Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Założyć firmę?

Napisany przez Heizi
Cześć,
ostatnio natknąłem się na to forum i mam nadzieję, że będzie mi tu udzielona pomoc w kilku kwestiach.
Sytuacja wyjściowa:
Nazywam się Andreas, mam 27 lat, jestem mistrzem instalacji sanitarnych i grzewczych, nie jestem żonaty i nie mam dzieci. Razem z moją dziewczyną od niedawna posiadamy [url]Dom[/url] jednorodzinny z przybudówką, który został sfinansowany kredytem (wynajęty za 500 € zimno).
Oboje jesteśmy zatrudnieni w dobrej pozycji w sektorze publicznym i jesteśmy w stanie pokryć nasze miesięczne koszty życia, domu, oszczędności i rat kredytowych. Poprzez wynajem przybudówki chcemy stworzyć sobie małe dodatkowe zabezpieczenie finansowe na przyszłe dzieci i urlop macierzyński mojej dziewczyny (1 rok).
Ponieważ pierwsza część naszego planu na przyszłość, czyli zakup domu, remont i przeprowadzka została praktycznie zakończona, chciałbym teraz zająć się drugą częścią:
Ponieważ mam jeszcze wystarczająco czasu i energii po pracy, chciałbym założyć w ramach działalności dodatkowej niewielką firmę instalacyjną, której zyskiem chciałbym przez okres około 10-15 lat zbudować kapitał w wysokości około 100 000 €. Posiadam już narzędzia, maszyny itp., dzięki czemu nie są potrzebne dodatkowe inwestycje do rozpoczęcia działalności.

Pytania:
1.
Jaka forma prawna jest najbardziej korzystna pod względem podatkowym z uwzględnieniem mojego wynagrodzenia oraz gdy spodziewany obrót przekraczać będzie 17 500 € rocznie? Nie chcę również ponosić odpowiedzialności ze swojego majątku osobistego, jeśli coś pójdzie nie tak z firmą.
2.
Chciałbym być uprawniony do odliczenia VAT, zwłaszcza na zakupy takie jak samochody, artykuły biurowe i inne zakupy firmowe . Wiem, że będę musiał regularnie składać deklaracje podatkowe VAT itp.
3.
Czy z punktu widzenia podatkowego ma sens wynajmowanie przybudówki drogo mojej własnej firmie, a następnie dalsze wynajmowanie jej tanio jako firma?
4.
Czy mogę uznać jedno pomieszczenie w moim piwnicy za biuro lub magazyn dla mojej firmy?
5.
Jak to wygląda z różnymi ubezpieczeniami społecznymi i ubezpieczeniem zdrowotnym - czy wymagane są składki, jeśli firma działa tylko jako dodatkowe źródło dochodu?
6.
Czy potrzebuję ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej dla działalności gospodarczej?

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc i proszę o wyrozumiałość jeśli zadaję głupie pytania. Niestety od czasów szkoły mistrzowskiej nie zająłem się takimi sprawami.
Pozdrowienia,
Andreas

Napisany przez 2tneub
"
1.
Jaką formę prawna jest najbardziej korzystna pod względem podatkowym, biorąc pod uwagę moją pensję pracowniczą oraz przewidywany obrót przekraczający 17 500 € rocznie? Nie chcę również ponosić odpowiedzialności majątkowej, jeśli coś pójdzie nie tak z firmą. Ograniczenie odpowiedzialności masz w przypadku spółki GmbH lub UG. Z drugiej strony nie masz dużych inwestycji do sfinansowania. Największym ryzykiem byłoby zatem niewypłacenie należności podczas gdy musisz zapłacić za towar (o ile nie zatrudniasz pracowników). Ponadto banki zwykle wymagają prywatnej gwarancji na finansowanie. W zależności od oczekiwanych zysków i planowanych działań z zyskami, każda forma przedsiębiorstwa ma swoje zalety i wady. W przypadku spółki GmbH może być interesująca kontrybucja rzeczowa, jeśli już masz maszyny. W tej sprawie odsyłam do doradcy podatkowego.

2.
Również chciałbym być uprawniony do odliczenia podatku VAT zwłaszcza od zakupów samochodów, sprzętu biurowego i innych aktywów firmy. Wiem, że muszę regularnie składać deklaracje VAT itp. Ponieważ nie możesz odliczyć VAT od maszyn, to zależy trochę od klienteli. Jeśli głównie obsługujesz klientów prywatnych, może bardziej sensowną opcją dla Ciebie byłby opodatkowany ryczałt. W tej sprawie również odsyłam do doradcy podatkowego.

3.
Czy ze względów podatkowych ma sens wynająć magazyn drogo własnej firmie, a następnie tanio wynająć go jako firma?

Nie. Moim zdaniem byłoby to nadużycie. W zależności od wybranej formy przedsiębiorstwa, ta koncepcja by nie działała.

4.
Czy mogę zadeklarować pomieszczenie w moim piwnicy jako biuro lub magazyn dla mojej firmy?

Tak. Zależnie od formy przedsiębiorstwa, różniące się traktowanie podatkowe czy to prywatne wynajęcie dla GmbH/UG czy niezbędny majątek firmy w ramach jednoosobowej działalności. W tej sprawie również odsyłam do doradcy podatkowego.

5.
Jak to jest z ubezpieczeniem społecznym i ubezpieczeniem zdrowotnym, czy wymagane są składki, jeśli firma służy tylko jako dodatkowe źródło dochodu?

Nie mam na to odpowiedzi.

6.
Czy potrzebuję ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej zawodowej?

Chcesz ponieść prywatną odpowiedzialność?

Jako uzupełnienie: To nie stanowi porady prawnej, lecz są to opinie laika."

Napisany przez Reibold
Cześć,

do 5.
Dla pracy dodatkowej na własny rachunek nie ma obowiązku opłacania składek na [url]ubezpieczenie[/url] społeczne. W przypadku pracy na pełny etat według prawa, jeśli pracuje się ponad 17 godzin tygodniowo. Do tego momentu nie ma żadnych składek do zapłacenia, jeśli dochód z pracy dodatkowej jest niższy niż pensja brutto z głównej pracy.

do 6.
Jeśli powodują szkodę u klienta, ponoszą za to odpowiedzialność!
Czy chcą ubezpieczyć się przed tym ryzykiem, zależy od nich. Nie ma obowiązkowego ubezpieczenia z tego tytułu. Bez ubezpieczenia, ich oszczędności mogą być zagrożone. Dlatego powinni przynajmniej poprosić o wycenę i zastanowić się, czy ryzyko czy składka ubezpieczeniowa jest dla nich bardziej odpowiednia.

Z poważaniem
Alexander Reibold
Darmowe doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Napisany przez Heizi
Dziękuję za odpowiedzi, naprawdę muszę pójść do doradcy podatkowego.

Tak, pytanie dotyczące ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej firmy jest całkiem jasne.

Pozdrawiam
Andreas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata