Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Księga wieczysta III Nr. 3 Wstępnie sfinansowany kredyt budowlany

Napisany przez UwePax
Dzień dobry, przejąłem [url]kredyt hipoteczny[/url]. Obecnie łącznie wynosi on około 230 000 [url]euro[/url]. 160 000 [url]euro[/url] to [url]kredyt hipoteczny[/url], a 25 000 [url]euro[/url] to [url]kredyt budowlany[/url] zaliczkowy. [url]kredyt[/url] znajduje się w księdze wieczystej III nr 2. Teraz do problemu, [url]kredyt[/url] związanego z umową kredytową w ramach budowy przez [url]konto[/url] oszczędnościowo-budowlane kończy się około pół roku po zwykłym kredycie. Czy mogą wystąpić problemy z jego spłatą z nowym bankiem? Pozdrawiam, Uwe

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj nie, ponieważ po przydzieleniu [url]kredytu[/url] budowlanego można go udzielić bez zabezpieczenia, czyli hipoteki na nieruchomości nie będą już konieczne jako zabezpieczenie. Jeśli kasa oszczędnościowo-budowlana żąda tego pomimo możliwości udzielenia [url]kredytu[/url] bez zabezpieczenia, to także znajduje się w tyle spłaty.

Kiedy dokładnie wygasają te pożyczki?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Myślę, że to jest odwrotnie rozumiane.
Najpierw kończy się zwykły [url]kredyt[/url]. Można go kontynuować jako [url]kredyt[/url] zmienny.
6 miesięcy później kończy się wówczas [url]kredyt[/url] pośredni, jak mówi autor forum
Jak jest z tym kredytem pośrednim? Kończy się wówczas wiązanie odsetek?
Czy umowa jest przydzielana pół roku później.

Napisany przez NaTwoim13
UwePax;158679
[url]kredyt[/url] znajduje się w księdze wieczystej III nr 2.

Drogi pracowniku banku, raczej nie, nr 2 ustępuje nr 1, a będzie to hipoteka. Nawet jeśli jest odwrotnie, moje stwierdzenie się nie zmienia, wtedy bank pozwala kontynuować wcześniej sfinansowany plan oszczędnościowy pod hipotekę, jak wcześniej!

Napisany przez UwePax
Cześć, dziękuję za odpowiedzi.
Niestety, dla mnie te sprawy są czarną magią.
Działka księgi wieczystej 3 nr. 2 to zwykły [url]kredyt[/url], który wygasa 31 maja. (Koniec okresu obowiązywania oprocentowania)
Działka 3, numer 3 to [url]kredyt budowlany[/url], który stanie się dostępny do wypłaty 6 miesięcy później.
Oba u tego samego banku.
Oto fakty.
Z poważaniem
Uwe

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, wtedy jednak hipoteka będzie miała pierwszeństwo, a jeśli termin ją upływa (nawet jeśli byłoby odwrotnie, to też nie byłoby problemem), wtedy zostanie ona ponownie negocjowana i zachowa swoje lepsze miejsce w hierarchii.
Jak już wspomniałam, kasiorę budowlaną udzieli im pożyczki bez zabezpieczenia, na co również nalegałabym, a jeśli nie, no cóż, niech zatrzyma swoją ofertę na trzecim miejscu.

Sytuacja zaczyna nabierać sensu, gdy przyjrzymy się oprocentowaniu pożyczek budowlanych. Jeśli jest ono wyższe niż hipoteka, którą podpisali pół roku wcześniej, to warto przenieść niespłacony zobowiązanie z pożyczki budowlanej na hipotekę i spłacić droższą pozostałą kwotę z pożyczki budowlanej.

Napisany przez NaTwoim13
Sprawdź oprocentowanie [url]kredytu[/url] budowlano-hipotecznego, ustal pozostałe salda, sfinansuj nową sumę i zawieś nowy [url]kredyt[/url] na 5 miesięcy. Następnie, w maju spłać hipotekę, a pół roku później wypłać pozostałą kwotę z nowego [url]kredytu[/url] i spłać pozostałe saldo z finansowania poprzedzającego [url]kredyt[/url] budowlano-[url]hipoteczny[/url].

Zaleta: Lepsze warunki, tylko jedna [url]pożyczka[/url] i cesja hipoteki na całą pozostałą kwotę długu.

Napisany przez UwePax
Dobry wieczór,
jeszcze raz dziękuję.
Wygląda na to, że taki kontrakt oszczędnościowo-[url]kredytowy[/url] jako [url]pożyczka[/url] zabezpieczona ma wiele haczyków, na które trzeba uważać.
Czy BHW ma przekazać swoje uprawnienie zabezpieczające jako drugi rzut, zachowując tylko trzeci, czy też drugi rzut staje się wówczas bez wartością długu, a trzeci pozostaje taki sam, a nowe 160 000 przejdzie na czwarty rzut?
Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy dług nie jest już zabezpieczony, zazwyczaj wchodzą wtedy w grę wierzyciele zastępczy, zmiana priorytetu jest zazwyczaj niemożliwa, ale także niekonieczna. Uwolnione, podporządkowane części zastawu mogą być ponownie zabezpieczone.
Zazwyczaj wierzyciele zastępczy pozwalają sobie na jednorazowe oświadczenia zabezpieczenia wierzycieli priorytetowych, bądź idą z tym oświadczeniem jedynie do zastawu zastępczego.
Zawsze istnieje także kwestia tego, w jaki sposób hierarchie zostały wprowadzone i z jakimi warunkami.
Nie rozumiem, dlaczego teraz zadałeś to pytanie, co trzeba zrobić, wspaniale pokazałem i wyjaśniłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata