Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytanie dotyczące odliczenia kosztów rzemieślnika.

Napisany przez schweinshaxxn
Cześć wszystkim,
w roku 2017 miałem ogólne koszty wynagrodzenia dla rzemieślników w wysokości 5000 [url]euro[/url]. Ponieważ nie byłem w stanie w pełni pokryć tego pieniędzy na fakturowanie, moi rodzice zapłacili całą kwotę tymczasowo. W grudniu 2017 roku oddałem rodzicom pieniądze.
Czy teraz mogę bez problemu odliczyć koszty rzemieślników w moim zeznaniu podatkowym? Czy wystarczy dołączyć do urzędu skarbowego wyciąg z konta ze zwrotem pieniędzy dla moich rodziców?
Pozdrowienia

Napisany przez peer
Aby odliczyć usługi rzemieślnicze, obok faktury konieczny jest także niezbędny dowód przelewu.
Na pewno byłeś na tyle sprytny, że Twoi rodzice przesłali Ci pieniądze, a Ty dokonałeś przelewu z Twojego konta, co stanowi dowód. W przeciwnym razie to duże osobiste nieszczęście.

Napisany przez 2utopus
Albo rodzice je porzucają.

Napisany przez schweinshaxxn
Po tym, jak moi rodzice przelali pieniądze bezpośrednio na rzemieślnika, teraz najwyraźniej mam duże osobiste niepowodzenie.

Nie wierzę, że moi rodzice jako emeryci mogliby odliczyć to od podatku.

No cóż, człowiek uczy się na błędach. Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
https://www.finanztip.de/handwerkerkosten/
Nie ma to nic wspólnego z tym, ile sami płacimy podatków - o ile wiem, można otrzymać coś nawet wtedy, gdy sami nie płacimy dużo podatków - w kwocie rachunku są już zawarte 19% podatku VAT.
Ale ponieważ praca prawdopodobnie odbywa się pod innym adresem niż adres zamieszkania rodziców, może to być niemożliwe.
Dotyczy to tylko kosztów wynagrodzenia itp., a nie materiałów.
Być może warto zapytać w stowarzyszeniu pomocy podatkowej/doradcy podatkowego?

Napisany przez KeRin
Halt Stop.
Niniejsze zastosowanie ulgi podatkowej przez podatnika jest również możliwe, gdy wydatki na usługi domowe, opiekę lub usługi opiekuńcze lub usługi rzemieślnicze, za które podatnik otrzymał fakturę, zostały opłacone z konta osoby trzeciej.
BMF vom 9.11.2016 Rz. 51
https://www.bundesfinanzministerium....cationFile&v=3

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata