Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW D Maxx 5

Napisany przez JES-AA
Cześć wszystkim,
mam umowę oszczędnościową w BHW, oto szczegóły:
Tarif: D maXX 5
Data rozpoczęcia umowy: 08.12.1999
Stopa procentowa: 2,0
Współczynnik oceny na dzień 31.12.2017: 119,36
Kwota umowy: 25.564,59 €
Bieżące saldo konta: 11.219,00 €
Przyznane dnia 01.06.2010
Jeśli oszczędzający zrezygnuje z pożyczki budowlanej po okresie umownym wynoszącym co najmniej 7 lat od przyznania umowy, stopa zwrotu całkowita oszczędności rośnie z mocą wsteczną od początku umowy do 4,25 procent.
Moim zdaniem umowę można rozwiązać po stronie BHW dopiero po 10 latach od przyznania, czyli można ją wypowiedzieć do 31 maja 2020, zwłaszcza że suma oszczędności nie została jeszcze osiągnięta.
Lokalne biuro BHW jednak irytuje mnie ciągłymi telefonami i twierdzi, że stracę tę zwiększoną stopę zwrotu całkowitego z mocy wstecznej, jeśli teraz nie podejmę żadnych działań i nie zdążę z wypowiedzeniem umowy z ich strony.
Może ktoś wie, co jest prawdą? Dzięki wielkie!
Pozdrowienia
Michael

Napisany przez Polli1209
Cześć, mam też taki piękny stary kontrakt z 2003 roku. Do tej pory BHW nie dokucza mi z wypowiedzeniem, więc dalej oszczędzam tam, ale mam na uwadze, że suma oszczędności nie powinna przekraczać kwoty oszczędności na cele budowlane (łącznie z podstawowym oprocentowaniem). Kontrakt został przyznany w zeszłym roku, a zgodnie z wyrokiem Federalnego Trybunału Sprawiedliwości od tamtego roku BHW może wypowiedzieć umowę najwcześniej 10 lat po przyznaniu, lub gdy saldo, wraz z oprocentowaniem 2%, przekroczy kwotę oszczędności na cele budowlane, co oznacza, że nie może być już udzielonej pożyczki w sensie matematycznym.
Więc nie martwiłbym się i nic bym nie robił, jeśli nie potrzebujesz pieniędzy, po prostu oszczędzaj umiarkowanie dalej i ciesz się zyskami (łącznie z oprocentowaniem premiowym). Musisz po prostu nie przegapić momentu, w którym zaakceptujesz przyznanie, ale zrezygnujesz z pożyczki i zechcesz wypłacić saldo (wraz z premią).
Oczywiście, oni próbują pozbyć się drogich starych umów i dlatego są uciążliwi, ale ja bym teraz nic nie robił.

Napisany przez JES-AA
Cześć, dzięki za odpowiedź. Czy regularne oszczędzanie jest zdecydowanym punktem do rozważenia? Ponieważ mojemu pracodawcy udziela teraz tylko dotacji dla umów z ubezpieczeniem R+V, umowa z BHW jest odłożona od 2-3 lat, co oznacza, że od tego czasu nie było już żadnej wpłaty.

Napisany przez hausbauwest

Cześć, dziękuję za odpowiedź, czy oszczędzanie jest więc kluczowym punktem? Ponieważ moje miejsce pracy oferuje teraz tylko dotacje dla umów zawartych z R+V Versicherung, BHW Vetrag pozostaje nieaktywny od 2-3 lat, czyli od tego czasu nie było już żadnych wpłat.

Nie wiedziałem, że pracodawca może dyktować, gdzie należy oszczędzać.

Napisany przez JES-AA
Wygląda na to, że tak, wszyscy otrzymaliśmy pismo od pracodawcy informujące, że ochrona zaufania dla starych umów wygasła i nie otrzymamy już rocznej kwoty 600 [url]euro[/url], chyba że podpiszemy nową umowę dotyczącą oszczędności na emeryturę. Następnie odbyło się duże spotkanie informacyjne związków zawodowych przed kantyną (pomimo zgody na to), od teraz można jedynie wpłacać na fundusz emerytalny R+V i nic poza tym.

Napisany przez NaTwoim13
Dla starych umów, moim zdaniem, powinna obowiązywać zasada ochrony nabytych praw, czyli pracodawca powinien kontynuować wpłaty do starej umowy. Dziwne, że komitet zakładowy zgodził się na to, a nawet niemożliwe z jego strony.

Dla nowych umów jest to jasne, pracodawca może to narzucić.

Pomijając to, taki kontrakt z tak atrakcyjnym zwrotem można oszczędzać aż do kwoty oszczędności z maksymalnie dozwolonymi wpłatami do 2020 roku, nie można wtedy popełnić błędu.

Napisany przez JES-AA
To właściwie nie jest dziwne, wydaje mi się, że można to połączyć w następujący sposób: również fundusz emerytalny R+V istnieje od dłuższego czasu, zapewne mają oni wiele starych umów z gwarantowaną wysoką stopą zwrotu. Poprzez pozyskanie umów od innych ubezpieczycieli lub kas oszczędnościowych, tworzy się nowy rynek z warunkami korzystnymi dla ubezpieczenia R+V. W ten sposób utrzymuje się to [url]ubezpieczenie[/url] (które oferuje także inne usługi, na przykład można przenieść nadgodziny na własne ryzyko do funduszu R+V [dotyczy konta na czas pracy życia]) ...

Całość to pewnie pewnego rodzaju kompromis, który wówczas między pracodawcą a radą pracowniczą mógł być osiągnięty tylko w długotrwałych negocjacjach (prawdopodobnie było tam także inne sprawy do rozstrzygnięcia), np. pracodawca mógłby w przyszłości całkowicie zrezygnować z programu VL...

Napisany przez wolfi1962
Czy ktoś ma regulamin dla umowy oszczędnościowej BHW Dispo Maxx z datą rozpoczęcia 15.09.2003 i mógłby mi go przesłać?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata