Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prezentacja portfela ETF za 3€ - Kultywuj swoje oszczędności

Napisany przez CRO1984
Cześć drodzy użytkownicy forum, temat emerytur i ubóstwa w starości dotyczy wielu osób i powinien dotyczyć nas wszystkich. Wiele osób bagatelizuje temat ubóstwa w starości, ponieważ nie dotyczy ich on bezpośrednio - ale właśnie to sprawia, że jest on tak niebezpieczny. Codziennie słychać coraz więcej na ten temat. Coraz więcej emerytów w kolejce do otrzymania żywności, coraz większe luki emerytalne... Od 2025 roku na dwóch pracowników ma przypaść jeden emeryt, tak przewidują prognozy. Praktycznie nie do opłacenia. Nie rozumiem też, dlaczego decyzje dotyczące emerytur nie są całkowicie przejrzyste. Przeważająca większość ludzi wierzy, że kwota podana w decyzji emerytalnej zostanie faktycznie wypłacona. Dlaczego nie jest napisane obok, że nie jest to kwota do wypłaty, lecz że do niej dochodzą wszystkie podatki i składki ubezpieczeniowe? Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z mnożnika relacji między pracownikami a emeryturą (umowa międzypokoleniowa).
Sprawa Riester jako produktu na starość została również wielokrotnie omówiona i obecnie powinno być jasne, dla jakiej grupy docelowej Riester jest korzystny. Ale jedno powinno być jasne dla wszystkich:
Riester nie rekompensuje luk emerytalnych! Oferta i szczegóły warunków są po prostu zbyt małe.
Przedstawiam wam tutaj mój portfel ETF wart 3€, bo jestem przekonany, że to pomaga. Powstał z tego samego założenia, by pomagać ludziom, którzy nie wiedzą, jak obecnie właściwie oszczędzać czy inwestować. Rozpocząłem od mojego sąsiada, inżyniera, który uważał, że jego [url]Dom[/url] zapewni mu bezpieczeństwo na starość, więc nie musi podejmować dodatkowych działań zabezpieczających. Resztę załatwi [url]ubezpieczenie[/url] państwowe. W rzeczywistości było to po prostu brak wiedzy na temat własnych możliwości i zbyt dużej wygody, by zająć się tą kwestią. Bez względu na to, czy rodzina czy znajomi - czy wysoko czy normalnie wykształceni - nikt nie miał odpowiedzi na ten temat. To ich „jeszcze” nie dotyczyło. Ale mimo wszystko czułem niepewność u mojego rozmówcy, bo ta kwestia wcale go nie pozostawiała obojętnym i w końcu pytali, jak to robię.
Stąd pomysł na portfel ETF. Na początku oferowałem go za darmo, a obecnie korzysta z niego ponad 200 osób (rodzina/z...

Jeśli chcesz przeczytać pełną wersję, odwiedź https://option-zur-rente.de/alternative/. Warto. Jest także dostępna opcja bezpłatnego miesiąca próbnego.
Wkrótce ludzie nie będą mieli wyboru - Inwestycje w akcje będą musiały się rozwinąć, bo to tylko kwestia czasu, kiedy tradycyjne produkty oszczędnościowe, takie jak ubezpieczenia na życie czy książeczki oszczędnościowe, osiągną szczyt swojej popularności. Ktoś musiał przecież wygospodarować te ogromne odsetki. 5 na 10 osób uważa, że są zabezpieczone, a wcale nie zdają sobie sprawy, że z otwartymi ramionami zbliżają się do ubóstwa w starości.
Kształtuj swoje nawyki oszczędnościowe i zastanów się nad swoimi pieniędzmi - to przesłanie
Pozdrowienia
Christoph

Napisany przez 2tneub
Na czym opierają się przyjęte stopy zwrotu wynoszące od 8 do 16% w różnych klasach aktywów?

Napisany przez CRO1984
Cześć, wartości oparte są na historycznych danych z przedziału 1-5 lat.

Jako przykład podam iShares TecDAX UCITS ETF znajdujący się w portfelu z średnią stopą zwrotu z ostatnich 3 lat wynoszącą 22,5%, a także iShares MSCI World, którego średnia roczna stopa zwrotu wynosi 7,68% przy zmienności na poziomie 7,59% - czyli bardzo niskich wahaniach.

Następnie pojawiają się inne elementy, takie jak obligacje AAA uznawane za całkowicie bezpieczne produkty, czy też ETF-y surowcowe. To mieszanka na końcu przekłada się na średnią stopę zwrotu w przedziale 8-16%. Jednak trzeba jasno powiedzieć - bez pewnego ryzyka nie uzyskasz takiego zysku - to i pozostanie produktem giełdowym. Moim zdaniem nie ma obecnie innych alternatyw.

Inflacja pochłania oszczędności na kontach oszczędnościowych i planach Riester - po 30 latach gromadzenia wychodzisz albo z wielką stratą wartości pieniądza, albo podejmujesz ryzyko i być może w końcu wychodzisz jako mały/duży zwycięzca. Jesteśmy jako ludzkość zmuszeni do wzrostu, w przeciwnym razie zniszczymy samych siebie. Dopóki rośniemy i osiągamy postęp, rośnie też rynek - wraz z rozwojem rynku rosną również ETF-y.

Po ustawieniu indywidualnej daty zakończenia, na przykład po 30 latach, dzięki stopie zwrotu masz nie tylko dużo pieniędzy na koncie, ale też wysokie miesięczne wypłaty - praktycznie dodatkową emeryturę.

Przy miesięcznym wkładzie 150€ i średniej stopie zwrotu 8% po 30 latach miałbyś ponad 150 000€ na koncie z dodatkową wypłatą ponad 700€ miesięcznie.

Z kontem oszczędnościowym o obecnej stopie 0,2% po 30 latach miałbyś trochę ponad 54 000€ na koncie, ale realnie, ze względu na utratę siły nabywczej, tylko nieco ponad 42 000€ - i nadal tracisz.

Obecnie jedynym rozwiązaniem jest rozproszenie ryzyka poprzez szerokie zróżnicowanie. Dokładnie to robię dzięki portfelowi ETF-ów za 3€. Tego nie można osiągnąć za pomocą zwykłego planu oszczędzania ETF w banku, ponieważ wymaga to zobowiązania umownego na każdy plan oszczędzania i konieczności jego realizacji. Taka rygorystyczna procedura nie przypadła mi do gustu, dlatego zacząłem sam zgłębiać ten temat - i sprawia mi to ogromną radość.

Pozdrowienia
Christoph

Napisany przez 2tneub
[cytat=CRO1984">
Halo, wartości opierają się na danych historycznych z ostatnich 1-5 lat.
[/cytat]
Ogólnie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale

To jest oszustwo. Ostatnia duża korekta miała miejsce 9-10 lat temu. Od tego czasu trend był głównie wzrostowy lub boczny.
Wcześniej reklamowano produkty akcji z 10% średnią stopą zwrotu. To już była tylko reklama. Teraz jednak miesza Pan także 1/3 innych produktów w portfolio. W związku z tym oczekiwany zwrot powinien być znacznie niższy niż 10%. Ponadto na pewno nie pracuje Pan z bezpłatnymi/optymalizowanymi planami oszczędnościowymi w ETF-ach, ale przy sumach inwestycyjnych od 100 do 150 [url]euro[/url] istnieją istotne koszty transakcyjne.

Napisany przez Malapascua

To jest mieszanka, która w końcu daje średnią stopę zwrotu między 8-16% lub osiągniętą.

Całkowicie nierealistyczne. Nawet tylko z akcjami długoterminowo w przeszłości osiągnąłeś połowę, w przyszłości być może osiągniesz 5-6%.

Napisany przez CRO1984
Cześć wszystkim,

Całkowicie nierealne. Nawet inwestując tylko w akcje, długoterminowo w przeszłości dochodziło się do połowy, a w przyszłości być może nawet do 5-6%.

Proszę wyjaśnij mi to dokładniej - niestety nie rozumiem! Oczywiście, taka średnia stopa zwrotu nie jest osiągalna na pojedynczych akcjach - a jeśli tak, to są to akcje, które nie są dostępne dla przeciętnego inwestora.
Mój produkt ma na celu umożliwienie inwestycji każdemu, co stanowi dobrą alternatywę.

To jest sztuczka. Ostatnia duża korekta miała miejsce 9-10 lat temu. Od tego czasu zazwyczaj tylko idzie w górę albo bokiem.

Czy te liczby kłamią?

To jeden z moich polecanych ETF-ów - oczywiście opiera się to na danych historycznych - kto może przewidzieć przyszłość, poza bankierami centralnymi. To jest zupełnie coś innego niż sztuczki - aktywni menedżerowie funduszy to robią - ja nie mogę tego twierdzić. Zwłaszcza w kontekście moich użytkowników portfolio, którzy od zawsze korzystają z moich usług za darmo.
Inwestując w ETF-y replikowane fizycznie lub z wykorzystaniem próbkowania, o dobrej Sharpe Ratio, niskich kosztach ogólnych i wysokim wolumenie funduszu, jest to bardzo dobra i moim zdaniem stosunkowo bezpieczna alternatywa dla prowadzenia tzw. inwestycji w akcje.
Inwestując z umiarem, na przykład 150 € miesięcznie, można oczywiście się potknąć - ale inwestuje się dalej i ponownie korzysta się z ożywienia na rynku. To właśnie jest gra. Historycznie patrząc, zwycięzcami na giełdzie byli ci, którzy nie sprzedali wartych aktywów w panice, lecz konsekwentnie trzymali je (patrz na przykład DotCom). Inwestując z umiarem, nie stawia się wszystkiego na jedną kartę - to byłoby po prostu nieodpowiedzialne.
Kto nie rozumie tego wszystkiego, może spokojnie marnować swoje pieniądze na książeczkach oszczędnościowych albo nawet nie robić nic albo pomagać innym zrozumieć i skorzystać z tego nowego systemu.
Pozdrowienia
Christoph

Napisany przez Malapascua

Proszę, wyjaśnij mi to dokładniej - niestety nie rozumiem! Oczywiście, taka średnia stopa zwrotu nie jest możliwa przy pojedynczych akcjach - a jeśli tak, to muszą to być akcje, na które nie stać mnie.

Średnia stopa zwrotu dla wymienionej przez ciebie kombinacji ETF-ów jest o wiele, wiele, wiele niższa niż 16%, gdy się spojrzy 20 czy 40 lat wstecz.

Moje produkty mają na celu umożliwienie każdemu dostępu do nich oraz stanowią dobrą alternatywę.

Czy następujące liczby kłamią?

3 lub 5 lat są całkowicie nieistotne. MSCI World wzrósł o 6,8% r/r od lat 70., ale to były czasy wysokiej inflacji. Dziś sytuacja wygląda gorzej. Gdy dodasz do tego obligacje rządowe i surowce, obniżysz swoją stopę zwrotu znacząco. 16% - trzykrotny LOL.
Stawiam też wyłącznie na ETF-y, ale twoje oczekiwania co do stopy zwrotu są niewiarygodne.

Napisany przez 2tneub

Kłamią poniższe liczby?

W tym okresie nie. Jednak jak już wspomniano, okres analizy jest zbyt krótki, ponieważ ostatni kryzys miał miejsce 10 lat temu, a ETF istnieje jeszcze krócej. Znajdź ETF oparty na tym samym INDEKSIE, który istnieje od ponad 10 lat. Prawdopodobnie średnia stopa zwrotu wyniesie wtedy około 5%. Dodaj do tego inne obligacje państwowe i surowce, a będziesz miał 4%.
Myślisz, że przeczytałeś książkę Kromera, trochę ją zrozumiałeś i teraz chcesz na tym zarobić. Jest potrzebne już znacznie więcej, niż to, co jest na stronie internetowej.
Skoro 1984 wygląda na rok twojego urodzenia, mogę założyć, że ani bańka internetowa, ani kryzys finansowy jakoś specjalnie nie dotknęły twoich finansów. Jak zamierzasz przekonać ludzi, aby nadal trzymali swoje ETF-y, gdy nagle spadną o 50%?
Niestety, w swojej młodzieńczej naiwności w 1999 roku zainwestowałem dużą część moich oszczędności w fundusze akcyjne, ale gdy osiągnięto dno, nie miałem wiele do dopłacenia. Po prawie 10 latach w końcu zaczynałem odrobić straty i miałem na koniec roczną stopę zwrotu wynoszącą 1%. W tym samym czasie oprocentowanie lokat wynosiło 3%, a z lokatą skokową nawet do 5%. Dla mnie pierwsze zanurzenie w funduszach akcyjnych ostatecznie zakończyło się stratą.
Po zbudowaniu domu znów inwestuję w ETF-y, ale w inny sposób niż wcześniej.

Napisany przez Mascha
więc proszę, przestań z tą szarlatanerią, w przeciwnym razie pewnego dnia adwokat zgłosi roszczenia o odszkodowanie lub inne nielegalne działania.

Napisany przez CRO1984
Mascha, to nonsens! Od teraz nie będę już zwracał uwagi ani nie będę odpowiadał ludziom, którzy skrywają się za zanonimizowanymi nazwami użytkowników, ponieważ z tej pozycji jest zbyt łatwo krytykować. Mój zamiar jest i pozostanie szczery. Są ludzie, którzy potrafią to rozróżnić. Ten pesymizm jest już nie do zniesienia...
Zauważyłem, że nie zgadzacie się z moimi oczekiwaniami co do zwrotu inwestycji. Daccord! Poprawię to trochę, jednak historyczne dane nie są kłamstwem, więc nie obarczajcie mnie tutaj oszustwa. Warto również trwać przy swoich umowach rzdzenia - to największe oszustwo w ogóle.
Pozdrowienia
Christoph

Napisany przez 2titan1981
Tylko pytanie na marginesie: dlaczego miałbym płacić 3€ miesięcznie za rzeczy, które, jeśli już zdecydowałem się na inwestowanie w ETF-y, wymagają dodatkowych opłat w wysokości 3 € miesięcznie? Bo jeśli ktoś sobie poświęci trochę czasu, może samodzielnie podzielić te rzeczy, główną pracą jest zapoznanie się z ETF-ami i zrozumienie... A kto się zapoznał i zrozumiał, ten tak naprawdę nie potrzebuje już pomocy w zarządzaniu swoimi funduszami.

Napisany przez CRO1984
Cześć titan1981,
Oto streszczenie: istnieją ludzie, którzy potrzebują wsparcia (jest ich naprawdę dużo i nie będzie tego mniej). Ludzie chcą, aby ich problemy zostały rozwiązane, a nie debatować w nieskończoność. Dlatego odbieram im pracę tym, którzy wiedzą, że trzeba coś zrobić, ale nie wiedzą, jak. Pięknym skutkiem ubocznym jest to, gdy uczą się sami i robią to sami. Pomysł na to pochodzi od moich znajomych i rodziny. Wszyscy nie mają pojęcia, jak odpowiednio zadbać o finanse. Wszyscy są niewystarczająco poinformowani o przyszłości (ubóstwo w starości itp.) - dlaczego? Ponieważ sami nie chcą się tym zajmować i nie są w stanie zrozumieć skali problemu, nie dotyka ich to bezpośrednio. Dopiero gdy nadejdzie starość, większość ludzi zaczyna sobie z tym radzić. Dlaczego coraz więcej emerytów zbiera się przy stołach charytatywnych itd.? Opowiedziałem o ETF-ach i że jest to dobra alternatywa, ale oczywiście nie jest całkowicie bez ryzyka - taka już jest nowa zdigitalizowana świat. Nie ma już bezpiecznych, wysokooprocentowanych książeczek oszczędnościowych - nikt nie jest w stanie ich już zrefundować. Dlatego zaproponowałem, aby śledzić mnie i moje portfolio. Cała ta sprawa trwa już 2 lata, a moje koszty też muszą być pokryte - stąd 3€! Pozdrowienia, Christoph

Napisany przez 2titan1981
Ale w takim forum raczej nie znajdziesz takich ludzi. Ponieważ gdy ktoś już pokonał tę barierę, będzie kontynuować i będzie na tyle zmotywowany, że zrobi wszystko sam. Chodzi przecież o to, aby koszty były minimalne.

Przy miesięcznym koszcie wynoszącym 103€ dodatkowe 3€ to dużo pieniędzy. Celem powinno być obniżenie stałych kosztów do ~0€. Aby to osiągnąć, trzeba znaleźć [url]konto[/url] brokera, które nie będzie generować opłat rocznych ~0€. Zakup funduszy powinien również być niedrogi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata