Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ahlers - Konwersja akcji uprzywilejowanych na akcje zwykłe

Napisany przez Eberhard1234
Cześć wszystkim,
w moim portfelu znajdują się zarówno akcje uprzywilejowane, jak i zwykłe, które chciałbym teraz sprzedać ze względu na złe perspektywy. Konwersja prawdopodobnie zostanie zatwierdzona na Walnym Zgromadzeniu dnia 7.3.2018 r. Dywidenda wyniesie 0,15 € za akcję zwykłą i 0,20 € za akcję uprzywilejowaną. Aktualne ceny wynoszą odpowiednio 6,10 € za akcję zwykłą i 5,85 € za akcję uprzywilejowaną. Jakie limity byście mi zalecali? Oczekuję, że kurs po Walnym Zgromadzeniu może drastycznie spaść?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Napisany przez Cici
Dlaczego nie sprzedajesz od razu, jeśli sądzisz, że kurs gwałtownie spadnie? Patrząc na wykres z ostatnich lat, akcje właśnie dobrze odbiły się od swojego trendu spadkowego. W związku z tym, jeśli zakładasz kontynuację trendu spadkowego, teraz byłby idealny moment na sprzedaż.

Istnieje również możliwość zastosowania Trailing Stop-Loss. Polega to na wykonaniu zlecenia sprzedaży, gdy kurs spadnie o x% od ostatniego szczytu. W przypadku rosnących kursów limit ten stale dostosowuje się coraz wyżej. Dzięki temu możesz stosunkowo łatwo zastosować klasyczną strategię pozwól zyskom rosnąć, ogranicz straty (o ile twój bank maklerski obsługuje ten rodzaj zlecenia).

Zrealizowałem zlecenie sprzedaży z użyciem Trailing Stop Loss z limitem i 10%. Sprzedaż została dokonana w tym samym dniu, ale o 0,05 € poniżej mojego limitu. Spodziewałem się, że przynajmniej limit zostanie osiągnięty. Jestem bardzo rozczarowany.

Napisany przez Cici
Czy jesteś pewien, że ustalono limit dla złożonego zlecenia sprzedaży? Zlecenie z limitem nie powinno być wykonane poniżej ustawionego limitu. W takim przypadku sugeruję skontaktować się z swoim brokerem.

Consorsbank twierdzi, że limit został przekroczony, dlatego strata została zapewne ograniczona. Mój limit wynosił 6€ i 10%.

Napisany przez Cici

Consorsbank twierdzi, że limit został przekroczony, więc straty zostały ograniczone.

Nie rozumiem tej wyjaśnienia. W przypadku zlecenia z limitem, limit nie powinien być przekroczony, więc zlecenie nie powinno zostać wykonane, nawet jeśli trailing stop został przekroczony. Moje przypuszczenie: Trailing stop-loss był połączony nie z zleceniem z limitem, ale z zleceniem rynkowym. W takim przypadku przy przekroczeniu marki stopu nie jest wystawiane zlecenie sprzedaży z limitem, a zlecenie sprzedaży bez ograniczeń (najlepsza). Przynajmniej wynika to z opisu typów zleceń na stronie Consorsbank, gdzie obie opcje są dostępne do wyboru.

Napisany przez 2utopus
Jeśli ustanowię limit sprzedaży stop-loss na poziomie 6€, a akcje są obecnie wyceniane poniżej tej kwoty, zostaną one sprzedane - czy źle to rozumiem?
Ustalam wartość, przy której akcje mają być sprzedane, jeśli ich wartość spadnie poniżej tej kwoty.
Przy cenie 6,60€ - dynamiczny stop-loss na poziomie 6€ i 10% sprzedaż nastąpi po osiągnięciu tej wartości od góry -
jednak jeśli kurs przy złożeniu zlecenia wynosi już 5,95€, następuje natychmiastowa sprzedaż.

Napisany przez Cici

Jeśli ustawię limit sprzedaży stop-loss na 6€, a akcje są obecnie poniżej 6€, to zostaną sprzedane - czy źle to widzę?

To zależy od konkretnej transakcji. Zgodnie z moim zrozumieniem strony pomocy, w banku Consorbank istnieją zarówno zlecenia stop-loss, jak i trailing-stop-loss w wariantach Market i Limit. Jeśli zostanie zrealizowane zlecenie typu Market, będzie to dokładnie tak, jak opisałeś, zlecenie zostanie wykonane po najlepszej dostępnej cenie, nawet jeśli będzie ona znacznie niższa niż cena stopu. Natomiast zlecenie typu Limit powinno być realizowane tylko wtedy, gdy osiągnięty zostanie odpowiedni limit. Ten drugi wariant ma na stronie ładną nazwę Zlecenie limitowe śledzące stop-loss, w porównaniu do zwykłego Zlecenia śledzącego stop-loss.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata