Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Actelion

Napisany przez richard100
Po upadku właśnie gestu Zakup? Kto ma opinie na ten temat? Ten, kto zainwestował kilka tygodni temu w 100fr., mógł dobrze na tym zarobić.... :lol: Czy historia powtarza się? Pozdrowienia Rich

Napisany przez Dany1
Cześć Rich, nie śledzę firmy, ale wczoraj przeczytałem, że Actelion żyje głównie z jednego produktu (Trachleer). Dokładnie dla tego produktu inna firma biotechnologiczna opracowała teraz produkt, który przeszedł fazę testowania 3. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, Actelion może mieć konkurencję lub problem od 2007 roku. Zalecałbym powstrzymanie się od zakupu.

Napisany przez ADMCI4
Test konkurencyjnego produktu został przeprowadzony tylko na pacjentach w fazie wczesnego rozwoju choroby. Teraz planowane jest kolejne badanie, które zostanie przeprowadzone na pacjentach w zaawansowanym stadium choroby. Jednak wprowadzenie produktu na rynek może nastąpić najwcześniej w 2008 r. Actelion ma więc jeszcze 2 lata, aby umocnić swoją pozycję na rynku i znaleźć nowe zastosowania leku Tracleer.

Napisany przez ADMCI4
Przemysł biotechnologiczny jest polem minowym ...z wieloma wzlotami i zwłokami. Jestem zainwestowany, ponieważ jestem przekonany zarówno o firmie, jak i o produkcie. W tej chwili Actelion ma tylko jeden produkt (Tracleer), który przynosi zyski - ale sporo! Prognozy zysków na najbliższe dwa lata są bardzo dobre, a trzeba zawsze liczyć się z konkurencyjnymi produktami. To, czego inwestorzy nie doceniają, to negatywne wyniki badań. Niepowodzenia są jednak częścią codziennej pracy (badawczej) i zachęcają ludzi do dążenia do poprawy. Actelion ma w fazie rozwoju kolejne produkty, aby móc oderwać się od Tracleer. Niedawno ponownie musiano opublikować negatywne wyniki badań, co również niekorzystnie wpłynęło na akcje. Dla sukcesu firmy w przyszłości konieczne jest znalezienie nowych zastosować i produktów. Pozostaję pozytywnie nastawiony do tego, że firma sobie poradzi, dlatego dokonałem dodatkowego zakupu. Ciekawostką jest, że analitycy nie zalecają sprzedaży akcji Actelion, ale trzymają się swoich ocen lub tylko nieznacznie je obniżają... a te cele są znacznie wyższe niż aktualne ceny zakupu!

Cześć Felice Dzięki za Twój komentarz. ? Myślę, że inwestycja może się opłacić, ale brakuje mi odwagi. ? Kilka tygodni temu stanąłem przed tym samym dylematem, gdy kurs spadł do 100. Nie miałem odwagi i zostałem ukarany. Kurs poszedł w górę do 140... Ale nawet teraz nic się nie zmieniło. Prawdopodobnie znowu zostanę ukarany... Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
richard100 pisze: Uważam, że inwestycja mogłaby się opłacić, ale brakuje mi odwagi.
Też mam takie samo podejście... przy wszystkich upadkach ATLN... zawsze miałem zbyt drżące ręce. Zawsze patrzyłem z boku ops: Najbardziej odpowiednią opcją dla mnie osobiście byłby tutaj Call (mała kwota)... tak po prostu, dla zabawy, o ile mogę tak powiedzieć :lol: Felice to zauważyła: W tej chwili Actelion ma tylko jeden produkt (Tracleer). Po prostu zbyt ryzykowne :?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Rich, ... jako czytelnik FuW, zapewne przeczytałeś analizę na stronie 2 w środowym wydaniu. Czy nie napawa cię ona optymizmem? Być może na stronie www.warrants.ch znajdziesz kilka atrakcyjnych opcji, aby zaangażować się przy małym nakładzie finansowym... Miłego dnia! Felix

Cześć Felice, Właśnie przeczytałem ostatnie zdanie... :lol: Tam stoi: Akcje Actelion są przeznaczone tylko dla inwestorów o mocnych nerwach. Ja nie zaliczam się do tej kategorii... :wink: Produkty pochodne, takie jak opcje i kontrakty terminowe, od zawsze omijam z daleka. Jedynymi, z którymi się zajmuję, są opcje typu goals. Życzę Ci miłego dnia, Pozdrawiam, Rich

Napisany przez ADMCI4
Actelion wydaje się jeszcze nie osiągnęła dna, pomimo twierdzeń analityków, że wszystko nie jest takie straszne. Actelion trzyma się swoich prognoz sprzedażowych. Czy to realistyczne? Actelion ma silną konkurencję w postaci Myogen. Czy teraz warto wejść na rynek, czy też spadek będzie trwał dalej. Pauke

Cześć Felice Inwestorzy z mocnymi nerwami zdają się być nagradzani.... :lol: Pozdrowienia Rich

Napisany przez beat
richard100 pisze: Inwestorzy o mocnych nerwach zdają się być nagradzani.... :lol: Pozdrowienia Rich
Przy Actelion nie trzeba mieć aż tak dobrych nerwów. Ja zawsze trzymam u nich od 0 do 3 pozycji. Obecnie mam 2. W przypadku dalszego wzrostu zostanie jedna pozycja, a jeśli będą przepełnieni entuzjazmem, to znowu na zero. A kiedy znowu spadną, zaczyna się od nowa. Oprócz szans i ryzyka, które są odpowiedzialne za piękną zmienność kursu, do kasy wpływa również ładna gotówka. Przecież nie żyją tylko z nadziei...

Napisany przez ADMCI4
... z czasem staje się się mocniejszym ... naturalnie mam nadzieję na doskonałe wyniki! Tracleer nadal radzi sobie świetnie, a jednocześnie pracuje się nad poszerzeniem gamy produktów w celu lepszej dywersyfikacji. Gdy konkurencja wejdzie na rynek, firma będzie już miała przygotowane nowe oferty. 23 lutego zostaną przedstawione wyniki roczne. Jeśli oczekiwania rynku nie zostaną spełnione (skąd analitycy wiedzą lepiej niż sama firma - ale to temat na inną rozmowę!), kurs znów odesłał namarko zimnym ramieniem. Inwestuję od jakiegoś czasu i w grudniu, podczas ostatniego załamania, dokupiłem akcje, aby obniżyć cenę nabycia. Prawdopodobnie dobrze jest obserwować ruch kursów z wyprzedzeniem... ten, kto liczy na wartościowy wynik roczny, powinien teraz kupić (a to wymaga odwagi)... Felice

Napisany przez beat
To wygląda dobrze. A koniec końców jest bardzo, bardzo daleko. Dokument PDF Lek Tracleer ma jeszcze większy potencjał sprzedaży. Ponadto trwają badania w sąsiednich obszarach, które mogą generować dodatkowy przychód. W ten sposób kasa na przyspieszone badania i rozwój wciąż się napełnia. Actelion wykazuje znacznie większą dynamikę i tempa pracy niż przemysł farmaceutyczny. To połączenie farmaceutycznej grupy Blue Chip z nowoprzedsiębiorstwem biotechnologicznym. Pozostaję przy moich dwóch aktualnych stanowiskach. Dla ryzykownych inwestorów, którzy mają niedoinwestowane środki, zastanowienie się nad ich zwiększeniem nadal może się opłacać.

Cześć Beat, Jestem zaskoczony.... :cry: Kurs spada dość znacząco po tych dla mnie dość dobrych wynikach... Pozdrowienia Rich

Napisany przez ADMCI4
Opinia Bear Stearns z dzisiejszego ranka: Wyniki Actelion za Q405 - Pierwsze Wrażenie: Silne Liczby, Ale Nastroje Mogą Się Obniżyć · Przychody z Tracleer w Q405 były o 5% wyższe od naszych oczekiwań, co sugeruje, że recent growth rates są zrównoważone - może to prowadzić do podwyższenia konsensusu, naszym zdaniem. · Przychody operacyjne były niższe niż oczekiwano, ale ważne jest, że było to spowodowane zwiększeniem wydatków na marketing i SG&A - jest to istotne, ponieważ Actelion musi zwiększyć swoją penetrację na rynku PAH (pulmonary arterial hypertension), aby zminimalizować wpływ nadchodzących konkurentów. Wydatki na badania i rozwój były poniżej oczekiwań. · Ogólnie rzecz biorąc, zysk netto za kwartał był wyższy od oczekiwań z powodu niższego niż zakładany podatku (7,5% vs. >10%). · Badanie Clazosentan: Język komunikatu prasowego sugeruje, że Actelion zamierza teraz przeprowadzić badanie fazy III klazosentanu w SAH, zamiast ewentualnie składać wniosek na podstawie fazy IIb. Zawsze uważaliśmy, że będzie potrzebna faza III, ale wielu uczestników rynku oczekiwało, że to badanie będzie wystarczające do złożenia wniosku. · Aktualizacja Zavesca: Wstępna analiza badania choroby Gauchera typu 3 była niejednoznaczna, ale badanie trwa. Ostateczna analiza badania choroby LOTS wykazała, że Zavesca nie miało wpływu na postęp choroby. Te negatywne wyniki nie wpłynęły na nasze prognozy, ale sugerują, że rozszerzenie etykiety Zavescy jest mało prawdopodobne i nie powinno być już brane pod uwagę jako scenariusz wzrostowy dla akcji. Podsumowanie: Po wzroście w reakcji na wyniki nie spodziewamy się, że akcje będą dzisiaj dalej wykazywać nadmierną wydajność. Mimo że liczby były dobre, uważamy, że akcje mogą być słabsze ze względu na negatywne nastroje związane z koniecznością przeprowadzenia pełnego badania fazy III dla klazosentanu i informacjami dotyczącymi Zavescy. Lancelot

Napisany przez beat
richard100 pisze: Jestem zaskoczony.... :cry: Kurs spada dość znacząco po tych dla mnie całkiem dobrych danych... Pozdrowienia Rich
Cześć Rich Nie jest to takie zaskakujące, przecież kurs ostatnio wzrastał stale, napędzany jakimiś oczekiwaniami, które wyraźnie nie zostały spełnione. Liczą się niekoniecznie same liczby. To tak jak z ropą, decydującą kwestią jest wielkość kałuży, na której siedzisz. Ponadto giełda na co dzień nie zawsze zgadza się ze mną. To mnie też nie martwi zbytnio, pod warunkiem, że ostatecznie będę mieć rację w moim horyzoncie czasowym. :lol:

Napisany przez ADMCI4
Beat pisze: To jest jak w przypadku osób oleistych, wielkość kałuży, na której się siedzi, jest kluczowa Prawda, ale są też różnice w porównaniu z olejem :shock: W przypadku oleju patent nie wygasa, konkurencyjne produkty są droższe, inwestowanie jest finansowo pchane. W biotechnologii poszukuje się z ciekawości nowych produktów, a decydują naukowcy. Ryzyko znalezienia niewystarczającej ilości ważnych rzeczy jest duże. Inne dziedziny high-tech mają podobne trudności. Sun Microsystems inwestuje każdego dolara w marketing i badania i rozwoj, nie osiągając przy tym zysku. Istnieje tylko dla zarządu, techników i pracowników. Zastanowiłbym się, ile Actelion chce zainwestować w badania i marketing, oraz ile ma pozostać. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Dzisiaj rano od Bear Stearns: Aktualizacja rekomendacji dla Actelion na Underperform *Obniżamy naszą rekomendację dla Actelion z Pozytywna na Underperform. Decyzja ta opiera się na zmniejszeniu wyceny spółki i fakcie, że termin potencjalnego zgłoszenia clazosentanu został przesunięty z 2006 na ok. 2008 rok, co oznacza, że nie ma już żadnych bliskoterminowych katalizatorów napędzających wyniki akcji. *Dodatkowo, możliwość przejęcia Myogen przez silnego partnera marketingowego stanowi obciążenie dla Actelion, ponieważ w takim przypadku zagrożenie konkurencyjne dla Tracleer byłoby znacznie większe niż w przypadku, gdyby Myogen wprowadził ambrisentan na rynek samodzielnie. Pfizer mógłby być potencjalnym partnerem, ponieważ wyraził zamiar wdrożenia kolejnego produktu pod koniec roku i jest również dobrym strategicznym dopasowaniem. *Niemniej jednak, Actelion dostarczył silny czwarty kwartał `05, przebijając oczekiwania w odniesieniu do Tracleer. Prawdopodobnie wynika to ze wzrostu siły sprzedaży, co strategicznie jest bardzo ważne w celu maksymalizacji penetracji rynku nadciśnienia płucnego przed wprowadzeniem ambrisentanu. Actelion przewiduje przychody netto na poziomie 1 miliarda SFr najpóźniej do 2009 roku, my przewidujemy to na 2008 rok, a bardzo blisko w 2007 roku. *Actelion uważa, że osiągnęli już wystarczający rozmiar i mają zdolności do generowania gotówki, by poważnie rozważyć akwizycję w celu wzmocnienia swojego potoku rozwojowego. Jak dotąd nie zidentyfikowano żadnych potencjalnych celów, ale jeśli i kiedy zacznie się jakakolwiek spekulacja, może to dodatkowo negatywnie wpłynąć na wyniki akcji, dopóki rynek nie nabierze pewności, że Actelion zawarł korzystną umowę. *Przewidujemy, że zysk na akcję wyniesie odpowiednio SFr6.74, 7.33 i 7.71 dla lat `06, `07 i `08. Średnioroczny wzrost dla lat `05-10E wynosi teraz tylko 7,7%, co sugeruje uzasadnienie rabatu wobec sektora. Oceniając fair value akcji na poziomie 103 SFr na podstawie 14-krotnego naszej prognozy zysku na akcję w 2007 roku, uważamy, że wartością uczciwą dla akcji Actelion jest 103 SFr i dlatego oceniamy ją na Underperform. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Dziś rano od Bear Stearns: Actelion - Underperform GSK Licenses Key Competitor Ambrisentan · W nocy konkurencyjna firma Actelion Myogen ogłosiła umowę licencyjną z GSK dotyczącą ambrisentanu. Uważamy ambrisentan za kluczowe zagrożenie dla franczyzy Tracleer firmy Actelion, biorąc pod uwagę jego skuteczność i dane dotyczące bezpieczeństwa, jakie przedstawiono w badaniu ARIES-2. Uwaga: do tego momentu Myogen deklarował, że planuje wprowadzić ambrisentan na rynek bez partnera, dlatego umowa licencyjna z GSK stanowi dodatkowy czynnik negatywny dla Actelion. · Umowa licencyjna między Myogen/GSK składa się z dwóch głównych elementów: (1) GSK otrzymuje wyłączne prawa marketingowe do ambrisentanu poza Stanami Zjednoczonymi, obejmujące terytoria stanowiące około 60% potencjalnego globalnego rynku nadciśnienia płucnego (PAH), oraz (2) Myogen otrzymuje prawa do dystrybucji w USA Flolanu firmy GSK, wskazanego w leczeniu nadciśnienia płucnego. Dochody z Flolanu w USA wyniosły poniżej 100 mln USD w 2005 roku. · Marketingowe wsparcie GSK powinno pomóc w zwiększeniu zainteresowania ambrisentanem na rynku wtórnym PAH (stanowiącym ponad 90% rynku PAH). Chociaż Stany Zjednoczone nie są objęte licencją na ambrisentan GSK, pozycja Actelion w USA zostanie dotknięta umową dystrybucyjną dotyczącą Flolanu, ponieważ GSK wzmocni praktycznie siłę sprzedaży Myogen, opłacając zespół sprzedaży Myogen. · Szacowaliśmy wartość godziwą Actelion na poziomie 85 SFr na podstawie założenia, że Myogen będzie partnerem w przypadku ambrisentanu i dane z ARIES-1 będą takie same jak dane z ARIES-2. Zakładając, że Tracleer głównie będzie miał wpływ poza USA (bez zmian w naszych prognozach dotyczących Tracleera w USA), oszacowaliśmy wartość godziwą dla tego scenariusza na poziomie 92 SFr. Dane z ARIES-1 zostaną opublikowane w kwietniu. · Teraz wszystkie oczy powinny być zwrócone na nadchodzące dane z ARIES-1 dotyczące ambrisentanu, ze szczególnym naciskiem na profil działań niepożądanych. Przewiduje się, że ambrisentan zostanie złożony w 4. kwartale 2006 roku. Jeśli toksyczność wątroby w ARIES-1 będzie ograniczona, Myogen/GSK powinny dysponować znacznymi możliwościami marketingowymi, a Actelion może stracić od 15% do 20% w stosunku do obecnych poziomów. Powtarzamy naszą rekomendację Underperform. Lancelot

Napisany przez beat
Jednej radości, drugiemu smutek... Actelion się cieszy :lol: Link

Napisany przez ADMCI4
Tak właśnie jest ze spółkami biotechnologicznymi: raz na wzniesieniu, raz w depresji - a w tej chwili znowu na wzniesieniu ...! Zapewniona jest emocjonująca przebieg. Moja akcja teraz jest zazieleniona - i pozostanę na jakiś czas. Felice Z komunikatu agencji AP: Wiadomość z USA podnosi przede wszystkim sentyment wobec akcji Actelion, ponieważ Tracleer na razie nadal nie ma konkurencji. Jednak z punktu widzenia fundamentalnego wpływ ten powinien być tylko minimalny. LODH w swoich prognozach zakładała bardzo mały udział Thelina na rynku, ponieważ w badaniach lek ten został uznany za gorszy od Tracleera. Konkurencją dla Tracleera na równi z nim będzie jednak lek Ambrisentan firmy Myogen. Jego kluczowym argumentem sprzedaży może być lepsza tolerancja wątroby. Jednak Myogen przedstawił dopiero pierwsze dane z badania fazy III po 12 tygodniach. Teraz wzrok skierowany jest na wyniki drugiej fazy, które zostaną opublikowane w drugim kwartale 2006 roku. LODH jest przekonana do strategii Actelion i zaleca zakup akcji z celem kursowym 155 CHF. Obiecująca linia produktowa Actelion jest jedną z najlepszych w całym przemyśle - tak można przeczytać. ra/ek

Napisany przez ADMCI4
Czy ktoś wie, co spowodowało niewielki spadek (-4,8%) w piątek?

Napisany przez Hans
Aktywa to nerwowa sprawa :? ...gdzie biotechnologie od tygodni są w odwrocie - indeks biotechnologiczny AMEX (ASE) 28.02.06 wyniósł 758.32 punktów, obecnie wynosi 682.69....

Napisany przez ADMCI4
Oprócz słabszego indeksu (Info Hans), 20 kwietnia 2006 r. mają zostać opublikowane wyniki kwartalne. Do tego czasu sytuacja może się jeszcze bardziej skomplikować, ci którzy wierzą w firmę, obecnie po prostu odwracają wzrok. W piątkowe popołudnie doszło również do intensywnego hedgingu, co odbiło się negatywnie na Actelion. Felice

Cześć Felice Gratulacje. Od pewnego czasu widzę, że popełniłem błąd, nie dołączając wtedy. :cry: Pozdrowienia Rich

Napisany przez beat
Tutaj również wzrost zysku o 10%. Wyniki badań są istotniejsze, zysk jest tylko miłym dodatkiem. Andrew J. Oakley, Dyrektor Finansowy, skomentował: Po tym, jak wzrost przychodów z Tracleer® przekracza nasze szacunki, teraz możemy oczekiwać, że całkowite dochody netto w 2006 roku, w porównaniu ze wcześniej szacowanymi 810 i 840 milionami franków Szwajcarskich, wyniosą między 840 a 860 milionów franków Szwajcarskich. Spodziewam się, że utrzymanie kosztów w dotychczasowych komunikowanych ramach, sprawi, że wynik operacyjny w 2006 roku wyniesie między CHF 185 a CHF 205 milionów, o 20 milionów franków Szwajcarskich więcej niż dotychczas prognozowano. Dokument PDF

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj otrzymano informacje od Bear Stearns: Actelion (ATLN.S-SFr136.8) - Outperform Zwiększone prognozy na cały rok, ale wciąż zachowawcze - Podnosimy rekomendację do Outperform BARDZO DOBRY Q1`06. Przychody, zysk operacyjny i zysk netto były odpowiednio o 8,4%, 39,3% i 46,9% wyższe od konsensusu. W oparciu o tę silną wydajność Actelion zwiększył swoje prognozy na cały rok o 3% do SFr840-860 milionów oraz prognozy zysku operacyjnego o 13% do SFr165-180 milionów (prognozy sugerują stałe lub spadające marże). PROGNOZY DLA SPÓŁKI SĄ ZACHOWAWCZE. Górny zakres prognoz dotyczących przychodów sugeruje wzrost kwartalny o 2% dla leku Tracleer do końca 2006 r., podczas gdy średnia wzrostu kwartalnego z poprzednich czterech kwartałów wynosiła 10%. Spodziewamy się, że Actelion może ponownie podnieść prognozy później w tym roku, co uwzględniliśmy w naszych prognozach. ROZSZERZENIE MARŻY? Tracleer rośnie szybciej niż oczekiwano, ale wymagania kosztowe dla spółki Actelion pozostają na poziomie zaplanowanym na 2006 r. i prawdopodobnie będą rosły wolniej niż przychody w 2007 r. Dlatego spodziewamy się rozszerzenia marży operacyjnej w ciągu najbliższych dwóch lat. W związku z podwyższeniem prognoz i oczekiwaniami dotyczącymi wzrostu marż zwiększyliśmy znacząco nasze prognozy zysków. Potencjalne negatywne katalizatory informacyjne dla Actelion przeminęły. Następny katalizator na horyzoncie to dane fazy II dotyczące clazosentanu CONSCIOUS-1 przed końcem czerwca. Spodziewamy się, że ten test będzie pozytywny, co prawdopodobnie doprowadzi do zwiększenia prognoz i podniesienia sentymentu dla Actelion, ponieważ rynek uzyska więcej informacji na temat ich portfela. Spodziewamy się, że akcje wzrosną w oczekiwaniu na to wydarzenie. PODNIESIENIE REKOMENDACJI DO OUTPERFORM. Podnieśliśmy nasze szacunki zysków na lata 2006-08E o 16,9%, 23,5% i 16,6% do odpowiednio SFr7.88, 9.00 i 9.19. Biorąc pod uwagę znaczący wzrost bliskoterminowy Actelion i pozytywny katalizator na horyzoncie, uważamy, że akcje teraz wyglądają tanio. Podnosimy naszą rekomendację do Outperform z Peer Perform z ceną docelową SFr160 w oparciu o multipleksowanie na 18x `07E EPS. Lancelot

Napisany przez beat
Opinia Bear Stearns:

23.02.06 Wyniki Q405 Actelion Pierwsze spojrzenie: Silne liczby, ale mogą być słabe w sentymencie

28.02.06 Obniżenie ratingu Actelion do Underperform

07.03.06 Actelion - Underperform

25.04.06
Actelion Overform

Hin und her macht die Taschen leer. :wink:

Napisany przez ADMCI4
Niezwykle niepokojące w poniższym oświadczeniu jest przede wszystkim to, że w związku z tym Actelion w swoim dążeniu do dywersyfikacji cofa się o krok do tyłu. Głównym motorem sprzedaży pozostaje nadal Tracleer, a od 2008 roku prawdopodobnie będzie on miał silną konkurencję. Allschwil (AWP) - W badaniu dawkowania Conscious-1 lek Clazosentan firmy Actelion Ltd osiągnął główny punkt końcowy badania. Firma poinformowała w poniedziałek, że wszystkie trzy testowane dawki znacząco zmniejszyły występowanie umiarkowanych lub ciężkich skurczów naczyń mózgowych. Jednakże, jak kontynuuje Actelion, Clazosentan nie wykazał żadnego działania na drugorzędne wyniki końcowe dotyczące zachorowalności i śmiertelności. Ponadto leczenie Clazosentanem spowodowało częstsze występowanie działań niepożądanych, takich jak hipotonia i zatrzymanie płynów, w porównaniu z placebo. Aby wyjaśnić przyszły rozwój Clazosentanu, konieczne będą dalsze analizy danych.

Napisany przez Globalist
Actelion ma dzisiaj dzień wypłaty. 7 milionów otrzymuje od Merck. Kurs akcji tej szwajcarskiej firmy jest obecnie okazją.

Napisany przez Globalist
Współpraca z firmą Roche przyniesie zyski

Napisany przez Simona
Opłaciło się. Jeśli kupiłeś, gratulacje. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
W zeszły piątek zdjąłem już trochę śmietany i sprzedałem część akcji. (Pewnie trochę za wcześnie, patrząc na wczorajsze wzrosty kursów ... ale zyski realiują się dopiero w momencie sprzedaży.) Nie podoba mi się obecna spekulatywność, bo jako mały inwestor - czy Miles - zawsze jest się w tyle z informacjami. Moja ocena dotycząca tej firmy z końca zeszłego roku (13.12.2005) nie zmieniła się. Jestem przekonany także o innowacyjnym dziale badawczym, który na długo zapewni nowe produkty. Felice

Cześć Felice, Gratulacje. Bez owijania w bawełnę. Niestety wtedy nie nadążałem. Ale to też jest część giełdy. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Simona
Tak, zrobiłeś to dobrze. Mamy teraz do wyboru: Actelion, Speedel lub Arpida. Guru o tym opowiada, a również FuW. Teraz czekam, aż trochę jeszcze spadną, a potem, co teraz? Czy Speedel może być przejęty? Jeśli tak, przez kogo? Kto głównie kupuje w Arpidzie? Czy Actelion stanie się nową gwiazdą? Pozdrawiam, Simona

Napisany przez Globalist
Simona pisze: Warto było. Gratulacje, jeśli kupiłeś. Pozdrowienia, Simona
Oczywiście, że tak. Za 118,50 zł. Takie perełki nie mogą zostać niezauważone :lol:

Napisany przez ADMCI4
Z właśnie sprzedałem moje akcje Atln. Konkurencja wyraźnie zrobiła postępy, więc szczególnie na rynku amerykańskim produkt konkurencyjny dla tracleer może być wprowadzony do sprzedaży już na początku 2. kwartału 2007. Atln do dziś nie zdywersyfikował się odpowiednio i jeśli to się nie zmieni, może mieć trudności ze spełnieniem oczekiwań analityków od drugiego semestru 2007 roku.

Napisany przez Simona
Mądra decyzja. Również śledziłem te komunikaty i dlatego teraz nie wchodzę. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Globalist
Włączam do 250.

Napisany przez ADMCI4
Simona pisze: ... mamy teraz do wyboru: Actelion, Speedel lub Arpida...
Moim ulubieńcem pozostaje nadal Actelion, dlatego też zachowam akcje do odwołania. Różne artykuły w FuW i Cash daily również na to wskazują. Różne banki dostosowały swoje cele cenowe (patrz na Cash/Aktien/Ratings). Na razie wydaje mi się, że tytuł prawdopodobnie konsoliduje - dodatkowo w czwartek, 19.10.2006, podane zostaną dane za 3. kwartał. Zalecam jeszcze trochę poczekać. Prawdopodobnie w najbliższym czasie pojawią się nieco korzystniejsze ceny zakupu. Dłuższa perspektywa pokazać się będzie jako opłacalna! Felice

Napisany przez Globalist
To jest coś, co warto zobaczyć. Nie ma tu nic do zarzucenia...poza niskim kursie. Pozostaję przy moim celu kursowym 250¨! Actelion/9 M-ce: Dane przewyższają prognozy; Potok produktów rozwija się zgodnie z planem (AF) Allschwil (AWP) - Actelion w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku nadal rośnie i przewyższa oczekiwania analityków pod każdym względem. Ponadto firma farmaceutyczna podniosła prognozy finansowe na rok 2006. Główny lek Tracleer nadal rośnie we wszystkich rynkach, a potok produktów rozwija się zgodnie z planem, oświadczyło w czwartek Actelion. W pierwszych dziewięciu miesiącach przychody netto Actelion wzrosły o 43% do 684,3 (poprzedni rok: 477,1) mln CHF. Zysk operacyjny wzrósł o 56% do 196,8 (126,1) mln CHF. Zysk netto wzrósł do 171,8 (101,3) mln CHF, co oznacza poprawę o 70%. Sprzedaż głównego produktu Tracleer w tym samym okresie wzrosła do 651,9 (455,1) mln CHF. W trzecim kwartale sprzedaż wzrosła o 8% w porównaniu z poprzednim kwartałem, wynosząc 234,0 (k2 06: 216,5) mln CHF. Obecnie Tracleer jest zarejestrowany w 35 krajach, jak podano w komunikacie. Jednocześnie Actelion podniosła prognozy na cały rok 2006. Spodziewane są teraz ogólne dochody netto między 930 a 940 mln CHF. Dotychczas firma zakładała obrót w wysokości 880 do 910 mln CHF. Prognoza zysku operacyjnego teraz wynosi między 240 a 260 mln CHF, w porównaniu do poprzedniego zakresu 215 do 230 mln CHF. Koszty operacyjne Actelion szacowane są teraz na 675 do 750 mln CHF. Zawiera to bezgotówkowe obciążenie w wysokości około 30 mln CHF z tytułu programów wynagrodzeń opartych na akcjach. Dotychczas przewidywane wydatki operacyjne na obecny rok wynosiły między 655 a 725 mln CHF. Wydatki na badania i rozwój w Actelion Ltd wzrosły w pierwszych trzech kwartałach 2006 roku do 155,1 (poprzedni rok: 121,2) mln CHF. Koszty operacyjne w tym samym okresie wyniosły 487,5 (351,0) mln CHF. Tracleer rośnie według informacji Actelion nadal we wszystkich rynkach. Ponadto podstawę przychodów dodatkowo poszerzy wprowadzenie Tracleer na rynek w Korei Południowej we współpracy z Handokiem oraz w Chinach w październiku 2006 roku. Do 22 lutego 2007 roku Actelion przewiduje publikację nowych informacji na temat Actelion-1 (nieokreślona substancja do zastosowań w kardiovaskularnych) oraz badania EARLY (Tracleer u pacjentów PAH klasy II). Wszystkie programy badawcze i rozwojowe przebiegają zgodnie z planem. Co do Clazosentanu (krwotoki podpajęczynówkowe, SAH), to według Actelion bezpośrednie rozmowy odnośnie zatwierdzenia są już w toku, jak podano w czwartek. Analitycy są przekonani przez przedstawione dane i po podwyższeniu prognozy wykazują się dużym optymizmem. Akcje notowane są o 11.50 z wzrostem o 1,1% na poziomie 187 CHF (najwyższy kurs dzienny: 191,80 CHF). Całkowity rynek (SPI) spadł o -0,56%.

Napisany przez ADMCI4
Tutaj kilka aktualnych ocen: Actelion: Goldman Sachs kupuj, podnosi docelową cenę do CHF 302 (254) (silne wyniki kwartalne, zmniejsza prognozy EPS06/07 o 6,3 i 8,7 %) Kepler Equities kupuj, nowa cena docelowa CHF 255 (240) (solidne wyniki kwartalne, podniesione wewnętrzne prognozy) Lehman Bros nadwaga, nowa sprawiedliwa wartość CHF 215 (190) (zwiększone szacunki dla Tracleer, podwyższone EPS06/08 o 7 %) Lombard Odier kupuj, podnosi docelową cenę do CHF 248 (235) (silne wyniki kwartalne, podniesione EPS06/08 o 10, 4 i 5 %) Merrill Lynch neutralny, podnosi sprawiedliwą wartość do CHF 160 (140) (pozytywne wyniki kwartalne już uwzględnione w poziomie kursu) Sarasin neutralny, podnosi sprawiedliwą wartość do CHF 180 (160) (m.in. niski współczynnik podatkowy, zwiększa EPS06/08 o około 15 %) UBS redukcja1, nowa cena docelowa CHF 178 (163) (konkurencja zbliża się, zwiększa EPS06/08 ponad wewnętrzne prognozy) Widać: Cała gama możliwości dla analityków z tym tytułem ... Wniosek: Wykonaj własne badanie, własną interpretację, zaangażuj własne uczucia! Pozdrowienia Felice

Napisany przez speedskater
To można sobie wymyślić każdy cel kursu i zawsze można być lepszym niż analityk! 8) :lol:

Napisany przez Simona
Oczywiście coś przegapiłem. - Szkoda.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Globalist
No cóż, nic nie szkodzi. Na pewno nadarzy się kolejna okazja, aby dołączyć do Actelion. Nawiasem mówiąc, jest to jedyna dawna akcja New Market, która odniosła sukces i dosłownie zmiotła swoje historyczne maksimum.

Napisany przez beat
Przy okazji, w Temenosie sytuacja wygląda podobnie, informacyjnie o unikalności. ? [/img]

Napisany przez ADMCI4
Właśnie od Bear Stearns: Actelion przejmuje CoTherix Dobra strategiczna zgodność (ATLN.S, SFr202, Peer Perform) · Actelion ogłosił zawarcie ostatecznej umowy o przejęcie CoTherix (CTRX, 11,20 USD, brak oceny) za łączną kwotę 420 milionów dolarów (525 milionów SFr), co stanowi 21% premię w stosunku do ceny zamknięcia z piątku (17 listopada). · Aktualnie Actelion ma wystarczające środki, aby złożyć ofertę gotówkową za CoTherix, ale posiada również 460 milionów SFr zerokuponową obligację konwertowalną, która ma zostać uregulowana 22 listopada 2006 r. · CoTherix sprzedaje Ventavis (iloprosta) w USA, jedyną dostępną inhalacyjną terapię dla PAH. · Nie uważamy Ventavis za produkt konkurencyjny dla Tracleer, dlatego uważamy, że ta umowa ma sens strategiczny. · Actelion szacuje, że sprzedaż Ventavis powinna przynieść ponad 100 milionów dolarów (125 milionów SFr) wpływów, co stanowi około 10% wzrostu w stosunku do naszych szacunków. Biorąc pod uwagę synergia, jakie można by oczekiwać z tego układu, spodziewamy się, że większość tego dodatkowego wpływu zostanie przekazana do wyniku końcowego. · Ventavis ma status leku sierocego w USA do 29 grudnia 2011 roku i powinien zapewnić natychmiastowy i terminowy wzrost wpływów Actelion, biorąc pod uwagę, że spodziewamy się, że ambrisentan stanie się konkurencyjnym zagrożeniem dla Tracleer od 2008 roku. · Konferencja telefoniczna odbędzie się dziś po południu o 14:30 czasu środkowoeuropejskiego / 13:30 GMT / 08:30 czasu wschodniego Stanów Zjednoczonych. Lancelot

Napisany przez Globalist
Kupiłem wczoraj dodatkowe akcje. Pierwotnie chciałem je sprzedać po 250. Ale patrząc na te perspektywy, kurs może spokojnie wzrosnąć do 280-300.

Napisany przez ADMCI4
Ze względu na poniższe liczby, dzisiaj actelion powinien być pod presją. Jednakże dzisiejsza korekta prawdopodobnie nie będzie wystarczająca dla nowego wejścia: Allschwil (AWP) - Actelion Ltd wygenerowała w pierwszym kwartale 2007 roku przychód netto w wysokości 290,4 mln CHF, w porównaniu do 210,6 mln CHF w analogicznym okresie poprzedniego roku. Z tego 260,4 (poprzedni rok 201,4) mln CHF przypada na główny produkt Tracleer, stosowany w nadciśnieniu płucnym (płucna nadciśnieniowa). Nakłady operacyjne wzrosły do 441,9 (149,5) mln CHF. Wynik operacyjny został oszacowany w komunikacie z czwartku na -151,5 (poprzedni rok +61,0) mln CHF, a Cash-EBIT na poziomie 101,3 (71,7) mln CHF. W ten sposób Actelion niewiele przekroczył oczekiwania rynkowe pod względem przychodów, ale wyraźnie nie spełnił oczekiwań dotyczących wyników operacyjnych i zysku netto. Analitycy oczekiwali zgodnie z konsensusem AWP przychodu w wysokości 294,5 mln CHF, wyniku operacyjnego na poziomie -122,9 mln CHF i Cash-EBIT w wysokości 104,8 mln CHF.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata