Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt dla zdrowej jednoosobowej działalności gospodarczej.

Napisany przez faserfrei
Od października 2016 roku prowadzę firmę remontową jako jednoosobowe przedsiębiorstwo. Rozpocząłem od śrubokręta, a teraz zatrudniam 6 stałych pracowników. W międzyczasie zakupiłem wiele maszyn i urządzeń, a także transporter i samochód osobowy. Bilanse roczne z lat 2016 i 2017 są zdecydowanie pozytywne. Nie mam żadnych długów ani [url]kredytów[/url], a moja historia kredytowa jest nieskazitelna. Jednak moje bank (Sparkasse) odmawia udzielenia mi [url]kredytu[/url] ze względu na kilka błędnych transakcji na moim koncie (np. było 2400, później zostało pobrane 2415), co spowodowało spadek mojej oceny w rankingu Sparkasse z 1 na 13 (według tzw. linii bazylejskiej). W 2017 roku firma osiągnęła przychód około 280 000 i wypracowała czysty zysk w wysokości około 25 000 (na podstawie bilansu). Posiadam również zaświadczenie o braku zadłużenia wystawione przez urząd skarbowy. Jednakże, ponieważ nasza firma istnieje dopiero od października 2016 roku, nie mogę uzyskać [url]kredytu[/url] na pokrycie krótkoterminowych kosztów. To nie może być prawda. Co mam teraz zrobić? Jak to wyjaśnić? Mamy mnóstwo zapytań o nowe projekty, ale nie możemy ich przyjąć, ponieważ chciałem zaciągnąć [url]kredyt[/url] m.in. na zakup nowych maszyn i dodatkowej siły roboczej. Jestem zszokowany zachowaniem Sparkasse wobec mnie. Właśnie złożyłem wniosek o [url]kredyt[/url] w Auxmoney.

Napisany przez 2tneub
Co robisz w swojej jednoosobowej działalności gospodarczej?
Jeśli od przychodu w wysokości 280 tys. € odliczysz zysk w wysokości 25 tys. €, to pozostaje Ci łączny koszt w wysokości 255 tys. €. Z tego mają być pokryte koszty takie jak: czynsz, 6 pracowników, inne opłaty, odliczenie kosztów pojazdu itp.?
Aktualnie to brzmi niespójnie. Czy jesteś księgowym zryczałtowanym czy sprawozdawcą finansowym? Czy sprawozdanie roczne zostało już przygotowane przez doradcę podatkowego, czy to dopiero wynik badania wewnętrznych sprawozdań finansowych? Czy opracowałeś planowanie 3-letnie? Jakie zabezpieczenia możesz zaoferować?
Trudne jest teraz, że nie masz jeszcze 3 pełnych lat działalności. To, oprócz twoich błędów księgowych, z pewnością negatywnie wpłynie na ocenę Basel.
Ogólnie polecałbym Ci zgłosić się do innych banków. Na przykład, kiedyś Deutsche Bank była bardzo pomocna i bardzo wspierała firmę moich szefów. Teraz jest bardzo ociężała przy każdym finansowaniu, ponieważ zcentralizowali wiele spraw. Z kolei VR Bank z sąsiedniego powiatu jest bardzo otwarta na tego rodzaju działania.
Niemniej jednak może się zdarzyć, że będziesz musiał tam także otworzyć [url]konto firmowe[/url]. Ogólnie rzecz biorąc, banki chcą pozbyć się pieniędzy, tylko teraz muszą spełniać więcej wymagań niż kiedyś.

Napisany przez hausbauwest
A więc myślę i mam nadzieję, że 25 tys. to czysty nadwyżka po wszystkich kosztach. Ale moim zdaniem i tak jest to zdecydowanie zbyt mało dla przedsiębiorcy. Z tego muszą być pokryte podatki, ubezpieczenia zdrowotne, emerytalne, rezerwy, itp. To się po prostu nie zgadza. Moja zasada kciuka dla osób prowadzących działalność mówi, że na początku musi być co najmniej 4000 [url]euro[/url] miesięcznego nadwyżki, aby pokryć te koszty. Dla przedsiębiorcy powinno zostać zawsze znacznie więcej netto niż w przypadku umowy o pracę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Faserfrei, prawdopodobnie chcesz pozyskać niezabezpieczoną pożyczkę firmową. Opierając się na swoich przychodach i wydatkach. Czy można zabezpieczyć tę pożyczkę hipotecznie? Czy istnieje nieruchomość, która mogłaby posłużyć jako zabezpieczenie dla tzw. pożyczki hipotecznej dla początkujących przedsiębiorców. Wychodzę z założenia, że chcesz uniknąć zabezpieczenia. Jeśli nie masz żadnych [url]kredytów[/url], jak piszesz, ale występują pewne nieprawidłowości, to coś tu nie gra. Jak to się stało? Inne banki patrzą jednak podobnie na pożyczki firmowe.

Napisany przez 2tneub

?
Jeśli nie masz [url]kredytów[/url], o których piszesz, ale masz kilka niepoprawnych księgowań, coś tu nie gra.
Jak to się wszystko stało?

Krążące plotki sugerują, że dostawcy, firmy ubezpieczeniowe zdrowotne, firmy [url]Leasing[/url]owe lub organy podatkowe także korzystają z procedury bezpośredniego obciążenia rachunku firmy lub podstawowej procedury obciążenia rachunku. Czy to jeszcze nie dotarło do pośredników kredytowych?

Sam w sobie to jest kompletnie obojętne.
OP ocenia swoją sytuację jako zdrową i dobrą.
Ja mam zupełnie inne zdanie, podobnie jak w przypadku Sparkasse w tym przypadku.
25 K / 12 miesięcy = 2.083,33 [url]euro[/url] Podzielone przez 200 godzin pracy jako przedsiębiorca = daje stawkę godzinową w wysokości 10,42 [url]euro[/url]
Nie da się z tego żyć, zwłaszcza jeśli odliczane są wszystkie koszty przedsiębiorcy.
Jeśli zwolni pracowników i będzie pracował sam, będąc w stanie rozliczyć 160 godzin pracy przy założeniu bardzo niskich 30,00 [url]euro[/url] netto, to zarobiłby 4800,00 [url]euro[/url] / miesiąc.
To pułapka, której wielu nie widzi i która prowadzi do oceniania firmy na podstawie liczby pracowników i/lub obrotu.

Napisany przez faserfrei
Może źle się wyraziłem .
Spróbuję napisać to bardziej zrozumiale. Przypatrywałem się temu jeszcze raz.
Dochody: 244.500 w 2017 wszystkie koszty są już odjęte . Koszty eksploatacyjne w sumie 218,880€ (w tym 110.000 płace) Zysk operacyjny 25.700
Trzeba zaznaczyć, że zysk operacyjny jest niski, ponieważ zakupiliśmy 2 używane busy i narzędzia i maszyny. Nie zaczynaliśmy od niczego i teraz cieszymy się (prawie) pełnym wyposażeniem (rusztowania, maszyny,) do obsługi naszych projektów budowlanych, jak wspomniałem w 1. roku działalności. Specjalizujemy się w remontach budynków. Mamy więcej zapytań o oferty niż dostępnych możliwości. Chciałem wziąć [url]kredyt[/url] w wysokości 15.000 aby móc sfinansować projekty budowlane i tymczasowo pokryć koszty płac. Dodatkowo oczekuję zwrotu 3700 z podatku dochodowego. Teraz stoje i nie idę naprzód. Problemem był klient, który nie zapłacił i przez to wszystko zostało zachwiane, także błędne księgowania. Nie mogę przyjmować zamówień od miasta, ponieważ płatność za faktury trwa zbyt długo 6-12 tygodnie. Co mam teraz zrobić ? Skąd szybko wziąć [url]kredyt[/url] ? Jak już wspomniałem, moim głównym problemem jest to, że jako firma jesteśmy jeszcze zbyt młodzi. Nie mamy żadnych zabezpieczeń. Trzeba przyznać .Studiuję i dodatkowo mam pracę na pół etatu za 450 [url]euro[/url] miesięcznie .
Moja historia kredytowa w BIK jest czysta, brak długów czy innych zobowiązań .

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
najpierw szacunek za to, co zbudowałeś.

Problemem był klient, który nie zapłacił, przez co wszystko zaczęło chwiać się, także błędne księgowania

Może właśnie tutaj leży problem dla banku, klient nie płaci, a już wszystko zaczyna chwieć się.....
Co się stanie, jeśli to się powtórzy.... szczególnie z jednym z nowych klientów, dla którego musisz zafinansować zamówienie przed czasem ? Wtedy pieniądze z [url]kredytu[/url] znikną i bank będzie na straconej pozycji......
Jesteśmy 26 osób, robimy obrót w wysokości 22 mln EUR (ale to handel !!) i mamy około 500 000 EUR zysku po wszystkich kosztach. Stąd te 25 tys. EUR naprawdę nie są wielkie.... (dla banku !!!-> Dla Ciebie tak, nie ma co do tego wątpliwości...)

Napisany przez 2tneub

Trzeba zauważyć, że zysk operacyjny jest niski dlatego, że zakupiliśmy 2 używane vany, narzędzia i maszyny. Zacząwszy od zera, teraz cieszymy się (prawie) kompletnym wyposażeniem (rusztowania, maszyny), aby obsłużyć nasze projekty budowlane, jak już wspomniałem w pierwszym roku działalności. Zajmujemy się renowacją budynków. Mamy więcej zapytań o oferty niż wolnych możliwości. Chciałem dostać [url]kredyt[/url] w wysokości 15 000, aby móc zabezpieczyć finansowanie projektów budowlanych i tymczasowo przezwyciężyć problemy z wypłatami. Ponadto oczekuję zwrotu podatku dochodowego w wysokości 3700. Teraz stoję w miejscu i nie mogę się ruszyć do przodu. Problemem był klient, który nie zapłacił, przez co wszystko stanęło w martwym punkcie, również błędy księgowe. Nie mogę przyjmować zamówień publicznych, ponieważ płatności za faktury trwają zbyt długo, 6-12 tygodni. Co mam teraz zrobić? Gdzie mogę szybko dostać [url]kredyt[/url]? Jak już wspomniałem, głównym problemem jest to, że jako firma jesteśmy jeszcze zbyt młodzi. Nie posiadam żadnych zabezpieczeń. Trzeba zauważyć. Studiuję i mam dodatkową pracę za 450 [url]euro[/url].
Moja historia kredytowa w Schufie jest czysta, brak długów czy innych zobowiązań.

Czy vany są sfinansowane? Jeśli nie, uważam je za majątek, który można zastawić w zamian za [url]kredyt[/url].

Ponadto, gdy prowadzisz rozmowy z bankami, powinieneś jeszcze raz zwrócić uwagę na różnice między zyskiem a płynnością finansową.
Zakupy (vany i narzędzia) początkowo zmniejszają płynność finansową i są księgowane jako koszty odroczone zysku (z wyjątkiem drobnych środków trwałych).
Oznacza to, że jeśli zakupiłeś wiele rzeczy w 2017 roku, to dopiero od 2017 roku zaczniesz to odczuwać.
Ponadto, koszty osobowe w 2018 roku będą znacznie wyższe niż 110 000 €.

To jest dość znany problem.
W takim przypadku proporcje aktywów i pasywów mogą nie pasować.
Nadmierne wierzytelności, nieproporcjonalne zapasy towarów w stosunku do niewielkiego stanu kasy lub zbyt wysokich zobowiązań.
Zawsze powinno być proporcjonalne do zdrowego wzrostu.
W sektorze handlowym do określenia stosunku często wykorzystuje się wskaźnik rotacji zapasów.
To zawsze zależy od indywidualnej decyzji.
Jeśli proporcje są uzasadnione, a dochód realistyczny, nie ma w zasadzie przeszkód w uzyskaniu [url]kredytu[/url].
Zawsze warto zastanowić się, do czego dokładnie potrzebujemy [url]kredytu[/url].

Napisany przez HausundBoden
Jeśli u komercyjnego przedsiębiorcy jednoosobowego nie ma trzech pozytywnych bilansów, zawsze jest trudno.
Po prostu daj znać prywatną wiadomością.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli tutaj już tyle tego blablabla jest, chciałbym przynajmniej wspomnieć, że podobnie jak Hermueller, podziwiam sposób, w jaki OP (oryginalny autor postu) w krótkim czasie - jeśli liczby są poprawne, a zakładam, że tak jest - założył firmę i zakończył ją z pozytywnym wynikiem finansowym na koniec roku. Gratulacje.

To, co jednak uważam za o wiele ważniejsze, to zatrudnia 6 pracowników, szacunek, tworzy miejsca pracy dzięki odwadze przedsiębiorczości. Tacy faceci są potrzebni w tym kraju, tylko tak nasz system gospodarczy może działać.

Sądzę, że OP mniej pytał, co zrobił źle, a raczej szuka rozwiązań, jak rozwiązać swoje - być może krótkotrwałe (spekulacje) problemy z płynnością finansową. W skrócie: Jeśli tego nie rozwiąże, to 6 miejsc pracy zostanie utraconych. Jeśli to się nie zmienia, cóż, tak jest, dlaczego jednak tutaj, bez analizy działalności i dokładnych sprawozdań zysków i strat, ponownie odbywają się wykłady z dziedziny ekonomii, podatków i prowadzenia działalności gospodarczej, nie rozumiem w ogóle. Przepraszam.

Drogi faserfrei, w istocie nie możemy ci tu pomóc w kontekście twojego zapytania. Potrzebujesz właściwego partnera bankowego u swojego boku, może to byćła Sparkasse, mogą być powody, dlaczego odrzucili twoją prośbę o [url]kredyt[/url], powody, które inny bank być może nie widzi w ten sposób. W twojej sytuacji frustrujące, ale niestety Sparkasse ze względu na twoją sytuację nie jest odpowiednim partnerem bankowym. Polecam osobiście odwiedzić kilka banków lokalnie i przedstawić swoje liczby, swoją firmę i siebie osobiście. Jeśli inne banki oceniają twoją zdolność kredytową podobnie, musisz przemyśleć swoją sytuację, ocenić ją na nowo.

Jeśli te banki lokalne, mając wszystkie dane i fakty przed sobą, nie będą mogły ci pomóc ani spełnić twoich życzeń, nie uda nam się też tutaj, z mojej perspektywy, a także z twojego punktu widzenia, pomóc, jeśli ktoś będzie ci czegoś zarzucał lub pouczał bez znajomości ciebie i twojej firmy, co może cię niepotrzebnie dotknąć, nie przynosząc ci żadnej korzyści.

Życzę ci powodzenia oraz dalszej odwagi i zdolności przedsiębiorczej - być może również z pomocą i skorzystaniem z usług banków - aby uczynić samodzielność przedsiębiorstwa twoim sukcesem.

Ach, HausundBoden, to podejście, tak się robi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata