Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Różnica między kontem firmowym a kontem osobistym WHEN rachunek osobisty)?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, zastanawiam się, dlaczego oprócz kont prywatnych banki oferują również konta firmowe? Czy różnica polega tylko na opłatach za konto? A może na usługach? Czy przedsiębiorca musi koniecznie założyć konto firmowe? Czy jest to obowiązkowe? Monika

Napisany przez ramonciko
Podstawą tego jest fakt, że konto firmowe w dziale kredytowym ma większe ryzyko i obejmuje zupełnie inne kwoty. Ponadto konto firmowe zazwyczaj prowadzi więcej transakcji pieniężnych, a jego rozliczenie jest bardziej skomplikowane niż w przypadku prywatnego konta osobistego. Obsługa posiadaczy kont firmowych jest bardziej rozszerzona i lepsza (krótsze czasy oczekiwania itp.). W zamian opłaty za konto firmowe są nieco wyższe. Z poważaniem ramonciko

Napisany przez ADMCI4
To nie musi być konto firmowe. Jednak jako przedsiębiorca powinieneś mieć drugie konto osobiste. Dzięki temu masz jasne rozgraniczenie między firmowymi i prywatnymi wydatkami. Możesz zaksięgować odsetki kredytowe na firmowym koncie jako koszty operacyjne.

Napisany przez abfinanziert
Tak, to jest ogromny błąd dotyczący kont firmowych. Urzędowi skarbowemu lub komukolwiek innemu kompletnie nie obchodzi, czy jako przedsiębiorca masz konto firmowe w banku czy konto osobiste. Z zewnątrz różnica i tak nie jest widoczna. Ważne jest, aby oddzielać sprawy biznesowe od prywatnych. Dlatego istnieje konto firmowe, nawet jeśli jest to drugie konto osobiste. Głównym powodem są regulaminy banków, które wykluczają biznesowe wykorzystanie konta osobistego. Dlatego nie każdy bank oferuje konto firmowe, jeśli skupia się tylko na klientach indywidualnych.

Napisany przez ADMCI4
Problem polega na tym, że jeśli bankowi nie odpowiada, że transakcje biznesowe są przeprowadzane przez prywatne konto, mogą wypowiedzieć umowę z powodu naruszenia warunków umowy. Jednak obecnie istnieją również bezpłatne konta firmowe. Dlatego osobiście zdecyduję się na konto firmowe. Ponieważ gdyby bank wypowiedział mi moje konto prywatne, zbyt dużym zamieszaniem byłoby poinformowanie wszystkich klientów, urzędów itp.

Napisany przez ADMCI4
Oddzielenie transakcji/wydatków prywatnych od biznesowych jest bardzo ważne. Ale konto firmowe nie musi być koniecznie związane z wysokimi kosztami, na przykład Volksbank oferuje darmowe konto..

Napisany przez Finanznerd
@Vanessa22: Mam również konto firmowe w Volksbank, a dokładniej w Deutsche Skatbank, spółce zależnej banku internetowego, i jestem bardzo zadowolona z darmowego konta, mogę je tylko polecić. W alternatywie możesz skorzystać z porównania kont firmowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata