Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy porównywanie ofert u kilku pośredników ma sens?

Napisany przez Dirk0815
Cześć wszystkim,
finansowanie staje się poważne. Liczby są na stole i wiemy teraz, czego chcemy/potrzebujemy.
Teraz moje pytanie brzmi, czy ma sens rozmawiać z dwoma pośrednikami, i jeśli tak, to jak?
Jasne - należy zbierać kilka ofert. Ale jak teraz to zrobić, nie wpadając w jakąś pułapkę w Biurze Informacji Gospodarczej lub coś w tym rodzaju?
Obecnie w grze (to był mój pierwszy kontakt) oraz dodatkowo. Czy mam im otwarcie powiedzieć, że chcę otrzymać ofertę do porównania, czy jak to zrobić? Chcę w zasadzie otrzymać od obu wiążące oferty, ale jeszcze nie składać konkretnych wniosków.
Kuriozalne: Do praktycznie idę na spotkanie z pustymi rękami, ale do mam długą listę dokumentów, które powinienem przygotować.
Czy istnieją wiążące oferty bez konkretnych wniosków itp.?
Dzięki wam!

Napisany przez NaTwoim13
Waży zawsze dobrze, gdy pozyskujesz kilka ofert, nie masz też obowiązku udzielać informacji na temat swoich dalszych działań.

Pod względem information bureau jak to opisujesz, nie musisz się w ogóle martwić, ponieważ żaden z pośredników nie przeprowadza zapytania do Biura Informacji Gospodarczej, nawet nawet zapytanie o warunki neutralne dla informacji biura (które pośrednik dokonuje, po tym jak zdecydujesz się na ofertę) nie jest konieczne dla ofert.

Dokumentów wymaganych do oferty w pierwszym etapie w ogóle również nie mają - w zasadzie nie jest to konieczne, wystarcza wypełniona w całości samoinformacja z informacją na temat Twoich potrzeb, życzeń i poglądów/wymagań.

Skontaktuj się z firmami, obserwuj, bądź czujny i przyglądaj się dokładnie. Tam, gdzie czujesz się najlepiej zaopiekowany i otrzymujesz najlepszą ofertę, tam jesteś dokładnie właściwie. Po otrzymaniu ofert będziesz dokładnie poinformowany o nich. Tutaj szybko nabierasz przekonania, kto cię rozumie, kto odpowiada na twoje życzenia, kto najlepiej wyjaśnia sprawę oraz gdzie najlepiej się czujesz szanowany i zrozumiany.

Wszystko jest łatwiejsze niż myślisz, a jeśli w ogóle nic nie wychodzi, to jesteśmy tu także dla Ciebie, aby pomagać, kontrolować i wyjaśniać.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Dirk0815, w swoim własnym interesie znajdź odpowiednio dużo czasu na taki ważny temat.

Możesz nawet skontaktować się z 5 lub 10 bankami lub pośrednikami.

Czasami nawet pomocne jest, gdy nie zdradzasz wszystkich kart od razu i masz pewną wiedzę na temat niektórych rzeczy. Następnie można zapytać pośrednika lub bank o to. Wtedy szybko otrzymasz poczucie, czy wszystko jest pokazane czy tylko krótko i zwięźle próbuje się sprzedać finansowanie.

Nie podpisujesz niczego, ponieważ w ogóle nie musisz tego robić na początku.

Napisany przez NaTwoim13
Zachowajmy na razie sytuację wyjściową (projekt z kosztami) i oferty.

Napisany przez Dirk0815
Chętnie to zrobię.
Mam dwa spotkania w przyszłym tygodniu. Zobaczymy, co mi zostanie zaproponowane.
Być może najpierw przedstawię sytuację wyjściową, a wy powiecie mi, co jest możliwe:
Przychody:
Netto On: 1530€ x 12,8 wynagrodzenia (dodatkowo zmienne składniki ok. 150-200€. Czy są one interesujące?)
Netto Ona: 2858 x 12 wynagrodzenia (dodatkowo zmienne składniki ok. 200-300€)
Zasiłek rodzinny: 194€
Stałe netto: 4582€
Wydatki:
- brak [url]kredytów[/url], [url]Leasing[/url]u itp.
- Wydatki domowe (w tym przedszkole i samochód) ok. 1.500€ miesięcznie
Edit:
Błąd w zestawieniu kosztów.
Poprawię później!

Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo dobrze, dobre wyjściowe warunki.
Pytania, które się pojawiają:
1) Który region?
2) Czy wyposażenie kuchni lub inne koszty niezwiększające wartości zostały uwzględnione w kosztach budowy?
3) Standard KfW?
4) Jaki miesięczny obciążenie odsetkami i spłatami kapitału jest preferowany?
5) Planowanie rodziny zakończone?
6) Jak długi okres przewiązania oprocentowania jest preferowany? Czy przeważa racjonalizm bezpieczeństwa? Czy może być wymagana 100% gwarancja oprocentowania?

Napisany przez Dirk0815
Przechodzę od razu do odpowiedzi na pytania:

1) Który region?
Północno-wschodnia część Szlezwika-Holsztynu
2) Czy kuchnia lub dodatkowe koszty nie podnoszące wartości zostały uwzględnione w kosztach budowy?
Nie. Kuchnia nie jest uwzględniona. W kosztach dodatkowych znajdują się rzeczy takie jak ""wyposażenie placu budowy"" itp., ale również tam nie ma kuchni.
3) Standard KfW?
Nie. Tylko standard zgodny z EnEV
4) Jaki miesięczny obciążenie odsetkami i spłatą [url]kredytu[/url] jest pożądane?
Byłoby fajnie mieć ratę w wysokości około 1300€ z możliwością elastycznego podniesienia jej w przyszłości
5) Planowanie rodziny zakończone?
Na razie tak. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jak sytuacja będzie wyglądała za 3-4 lata. Mniejsze dochody podczas urlopu rodzicielskiego mogłyby jednak zostać pokryte oszczędnościami.
6) Jak długi okres wiązania oprocentowania jest pożądany? Przeważa raczej myślenie o bezpieczeństwie? Czy preferowana jest 100% stabilność oprocentowania?
20-25 lat. Pozostały dług w wysokości 100.000-135.000 [url]euro[/url] byłby akceptowalnym ryzykiem do uregulowania w okresie kredytowania poprzez zwiększoną spłatę [url]kredytu[/url] lub spłatę dodatkową.

Napisany przez NaTwoim13
W kosztach zgodnie z wykazem uwzględnione są koszty architektów i są one uwzględnione w wartości, co oznacza, że mogą Państwo odliczyć je, ponieważ zostały już opłacone.

Koszty rejestracji hipoteki również się liczą, dlatego zawsze dobrze jest uwzględnić rezerwę.

Napisany przez Dirk0815

Koszty wpisu do księgi wieczystej również się liczą, dlatego zawsze dobrze jest mieć rezerwę.

Ta pozycja jest uwzględniona w kosztach pobocznych budowy w sekcji "Pozyskiwanie środków finansowych"

Napisany przez NaTwoim13
To właśnie te niezwiększające wartości pozycje są ważne do poznania, aby można było określić odpowiednią wartość zastawu.
Czy jest prawdą, że koszty architektoniczne są uwzględnione w kosztach, aby mogły być również uwzględnione pod względem wzrostu wartości?

Napisany przez Dirk0815
Ach so, rozumiem.
Więc rozwinę teraz punkt kosztów dodatkowych budowy bardziej szczegółowo:
Pomiar 2000€
Podłączenie prądu itp. 8000€
Woda budowlana 1000€
Wyposażenie placu budowy i rusztowanie 15000€
Architekt i statyk 22500€ (zapłacone 6247,50€)
Koszty administracyjne 1585€ (Zapłacone)
Obciążenie gruntowe wraz z notariuszem 2000€

Edycja:
Poprawiony błąd

Napisany przez NaTwoim13
Okej, ale jak na razie pasuje, chociaż 2 000 [url]euro[/url] jest zbyt dużo, raczej 1 000 [url]euro[/url].

Ważne było dla mnie, że koszty architektów są uwzględnione w ogólnej ocenie wartości zalicytowanej i to wspaniale robią.

Napisany przez hausbauwest
Koszty architekta wydają mi się cholernie niskie.
On musi rozliczyć się zgodnie z HOI.
Jaka wartość przedmiotu została tutaj przyjęta?
Które fazy wykonania zamawiacie?
Co z prądem na placu budowy, wodą budowlaną, ubezpieczeniami na czas budowy?
Jest wiele rzeczy wymienionych, które poza samą płatnością pochłaniają dodatkowe pieniądze.
- Pozwolenie na budowę (585) To na pewno nie wszystko. Czy to jest wniosek o pozwolenie na budowę?
Cała procedura uzyskania pozwolenia na budowę, łącznie z odbiorem końcowym budowy, wyniesie co najmniej 2000.
Architekt dostał już teraz, kiedy jeszcze żaden kamień nie został położony, 6247,50, czyli za fazy wykonania od 1 do 4 i fazy wykonania od 5 do 9, gdzie 5 już kosztuje 25 %, powinien podzielić sobie pozostałe 6250,00 z konstruktorem i kontrolerem statycznym? Powinienem omówić to szczegółowo z architektem.
Z własnego doświadczenia silnie odradzam udzielanie pojedynczych faz wykonania.
Jeśli dochodzi później do sporu, architekt mówi: To nie było przedmiotem mojego zlecenia.
A co z kosztami wykończenia wnętrza?
Podłogami, ścianami, schodami, gniazdkami elektrycznymi, instalacją satelitarną itp...
Macie obliczone koszty w wysokości 447.540 / wkład własny - kapitał własny 99.287 W związku z tym macie pożyczkę w wysokości 353.252 i chcecie zaokrąglić do 360.000
Zatem macie tylko około 6.700,00 [url]euro[/url] na wszelki wypadek.
Moim zdaniem to zdecydowanie za mało. Zawsze pojawiają się koszty, których wcześniej nie dało się przewidzieć, dlatego radzę przynajmniej 10 % całkowitych kosztów budowy, a być może nawet 15 %.
Jeśli teraz finansujecie założone 360 tys. i nie dołożycie ani grosza, to, przy miesięcznej racie w wysokości 1350,00 i bazowej stopie oprocentowania na 30 lat wynoszącej przyjęte 2 %, osiągniecie swój cel.
Oczywiście nikt nie będzie zarabiał 2 % przez 30 lat, a zabezpieczenie przed utratą wartości przez BSV oczywiście kosztuje, była to tylko ilustracja, jakie mogą być efekty 1350 [url]euro[/url] przez 30 lat, pokazująca również, że 1300 nie wystarczy...
A ile macie obaj lat?

Napisany przez Dirk0815
Faktycznie znalazłem błąd w przesyłaniu.
Poprawię później!

Napisany przez Dirk0815
Ok więc zajęło to trochę dłużej
Tak więc liczby były faktycznie lekko przemieszczone - potrzebny kapitał wynosi teraz ogółem 370 000 €, a całkowite koszty produkcji to około 470 000 €.
Jednak mam teraz jeszcze jedno pytanie odnoszące się do tematu.
Podczas ostatniego spotkania z pośrednikiem musiałem podpisać tzw. umowę pośrednictwa kredytowego. Dokładnie przeanalizowałem ten dokument przed podpisaniem i nie zauważyłem żadnych haczyków. Prowizja jest pokrywana przez bank, a poza tym nie zauważyłem żadnych zobowiązań.
Czy mogę nadal współpracować z innymi pośrednikami, nawet jeśli podpiszę tę umowę? Nie widzę żadnej klauzuli w tym temacie. Jednak również nie ma informacji, że umowa ta może zostać w dowolnym momencie zakończona.
Co się stanie, jeśli obaj pośrednicy ostatecznie skontaktują się z tym samym bankiem? Czy to będzie miało negatywne skutki, czy jest to normalne w tej branży?
W końcu muszę kontaktować się z kilkoma podmiotami, aby w ogóle zorientować się, czy oferty są korzystne, prawda?
Dziękuję za pomoc!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dirk0815,

nie musisz podpisywać umowy pośrednictwa kredytowego, aby otrzymać ofertę odemnie. Dopiero gdy zgodzisz się na ofertę i będę chciał/zobowiązany/zastosowanyby złożyć wniosek, wtedy konieczne jest podpisanie tej umowy.

Jeśli nadal się zastanawiasz i zbierasz oferty, aby dokonać wyboru oferty, uważam, że składanie wniosku o [url]kredyt[/url] jest zbędne i zbyt czasochłonne. Zazwyczaj doświadczeni pośrednicy finansowi uzyskują wiążące potwierdzenie [url]kredytu[/url] dopiero po złożeniu ofert, więc uważam, że zbieranie wiążących ofert z góry jest całkowicie zbędne.

Nie można złożyć wniosku w tej samej banku, ponieważ podajesz im nazwę banku, w którym się ubiegasz o finansowanie, a oni wyrażają na to zgodę. Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś i po prostu chcesz im złożyć niezobowiązującą ofertę, to na ogół jeszcze nie przedstawiałbym im umowy pośrednictwa kredytowego.

Jaką ofertę przedstawiono im w którym banku?

Napisany przez Dirk0815
Cześć,
dzięki z góry za ocenę.
W zasadzie dotychczas przedstawiono różne propozycje i omówiono różne możliwości związane z terminem wiązania oprocentowania, spłatą nadwyżkową itp. Przedstawiono również konkretne (choć niezobowiązujące) oferty.
W rezultacie wyłoniło się rozwiązanie/oferta, które jest przez nas preferowane. Jednak nie złożyliśmy jeszcze odpowiedniego wniosku o [url]kredyt[/url], ale mamy porozumienie z pośrednikiem, że nasze dokumenty zostaną przygotowane i będą mogły być przedstawione w bankach (definitywnie niezobowiązujące).
W kolejnym kroku będą nam ponownie przedstawiane oferty, spośród których będzie można dokonać selekcji, aby w końcu złożyć wiążący wniosek [url]kredytowy[/url].
Według mnie taki sposób postępowania jest dobry i czujemy się dobrze doradzeni.
Teraz chodzi mi o to, aby nie przekroczyć punkt bez odwrotu u pośrednika przez przypadek. W bankach nic się nie dzieje, dopóki nie złożymy wniosku kredytowego, to jest oczywiste. Jednak od kiedy nie mogę powiedzieć pośrednikowi: Przepraszam, nic z tego, idę do kogoś innego - bez forsowania tego, ale może ktoś zaoferuje jeszcze lepsze warunki.

Napisany przez NaTwoim13
To zawsze mogą zrobić, o każdej porze.
DVV ma 14-dniowe prawo do odstąpienia od umowy i nawet jeśli ten termin już minął, konsumenci nie ponoszą żadnych zobowiązań wobec mojego DVV.
Ważne jest, w jaki sposób jest zorganizowany DVV. W moim przypadku, konsument zazwyczaj nie ponosi żadnych opłat, ponieważ otrzymuję wynagrodzenie od banku, a jeśli nie podpiszą umowy z bankiem po jej sporządzeniu lub ją odwołają w odpowiednim czasie po podpisaniu, nie mają żadnych zobowiązań, a DVV zazwyczaj nie nakłada obowiązku wyłączności.
Nie rozumiem jednak postępowania. Dlaczego przedstawiać oferty bankom i potem je tworzyć? Bez DVV, działa to dokładnie na odwrót. Pośrednik przede wszystkim dokonuje selekcji i prezentuje ją potem w banku, na który się zgodzili pośrednik i konsument, a wówczas DVV jest konieczne.

Napisany przez Dirk0815

To pytanie, jak jest zorganizowany DVV. W moim przypadku konsument zazwyczaj nie ponosi żadnych opłat, ponieważ otrzymuję wynagrodzenie od banku i jeśli konsument nie podpisze umowy zawartej przez bank po jej utworzeniu lub nie odwoła jej w odpowiednim terminie po podpisaniu, nie mają oni żadnych zobowiązań, a zazwyczaj DVV także nie zobowiązuje do wyłączności.

Tak, ja również tak rozumiem przekazaną mi informację. Jasno wynika stąd, że ewentualne prowizje są wypłacane przez pośredniczący bank. Brak jakiejkolwiek wzmianki o wyłączności oznacza, że jej nie ma.
Hmm, dlaczego postępowanie jest takie, jakie jest, nie do końca teraz rozumiem i ponownie się temu przyjrzę.
Jak już wspomniałem, nic nie zostało jeszcze podpisane i nie będę tego robił, jeśli oferta będzie dla mnie niewystarczająco atrakcyjna.
Być może jednak źle zrozumiałem sposób postępowania. Wydaje mi się, że pośrednik chce wcześniej skontaktować się z poszczególnymi bankami, niezależnie od systemu, aby dowiedzieć się, jak podchodzą do naszego planu, ponieważ w niektórych przypadkach nie spełniamy kryteriów (umowy o pracę na czas określony, itp.).
Co jednak było jednoznaczne: Do tej pory wszystkie oferty są niezobowiązujące, a dokumenty zostaną przekazane dopiero po podpisaniu odpowiednich wniosków.

Napisany przez NaTwoim13
Mamy platformę Europace, która jest obsługiwana przez doświadczonych pośredników. W bankach nie trzeba już niczego przedstawiać, ponieważ mają one swoje wytyczne zapisane w systemie. W przypadku świec sygnalizacyjnych błędy są pokazywane na żółto - albo nie ma ich wcale, a światło jest zielone. W przypadku światełka czerwonego sprawa zazwyczaj jest zamknięta, ale można również zauważyć, jak się to zmienia na zielone. Umowy czasowe ani okres próbny obecnie nie prowadzą do sytuacji czerwonej, przynajmniej nie w przypadku banków, które zawsze zajmują u mnie czołowe miejsce. Nie jestem w stanie ocenić itd.

Napisany przez 6Bankkaufmann

W procedurze świateł sygnalizacyjnych mężczyźni są pokazywani na żółto

Napisany przez NaTwoim13
Pracownik banku, w czym mogę pomóc?

Napisany przez peer
Bankier nie rozumie pojęcia „Malesch”. Widocznie nie pochodzi z północnych Niemiec. Malesche to nieprzyjemności, dolegliwości, potencjalne problemy itp. Teraz jasne, bankierze?

Napisany przez NaTwoim13
Dziękuję Ci, drogi Peerze.

Jednak spodziewałem się, że pracownik banku skojarzy rozwiązanie z tych stwierdzeń. Zwłaszcza że powinien znać ten system światełkowy, chociażby z Europace, a przynajmniej z DSL Star. Czasem brakuje mi trochę wsparcia w postaci potwierdzenia przez rzekomych profesjonalistów tutaj, gdy chodzi o ogólnie przyjęte procedury i działania doświadczonych pośredników, a zwłaszcza o świetną technologię, jaką dysponujemy dzięki Europace od Hypoport. Niczego nowego nie wymyśliłem, to znakomity system Hypoportu pomaga nam. Dlatego tym bardziej jestem zaskoczony i zaniepokojony obecnymi doświadczeniami autora posta.

Żółte światełko włączasz, tak samo jak czerwone, a potem sprawdzasz, co konkretny bank ma do zarzucenia, na co narzeka lub co jest problemem. Nie trzeba już bezpośrednio kontaktować się z bankiem, doświadczenie samo mówi swoje.

Oświadczenie o dogodnościach dla kredytobiorcy to ostatni dokument, który trafia na stół, wtedy wszystko jest już jasne!!!

Napisany przez Dirk0815
Tak, zapytałem ponownie.
Więc ten kontrakt powinien zostać podpisany dopiero po zaakceptowaniu przedstawionych ofert niezobowiązujących i po uzyskaniu przez pośrednika zobowiązujących ofert. W naszym przypadku, jeśli zrozumiałem to teraz prawidłowo, sygnalizacja świetlna dla banków oferujących w innym przypadku dobre warunki była na żółtym lub czerwonym świetle. Te kwestie zostały wyjaśnione z bankami, czy finansowanie jest nadal możliwe (również tutaj oczywiście tylko niezobowiązująco).
Więc ostatecznie jest tak, że faktycznie do tej pory wszystko pozostaje otwarte i niezobowiązujące. Jeśli przedstawione oferty/warunki nam odpowiadają, konieczne jest złożenie podpisu i składane jest konkretne żądanie, które następnie prowadzi do umowy kredytowej lub zobowiązującej oferty.

Napisany przez NaTwoim13
Dokładnie tak to wygląda, cokolwiek innego zaskoczyłoby mnie i skłoniłoby mnie do kwestionowania twojego stwierdzenia o dobrym pośredniku.

Dlaczego nie przedstawisz tu sytuacji wyjściowej i oferty, aby się upewnić, że jest tak dobra, jak ci się wydaje?

Można również zapytać o oferty Gelbfälle, które zostaną wstępnie sprawdzone przez banki, a po zatwierdzeniu (decyzja pośrednika) uznane za przyjęte.

Napisany przez Dirk0815
Cześć wszystkim,
dzisiaj jeszcze raz się pomęczyliśmy, przeliczając sumę, więc w poniedziałek otrzymamy nową ofertę.
Warunki przedstawimy tutaj.
Poprosiliśmy o:
Koszt budowy: 466 000 EUR (wszystko zawarte)
Kapitał własny: 96 000 EUR
Kwota [url]kredytu[/url]: 370 000 EUR
Podział na:
50 000 EUR KFW124
320 000 EUR z 2% spłatą, 20-letnią stałą stopą procentową, 12 miesięcy bez opłaty zażyczenia, 5% roczną nadpłatą.
Jestem ciekawy, co nam zaoferują.

Jeszcze jedno pytanie:
W małym druczku jest napisane, że w przypadku wiążącego wniosku, (niezabudowana) działka zostanie oceniona przez rzeczoznawcę. Czy to jest obowiązkowe? Co sprawdzają? Czy cena zakupu jest realistyczna i czy nie ma bezpośrednio obok autostrady lub wysypiska śmieci?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dirk0815,
czy mógłbyś jeszcze krótko oszacować koszty takie jak podatek od nieruchomości, notariusz, meble i kuchnia, które nie są wzrostem wartości?
Dlaczego KfW? Warunki roczne KfW są zdecydowanie zbyt drogie.
Czy już wymieniałeś lokalizację inwestycji (ze względu na lokalne banki i fundusze regionalne) oraz udział własnej pracy?
Przed udzieleniem zgody zazwyczaj niezwykłe jest, aby działka była wcześniej oglądana, ale wcale nie jest to konieczne, zależy to całkowicie od wybranej banku. Czy znasz już nazwę banku, który złożył najlepszą ofertę do tej pory?

Napisany przez Dirk0815
Notariusz/Księga Wieczysta i podatek od nabycia nieruchomości wynoszą 6707,13€.
W przeciwnym razie brak mebli ani kuchni.
Praca własna uwzględniona w wysokości 22.500€.
Dlaczego KFW?! Czy 1,55% to nie korzystny procent? EDYCJA: czy chodzi Ci o rok karencji od spłaty?
Mam nadzieję, że otrzymamy główne finansowanie również z oprocentowaniem z liczbą 1 przed przecinkiem.

Napisany przez NaTwoim13
Nuż, 20 lat z wiązaniem terminowym jest ograniczone, ale warto dążyć do tego.

Nuż, 10 lat na 1,55% przy Twoim wskaźniku obciążenia jest zbyt drogie i jeśli integruję KfW, to tylko jeśli mogę z tego powodu obniżyć poziom obciążenia, co większość banków - raczej ubezpieczycieli, ponieważ dążysz do 20-letniego terminu oraz są oni tańsi w tym sektorze niż większość banków, jeśli w ogóle oferują 20 lat - ale już tego nie oferują.

Poczekajmy na Twoją najlepszą ofertę i osobiście mam nadzieję, że jeszcze nie podpisałeś tej oferty, ponieważ istnieją dobre możliwości, aby zaplanować Twoją koncepcję finansową na zdrowych i przede wszystkim korzystnych podstawach.

Napisany przez Dirk0815
O tak, zgadza się - o KFW jeszcze w ogóle nie pomyślałam

Właśnie spojrzałam na propozycję z wcześniejszymi kwotami, niestety nie mogę nigdzie znaleźć informacji, czy KFW poprawia zabezpieczenie kredytowe czy nie.
Najlepszym porównaniem byłoby prawdopodobnie złożenie wniosku tylko o pożyczkę na całą kwotę (370 000) i sprawdzenie, jaki wtedy jest oprocentowanie.

Alternatywnie musielibyśmy znaleźć bank, który sfinansuje dodatkowe 50 000€ na 10 lat w postaci długu subordynowanego, ale o niższym oprocentowaniu niż 1,55%, czy źle to widzę?

Och, myślałam, że jesteśmy już na finiszu, a teraz znowu nowe pomysły... no cóż, lepiej być wcześniej dobrze poinformowanym, niż potem żałować...

Napisany przez Zabaleta

Achso ja stimmt - das mit KFW hab ich so noch gar nicht bedacht
Ja, tak, zgadza się - o tym z KFW jeszcze w ogóle nie pomyślałem
Teraz spojrzałem na propozycję z starszymi danymi, ale niestety nigdzie nie widzę, czy KFW poprawi zabezpieczenie kredytowe czy nie.
Porównanie byłoby stosowne, jeśli praktycznie zaoferowano by tylko pożyczkę na pełną kwotę (370.000) i po prostu sprawdzić, jak stoją wtedy stawki procentowe.
W przeciwnym razie, bank musiałby zapewnić finansowanie na 50.000 € na 10 lat w formie długu subordynowanego po lepszej stopie procentowej niż 1,55%, czy ja źle rozumiem?
O, cholera, myślałem, że jesteśmy już na prostej i teraz znowu nowe impulsy do myślenia, no cóż, lepiej być wcześniej dobrze poinformowanym niż potem się denerwować...

Tak, też tak mówię

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Dirk0815,

jeśli zdecydujesz się na ofertę z KfW 124, możesz korzystać z KfW tylko wówczas, gdy skorzystanie z funduszy KfW poprawi maksymalny poziom refinansowania. Jeśli nie, wtedy możesz wziąć 50 000 [url]euro[/url] z tej samej banki po lepszej stopie 1,3% lub dorzucić je do okresu 20 lat.

Inny bank nie wejdzie w kolejność spłaty, raczej warto zastanowić się, czy na 10 lat warto związać się z jednym bankiem? Skłonny byłbym wybrać zobowiązanie na 10 lat tylko wtedy, gdy fundusze KfW dają korzyść (obniżają maksymalny poziom refinansowania) lub będę mógł spłacić 50 000 [url]euro[/url] po 10 latach.

Twoje obliczenia pokazują, że z funduszami KfW wynoszą 81%, a po ich wyłączeniu wynoszą 69%.

Według moich obliczeń, bez wyłączania wynoszą one 77%, a po wyłączeniu 66%.

Zobaczmy, co Ci zaproponują i jakie warunki możesz tutaj przedstawić. Co mnie lekko niepokoi, to fakt, że jeszcze tego nie zrobiłeś. Czy to dlatego, że poprzedni pośrednik jest wolniejszy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata