Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości.

Napisany przez broli
Cześć,
Mam obecnie określony obiekt, który mnie interesuje do użytku własnego:
- Cena zakupu nieruchomości około 320 000 €, w tym koszty dodatkowe (brak prowizji dla pośredników)
- Cała kwota będzie sfinansowana (zabezpieczona dodatkową nieruchomością bez długów, która obecnie jest wynajmowana)
- Dostępne są 10 000 € własnego wkładu, ale nie chciałbym go wykorzystać (środki zapasowe dla obu nieruchomości, nowe meble i takie rzeczy)
W Sparda Bank otrzymałem następującą ofertę:
- 1,40% stopa procentowa przy 10-letniej stałej stopie procentowej
- roczna zmiana odsetek między 2-4%
- 5% dodatkowa spłata
- klasyczny [url]kredyt[/url] ratalny
Czy to brzmi dobrze, czy aktualnie są dostępne bardziej atrakcyjne warunki (w moim przypadku)?
Być może chciałbym sprzedać obecną nieruchomość po 10 latach i przenieść kwotę do innej nieruchomości - czy to byłoby złe posunięcie?
Byłbym wdzięczny za poradę/wskazówki, to mój pierwszy zakup nieruchomości (inny obiekt pochodzi z dziedziczenia).
Czy potrzebne są dodatkowe informacje?

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest wartość wynajmowanej nieruchomości? W jakim regionie jest nabywana?

Napisany przez broli
Ok. Szacowana na ~225000€ (brak oceny rzeczoznawcy).

Napisany przez NaTwoim13
Jaki region?

Napisany przez broli
Przepraszam, przeoczyłem pytanie.
Istniejący obiekt dzielnica o kodzie pocztowym 31655 w Dolnej Saksonii (dzielnica mieszkalna).
Nowy obiekt dzielnica o kodzie pocztowym 32469 w Nadrenii Północnej-Westfalii (obszar wiejski).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oferowana przez partnera bankowego stopa procentowa jest już bardzo atrakcyjna na 10 lat z wiązaniem odsetek.

Napisany przez NaTwoim13
W DSL Banku w Berlinie możliwe byłoby oprocentowanie nominalne 1,23%, a efektywne 1,26%, jeśli wartości nieruchomości zostaną potwierdzone. Sparda w Hanowerze oferuje faktycznie oprocentowanie nominalne 1,31% i efektywne 1,34%.

KSK Diepholz również utrzymuje podobny poziom (nominalne 1,34%).

Napisany przez broli
W pierwszym poście popełniłem błąd co do stopy procentowej NIE 1,30%, ale 1,40%.
Właśnie byłem u mojego doradcy (pośrednika) i poniżej 1,40% w Sparda Bank nie było możliwe.
Natomiast w przypadku DSL Bank wynosiło nawet 1,65%.
Według bilansu dochodów i wydatków domowych mieliśmy nadwyżkę w wysokości 800-1000€.
Zastanawiam się dlaczego nie mógł mi zaproponować tej stopy procentowej, przy tak dużej inwestycji chciałbym oszczędzać ile się da.

Napisany przez NaTwoim13
Zapytaj wtedy u pośrednika finansowego, który może negocjować lepsze warunki dla Ciebie!

Absolutnie nie rozumiem stopy procentowej DSL Banku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Noelmaxim, myślę, że jesteś w stanie zrozumieć stopę procentową 1,65%.
To jest po prostu stawka procentowa tego pośrednika z maksymalną prowizją 2,5% w DSL Bank.
Być może udało Ci się znaleźć stopę procentową w DSL Bank Berlin z 0% prowizji.
Możliwe jest również, że pośrednik z 1,65% popełnił błąd wprowadzenia.
Istnieje wiele możliwości.
Ostatecznie, Broli liczy się tylko to, co bank potwierdził Tobie.

Napisany przez hausbauwest
Jaką maksymalną ratę miałeś/łaś na myśli?
Po prostu, abyś miał/a jakieś pojęcie o skali.
Postaw sobie również pytanie,
co jest dla Ciebie ważne w tym kredycie.
Elastyczność, czy jedynie najlepszy oprocentowanie.
Faktycznie istnieją szalone oferty, które pod pewnymi warunkami mogą być sensowne dla Twojej sytuacji.
Na przykład istnieje możliwość odzyskania bezpłatnie wcześniej dokonanej nadpłaty.
Chyba Monachijski Bank [url]hipoteczny[/url] oferuje coś takiego.
Uważam, że jako pierwsze musisz jasno określić i wyjaśnić, czego musi „umieć” ten [url]kredyt[/url].

Napisany przez NaTwoim13
@hausbauwest
Nie, najlepsza stopa procentowa przy najlepszych warunkach. Jeśli przy tej samej racie stopa procentowa jest korzystniejsza, to spłata jest wyższa, a dodatkowe spłaty i opcje zmiany stopy procentowej są zazwyczaj bezpłatnie zawarte w ofercie kredytowej.
@Bankkaufmann
No, 0% byłoby nonsensem, ale przy 0,5% różnica między 2% a 0,43% nie jest duża. Dodatkowo, w banku DSL Berlin mogę wprowadzić korektę warunków o 0,1%.
Mimo wszystko, Sparda Berlin też nie oferuje 1,65%, a jeśli Broli był u maklera finansowego, nie mogę zrozumieć, dlaczego ma on 1,65% w DSL Bank.
Zobaczymy, na co to wyjdzie ostatecznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata