- śr mar 07, 2018 6:12 pm
Cześć drodzy użytkownicy forum, temat emerytur i ubóstwa w starości dotyczy wielu osób i powinien dotyczyć nas wszystkich. Wiele osób bagatelizuje temat ubóstwa w starości, ponieważ nie dotyczy ich on bezpośrednio - ale właśnie to sprawia, że jest on tak niebezpieczny. Codziennie słychać coraz więcej na ten temat. Coraz więcej emerytów w kolejce do otrzymania żywności, coraz większe luki emerytalne... Od 2025 roku na dwóch pracowników ma przypaść jeden emeryt, tak przewidują prognozy. Praktycznie nie do opłacenia. Nie rozumiem też, dlaczego decyzje dotyczące emerytur nie są całkowicie przejrzyste. Przeważająca większość ludzi wierzy, że kwota podana w decyzji emerytalnej zostanie faktycznie wypłacona. Dlaczego nie jest napisane obok, że nie jest to kwota do wypłaty, lecz że do niej dochodzą wszystkie podatki i składki ubezpieczeniowe? Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z mnożnika relacji między pracownikami a emeryturą (umowa międzypokoleniowa).
Sprawa Riester jako produktu na starość została również wielokrotnie omówiona i obecnie powinno być jasne, dla jakiej grupy docelowej Riester jest korzystny. Ale jedno powinno być jasne dla wszystkich:
Riester nie rekompensuje luk emerytalnych! Oferta i szczegóły warunków są po prostu zbyt małe.
Przedstawiam wam tutaj mój portfel ETF wart 3€, bo jestem przekonany, że to pomaga. Powstał z tego samego założenia, by pomagać ludziom, którzy nie wiedzą, jak obecnie właściwie oszczędzać czy inwestować. Rozpocząłem od mojego sąsiada, inżyniera, który uważał, że jego[url]Dom[/url] zapewni mu bezpieczeństwo na starość, więc nie musi podejmować dodatkowych działań zabezpieczających. Resztę załatwi [url]ubezpieczenie[/url] państwowe. W rzeczywistości było to po prostu brak wiedzy na temat własnych możliwości i zbyt dużej wygody, by zająć się tą kwestią. Bez względu na to, czy rodzina czy znajomi - czy wysoko czy normalnie wykształceni - nikt nie miał odpowiedzi na ten temat. To ich „jeszcze” nie dotyczyło. Ale mimo wszystko czułem niepewność u mojego rozmówcy, bo ta kwestia wcale go nie pozostawiała obojętnym i w końcu pytali, jak to robię.
Stąd pomysł na portfel ETF. Na początku oferowałem go za darmo, a obecnie korzysta z niego ponad 200 osób (rodzina/z...
Jeśli chcesz przeczytać pełną wersję, odwiedź https://option-zur-rente.de/alternative/. Warto. Jest także dostępna opcja bezpłatnego miesiąca próbnego.
Wkrótce ludzie nie będą mieli wyboru - Inwestycje w akcje będą musiały się rozwinąć, bo to tylko kwestia czasu, kiedy tradycyjne produkty oszczędnościowe, takie jak ubezpieczenia na życie czy książeczki oszczędnościowe, osiągną szczyt swojej popularności. Ktoś musiał przecież wygospodarować te ogromne odsetki. 5 na 10 osób uważa, że są zabezpieczone, a wcale nie zdają sobie sprawy, że z otwartymi ramionami zbliżają się do ubóstwa w starości.
Kształtuj swoje nawyki oszczędnościowe i zastanów się nad swoimi pieniędzmi - to przesłanie
Pozdrowienia
Christoph
Sprawa Riester jako produktu na starość została również wielokrotnie omówiona i obecnie powinno być jasne, dla jakiej grupy docelowej Riester jest korzystny. Ale jedno powinno być jasne dla wszystkich:
Riester nie rekompensuje luk emerytalnych! Oferta i szczegóły warunków są po prostu zbyt małe.
Przedstawiam wam tutaj mój portfel ETF wart 3€, bo jestem przekonany, że to pomaga. Powstał z tego samego założenia, by pomagać ludziom, którzy nie wiedzą, jak obecnie właściwie oszczędzać czy inwestować. Rozpocząłem od mojego sąsiada, inżyniera, który uważał, że jego
Stąd pomysł na portfel ETF. Na początku oferowałem go za darmo, a obecnie korzysta z niego ponad 200 osób (rodzina/z...
Jeśli chcesz przeczytać pełną wersję, odwiedź https://option-zur-rente.de/alternative/. Warto. Jest także dostępna opcja bezpłatnego miesiąca próbnego.
Wkrótce ludzie nie będą mieli wyboru - Inwestycje w akcje będą musiały się rozwinąć, bo to tylko kwestia czasu, kiedy tradycyjne produkty oszczędnościowe, takie jak ubezpieczenia na życie czy książeczki oszczędnościowe, osiągną szczyt swojej popularności. Ktoś musiał przecież wygospodarować te ogromne odsetki. 5 na 10 osób uważa, że są zabezpieczone, a wcale nie zdają sobie sprawy, że z otwartymi ramionami zbliżają się do ubóstwa w starości.
Kształtuj swoje nawyki oszczędnościowe i zastanów się nad swoimi pieniędzmi - to przesłanie
Pozdrowienia
Christoph