Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czas trwania wpłaty gotówkowej.

Napisany przez Hero
W piątek, 2 marca rano, tuż po otwarciu oddziału o godzinie 9:00 w banku Sparkasse dokonałem wpłaty gotówkowej na moje [url]konto[/url] bazowe w ING DiBa. Po prostu zapomniałem, że coś jeszcze będzie pobierane. Musiałem niestety zapłacić pełne 20 [url]euro[/url] opłaty za to. ING DiBa ma bardzo słabą infrastrukturę bankomatową. Nie mogę wpłacić pieniędzy nigdzie blisko mnie.
Oczywiście pieniądze nie były na czas. Przelew został zrealizowany dopiero 6 marca. Więc od piątku, przez sobotę, niedzielę, poniedziałek, aż do wtorku rano pieniądze zostały ostatecznie zaksięgowane.
Pytanie: Czy jest to w ogóle jeszcze dopuszczalne? Przecież teraz przelewy mogą trwać tylko jeden dzień. Jak różnią się przekazy międzykontowe od wpłat gotówkowych, które uzasadniają takie opóźnienia? Czy mogę zażądać zwrotu opłat za brak środków na koncie?

Napisany przez 2utopus
Od piątku do wtorku mamy tylko:
Pt.-Pn. 1. dzień otwarcia banku
Pn.-Wt. 2. dzień otwarcia banku
2 dni robocze - moim zdaniem wciąż w porządku
Darmowo można wpłacać pieniądze w ING-Diba w Reisebank - często są one dostępne na dworcach głównych i lotniskach.
Lub też można przelać z innego konta/PayPal itp.
(Lepiej dać przyjacielowi/rodzinnemu człowiekowi 5/10 € za przelew niż bankowi 20 €)

Napisany przez Hero

2 dni robocze - moim zdaniem wciąż w porządku

Na trzeci dzień roboczy zostało to zaksięgowane. Warto być precyzyjnym. Należy również wziąć pod uwagę weekend. Komputery wykonują pracę. Jedyną osobą, która faktycznie miała związek z procesem, była kobieta za okienkiem w oddziale banku. Uważam, że opowieść o tym, że komputery nie księgują transakcji w weekend, to trik banków. Dlaczego tak robią? Nie ma na to żadnego uzasadnienia.

Cytat od utopusa
Można bezpłatnie dokonać wpłaty w ING-Diba przez Reisebank - często znajdują się one na dworcach głównych i lotniskach.
To jest około 1 km w linii prostej stąd. ALE: Od 1000 [url]euro[/url]!

Napisany przez 2tneub
Każdy bank ma swoje godziny księgowania. W przypadku Deutsche Bank mam to dość dobrze zorientowane, na przykład przelewy zagraniczne muszą być złożone do południa, a o 15:30 jest ostatni oficjalny przebieg. Następnie są jeszcze księgowane transakcje w celu wyrównania stanów w korporacjach. W weekendy nic nie jest księgowane. Istnieją jednak ściśle określone wytyczne.

U ciebie wpłata mogła trwać jeden dzień, a przelew do Diba również jeden dzień. Moim zdaniem mogło być już u Ciebie w poniedziałek i musiało, ale jeśli chcesz być pewien, powinieneś zapoznać się z regulaminem księgowania w Sparkasse lub zapytać przy wpłacie. Jeśli to się często zdarza, powinieneś zastanowić się, czy Diba to odpowiedni bank dla Ciebie.

Napisany przez Freeliner
Prawdopodobnie chodzi tutaj mniej o DiBa, a bardziej o Spasskasse.
Gdy rano przelewam pieniądze z DiBa na przykład na VoBa lub CB, pieniądze zazwyczaj są dostępne po 4-5 godzinach.

Napisany przez 2tneub

Gdy rano przelewam z DiBa na przykład VoBa lub CB, pieniądze najczęściej są dostępne po 4-5 godzinach.

Nasza VoBa również wydaje się być aktywna przez cały czas. Wysłane w niedzielę, a w poniedziałek rano o godzinie 8 na koncie DKB.

Napisany przez Hero

...
W weekendy nic nie jest rezerwowane. Ale istnieją konkretne wytyczne.

To jest dla mnie jasne. Jednak od pewnego czasu istnieje również wytyczna, że przelewy muszą trwać tylko jeden dzień. Moim zdaniem wpłata gotówki nie różni się od przelewu. Dlatego uważam, że Sparkasse powinna poprawić swoje praktyki.

Cytat od tneub
Prawdopodobnie wpłata trwała jeden dzień, a przelew do Diba również trwał jeden dzień. Moim zdaniem w poniedziałek powinno to już być i musi być, ale jeśli chcesz to dokładnie wiedzieć, musiałbyś zapoznać się z regulacjami dotyczącymi księgowania w Sparkasse lub zapytać przy wpłacie.
...

Zrobiłem to. Pani przy okienku powiedziała mi, że dokumenty najpierw idą do Hamburga. Mieszkam w innym dużym mieście północnoniemieckim. Osobiście uważam, że ta wyjaśnienie to bzdura. Czy Sparkasse, do której dokonuję wpłaty, nie jest godna zaufania? Byłoby to dość uciążliwe, gdyby dokumenty i pieniądze były księgowane w innym mieście.

Cytat od tneub
Jeśli to się często zdarza, powinieneś zastanowić się, czy Diba jest właściwym bankiem dla Ciebie.

Był to pierwszy raz. Po prostu to przegapiłem. Nie powinno się to już tak szybko powtórzyć. Naprawdę rozważam zmianę banku.

Napisany przez 2tneub

Tylko od pewnego czasu istnieje także wymaganie, że przelewy muszą trwać tylko jeden dzień.

Mała korekta: jednego dnia roboczego. Nie jestem jednak pewien, czy jest to uregulowane prawem, czy też jest to po prostu swego rodzaju dobrowolne zobowiązanie banków.
Zdarza się nam czasem, że przelewy, które nie są zautomatyzowane, nie trafiają na [url]konto[/url] odbiorcy następnego dnia.

Cytat od Hero
Moim zdaniem, wpłata gotówkowa nie różni się od przelewu. Dlatego uważam, że tutaj Sparkasse powinna coś poprawić.

Tak sądzisz. Jest to jednak oddzielny proces, dla którego mogą obowiązywać inne przepisy. W internecie można znaleźć czasami czasy realizacji nawet do 5 dni.
Dlatego uważam, że 1 dzień więcej niż w przypadku przelewów nie jest niczym niezwykłym.
Czy sprawdziłeś datę [url]waluty[/url] lub datę uznania? Czy jest ona przypadkiem różna od daty uznania?

Napisany przez Hero

W związku z tym uważam, że 1 dzień więcej w porównaniu z przelewami nie jest niczym nietypowym.

U wielu osób pieniądze są natychmiast lub po kilku godzinach. To, że zostaną wprowadzone na [url]konto[/url] następnego dnia, jest już prawie wyjątkiem. U mnie pojawiły się one trzeciego dnia roboczego.

Cytat od tneub
Czy sprawdziłeś datę [url]waluty[/url] lub datę wartościowania? Czy jest ona przypadkiem inna niż data zatwierdzenia?

Obie są takie same. 06.03.2018
Początkowo też myślałem o ING DiBa. Nie jestem tam jeszcze zbyt długo, ale już wiele przeżyłem. Przelewy stałe zapisują wcześniej lub rezerwują pieniądze na późniejsze obciążenia. Przejdzę teraz do innego banku.

Napisany przez Hanomag

Od piątku do wtorku mamy „tylko”:
Pon.-Pon. 1. dzień pracy banku
Nie.-Wt. 2. dzień pracy banku
2 dni robocze - moim zdaniem to jeszcze jest w porządku

Pytanie brzmi, dlaczego bank jest tak jednostronny i nalicza również odsetki za dni niepracy bankowe?

Napisany przez 2utopus
[cytat=Hanomag">
Pytanie brzmi, dlaczego bank jest tak jednostronny i nalicza także odsetki za dni niepracujące w banku?
[/cytat]
Prawdopodobnie po to, by osiągnąć zysk - o ile nie są to odsetki ujemne...

Napisany przez BenniG

Zrobiłem to. Kobieta przy okienku powiedziała mi, że dokumenty najpierw trafią do Hamburga. Mieszkam w innym dużym mieście północnoniemieckim. Osobiście uważam to tłumaczenie za bzdurę. Czy bank, do którego wpłacam pieniądze, nie jest godny zaufania? Przecież byłoby to dość niewygodne, aby dokumenty i pieniądze księgować w innym mieście.

To praktycznie wyjaśnienie.
Prawdopodobnie oddział banku, do którego poszedłeś, nie księguje wpłat gotówkowych (które mają być przelane na inne [url]konto[/url]). Oznacza to, że twoje pieniądze raz dziennie, oddzielnie od innych wpłat gotówkowych, trafiają do innego oddziału. Tam następnie sprawdzane jest, czy pieniądze są naprawdę czyste. Ponieważ prawdopodobnie wypełniłeś papierowy formularz przelewu, księgowanie tego prawdopodobnie odbywa się tylko raz dziennie. I tak, pieniądze potrzebują od piątku do wtorku, zanim trafią z twojej kieszeni do Diba.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata