- śr lut 21, 2018 6:18 pm
Cześć i dzień dobry drogie Forum Finansowe,
zawsze dostaję tu pomocne odpowiedzi i wskazówki, dlatego mam nadzieję na pomoc w następującym problemie.
Mój mąż w 2016 roku podpisał nową umowę oszczędnościową Bausparvertrag (LBS), na którą przekazywane są 40€ z pracowniczych i 40€, które on sam płaci.
Z następującymi warunkami:
Bauspartarif: PerspektivePlus
Suma oszczędności: 50.000,00 EUR
Data rozpoczęcia umowy: 30.03.2016
Stopa oceny: 5,339
W bieżącym roku
Wydatki premiowane: 80,00 EUR
Świadczenia majątkowe: 80,00 EUR
Oszacowane odsetki kapitału na dzień 31.12.2018: 6,51 EUR
Stan umowy: aktywna
Stopa procentowa: 0,5 % p.a.
Podstawą umowy był[url]doradca[/url] LBS, niestety nie byłam obecna - jest wspaniały w kwestiach medycznych, ale nie w finansach - trzeba to powiedzieć, aby logicznie wyjaśnić sytuację. Ponieważ nie mogę zrozumieć logiki doradcy, postanowiłam zapytać tutaj. Też nie jestem ekspertem w tym temacie.
W dokumentacji związanej z zawarciem umowy podano powód jej zawarcia: zakup/budowa/renowacja/modernizacja/oszczędzanie na własność. To był również powód, dla którego w ogóle podjęto decyzję o oszczędzaniu na budowę.
Doradca LBS ustalił sumę oszczędności na 50.000 i w umowie zanotował miesięczną kwotę oszczędności w wysokości 200€. Jednocześnie przygotował pisemne upoważnienie do obciążenia konta meża kwotą 40€ + składek pracowniczych, które pracodawca przekazuje bezpośrednio na[url]konto[/url] oszczędnościowe - czyli te 80€ wpływające na [url]konto[/url] oszczędnościowe co miesiąc. Nie rozumiem sensu tego działania, 40€ składek pracowniczych i 40€ własnych składek, mimo że ustalono, że oszczędzać będzie się na kwotę 200€ - oszczędzanie 80€ miesięcznie jest zupełnie bez sensu, jeśli chce się osiągnąć minimalną sumę oszczędności. W tym przypadku 50% sumy oszczędnościowej, czyli około 26 lat. Wtedy mąż miałby 62 lata, a wtedy raczej nie zaczyna się budować na [url]kredyt[/url] - przynajmniej w bardzo nielicznych przypadkach. Opłata za zawarcie umowy wynosiła 1% - czyli 500 [url]euro[/url] . Uważam, że ta umowa oszczędnościowa jest naprawdę bez sensu.
Dodatkowo istnieją jeszcze 2 inne umowy oszczędnościowe, które zostały zawarte przez wyżej wymienionego doradcę. Jedna z saldem 10.000[url]euro[/url] , która w zasadzie była gotowa do wypłaty w 2016 roku, ale niestety została kontynuowana lub całkowicie zmieniona, z podniesieniem kwoty z 20.000 do 50.000 i zmianą planu na Riester - czego nikt nie potrzebował, ta została niedawno anulowana. Ponieważ została zainicjowana na nowo w 2016 roku, stracone zostały również nowe opłaty za zawarcie umowy - również 500 [url]euro[/url] - oraz odsetki i dodatki.
Dla naszego syna znowu zrzucał 50.000[url]euro[/url] oszczędności, również z opłatą za zawarcie umowy w wysokości 500 [url]euro[/url] i 50€ miesięcznie - miałam ochotę udławić mojego męża, ale nie lubię być sama.
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o umowy oszczędnościowe, to była bardzo zła porada ze strony doradcy LBS. Byłem obecny na spotkaniu w chwili anulowania jednej z umów oszczędnościowych z saldem 10.000[url]euro[/url] , wtedy [url]doradca[/url] od razu się obraził. Ale natychmiast chciał wcisnąć [url]kredyt[/url] oszczędnościowy w wysokości 15.000 [url]euro[/url] . Po odrzuceniu tej propozycji, podziękowaliśmy i pożegnaliśmy się.
Nie chcę zbyt mocno krytykować doradztwa, ale uważam, że to po prostu było kiepskie. Przecież jako sprzedawca powinno się produkt przynajmniej w pewnym stopniu dopasować do kupującego.
Ponieważ oprócz opłaty za zawarcie umowy istnieją także opłaty za prowadzenie konta, które są większe niż odsetki, lepiej jest oszczędzać pieniądze na osobnym koncie w innych warunkach lub w domu - serio. grml
zawsze dostaję tu pomocne odpowiedzi i wskazówki, dlatego mam nadzieję na pomoc w następującym problemie.
Mój mąż w 2016 roku podpisał nową umowę oszczędnościową Bausparvertrag (LBS), na którą przekazywane są 40€ z pracowniczych i 40€, które on sam płaci.
Z następującymi warunkami:
Bauspartarif: PerspektivePlus
Suma oszczędności: 50.000,00 EUR
Data rozpoczęcia umowy: 30.03.2016
Stopa oceny: 5,339
W bieżącym roku
Wydatki premiowane: 80,00 EUR
Świadczenia majątkowe: 80,00 EUR
Oszacowane odsetki kapitału na dzień 31.12.2018: 6,51 EUR
Stan umowy: aktywna
Stopa procentowa: 0,5 % p.a.
Podstawą umowy był
W dokumentacji związanej z zawarciem umowy podano powód jej zawarcia: zakup/budowa/renowacja/modernizacja/oszczędzanie na własność. To był również powód, dla którego w ogóle podjęto decyzję o oszczędzaniu na budowę.
Doradca LBS ustalił sumę oszczędności na 50.000 i w umowie zanotował miesięczną kwotę oszczędności w wysokości 200€. Jednocześnie przygotował pisemne upoważnienie do obciążenia konta meża kwotą 40€ + składek pracowniczych, które pracodawca przekazuje bezpośrednio na
Dodatkowo istnieją jeszcze 2 inne umowy oszczędnościowe, które zostały zawarte przez wyżej wymienionego doradcę. Jedna z saldem 10.000
Dla naszego syna znowu zrzucał 50.000
Ogólnie rzecz biorąc, jeśli chodzi o umowy oszczędnościowe, to była bardzo zła porada ze strony doradcy LBS. Byłem obecny na spotkaniu w chwili anulowania jednej z umów oszczędnościowych z saldem 10.000
Nie chcę zbyt mocno krytykować doradztwa, ale uważam, że to po prostu było kiepskie. Przecież jako sprzedawca powinno się produkt przynajmniej w pewnym stopniu dopasować do kupującego.
Ponieważ oprócz opłaty za zawarcie umowy istnieją także opłaty za prowadzenie konta, które są większe niż odsetki, lepiej jest oszczędzać pieniądze na osobnym koncie w innych warunkach lub w domu - serio. grml