Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wysoka szkoda komunikacyjna z pełnym ubezpieczeniem - ale tak naprawdę nie chcę naprawiać.

Napisany przez BenniG
Spowodowałem wypadek, a w ekspertyzie podane są następujące wartości:

Volvo V50 2.0 Benziner EZ 10.12.2007, zarejestrowane na mnie 19.7.2016 z przebiegiem 157 000 km, obecnie 181 000 km

5 100 € wartość odkupu
4 200 € koszt naprawy po odliczeniu VAT 3 529 €
2 750 € wartość pozostała

Moim pierwszym pomysłem jest więc wypłacenie 3 529 € i samodzielne naprawienie samochodu.
Właśnie dostałem telefon od ubezpieczyciela.
Jeśli nie zdecyduję się na naprawę, otrzymam 5 100 € pomniejszone o 2 750 € = 2 350 €.

Chętnie zrezygnuję z 671 € podatku VAT, ale 1 850 € to jednak za dużo.
Czy w tym przypadku można mówić o szkodzie całkowitej z ekonomicznego punktu widzenia, aby chociaż w przypadku 3?
Podaję istotne fragmenty z warunków ubezpieczenia.
1. Szkoda całkowita zachodzi, gdy koszty naprawy pojazdu przekraczają jego wartość odkupu.
2. Jeśli pojazd nie zostanie naprawiony, nie w pełni lub niepoprawnie lub nie możesz udokumentować poprawnej naprawy za pomocą faktury, wówczas wypłacimy koszty wymaganej naprawy w pełni do wysokości wartości odkupu pomniejszonej o wartość pozostałą.
3. W przypadku szkody całkowitej, zniszczenia lub utraty pojazdu nabytego jako pojazd używany, w ciągu pierwszych 24 miesięcy od daty pierwszej rejestracji pojazdu na Ciebie, zwrócimy Ci wartość zakupu w ramach ubezpieczenia Kasko.

Re: Wysoka szkoda komunikacyjna z pełnym ubezpieczeniem - ale tak naprawdę nie chcę naprawiać.

Napisany przez BenniG
Mam opcję dodatkowego ubezpieczenia Kasko PLUS i Kasko SELECT, a oto szczegóły...

Jeśli decydujesz się nie naprawiać pojazdu
W takim przypadku wypłacimy odszkodowanie tak, jakby naprawa pojazdu została przeprowadzona przez warsztat z naszej sieci warsztatów najbliższy twojemu miejsca zamieszkania.
Czy warsztat naprawi pojazd zgodnie z zaleceniem rzeczoznawcy?

Napisany przez Hanomag

Spowodowałem wypadek

Przykro mi z Twojego powodu.

Cytat od BenniG
Chętnie zrezygnuję z 671 € podatku VAT, ale 1.850 € jest jednak trochę za dużo.

Jak doszedłeś do kwoty 1.850 €,

Cytat od BenniG
Czy w tym przypadku mówimy o ekonomicznej szkodzie całkowitej, co najmniej 3. wejdzie w rachubę?

Moim zdaniem nie, ponieważ nie jest spełniony następujący warunek.

1. Szkoda całkowita zachodzi, gdy koszty naprawy pojazdu przewyższają jego wartość rynkową.

2. Jeśli pojazd nie zostanie naprawiony, nie w pełni lub nie na odpowiednim poziomie lub nie można udowodnić poprzez fakturę pełnej i profesjonalnej naprawy, pokrywamy koszty wymaganej naprawy w wysokości wartości odbioru obniżonej o wartość pozostałą.

Wcześniej wymieniona wypowiedź jest konsekwentna.

Cytat od BenniG
3. W przypadku szkody całkowitej, zniszczenia lub utraty pojazdu, który został zakupiony jako pojazd używany, zwracamy wartość zakupu w Kasko w ciągu pierwszych 24 miesięcy od pierwszej rejestracji pojazdu na Ciebie.
Wtedy wyszedłbyś z tego najlepiej.

Cytat od BenniG
Nie dajesz naprawiać
Jeśli pojazd nie zostanie naprawiony na Twoje życzenie, rekompensujemy tak, jakby naprawa pojazdu została przeprowadzona przez warsztat najbliższy Twojemu miejsu zamieszkania z naszej sieci warsztatów.
Czy warsztat naprawia tak, jak sugeruje rzeczoznawca?

Tutaj także jestem niepewny. Warsztaty zalecane przez ubezpieczycieli naprawiają średnio o kilkaset [url]euro[/url] taniej niż niezależne warsztaty. Jednak z reguły kierują się one również opinią rzeczoznawcy. Po prostu zapytaj jeszcze raz w firmie ubezpieczeniowej, czy tak jest, czy też ponownie odliczą podatek VAT.
Ubezpieczyciele zazwyczaj oferują bardzo dobre warsztaty naprawcze w ramach umowy Kasko-Select. To często renomowane zakłady blacharskie, które używają oryginalnych części i udzielają przedłużonej gwarancji na swoją pracę. Więc tendencjonalnie zdecydowałbym się na naprawę.

Napisany przez BenniG

Przykro mi dla Ciebie.
Skąd wziąłeś/łaś kwotę 1.850 €,

Jeśli firma zwróci mi tylko 2.350 € zamiast 4.200 €, jest to różnica w wysokości 1.850 €. Przy tak dużej różnicy prawdopodobnie zdecydowałbym/am się na naprawę.

Cytat od Hanomaga
Według mnie nie, ponieważ nie został spełniony następujący warunek.

Kobieta z obsługi telefonicznej powiedziała coś o fałszywej szkodzie całkowitej. Teraz pytanie brzmi, czy w ramach dodatkowego pakietu PLUS każda szkoda całkowita jest brana pod uwagę, czy nie.

Cytat od Hanomaga
Tutaj również jestem niepewny. Zalecane przez ubezpieczyciela warsztaty naprawcze są średnio kilkaset euro tańsze od niezależnych warsztatów. Zazwyczaj jednak kierują się one również opinią rzeczoznawcy. Po prostu zapytaj ponownie u ubezpieczyciela, czy tak właśnie jest, czy też ponownie zostanie odjęty podatek VAT.

Najpierw dostałem/am od partnera wycenę w wysokości 3.153 € i już otrzymałem/am pieniądze. Teraz przystąpiłem/am do naprawy i zauważyłem/am dodatkowo uszkodzone części (uszkodzony nos lampy przedniej, części za kratką chłodnicy), które nie zostały uwzględnione w wycenie. W zasadzie chciałem/am po prostu dostać dodatkowo 350 €, na co Dekra zadzwoniła, że chcą ocenić mój samochód. Oprócz części, rzeczoznawca wycenił również prostowanie belki. Z drugiej strony, rzeczoznawca odjął 5% kosztów części w formie ryczałtu.

Cytat od Hanomaga
Ubezpieczyciele zazwyczaj mają w ofercie bardzo dobre warsztaty naprawcze w przypadku uzgodnienia Select w ramach ubezpieczenia komunikacyjnego. Są to często renomowane zakłady blacharskie, które używają oryginalnych części i udzielają przedłużonej gwarancji na swoją pracę. Z tendencją zdecydowałbym się na naprawę.

Bez zobaczenia uszkodzenia i stwierdzenie, co jest sensowniejsze... odważne ;-)
Uszkodzenia są praktycznie tylko estetyczne, od wypadku już przejechałem/am ponad 1.000 km i zrobiłem/am już szpachlę i nałożyłem/am pierwszą warstwę lakieru. Wciąż nie pasują szczeliny między maską a błotnikami, ale rzeczoznawca dał/mi wskazówkę.
Do tego zamówiłem/am w grudniu następny samochód i tak czy inaczej planowałem sprzedać obecne auto jesienią. W tym kontekście łatwiej będzie mi sprzedać 10-letnie auto za 1.500 € niż za 5.000 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata