwestycje w nieruchomości w spółdzielniach rodzinnych. Tutaj można od pierwszego dnia otrzymać całkowite zwolnienie podatkowe. Można to przeczytać w •§ 5 Abs. 1 Nr. 10 KStG oraz w •§ 3 Abs. 1 Nr. 15 GewStG. Dzięki temu można reinwestować niew opodatkowane dochody z najmu, co jest prawdziwym impulsem dla budowy majątku, ponieważ największym wydatkiem dla nas obywateli w Niemczech są podatki!

Kolejną świetną możliwością są inwestycje w nieruchomości w spółdzielniach rodzinnych. W ten sposób można od pierwszego dnia uzyskać całkowite legalne zwolnienie podatkowe. Sprawdź w •§ 5 Abs. 1 Nr. 10 KStG and •§ 3 Abs. 1 Nr. 15 GewStG
Dzięki temu można kontynuować inwestowanie z nieopodatkowanych dochodów z wynajmu, co stanowi prawdziwy turbo do budowania majątku, ponieważ największym wydatkiem dla nas, obywateli Niemiec, są podatki!

Niemniej jednak byłoby bezsensowne inwestować dzisiaj w przeszacowaną nieruchomość. Ponieważ w razie strat i tak nie płacisz podatków. [url]Dom[/url] jednorodzinny 50 km od Monachium 1,2 miliona... Słowo?

Napisany przez biker90
Oczywiście, warunkiem koniecznym jest zakup dobrych nieruchomości. Istnieją również nieruchomości, które od samego początku są opłacalne. Trzeba tylko umieć szukać i znać dobre strategie.

Napisany przez 2tneub

Kolejną świetną opcją są inwestycje w nieruchomości w spółdzielniach rodzinnych. Tutaj już od pierwszego dnia można otrzymać pełne legalne zwolnienie podatkowe. Można się o tym dowiedzieć czytając •§ 5 Abs. 1 Nr. 10 KStG i •§ 3 Abs. 1 Nr. 15 GewStG
Dzięki temu można reinwestować nieopodatkowane dochody z najmu, co naprawdę przyspiesza budowę majątku, ponieważ największym wydatkiem dla nas, obywateli Niemiec, są podatki!

Zgodnie z KSTG, to jednak działa tylko w przypadku wynajmowania nieruchomości członkom, czyż nie?

Napisany przez biker90
Oczywiście! Ale lokatorzy mogą stać się członkami i poprzez zastrzeżenie w statucie można wykluczyć udział członków, aby nie stracić kontroli nad własnym majątkiem nieruchomościowym. W przeszłości wykluczenie udziału nie było możliwe...

Napisany przez 2tneub
Aby opłacalne były wszystkie koszty związane z zakładaniem i prowadzeniem działalności, warto mieć w posiadaniu już kilka nieruchomości. W ramach mojej działalności zawodowej odpowiadam między innymi za zawarcie umowy dotyczącej spółki matki, która oprócz udziałów posiada wiele nieruchomości mieszkalnych i komercyjnych. Wielu zarządców nieruchomości, z którymi współpracujemy, ma ogromne trudności z zrozumieniem różnicy między prywatnym wynajmem (przychody z nadwyżką) a księgowaniem w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością. Ponieważ również w przypadku spółdzielni stosuje się księgowanie, ten sam temat jest tam poruszany. Dlatego jeśli ktoś nie ma w rodzinie księgowego ani doradcy podatkowego, który byłby w stanie to nieodpłatnie przejąć, musi ponieść dodatkowe koszty biurokracji.

Napisany przez biker90
Albo już potrzebujesz kapitału początkowego, albo chcesz go szybko zbudować. Jeśli wybierzesz drugą opcję, może się okazać, że na początku nie będzie to zbyt korzystne - chyba że zainwestujesz równowartość kapitału własnego. W dłuższej perspektywie na pewno się opłaci! Inwestycje w nieruchomości to przecież długoterminowa [url]lokata[/url] kapitału.

Nie ulega wątpliwości, że konieczne jest prowadzenie bilansu, co wiąże się z koniecznością skorzystania z usług doradcy podatkowego, co niesie za sobą dodatkowe koszty... Ale każda osoba prawna generuje pewne koszty...

Langfristig wird es sich aber sicherlich rechnen!

Nie, ten, kto teraz kupuje, prawdopodobnie poniesie straty. Bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, za drogo. W Monachium potrzebne są 21 roczne zarobki (nie 21 roczne czynsze, roczne zarobki!!) na zakup mieszkania. Żart.
Ponad 1/3 właścicieli nieruchomości w Niemczech ponosi straty z wynajmu, a to jest średnia. Kto dziś kupuje mieszkania po zupełnie nierealnych cenach do wynajmu prywatnego, ma zupełnie inną proporcję. To raczej 3/4 niż 1/3.

Napisany przez biker90
Czy mogę zapytać, czy masz nieruchomości do wynajęcia? Mam kilka obiektów i mogę powiedzieć, że świetnie się one opłacają. Wielu ludzi widzi tylko wysokie ceny, ale zapomina, że koszty finansowania są obecnie tak niskie jak nigdy wcześniej.
Nie trzeba również kupować nieruchomości w najlepszych lokalizacjach. Jako inwestorowi na pewno trudniej jest zdobyć dobre obiekty. Jednak w odległości 10-20 km od dużych miast wciąż można znaleźć dobre okazje, chociaż nie mogę zaprzeczyć, że obecnie znalezienie odpowiednich okazji nie jest takie proste.
Ponadto chciałbym zauważyć, że większość osób zarządza swoimi nieruchomościami bardzo słabo pod względem handlowym. Z powodu wzrostu kosztów należy - zgodnie z przepisami prawa - regularnie dostosowywać czynsz. Wiele inwestorów samodzielnie sobie na to pozwala. A jeśli ⅓ inwestorów nie zarabia na swoich nieruchomościach, dla mnie oznacza to, że zrobię to lepiej niż oni!

Czy mogę zapytać, czy posiadasz nieruchomości do wynajęcia? Mam kilka obiektów i mogę powiedzieć, że są one bardzo opłacalne.

Kiedy je kupiłeś? Kilka lat temu? Czy właśnie teraz?
Nawet 50 km od Monachium są oferowane ceny zakupu, za które możesz wynajmować przez 200 lat...

Nie trzeba też kupować w najlepszych lokalizacjach. Dla inwestora na pewno trudniej jest znaleźć dobre nieruchomości. Ale w odległości 10-20 km od dużych miast nadal można zawierać dobre transakcje, chociaż nie mogę zaprzeczyć, że obecnie nie jest tak łatwo znaleźć odpowiednie oferty.

To nie jest trudne - to jest niemożliwe. W odległości 20 km od Monachium, płacisz dzisiaj ceny, które kiedyś obowiązywały w mieście.

Wielu inwestorów samodzielnie strzela sobie w stopę. A jeśli ⅓ inwestorów nie zarabia pieniędzy na swoich nieruchomościach, to dla mnie to wyzwanie, żeby robić to lepiej niż oni!

Nie, 1/3 traci pieniądze. Kolejna trzecia część nie zarabia pieniędzy, a tylko 1/3 zarabia. Wszyscy ludzie, którzy kupili przed szalonym boomem (bardzo zniszczone domy szeregowe w okolicach Monachium za 1,2 miliona).

Napisany przez biker90
Jeśli ludzie nie mają pojęcia, jak inwestować w nieruchomości, to mnie nie dziwi, że nie zarabiają na tym pieniędzy... Nieruchomość trzeba traktować jak firmę. Nie można po prostu ją kupić i liczyć, że samo się uda.

Znam ludzi, którzy osiągają dwucyfrowe stopy zwrotu nawet inwestując w centrum Frankfurtu. Trzeba po prostu być kreatywnym i dostrzegać szanse w nieruchomościach.

Inwestując mądrze w nieruchomości, można dziś również osiągać zyski. Nawet dwucyfrowe stopy zwrotu rocznie. A jeśli dodatkowo nieruchomości te są trzymane w spółdzielni rodzinnej, gdzie dochody z najmu są wolne od podatku, to sprawia to podwójną przyjemność.

Napisany przez Hanomag

Kiedy to kupiłeś? Lata temu? Czy właśnie teraz?
Nawet 50 km od MUC są oferowane ceny zakupu, gdzie możesz wynająć na 200 lat...

To nie jest trudne - jest to niemożliwe. W odległości 20 km od MUC płacisz dzisiaj ceny takie jak dawniej w mieście.

Nie, 1/3 traci pieniądze. Kolejna trzecia nie zarabia pieniędzy, a tylko 1/3 zarabia pieniądze. Wszyscy ci, którzy kupili przed szaleńczym boomem (południowe domy rzędowe wymagające remontu w okolicach MUC za 1,2 miliona).

Masz częściowo rację, ponieważ wielu ludzi po prostu kupuje po każdej cenie, co prowadzi do przepłacania. Mimo to ceny w 2017 roku, pomimo przeciwnych prognoz, znów znacząco wzrosły. Tutaj ekspert z ImmobilienScout24 pisze na ten temat.

Napisany przez Couponschneider

Jeśli ludzie po prostu nie mają pojęcia, jak inwestować w nieruchomości, to nie dziwię się, że nie zarabiają na tym pieniędzy... Nieruchomość trzeba traktować jak firmę. Nie można po prostu ją kupić i liczyć, że wszystko samo się ułoży.
Znam ludzi, którzy osiągają dwucyfrowy zwrot nawet in the Frankfurcie. Trzeba po prostu być kreatywnym i dostrzec szanse w nieruchomościach.

No właśnie. Problem z nieruchomościami polega na tym:
1. Trzeba mieć pojęcie.
2. Trzeba mieć kontakty.
3. Trzeba włożyć w to pracę.
Dwucyfrowy zwrot, o którym wspomniałeś, zapewne oznacza, że zysk ze sprzedaży wynosi dwucyfrowy procent. A co z czasem, który został poświęcony na pozyskanie tej nieruchomości?
Inwestowanie w nieruchomości dla siebie to hobby, nie inwestycja. Nie warto mieć złudzeń na ten temat. Nieruchomości można też traktować jako inwestycje, czyli jako obiekty do wynajęcia. Kto chce zarabiać na nieruchomościach, może sięgnąć po akcje nieruchomościowe. A dlaczego nie po prostu po akcje? Zalety akcji to:
1. Produkt znormalizowany.
2. Nie trzeba się nimi zbytnio przejmować.
3. Koszty zakupu są niskie. Nie trzeba płacić notariuszowi.
4. Można łatwiej dywersyfikować inwestycje.
5. Nie trzeba korzystać z kapitału obcego, co jest zazwyczaj wymagane przy nieruchomościach.
6. Doświadczenie i pewność z akcjami przychodzi szybko, co oznacza, że można dokonywać nawet 12 zakupów akcji rocznie. Kto kupuje 12 nieruchomości rocznie?

Napisany przez 2utopus
W przypadku akcji też trzeba mieć pojęcie.

Dwucyfrowa stopa zwrotu może być na przykład stopą zwrotu z kapitału własnego obiektu.

Olbrzymią zaletą inwestowania w nieruchomości do wynajęcia jest dźwignia, jaką można zastosować - płaci się tylko koszty zakupu +/- 20%, a resztę (obecnie bardzo korzystnie) finansuje się z obcych źródeł.

W ten sposób wynajmujący płaci zarówno odsetki, jak i spłatę kapitału, a po kilku latach nieruchomość staje się naszą, a my mamy comiesięczne dochody z najmu.

Nawet w przypadku akcji trzeba mieć pojęcie.

Nie. Przy pasywnej inwestycji wystarczy 5 godzin na poczytanie się. Doświadczenie z nieruchomościami wymaga lat.

Ogromną zaletą inwestowania w nieruchomości na wynajem jest dźwignia, którą można wykorzystać - płaci się tylko koszty nabycia +/- 20%, a resztę (obecnie bardzo korzystnie) finansuje się za obce pieniądze.
W ten sposób najemca spłaca odsetki i kapitał, a po pewnej liczbie lat nieruchomość staje się nasza, generując miesięczne dochody z najmu.

To jest prosty sposób myślenia, który nie dość, że jest naiwny, to jeszcze niepoważny. Inwestowanie w nieruchomości obecnie jest nieopłacalne ze względu na ceny. Trzeba by wynajmować przez 100 lat...

Napisany przez Freeliner

Obecnie inwestycje w nieruchomości są niedozwolone tylko ze względu na ceny. Trzeba wynająć je na 100 lat...

....dlatego też obecnie in inwestycje w nieruchomości inwestują tylko absolutni amatorzy... czyli ci, którzy nie opanowali podstawowych zasad... dziwne
...no chyba że nasz wspaniały Malapascua... ale on zna tylko promień 20 km wokół siebie (pępek świata) i patrzy w swoją murawę

Cytat od utopus
Ogromną zaletą inwestowania w nieruchomości do wynajmu jest dźwignia, którą można wykorzystać - płaci się tylko koszty dodatkowe +/- 20%, a resztę (obecnie bardzo korzystnie) można sfinansować zewnętrznie.
W ten sposób najemca płaci odsetki i kapitał, a po kilku latach nieruchomość staje się nasza i mamy comiesięczne dochody z najmu.

Tak samo jak w przypadku akcji, jeśli ktoś tego chce.
Obroty marżowe i odsetki u brokera wynoszą od 1,5 do 2,8%, w zależności od [url]waluty[/url].

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata