Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: ubezpieczenie samochodu - rozpatruj szkodę po wypowiedzeniu umowy.

Napisany przez Constimo
Cześć drodzy użytkownicy forum.
Chciałbym opowiedzieć o moim przypadku: jakiś czas temu mój pojazd został włamany przez noc. Skradziono gotówkę, zniszczono zamek oraz stacyjkę. Skontaktowałem się z moim ubezpieczeniem, ponieważ mam nałożoną polisę autocasco, co było zgłoszone jako szkoda ubezpieczeniowa. Tak oceniła to wtedy również firma ubezpieczeniowa i wysłała rzeczoznawcę. Ten wykonał swoją pracę i stwierdził szkodę całkowitą. Ponownie skontaktowałem się z firmą ubezpieczeniową i potwierdzono mi, że przysługuje mi kwota kosztów naprawy według rzeczoznawcy minus wartość rynkowa minus udział własny, w sumie około 800€. Firma ubezpieczeniowa przesłała mi formularz do wypełnienia i odesłania, po czym kwota miała być przelana na moje [url]konto[/url]. Zrobione, ale brak wypłaty. Znowu zadzwoniłem, teraz niestety potrzebują teraz (nagle nowe zasady) zaświadczenie od policji, które mam przesłać, a następnie kwota będzie wypłacona.
Niestety podczas obciążenia konta brakowało środków na zapłatę składki ubezpieczenia. W związku z przeprowadzką nie otrzymałem żadnej informacji od ubezpieczyciela, co niestety mi umknęło. Moja polisa OC+z pakietem autocasco została wypowiedziana przez ubezpieczyciela i logicznie musiałem dopłacić brakującą kwotę. Niestety firma ubezpieczeniowa oświadczyła, że mimo zapłaty zaległej kwoty muszę poszukać nowego ubezpieczenia. I tak też zrobiłem, teraz jestem ubezpieczony gdzie indziej.
Teraz wielkie pytanie: Czy mimo wypowiedzenia przez ubezpieczyciela mam prawo do wyrównania szkody, czyli kwoty 800€? W końcu opłacałem wszystkie składki i jednoznacznie chodzi o szkodę z ubezpieczenia autocasco. Tak też zostało to potwierdzone.
Co o tym sądzicie, czy moja stara firma ubezpieczeniowa mimo wszystko musi mi wyrównać szkodę? Na marginesie, data szkody to około 5 miesięcy temu. Dotychczasowe rozmowy telefoniczne z ubezpieczycielem nie przyniosły rezultatu, zawsze mówiono, że się ponownie skontaktują, ale nigdy nie było konkretnej odpowiedzi...
Dziękuję za Waszą pomoc/opinie! Z poważaniem

Edycja mówi: głupia korekta...

Re: ubezpieczenie samochodu - rozpatruj szkodę po wypowiedzeniu umowy.

Napisany przez Reibold
Cześć,
oczywiście w dniu szkody wszystkie składki zostały opłacone i istniało [url]ubezpieczenie[/url], w przeciwnym razie firma ubezpieczeniowa nie wydałaby pieniędzy na rzecz biegłego.
Dlatego moim zdaniem mają Państwo także prawo do ubezpieczenia, bez względu na to, czy później umowa została rozwiązana, i niezależnie od tego, przez kogo i dlaczego.
Pozdrowienia
Alexander Reibold
Darmowe doradztwo finansowe
Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata