Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ustanowienie zabezpieczenia dla finansowania budowlanego

Napisany przez Lolo
Drodzy eksperci finansowi,
Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia w przypadku [url]kredytu[/url] hipotecznego. Czy następujący proces jest standardową procedurą?
Zobowiązanie kredytowe od banku - akt ustanowienia hipoteki i oświadczenie o celu [url]kredytu[/url] zostają wysłane do notariuszaPodpisanie zobowiązania kredytowego i odesłanie do bankuAkt ustanowienia hipoteki i oświadczenie o celu [url]kredytu[/url] do notariusza - notariusz sporządza dokument oraz wysyła go wraz z podpisanym oświadczeniem o celu [url]kredytu[/url] do banku, kopię dokumentu do księgi wieczystej oraz do wszystkich kredytobiorcówCzy [url]kredyt[/url] zostanie teraz wypłacony, czy należy poczekać, aż akt zostanie wpisany do księgi wieczystej?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście musicie zostać właścicielem nieruchomości (wpis informacyjny do księgi wieczystej) i mieć zarejestrowane obciążenie hipoteczne (zabezpieczenie dla banku).
Jaka jest konkretnie Twoja pytanie, lub jaki jest kontekst tego?

Napisany przez Lolo
Dzień dobry!
Kontekst jest taki, że staram się oszacować przedział czasowy, kiedy wszystko będzie skończone.
Jestem właścicielem od dłuższego czasu - praktycznie użyłem mojej nieruchomości jako zabezpieczenia dla różnych prac modernizacyjnych. Jednak rejestracja w księdze wieczystej zajęła około 12 tygodni, i obawiam się, że nie będę w stanie dotrzymać planu, jeśli teraz znowu to zajmie tak długo albo jeśli bank nie będzie mógł wypłacić pieniędzy dopóki obciążenie hipoteczne z dokumentu egzekucyjnego (który już mają!) nie zostanie zrealizowane przez księgę wieczystą.
Serdeczne pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Nie, możesz zamówić płatne badanie rangi lub potwierdzenie notarialne. W ten sposób nie trzeba czekać na wpisanie hipoteki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Lolo, zamiast czekać na wpis hipoteki, można uzyskać potwierdzenie notarialne lub zaświadczenie o rangowaniu.
W takim przypadku notariusz ponosi odpowiedzialność za właściwe ujęcie hipoteki w hierarchii.
To wystarcza bankowi, gdy jest to dostępne wraz z oryginałem umowy o ustanowienie hipoteki.
Wtedy można dokonać wypłaty.
Jednak nie wszystkie notariusze to robią.
Po prostu zadzwoń tam i zapytaj.

Napisany przez Lolo
Dziękuję za szybką pomoc. Telefon do notariusza - on przygotowuje takie zaświadczenie i oczywiście pobiera za to dodatkową opłatę - idę do banku i wszystko jest w porządku. Tak więc dziękuję. Nie mogę się jednak pozbyć wrażenia, że banki najchętniej absygnują się aż 5 razy (jeśli już zgodziłem się na zajęcie komornicze w przypadku niewypłacenia, czy to nie wystarczy?).

@Lolo, dlaczego 5-krotne zabezpieczenie?
Raz zabezpieczenie poprzez wpis hipoteki powinno wystarczyć.

Napisany przez Lolo
No cóż, bank otrzymuje akt ustanowienia hipoteki, który jest dokładnie tworzony zgodnie z ich życzeniami. W ten sposób poddaje się się egzekucji. To powinno wystarczyć, nieprawdaż? Co innego miałby zrobić księga wieczysta, jeśli nie to wpisać? A notariusz również sprawdza wyciąg z księgi wieczystej podczas tworzenia aktu... W ogólności wydaje mi się, że jest tu dużo zamieszania w porównaniu z efektem końcowym: Jeśli ktoś nie płaci, jego [url]Dom[/url] zostanie zlicytowany - to przecież dość proste...
Moim notariuszem również potwierdziłam rangę od razu i wszystko jest w porządku. Dzięki dla osób, które udzieliły mi wskazówek!

Cześć Lolo, Jasne, notariusz może natychmiast wystawić potwierdzenie rangi notarialnej. To jednak wiąże się z dodatkowymi kosztami. Ile u ciebie kosztowało potwierdzenie rangi notarialnej w stosunku do zastawu?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli moje zabezpieczenie hipoteczne nie jest zarejestrowane na twoją korzyść, to niezależnie od tego, na co się zgodzisz, przymusowa licytacja twojej nieruchomości nie będzie możliwa.
Wszystko musi być zgodne z prawem, należy przestrzegać formy i przepisów.

Napisany przez Lolo
Okładka hipoteczna kosztuje około 25%... To nie jest dużo, ale bank może być zadowolony z takiej okładki!

Napisany przez Lolo
... nie jestem prawnikiem – z tego powodu także wierzę. Prawdziwym problemem jest to, że urzędy ksiąg wieczystych wyraźnie nie pracują tak szybko, jak czasami by się tego chciało...

Cześć Lolo, w urzędzie gruntowym również wszystko odbywa się po kolei. Czasami istnieją znaczne różnice w czasie przetwarzania na poziomie krajowym.

Napisany przez spassinnebacken
Różnica polega na tym, że z czystego osobistego podporządkowania się egzekucji komorniczej bank - gdy pieniądze zostaną wypłacone, a wpis w księdze wieczystej nie zostanie dokonany albo nie zostanie dokonany na czas z jakiegokolwiek powodu - może egzekwować z roszczenia osobistego z niższej klasy niż w przypadku egzekwowania z roszczenia rzeczowego (czyli z zapisanej hipoteki). Bank - zrozumiale - nie chce podjąć tego ryzyka.

Czasy przetwarzania w urzędach księgi wieczystej są różne, to prawda. Jednak również zależy to od banków i notariuszy. Sam wpis hipoteki zazwyczaj nie jest czymś trudnym, to rutynowa praca w urzędzie księgi wieczystej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata