Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szansa na kredyt pomimo złej historii w Biurze Informacji Gospodarczej, ale z własnym mieszkaniem?

Napisany przez Chizzo
Cześć,
przez pewne grzechy z mojej młodości + pożyczki studenckie mam około 25 000 [url]euro[/url] długów (samo studia to 22 000 [url]euro[/url]). Moje [url]konto[/url] w Schufa jest katastrofalne. Mam jednak ustalone raty z wszystkimi wierzycielami - więc nie ma już nikogo, kto mógłby mi skutecznie zagrozić. Od dwóch lat pracuję na czas nieokreślony (1 460 [url]euro[/url] netto) i posiadam mieszkanie z małą działką o wartości rynkowej 35 000 [url]euro[/url]. Ponadto mam samochód o wartości około 8 500 [url]euro[/url].
Jaka jest szansa, że dostanę [url]kredyt[/url] w wysokości około 15 000 [url]euro[/url], jeśli zabezpieczę go moim mieszkaniem, a w razie potrzeby także samochodem?
Dzięki + pozdrowienia

Re: Szansa na kredyt pomimo złej historii w Biurze Informacji Gospodarczej, ale z własnym mieszkaniem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Chizzo
Jaki jest cel kwoty 15 000 EUR?
Czy jest to środek do dowolnego użytku, czy spłata/częściowa spłata kwoty 25 000 EUR?
PS: Każda firma windykacyjna będzie nad tobą sikać, jeśli nie będziesz przestrzegać umowy płatniczej.
Wtedy będzie egzekucja komornicza.
Wtedy wierzyciele dowiedzą się, że masz nieruchomość.
Wtedy zostanie ustanowiona hipoteka zabezpieczająca - jeśli nie potraktujesz sprawy na poważnie.
Dlaczego by nie rozważyć następującej propozycji:
Pozyskanie 40 000 EUR, aby zaspokoić wszystkich wierzycieli, z czego 15 000 EUR byłoby do dowolnego użytku.
Zabezpieczone na twojej nieruchomości.
Tylko 1 rata do zapłacenia.

Napisany przez Chizzo
Jestem bardzo dokładny, jeśli chodzi o płatności. Od kiedy mam tę pracę, jeszcze nie opuściłem żadnej raty ani nie zapomniałem o niej. Chcę to już wreszcie mieć za sobą. Dane majątkowe już raz podałem, ale termin ważności minął.

Te 15 000 [url]euro[/url] byłyby przeznaczone na nowy samochód (cena zakupu mojego obiektu pożądania wynosi 13 000 - 15 000 [url]euro[/url] - nie mogę jednak sprzedać swojego, zanim nie kupię nowego) i z resztą, która pozostaje, spłaciłbym kolejne długi.

Nie sądzę, że dostałbym 40 000 [url]euro[/url]? Oczywiście jedna rata byłaby bardzo kusząca.

Napisany przez vision
Proszę, nie rób tego!!!
Mam kilka dzieci problematycznych, które utknęły w bezustannej spirali długów i nie mają już szans na wyjście z niej.
To tak przygnębiające do oglądania. I na koniec zastanawiasz się, po co? To nie prowadzi do trwałych wartości. Nie, wszystko marnuje się na samochody, podróże itp.

Cześć Vision, Chizzo jest już trwałą wartością, a mianowicie nieruchomość.
Można zdecydowanie rozważyć finansowanie zakupu samochodu w kwocie od 13 000 do 15 000 EUR oraz konsolidację długów.
Razem więc 40 000 EUR.
Przy 1 460 EUR na pewno jest to trudne wyzwanie dla kredytobiorcy.
Ale zdecydowanie możliwe do zrealizowania.
Rata w okolicach 300 EUR, z grubsza.

Napisany przez Chizzo
Czy mam realistyczne szanse na otrzymanie [url]kredytu[/url]? Nawet w tej wysokości? Do jakiego banku najlepiej się udać? Pozdrawiam

Tyle pracy do zrobienia, a jest tylko jeden odpowiedni partner bankowy.
Po prostu skontaktuj się ze mną, ponieważ jestem bezpośrednim partnerem bankowym i cały proces sprawdzania jest dla Ciebie całkowicie bezpłatny.
Obejmuje to uzyskanie raportu z Schufy, sprawdzenie pozostałych długów u wierzycieli i tak dalej.
Jednak najłatwiej byłoby przeprowadzić pierwszą rozmowę telefoniczną.

Napisany przez vision
@bankkaufmann
35.000 Nieruchomość ./. 40.000 Długi = -5.000 !!!!!!

I gdzie jest problem?
Z bankowej strony mogę również zaoferować pożyczkę na wartość rynkową i robię to od 11 lat.
Więc wykrzykniki są tu nie na miejscu.

Napisany przez 2tneub
Pod warunkiem, że nieruchomość nie jest obciążona. Jednak nigdzie o tym nie wspomniano.

@tneub, z odpowiedzi autora wątku wnioskuję, że [url]Dom[/url] jest nieobciążony.
Przecież proponuje go jako zabezpieczenie.

Napisany przez Malapascua
15k € za samochód przy takich dochodach.... potrząsanie głową

Napisany przez 2tneub

@tneub, aus den Antworten des Forenstarters gehe ich davon aus dass das Haus unbelastet ist.
Er bietet es ja auch als Sicherheit an.

Przepraszam, ale z odpowiedzi nie wynika, że [url]Dom[/url] jest obciążony, ponieważ sugerujesz, że kwota 40 000 [url]euro[/url] już wystarczy. W otwartym poście pisze on o samochodzie i domu jako zabezpieczeniach, ale chce również sprzedać samochód (który ma być zabezpieczeniem). Wiarygodność tej informacji z pewnością może być kwestionowana.

Napisany przez finanzierung

15 000 [url]euro[/url] byłoby przeznaczone na nowy samochód (cena zakupu obiektu mojego pożądania wynosi 13 000 - 15 000 [url]euro[/url] - nie mogę sprzedać mojego, zanim nie kupię nowego) i resztą, która pozostanie, spłaciłbym inne długi.

......................

Napisany przez vision
Kiedy patrzę na nazwisko i datę....... Prima aprilis?

Napisany przez FloHH

posiadam mieszkanie z małą działką o wartości rynkowej 35 000 [url]euro[/url].

Ja też uważam to za żart. Albo jakie mieszkanie z działką ma wartość rynkową 35 000 [url]euro[/url]. [url]Dom[/url] letniskowy na działce 50 m²?

Cześć FloHH, w Niemczech istnieją regiony wiejskie, w których domy są dostępne w tej cenie. Mieszkania również...

Napisany przez 2utopus
Jednopokojowe mieszkanie można znaleźć za 35 tys. [url]euro[/url]... i zawsze do tego należy jakieś grunty.
Jednakże, gdyby było nieobciążone, pozostałe sprawy prawdopodobnie by nie miały znaczenia, prawda?
O sensowności zaciągania długów można oczywiście dyskutować - zwłaszcza jeśli chodzi o długi konsumpcyjne i już wysoki poziom zadłużenia.
Czy ukończono studia pomyślnie?

Napisany przez Chizzo
Po prostu pomagać, nie dodając głupich komentarzy do wszystkiego i wszystkich, to już nie to samo, co kiedyś? Nie potrzebuję porad czy wskazówek dotyczących tego, jakim samochodem mogę jeździć w związku z moim wynagrodzeniem itp.
Ale do rzeczy:
Być może moje mieszkanie jest warte również 78 000 [url]euro[/url]. Nie pamiętam teraz, gdzie przeczytałem o kwocie 35 000. W ostatnim czasie dostałem tyle listów od prawników i notariuszy, że jeszcze się w tym całkiem nie połapałem. Mieszkanie jest zdecydowanie większe niż jednopokojowe - więc 78 000 [url]euro[/url] powinno być realistyczne. Oczywiście mieszkanie nie jest zadłużone. Samochód również nie jest obciążony, ale powinien być sprzedany z zyskiem.
Pozdrawiam

Cześć Chizzo, jeśli posiadasz mieszkanie o wartości rynkowej od 50 000 do 70 000 EUR, a zarabiasz netto 1 460 EUR, jak podałeś, to możesz uniknąć dalszych listów od adwokatów, biorąc po prostu [url]kredyt[/url] zabezpieczony hipoteką na swoje mieszkanie.
W ten sposób spłacisz wszystkie drobne pożyczki i będziesz płacić tylko jedną ratę.

Napisany przez Hilfe

Po prostu pomóc bez wygłaszania głupich komentarzy na temat wszystkiego i wszystkich, to już też nie jest dzisiaj to, co kiedyś? Nie potrzebuję tutaj porad życiowych ani wskazówek, jakiego samochodu mogę sobie pozwolić na swoje wynagrodzenie itp. itd.
Ale wracając do tematu:
Być może moja jednostka jest warta również 78 000 [url]euro[/url]. Nie pamiętam teraz, gdzie przeczytałem coś o 35 000. W ostatnim czasie przyszło tak wiele listów od prawników i notariuszy, że jeszcze nie ogarniam całej sytuacji. Mieszkanie jest zdecydowanie większe niż 1 pokój - więc 78 000 [url]euro[/url] wydaje się realistyczne. Oczywiście mieszkanie jest bez obciążeń. Samochód również jest bez obciążeń, ale najlepiej sprzedać go z zyskiem.
Pozdrawiam

Jeśli przychodzi tyle korespondencji od notariuszy i sądów, należy najpierw uregulować swoje zobowiązania finansowe, zanim wygeneruje się nowe długi

@Pomoc, niektórzy nie potrafią tego zrobić.
Z jednej strony kilka [url]kredytów[/url] i spraw windykacyjnych.
Z drugiej strony nieruchomość bez obciążeń.
Przekształcenie zobowiązań w jedną ratę - nawet bez nowego [url]kredytu[/url] - może być najprostszym rozwiązaniem zabezpieczonym rejestrem gruntowym.

Po prostu pomagać bez wygłaszania głupich komentarzy na każdy temat i każdego, to już też nie jest to, co kiedyś, prawda? Nie potrzebuję tu porad na temat życia ani wskazówek, jakiego samochodu mogę sobie pozwolić na moje wynagrodzenie itp. itd.

Tak, nawet dla osób dobrze zarabiających jest szokujące, jak niskie warstwy społeczne wyrzucają pieniądze i kto musi na to w końcu zapłacić. Musisz to zrozumieć. Osobiście nie kupiłbym samochodu za 15 tys. €, mając pięciokrotnie wyższe zarobki, gdybym musiał sam za niego zapłacić.

Napisany przez 2utopus

Tak, również dla osób dobrze zarabiających jest szokujące, jak niskie warstwy społeczne wydają pieniądze i kto ostatecznie musi za to zapłacić. Musisz to zrozumieć. Osobiście, gdybym zarabiał 5 razy więcej, nie kupiłbym samochodu za 15 tysięcy [url]euro[/url], jeśli musiałbym za niego sam zapłacić.

Ach, no cóż - z 7300€ netto miesięcznie mogłbyś zapłacić te 15k [url]euro[/url] z premii urlopowej/świątecznej/rocznej i nie potrzebowałbyś [url]kredytu[/url].

Jeden autor finansowy kiedyś napisał, że cena zakupu samochodu powinna być opłacona gotówką i nie powinna przekraczać dwukrotności miesięcznego wynagrodzenia.
Moim zdaniem to świetne wytyczne.

Napisany przez BenniG
Dopóki rata [url]Leasing[/url]owa nie jest większa niż dwukrotność miesięcznego wynagrodzenia, wszystko jest w porządku

Napisany przez 2tneub

Finansista kiedyś napisał, że cena zakupu samochodu powinna być płatna gotówką i nie powinna przekroczyć dwukrotności miesięcznego wynagrodzenia.
Moim zdaniem jest to dobre wytyczne.

A kto wtedy będzie kupował nowe samochody, aby na rynku było wystarczająco dużo używanych?

Napisany przez hausbauwest
Rozumiem zasadniczy problem dotyczący samochodu i finansowania w ogóle.
Nigdy w swoim życiu nie brałem [url]kredytu[/url] na samochód.
Zawsze kupuję samochody z rocznika i jeżdżę nimi przez 4-5 lat.
W tym czasie odkładam sumę X każdego miesiąca, aby potem móc znowu kupić samochód z rocznika.
Nie jest to zbyt trudna zasada.
Jeśli się tak postępuje, zauważa się również świadomie, ile tak naprawdę kosztuje samochód.
Zawsze mnie to bawi, gdy ludzie planują zakup domu, a w planie finansowym jest napisane: Samochód / Paliwo [url]ubezpieczenie[/url] 150 [url]euro[/url] / miesiąc.

Napisany przez BenniG
Kupuję zawsze samochód, który jest aktualnie potrzebny. W 2013 roku musiałem dojeżdżać do pracy na większe odległości, dlatego kupiłem nowego Octavię RS TDI za 30 000 €. W 2015 roku zmieniłem pracę i przeniosłem się do miejsca pracy. Wtedy sprzedałem Octavię i kupiłem 8-letniego V50 Benzynę za 5 500 €. W 2018 roku rozpocząłem pracę w miejscu oddalonym o około 50 km od miejsca zamieszkania. Teraz wynajmuję Octavię za 295 €, tym razem jako samochód zasilany gazem. Oczywiście, jeśli zawsze masz tę samą potrzebę samochodu, możesz postępować jak hausbaustwest, ale to nie dotyczy mnie. Jeśli widzę, że będę pokonywać większe odległości, kupuję nowszy samochód z mniejszymi kosztami paliwa, co najprawdopodobniej okaże się bardzo niezawodne. Jeśli przewiduję mniej jazdy, wolałbym zaoszczędzić na utracie wartości, nawet jeśli więcej spali paliwa. Sprawdzasz (hausbaustwest) więc regularnie, ile wart jest twój samochód i ile masz zaoszczędzone, i jeśli wystarczy to na roczny samochód, to się zdecydujesz?

Nie, nie określam tego dokładnie.
Odkładamy 400 [url]euro[/url] miesięcznie na samochód.

Ach, przyjdź - z 7300€ netto miesięcznie mógłbyś w końcu zapłacić 15k z dodatkowym urlopem/świątecznymi premiami i nie potrzebować [url]kredytu[/url].

Dokładnie - choć moja premia jest znacznie wyższa. Mimo to nigdy nie wydałem na samochód tyle pieniędzy i nigdy się nie zdarzy. I tak mam samochód służbowy, ale nie wyłożyłbym 15k€ na samochód. 8-10k€ wystarczy. Moja żona jeździ samochodem za 3400€, a kiedy nie pracowała, nie miała w ogóle.

Finansowy autor kiedyś pięknie napisał, że cena zakupu samochodu powinna być płatna gotówką i nie powinna przekraczać dwukrotności miesięcznego wynagrodzenia.
To jest moim zdaniem dobre odniesienie.

Tak, to dobre podejście. Choć przy tak niskich dochodach mogłoby być również trzykrotność. Ale nie 15k€ i to całkowicie niepotrzebne.

@Malapascua, przy takim dochodzie, jak opisano na forum, może być to nawet trzykrotność. Jednak zawsze liczy się cała sytuacja. Nigdy nie mogłabym wesprzeć miesięcznej raty [url]Leasing[/url]owej dla samochodu 300 KM w wysokości powyżej 500 [url]euro[/url]. To po prostu inny zawód.

Nie widzę nic złego w tym, że ktoś jeździ samochodem o wartości 12-krotności miesięcznych zarobków.
Jeśli osoba oszczędzała na to i zapłaciła gotówką, to wszystko jest w porządku.

W rezultacie to właśnie te głupie finansowania balonowe sprawiają problemy.
Tak samo jak [url]Leasing[/url], który pierwotnie był przeznaczony dla firm w celu zachowania płynności finansowej.
Dla mnie nie ma miejsca dla tego w sferze prywatnej.
Jednak nawet w przypadku firm o zdrowym wzroście, istnieje możliwość pozyskania floty pojazdów z oszczędności.
Bez znaczenia, czy odpisuje się ratę [url]Leasing[/url]ową czy odpisy z tytułu amortyzacji, zasada pozostaje ta sama.
To wszystko kwestia płynności finansowej.

Napisany przez 2tneub

Ale nawet w przypadku firm z zdrowym wzrostem, można zakupić flotę samochodową z zasobów.
Nie ma znaczenia, czy odpisuje się [url]Leasing[/url] czy odpisywać amortyzację, zasada pozostaje taka sama.
To wszystko kwestia płynności finansowej.

Tak i nie. W zasadzie [url]Leasing[/url] ma przewagę nad finansowaniem, ponieważ nie wydłuża bilansu. Dzięki temu [url]Leasing[/url] pozytywnie wpływa na wskaźniki bilansowe (np. rentowność kapitału własnego).
Być może osiągniesz określone wielkości dopiero później, przez co np. unikniesz konieczności przeglądania przez kilka lat.
Jednakże przytoczyłeś przykład [url]Leasing[/url]u w porównaniu do zakupu za gotówkę z zasobów.
Jeśli firma przynosi większy zwrot niż bank uwzględnia dodatkowy odsetek w ratach [url]Leasing[/url]owych, byłoby absurdem marnować zasoby na flotę, skoro faktycznie moglibyście zarobić więcej na płynności. Ponadto uzyskanie finansowania samochodu lub [url]Leasing[/url]u jest znacznie łatwiejsze i prawdopodobnie tańsze niż np. [url]kredyt bankowy[/url] na zwiększenie zapasów.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Nie, nie określam tego dokładnie.
Odkładamy 400 [url]euro[/url] na auto każdego miesiąca.

To jest właśnie podstawowy problem z finansami.... Zbyt wielu ludzi nie oszczędza, a potem nagle mają mieć 100-150 EUR wolne każdego miesiąca na spłatę [url]kredytu[/url]? Zamiast regularnie oszczędzać i płacić gotówką.... To daje lepsze poczucie pieniędzy, można zarobić zyski (teraz niekoniecznie...) i jednocześnie nie płacić odsetek. Kupujesz więc taniej....
Przedwczoraj nasza suszarka do ubrań zepsuła się po 10 latach...... Kiedyś pewnie znowu kupiłbym tani model na raty, a teraz (wczoraj) wydaliśmy prawie 1.000 EUR na solidny sprzęt renomowanej marki (gotówką)...
A co do auta, zgadzam się z Tobą.... przy pierwszym samochodzie zaczyna się jakby spiralę.... MUSI być określone (symbol statusu) i potem co mogę sobie pozwolić jest mierzone tylko przez wysokość maksymalnej raty [url]kredytu[/url] zamiast najpierw oszczędzać na auto i gromadzić odpowiednie rezerwy.

Napisany przez 2tneub

I z samochodem całkowicie się zgadzam... już przy pierwszym samochodzie zaczyna się spiralna ścieżka... MUSI to być określony model (symbol statusu), a potem pytanie co sobie mogę pozwolić sprowadza się tylko do wysokości maksymalnej raty [url]kredytu[/url], zamiast najpierw odłożyć pieniądze na samochód, a potem budować odpowiednie rezerwy.

Słyszałem nawet o ludziach, którzy dobrowolnie kupują nowy pojazd po zawyżonych cenach, aby w zamian uzyskać więcej za używany. Mają to do siebie, że mogą więcej wpłacić na finansowanie i mimo nowego wkładu mają nawet zysk. Może to zadziałać kilka razy, ale w końcu suma, którą przewożą przed sobą, staje się tak duża, że kończy się fiaskiem.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Ostatnio słyszałem o ludziach, którzy dobrowolnie kupują nowy pojazd po bardzo zawyżonych cenach, aby w zamian otrzymać więcej za używane auto. Mają to do siebie, że mogą więcej wpłacić na finansowanie i mimo nowej wpłaty nawet zarobić pieniądze. To może parokrotnie zadziałać, ale w końcu sumę, którą sobie przekładają, tak rośnie, że kończy się fiaskiem.

Czy wierzysz, czy nie, w zeszłym tygodniu odwiedzili mnie krewni, którzy wybierają się na tygodniowe wakacje, i zaczęli dyskutować o tym, jaki lodówkę kupić na raty, ponieważ stara się zepsuła......

Dokładnie tak myślą ci eksperci: Żyje się tylko raz.
Działa to jednak tylko w przypadku, gdy nie ma się potomstwa albo gdy wszyscy w rodzinie tak myślą, a u nikogo nie ma co zabrać.
Inni martwią się o to, jak stworzyć trwałe wartości, które pod koniec mogą zostać sprzedane przez urząd opieki społecznej, aby pokryć koszty opieki, ale nie obciążają nikogo w rodzinie, nawet własne dzieci.
Każdy ma inny sposób myślenia, a gdy raz usiądzie się w łodzi zadłużenia konsumenckiego, trudno stamtąd wyjść.

A kto ma kupować nowe samochody, aby na rynku było wystarczająco dużo używanych pojazdów?

Zazwyczaj są to samochody firmowe. A idioci, którzy są na tyle głupi, by zaakceptować stratę 50% wartości w pierwszym roku.

Napisany przez BenniG
Dziwne, kupiłem Octavię za 29 500 € 25.09.2013 r. i sprzedałem za 25 750 € z przebiegiem 35 000 km 17.10.2015 r.
No dobrze, cena katalogowa wynosiła około 36 000 €, ale nawet wtedy nie osiągnięto straty wartości w wysokości 50% - a już na pewno nie w ciągu jednego roku.
Oczywiście, są różne sytuacje, ale to są jedne z najgorszych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata