Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Jak uczynić stary Dom bardziej efektywnym?

Napisany przez Fifranz
Drodzy ludzie,

niedawno nabyłem nieruchomość, która jednak jest już dość stara, co nie stanowiłoby problemu, gdybym teraz nie miał pieniędzy, co jest jeszcze gorsze, zużycie energii jest niewiarygodnie wysokie, znacznie wyższe niż to, co mi zostało powiedziane podczas sprzedaży. Czy teraz transakcja jest już sfinalizowana? Czy jest szansa na jakieś rozwiązanie dla mnie?

Napisany przez 2tneub
A może by tak przeprowadzić obowiązkowe prace modernizacyjne zgodnie z ENEV, które są wymagane przy zakupie nieruchomości?
Może wtedy zużycie energii również spadnie.

Napisany przez ProfFF
Więc różnica między zużyciem energii według świadectwa energetycznego i rzeczywistym zużyciem jest niezwykle wysoka? Niestety problem polega na tym, że w przypadku świadectwa energetycznego często nie uwzględnia się samej struktury budynku, albo jeśli obiekt stał pusty przez ostatnie lata, to wpisuje się tylko bardzo niskie zużycie energii z tych lat.

Czy możesz tam jeszcze coś prawnie załatwić, zależy bardzo od szczegółowej sytuacji oraz możliwych klauzul umownych. Jeśli udowodniono, że przed lub podczas procesu zakupu prezentowano ci fałszywe fakty, warto wszcząć postępowanie. W przeciwnym razie skontaktuj się z doradcą energetycznym i wspólnie opracujcie najlepszą metodę poprawy efektywności domu. Chociaż w twoim przypadku efektywność przede wszystkim oznacza zmniejszenie kosztów, jakie musisz ponieść, czyż nie?

Doradców energetycznych można zapytać w organizacjach konsumenckich, lub zatrudnić doradcę energetycznego KfW.

Napisany przez brainy
Wnioskowanie o roszczenia z certyfikatu energetycznego na pewno jest trudne, a nawet niemożliwe.

Szczególnie jeśli chodzi o certyfikat zużycia energii. Każdy lubi mieć różną temperaturę.

Co najmniej dwuszybowe okna oraz dobrze izolowany dach wraz z poddaszem zmniejszają zużycie energii.

Mój znajomy kiedyś powiedział, że wystarczyłoby ocieplić jedynie dobrze ogrzewane pomieszczenia.

Nie uważam tego pomysłu za głupi. Czyli tylko ocieplenie wnętrza salonu i pokoju dziecięcego?

Napisany przez Hanomag

Mój znajomy kiedyś powiedział: wystarczyłoby ocieplić tylko dobrze ogrzewane pomieszczenia.
Ten pomysł nie wydaje mi sie zły. Czyli tylko ocieplenie wewnętrzne dla salonu i pokoju dziecięcego?

Czy to jest dobre rozwiązanie? Jeśli mieszkańcy podczas okresu grzewczego nie będą konsekwentnie zamykać drzwi pomieszczeń, istnieje ryzyko, że ciepłe i wilgotne powietrze z ocieplonych pomieszczeń osadzi się na zimniejszych ścianach nieocieplonych pomieszczeń i spowoduje rozwój pleśni.

Napisany przez Lina
Choć na pierwszy rzut oka brzmi to jak okazja, większość tanich domów wymaga gruntownego remontu. W takim przypadku zawsze zalecam dokładne obejrzenie nieruchomości z wyprzedzeniem i w miarę potrzeby nawet skorzystanie z usług rzeczoznawcy. Teraz, z perspektywy czasu, może być trudno coś zrobić. Na pewno będzie to projekt wymagający dużego nakładu finansowego. Na początek wymieniłbym okna we wszystkich pokojach, aby zwiększyć izolację. Myślę, że można dzięki temu zaoszczędzić energię.

Napisany przez Andy34
Ja, zgadzam się z tobą, warto wymienić okna i być może również drzwi wejściowe, ale powinieneś sprawdzić, jak szczelne są. Dzięki temu na początek zaoszczędzisz energię w domu. Tanie okna znajdziesz na https://www.sparfenster.de/ i zdecydowanie jest to dobra inwestycja. Następnie zwróciłbym uwagę na izolację domu, być może jej nie ma. Teraz, gdy zbliża się lato, warto to zrobić, aby zabezpieczyć się na zimę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata