Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oferta finansowania budowy 113% Ok?

Napisany przez Rudi-ratlos
Cześć, znaleźliśmy nieruchomość, którą jako rodzina chcielibyśmy mieć. Zapytaliśmy już w banku o [url]kredyt[/url] i po kilku rozmowach negocjowałem [url]kredyt[/url] ratalny na 20 lat z oprocentowaniem odsetek nominalnych w wysokości 2,1%. Całkowita suma to 342 000 €. Czy to jest uczciwa oferta? [url]Dom[/url] bliźniaczy około 240 m² z piwnicą. Działka trochę ponad 600 m².
Wiele banków nie wyraziło jakiegoś zainteresowania pełnym finansowaniem. Nawet nie zapytali o nieruchomość. Zarabiamy około 3300 €, a partner(ka) około 20% 600€ i dodatkowo kindergeld. Nie mamy żadnych [url]kredytów[/url].
Pozdrawiam, Rudi Ratlos

Napisany przez hausbauwest
Ile macie lat?

32 i 34 raz urzędnik, raz pracownik w sektorze publicznym

Wtedy mieliby Państwo następujące wydatki:

Darowizna: 1200,00

Konserwacja: 200,00

Koszty dodatkowe: 450,00

Ogółem około 1850,00 [url]euro[/url] / miesiąc.

Czy jesteście w stanie na to długoterminowo pozwolić?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Rudi Ratlosie, czy twój bank udziela ci pożyczki w wysokości 113% notarialnej ceny zakupu w jednej transzy? Jak wysoka jest twoja żądana kwota spłaty kapitału?

Cześć, oprocentowanie wynosi 2%, a całkowita rata to 1163€. Obecnie płacimy około 1100€ czystego czynszu. Oszczędzanie dla nas nie stanowi problemu. Według aktualnego właściciela koszty dodatkowe wynoszą 400€, wliczając w to prąd i gaz, podatek od nieruchomości, itp. Korzystałem z ich wartości jako odniesienia. Jednakże [url]ubezpieczenie domu[/url] (Hausrat) i budynku mieszkalnego u mojego dostawcy jest o około 800€ taniej rocznie. Co do zużycia prądu, nie jest 9000 kWh, a teraz 2000 plus 1000 kWh dodatkowo, co daje około 3000 dla domu. Szacuję, że koszty dodatkowe wynoszą między 325 a 350 € miesięcznie.

Jaka jest ustalona cena zakupu?

305000 € plus prowizja od nabywcy (Nk) i opłata dla pośrednika

Oszczędzanie nie byłoby dla nas problemem.

Dlaczego nie macie kapitału własnego?

Nie chodzi mi o kwestię kapitału własnego. Nigdy nie planowałem zakupu. Moje pytanie dotyczy jedynie tego, czy stopa procentowa jest w porządku. Czy może jeszcze dalej spadnie. Żadna bank nie podaje swoich warunków.

To nie ma znaczenia dla wołu, czy to jest 2,1 czy 2,2 czy 1,99.
I tak płacicie co najmniej 50% odsetek przy odsetkowej stopie 2%.
W sumie powinniście być wdzięczni, jeśli ktoś w ogóle wam to sfinansuje.
W przypadku 100% lub nawet więcej, moja rekomendacja to zdecydowanie co najmniej 3% spłaty kapitału.
Jeśli to nie jest możliwe, lepiej odpuścić.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Hallo, oproś Rudi,
2% wynosi obecnie amortyzacja, a całkowita rata wynosi 1163 €. Obecnie płacimy około 1100 € zimnego czynszu. Oszczędzanie nie byłoby dla nas problemem. Według obecnego właściciela, koszty dodatkowe, wraz z prądem i gazem, wynoszą 400 €. Wartości te przyjąłem jako odniesienie. Jednakże polisa na rzeczy osobiste i nieruchomość u mojego dostawcy są o około 800 € tańsze rocznie, a zużycie prądu nie wynosi 9000, lecz teraz 2000 plus 1000 kWh dodatkowo, co daje około 3000 na [url]Dom[/url]. Szacuję koszty dodatkowe między 325 a 350 miesięcznie.

Cześć Rudi,
chciałbym podać kilka myśli:
przy stopie oprocentowania 2% i amortyzacji 2% po 20 latach pozostaje 173 000 EUR długu, teoretyczny łączny okres spłaty [url]kredytu[/url] wynosi 35 lat, będziecie mieli wtedy 67 i 69 lat.....

Według obecnego właściciela, koszty dodatkowe, wraz z prądem i gazem, wynoszą 400 €.

Załóżmy, że te koszty rosną co roku....

Jednakże polisa na rzeczy osobiste i nieruchomość u mojego dostawcy są o około 800 € tańsze

Wtedy założyłbym, że mają lepsze warunki ubezpieczenia niż ty, ale każdy musi to rozważyć sam. Po prostu, kupiliśmy nasz [url]Dom[/url] w 2012 roku, [url]ubezpieczenie domu[/url] kosztuje 650 EUR/rok, w tym roku obciążono nas 870 EUR..... Wynik ostatnich burz.....

Zużycie prądu nie wynosi 9000, lecz teraz 2000 plus 1000 kWh dodatkowo,

Czy obecni właściciele są więcej niż dwie osoby? Dlaczego zużywają tyle prądu? My jesteśmy dwójką dorosłych i piątką dzieci, a nasze roczne zużycie wynosi około 7400 kWh.

Witaj Panie Müller, wiem, że po 20 latach kwota zadłużenia sięga. Jeśli nadal będę płacić dzisiejszy czynsz w wysokości 1500€ za 100m² mieszkanie, w ciągu 20 lat przekazuję swojemu wynajmującemu około 360 000 €. Bez podwyżek. A z tego nic nie mam. Ponadto mogę oszczędzać 400€ miesięcznie. Ale po co, żyje się tylko raz. Pieniądze są po to, aby je wydawać.
Moja żona mogłaby pracować na pełny etat i mielibyśmy 5500€ netto plus zasiłek rodzinny. Ale chcemy żyć dla siebie, a nie tylko pracować po to, aby mieć więcej pieniędzy.
Są 4 osoby, właściciel ma jakieś elektroniczne zużywalniki energii?. Moja oferta ubezpieczenia majątkowego i budynku mieszkalnego pochodzi od Huk Coburg. I tam zaznaczyłem wszystkie dodatkowe usługi. W pierwszym roku 360 [url]euro[/url], w drugim roku 395 [url]euro[/url], od trzeciego roku 420 € majątek gospodarstwa domowego z szybą i wszystkim 285€. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13

Cześć, znaleźliśmy nieruchomość, którą jako rodzina chcielibyśmy mieć. W banku hipotecznym już zapytaliśmy i po kilku rozmowach negocjowałem [url]kredyt[/url] równoznaczny z ratą na 20 lat w wysokości 2,1%.
Całkowita suma 342000€
Czy to jest sprawiedliwa oferta? [url]Dom[/url] bliźniaczy z piwnicą około 240mkw. Trochę ponad 600mkw gruntu.
Wiele banków w jakiś sposób nie wykazywało zainteresowania pełnym finansowaniem. Nawet nie pytali o nieruchomość.
Zarabiamy około 3300€, a ona około 20% 600€ plus dodatkowo zasiłek rodzinny. Nie mamy [url]kredytów[/url].
Pozdrowienia Rudi Ratlos

Czy to znowu jest inscenizowany monolog?? Żaden bank nie oferuje w tej konfiguracji 2,1% na 20 lat na kwotę zakupu i koszty nabycia.
Który to bank? Muszę to wiedzieć, miałbym unikalność na rynku!!!
Przede wszystkim, jak rozwija się ten wątek w porównaniu do niektórych (świadomie piszę tylko o niektórych) innych wątków? Jaka to kultura? Jakie to poziom? Mało pytań, nikt nie chce informacji, nikt nie kwestionuje, a hausbauwest (z pytaniem o obciążenie) z nami od samego początku! Zanim zadam pytanie o obciążenie, chciałbym najpierw dowiedzieć się, co się dzieje, nic, hop, czy możecie sobie na to pozwolić?? Co? Na co właściwie możecie sobie pozwolić???
Tutaj stosunkowo oprocentowanie przekracza 2,8% w mieszanym oprocentowaniu (jeśli w ogóle), przynajmniej na koszty nabycia będzie potrzebny [url]kredyt[/url] subordynowany (od 5% w górę, jeśli ma pozostać przystępny i dlatego ma być na co najmniej 10 lat).
Tak czy inaczej, tutaj coś nie gra, nie traktuję tego poważnie i nie rozumiem, absolutnie nie!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Noelmaxim, dlaczego podważasz wypowiedź autora wątku? Twierdzi, że otrzymał ofertę od swojego banku. Zakładasz, że wiesz lepiej od jego banku, cóż, raczej wątpliwe. Tak czy inaczej, nadal nie jesteśmy bankiem, ale pośrednikiem, a istnieje możliwość, że bank klienta oferuje korzystną stopę procentową swoim klientom. To zawsze było i nadal będzie.

Napisany przez BenniG
Także Rudi, jak widzisz, oferta jest bardzo uczciwa.

Jeśli sama nieruchomość pasuje, nie ma większych remontów/renowacji do zrobienia, powinniście teraz to sprawić.

Kiedy już zamieszkacie w domu, powinniście oszczędzać możliwie jak najszybciej 20 000 € (jeśli nie macie ich już), aby w razie ewentualnych usterek wokół domu nie znaleźć się z plecami przy ścianie.

Napisany przez Hilfe
Cześć,
ogólnie rozumiem pragnienie posiadania. Jednakże powinniście także nauczyć się oszczędzać i zawsze pamiętać, że będziecie musieli przez ponad 35 lat żyć z takimi trwałymi obciążeniami.
Można zawsze zrezygnować z mieszkania albo zmniejszyć je, gdy dzieci wyjdą z domu.
Przy takich dochodach oczekiwałbym również wkładu własnego.
Przy finansowaniu na poziomie 113% nie zastanawia się nad oprocentowaniem, tylko cieszy się z możliwości uzyskania finansowania

Tak, Rudi, jak widzisz, oferta jest bardzo fair.
Jeśli sama nieruchomość pasuje, nie ma większych remontów/renowacji do zrobienia, powinniście teraz zdecydować się.
Kiedy już zamieszkacie w domu, powinniście postarać się jak najszybciej zaoszczędzić 20 000 € (o ile nie posiadacie ich już), aby w razie ewentualnych usterek wokół domu nie stawaliście plecami do ściany.

@BenniG
Zupełnie inaczej patrzę na to niż Ty!
On nie powinien tego kupować.
Jego podstawowe podejście do nieruchomości jest błędne.
Tak pisze w #13
Ponadto, mogę zaoszczędzić 400 € miesięcznie. Ale po co, przecież żyje się tylko raz. Pieniądze są po to, aby je wydawać.

Potem pisze w #1, że płaci 1100 [url]euro[/url] czynszu netto, a w #13 jest to 1500 [url]euro[/url] brutto.
Z tego wynika, że 400 [url]euro[/url] to koszty dodatkowe za mieszkanie o powierzchni 100 m².
Natomiast twierdzi w #6, że wyda na [url]Dom[/url] od 325 do 350 [url]euro[/url].
To wszystko to ogromna rozbieżność.

Powinno to być oczywiste dla każdego czytającego, a jeśli pójdzie na rozmowę finansową i wypowie takie rzeczy, nawet z bankiem hipotecznym to nic nie da.

Witam,

zasadniczo rozumiem pragnienie posiadania własności. Niemniej jednak powinniście także nauczyć się oszczędzać i zawsze pamiętać, że będziecie musieli żyć z takimi trwałymi obciążeniami przez ponad 35 lat.

Mieszkanie zawsze można wypowiedzieć, a gdy dzieci już wyprowadzą się, można zmniejszyć obecne.

Przy takich dochodach oczekiwałbym również pewnej kwoty własnej.

Przy finansowaniu na poziomie 113% rzadko kwestionuje się oprocentowanie, ale cieszy się, że udało się uzyskać finansowanie.

Zasadniczo zgadzam się z tobą.
Ale to wcale nie jest ponad 35 lat.
Do 68. roku życia pozostały jeszcze 34 lata, a do emerytury spłata [url]kredytu[/url] musi być zrealizowana.
Moje obliczenia zawsze sięgają maksymalnie do 60. roku życia, wtedy to już naprawdę musi być skończone.

Napisany przez Batman_BU

@BenniG
Widzę to zupełnie inaczej niż Ty!
On po prostu nie powinien tego kupować.
Jego podstawowe podejście do nieruchomości jest błędne.
Tak pisze w # 13
Ponadto mogę zaoszczędzić 400 € miesięcznie. Ale przecież żyje się tylko raz. Pieniądze są po to, aby je wydawać
Następnie w #1 pisze, że płaci 1100 [url]euro[/url] czynszu netto, a w # 13 jest to 1500 [url]euro[/url] brutto.
Zatem 400 [url]euro[/url] kosztów dodatkowych za mieszkanie o powierzchni 100m².
Natomiast twierdzi w # 6, że w przypadku tego domu wyjdzie mu 325-350 [url]euro[/url]. To jednak ogólnie rzecz biorąc ogromna różnica.
To powinno rzucać się w oczy każdemu czytającemu, a jeśli podczas rozmowy finansowej podniesie takie kwestie, to nawet w banku hipotecznym będzie ciężko uzyskać [url]kredyt[/url].

Moje poprzednie mieszkanie miało znacznie wyższe koszty za m2 w porównaniu do mojej obecnej nieruchomości. To nie jest nic nietypowego, nawet jeśli chodzi o kwotę.

Napisany przez BenniG

Potem w #1 pisze, że płaci 1100 [url]euro[/url] zimną czynszu, a w #13 jest to 1500 [url]euro[/url] za ciepło.
Z tego wynika, że 400 [url]euro[/url] są kosztami dodatkowymi za mieszkanie o powierzchni 100 m².
Z kolei twierdzi w #6, że przy tym domu wyjdzie mu 325-350 [url]euro[/url].
To w sumie wielkie oszustwo.
Każdemu powinno to rzucać się w oczy przy czytaniu, a jeśli takie treści padają podczas rozmowy o finansowaniu, to nawet z bankiem hipotecznym może to nie zadziałać.

Czy musi płacić coś za sprzątanie klatki schodowej lub odśnieżanie przy swoim mieszkaniu? Jak wiele osób dotychczas dzieliło się kosztami?
Jak nowoczesne jest ogrzewanie w dużej nieruchomości do wynajęcia? Czy właściciele tutaj nie czekają do samego końca, zanim zainwestują? Oczywiście, mieszkanie powinno generować zazwyczaj mniejsze koszty ogrzewania niż [url]Dom[/url] jednorodzinny, ale bez dokładnych danych dotyczących mieszkania jest trudno je porównać. Więc polegam na tym, co pisze autor wątku.
Jeśli podczas rozmowy uzyska 2,1% i nic więcej, to będzie dobrze. Kobieta pracuje tylko 20% - jak mówi, to czeka ją znaczna podwyżka, gdy dzieci pójdą do przedszkola lub szkoły. Przy około 2 200 € netto zakładam, że również ona się kształciła - nie uczymy się, żeby cały dzień siedzieć w domu i czekać na dzieci. Jeśli ona pracuje 50%, mają pewnie dodatkowe 400 €, które mogą dodatkowo zaoszczędzić.

Czy musi płacić coś za sprzątanie klatki schodowej lub odśnieżanie w swoim mieszkaniu? Jak wiele partii obecnie dzieli się kosztami?
Jak nowoczesne jest ogrzewanie w dużym obiekcie wynajmu? Czy właściciele nie czekają tutaj do końca z inwestycjami? Oczywiście, mieszkanie powinno generować mniejsze koszty ogrzewania niż [url]Dom[/url] jednorodzinny, ale bez dokładnych danych dotyczących mieszkania będzie trudno je porównać. Dlatego opieram się po prostu na tym, co pisze autor wątku.
Jeśli podczas rozmowy ma zagwarantowane 2,1%... i nic poza tym, to to coś znaczy. Kobieta pracuje tylko 20% - jak mówi, to jest wyraźny wzrost zarobków, gdy dzieci pójdą do przedszkola lub szkoły. Przy około 2 200 € netto zakładam, że również ona się kształciła - nikt nie uczy się po to, aby siedzieć w domu cały dzień i czekać na dzieci. Jeśli pracuje w 50%, oboje mogą bez problemu zaoszczędzić dodatkowe 400 €.

Jedno z nich będzie jednak pracować w dość niekorzystnej klasie podatkowej, więc nie zostanie tam wiele.
Ponadto tutaj również pojawią się oczywiście opłaty za przedszkole.
Ponadto, w co najmniej 80% przypadków uważam, że bardzo mało prawdopodobne jest, aby w przypadku mieszkania wynajmowanego powstały wyższe koszty niż w przypadku domu jednorodzinnego. Wywołane jest to już samym faktem, że koszty eksploatacji ciepła muszą być rozliczone zgodnie z zużyciem.

Napisany przez BenniG

Jeden z dwóch będzie pracował w bardzo niekorzystnej klasie podatkowej, więc nie będzie za wiele.

Jeśli przy 20% zostanie 600 €, to przy 50% zostaje co najmniej 1.000 €.

Cytat od hausbauwest
Oczywiście tutaj również występują opłaty za przedszkole.

Jak długo dziecko chodzi do przedszkola?
Oczywiście opłata za przedszkole nie jest darmowa! Przynajmniej w jednym landzie nie występują takie opłaty!

Cytat od hausbauwest
Przynajmniej w 80% przypadków uważam za bardzo mało prawdopodobne, że przy wynajmowanym mieszkaniu koszty dodatkowe będą wyższe niż przy domu jednorodzinnym. Już sama rzeczywistość nakazuje, że koszty ogrzewania są naliczane na podstawie zużycia.

Tak, zgadza się, liczniki ciepła i liczniki wody także muszą zostać odczytane i rozliczone - oczywiście nie za darmo.

Chciałbym jeszcze raz podsumować:
4.000 EUR dochód
1.200 EUR rata
400 EUR opłaty dodatkowe
300 EUR rezerwa na konserwację
2.100 EUR pozostaje na życie....
Z tego musiałoby się jeszcze odłożyć dodatkowo 200 - 300 EUR na dodatkowe spłaty lub żeby po 20 latach pozbyć się sporej części pozostałego długu (50.000 - 60.000 EUR). Realistycznie patrząc, pozostaje 1.800 - 1.900 EUR na życie..... Powinno wystarczyć.... Dodatkowo, kobieta obecnie pracuje na 20% etatu i można to zwiększyć w przyszłości.
Osobiście nie chciałbym się tak długo ograniczać, to cholernie długi okres. To Rudi z rodziną powinien podjąć decyzję. W ogólnym rozrachunku uważam, że oferta jest bardzo dobra biorąc pod uwagę stopę obciążenia. Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat stopy procentowe znowu wzrosną do 4-6%, byłoby to również korzystne przy oszczędzaniu, długi po 2,1%, oszczędności po 3-4%.....

Jeśli przy 20% pozostaje 600 €, to przy 50% pozostaje co najmniej 1.000 €.
Jak długo dziecko jest w przedszkolu?
Oczywiście, opłata za przedszkole również nie jest zerowa! Przynajmniej w jednym landzie nie jest pobierana!
Tak, prawda, liczniki zużycia energii cieplnej i wodomierze muszą być odczytane i rozliczone - oczywiście nie za darmo.

Dyskutowanie na ten temat jest męczące.
Jeśli uważasz, że mieszkanie w budynku wielorodzinnym generuje takie same lub nawet większe koszty niż w domu jednorodzinnym, to chętnie pozostawię Ci tę opinię.
Sam mieszkam w domu jednorodzinnym i posiadam obiekty inwestycyjne w postaci budynków wielorodzinnych, rozliczenia są dokonywane przeze mnie.
W związku z tym jestem dość dobrze w stanie to ocenić.

Chciałbym jeszcze raz podsumować:
4.000 EUR przychód miesięczny
1.200 EUR rata
400 EUR opłaty dodatkowe
300 EUR oszczędności na utrzymanie nieruchomości
Pozostaje 2.100 EUR na życie....
Z tego musiałby dodatkowo odłożyć kolejne 200 - 300 EUR na dodatkowe spłaty lub aby po 20 latach pozbyć się części długu (50.000 - 60.000 EUR). Realistycznie patrząc, zostaje 1.800 - 1.900 EUR na życie..... Powinno wystarczyć.... Dodatkowo, kobieta obecnie pracuje na 20% etatu, więc w przyszłości jej zarobki mogą wzrosnąć.
Osobiście nie chciałbym się tak długo ograniczać, to naprawdę długi czas. To musi zdecydować Rudy wraz z rodziną. Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że oferta w kontekście stopnia obciążenia hipoteki jest bardzo dobra. Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat stopy procentowej ponownie wzrosną do 4-6%, to oszczędzanie z oprocentowaniem 2,1%, a spłacanie z oprocentowaniem 3-4% byłoby korzystne.....

Uważam, że prognoza posiadania oprocentowania na poziomie 3-4% w ciągu najbliższych 10 lat jest skrajnie nierealistyczna.
Biorąc pod uwagę wypowiedzi TE w #13, że pieniądze są po to, aby je wydawać, czy uważasz, że skorzysta z dodatkowej spłaty wprzód?

Uważam, że perspektywa posiadania stopnia procentowego w zakresie 3-4% w ciągu najbliższych 10 lat jest skrajnie utopijna.

Ja również..... Dlatego napisałem Jeśli w ciągu najbliższych 10 lat stopy procentowej wzrosną ponownie do 4-6%.....
Miałem na myśli 2018 1% -> 2021 1,5% -> 2023 2% -> 2026 3% -> 2028 3,5% lub coś w tym rodzaju.... nie od 2021 5%....
Jeśli nie jest tak, to też nie ma problemu....

Cytat od hausbauwest
Patrząc na wypowiedzi TE w #13: Gotówka jest po to, żeby być wydana, czy uważasz, że korzysta z dodatkowej spłaty ?

Nie, moim wewnętrznym przeczuciem raczej nie. Ale to nie było pytanie. Dlatego napisałem, jak to może działać..... Dodałem też swoje osobiste zdanie, że ja bym tak nie postąpił....

Moje ostatnie mieszkanie miało znacznie wyższe koszty za m2 w porównaniu do mojej obecnej nieruchomości. To nie jest nic nietypowego, nawet jeśli chodzi o wysokość.

Czy przeprowadziłeś się z mieszkania wielorodzinnego do domu jednorodzinnego?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann
??? Gdzie mam się zgłosić przez domowy bank? Nie rozumiem, co czytasz z moich wierszy. Oczywiście jestem pośrednikiem, dlatego właśnie wątpię w stopę procentową i twierdzę, że nie będzie tej stopy procentowej przy finansowaniu zakupu plus 13% kosztów pobocznych - mówiąc krótko, bez jednego grosza wkładu własnego na szwie.
Bank domowy informuje OP, że tym samym odpada wielu dostawców, w szczególności ubezpieczyciele (Ergo, Universa, Allianz), którzy tradycyjnie oferują najlepsze warunki od 20 lat. Ponadto niektóre banki domowe (Volksbanken, Sparkassen) w ogóle nie oferują 20 lat, a inne (PSD Banken i Sprada Banken) nie finansują zakupu.
No i biorąc pod uwagę, że OP ma solidny dochód (nie wybitny dochód), nie wiem w ogóle, dlaczego i przez jaką bank 2,1% na 20 lat stałych oferowanych jest przy pełnym finansowaniu.
W zasadzie chciałbym mieć rację, bo wtedy chciałbym wiedzieć, jaki bank został wymieniony, a autobusy z klientami zatrzymują się tu, a mój skrzynka e-mailowa pęka od wiadomości. Wydaje mi się, że mógłbyś to zrozumieć, drogi Bankkaufmannie. Może nie jesteś na placu boju, ale przy tej stopie procentowej dla klienta, który nic nie zaoszczędził, wydaje się to logiczne, aby podać takie oprocentowanie.
W tym przypadku, muszę wyjątkowo przyznać rację hausbauwestowi (oh, EFH i wynajmowane MFH, to brzmi znajomo ) . Gdyby bank zapytał klienta i on wypowiedział się tak, jak to przedstawił tutaj, że chce życ, itp. (nie uważam tego za coś złego i nie chcę zasadniczo krytykować OP za tę postawę), wszystko staje się satyrą, ponieważ jeśli banki będą wrzucały najlepsze stopy procentowe takim konsumentom z taką sytuacją wyjściową (to nawet dla 80% Ofr.op. jest uczciwa stopa procentowa), to trzeba się zastanowić, jaka będzie stopa procentowa przy 60% Ofr.op. w banku.
Jak już wspomniałem, chętnie się mylę, ale żeby to zaakceptować, OP na pewno poda nazwę banku.

Napisany przez NaTwoim13
"
Widzę bardzo nierealną koncepcję, że w ciągu najbliższych 10 lat będziemy mieć wysokie oprocentowanie rzędu 3-4%.
Czy w świetle wypowiedzi TE w #13 na temat posiadanych środków pieniężnych uważasz, że korzysta on z dodatkowych wpłat?

Znowuż trudna i moim zdaniem zbędna dyskusja. Osoba, która wydaje pieniądze na lewo i prawo i spełnia swoje zobowiązania, gotowa jest płacić za swoje nieruchomości trzykrotnie w ciągu 50 lat, gdzie tu problem? Jaki sens ma ta dyskusja?
Czy nie chodzi o to, aby utrzymywać zdolność obsługi kapitału, aby spełniać zobowiązania i radzić sobie z nimi? Dlaczego musimy się zastanawiać, czy ktoś spłaca swoje ""butze"" dwa czy trzy razy? Czy to nie jest prawo każdego i jego własna sprawa? Czy musimy znów narzucać, bez znajomości osoby lub rodziny, kiedy i w jakiej wysokości ktoś spłaci swoją ""butze""? Dlaczego???
Tylko z zasady czy fundamentów, wątpię, żebyść - wiarygodność, sposób myślenia i życia, oraz stosunek do pieniędzy i konsumpcji - TE nie posiadał. Wszystko może działać, to jego sprawa. Wyraźnie zdaje sobie sprawę z tego, co robi, co może się zdarzyć i myślę, że to jest jego dobro. Zdaje się, że ma jasne założenia i jest to jego prawo. Wszelkie spekulacje ze strony naszej doprowadzą wątek znowu do wątku ingerencji, zazdrości, asertywności lub spekulacji!
Osobiście jestem uspokojony, gdy poznam nazwę banku. Do czasu, gdy tak się nie stanie, traktuję wątek wyjściowy (w jakiejkolwiek formie) jako poważnie wątpliwy."

Napisany przez 2tneub
*Ironia włączona*
@ Noel
Nie bądź zawsze taki pesymistyczny. To się na pewno uda z TE.
*Ironia wyłączona*

Napisany przez BenniG
Być może osoba pytająca (TE) otrzymuje ten dobry oprocentowanie właśnie dlatego, że jest długoletnim klientem banku i urzędnikiem. Na pewno nie jest to standardowy przypadek, dlatego nie ma sensu dowiadywać się nazwy banku, ponieważ 99,9% zapytających nie otrzyma tak korzystnych warunków.

Napisany przez vision
@hausbauwest
Kiedyś mieszkaliśmy w 6-rodzinnym budynku z parkowym, ogromnym terenem.
To, co płaciliśmy tam tylko za ogrodników i podatek od nieruchomości, było niewiarygodne.
Tylko starzy ludzie, którzy zawsze marzli. Przy kluczu 60 na 40, nawet jeśli sam jesteś bardzo oszczędny w ogrzewaniu, to i tak mocno uderza.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Bez ironii, nie jesteśmy w stanie tego ocenić, absolutnie nie, i w konsekwencji każdy jest za to sam odpowiedzialny. Ogólnie rzecz biorąc, jest w porządku zwracać uwagę, że powinniśmy coś przemyśleć i uświadamiać, ale nie mamy na pewno wiedzy na ten temat.
Z mojego doświadczenia i mojego portfolio ponad 1 700 finansowań mogę powiedzieć, że przymusowe licytacje i upadłości prawie w ogóle nie występują w moim portfolio. Oczywiście mają one miejsce, ale biorąc pod uwagę komentarze tutaj, powinienem się zaczynać martwić, zgadza się ironia.
Wszyscy jesteśmy narażeni na zagrożenia życiowe (choroby, utrata pracy i niezdolność do pracy, rozwód) i na pewno ktoś, kto bierze na siebie długi, musi o tym znacznie więcej przemyśleć niż osoba, która żyje w swoim świecie i nie bierze pod uwagę posiadania nieruchomości. Ryzyka życiowe i gotowość do ich podjęcia różnią się u ludzi, niektórym nie można nawet, nawet gdy tak chcą i starają się, odebrać to ryzyko, wchodzą w to, ale twierdzenie, że można ocenić ryzyko na podstawie kilku cyfr i zdań uważam za błędne i jeśli tak chcesz postępować, należy najpierw indywidualnie poznać człowieka/konsumenta i jego środowisko, zanim wydasz opinię.
Znacie już mój punkt widzenia i będę się go trzymać, a piękne w tym wszystkim jest to, że faktycznie poznaję wielu z tych ludzi i potrafię ocenić sytuację, ale tylko to, wszelkie inne decyzje - podobnie jak decyzje zakupowe - podejmują ludzie i konsumenci samodzielnie, i tak jest dobrze i słusznie.
Jeśli rozważasz coś, przedstawiasz to z własnej perspektywy i oznaczasz tak, pokazujesz ryzyka w sposób obiektywny i trzeźwy, ujawniasz, jak sam byś to zrobił albo nie zrobił, to wszystko jest dobre i właściwe. Jednak jeśli ktoś pochopnie wyraża opinię (bez znajomości bliższych szczegółów o osobie, obiekcie i jego otoczeniu) i czasami z góry pouczająco ocenia lub potępia, to moim zdaniem (co jest także doświadczeniem zdobytym tutaj) nie przynosi to żadnej korzyści dla OP, takie mam doświadczenia.
Zawsze wskazuję na swoje doświadczenia i poglądy i nie chcę tym powiedzieć, że nie możemy wszyscy wyrażać różnych punktów widzenia i zaleceń, tutaj chcemy i powinniśmy pomagać i wspierać z różnymi podejściami. Cel to prowadzenie obiektywnych kontrowersji z solidnymi i obiektywnymi argumentami wynikającymi z różnych punktów widzenia, jest to pomocne, pouczające i sensowne.
I jeszcze raz, ludzie są różni, tak samo jak sytuacje i regiony. Każdy ma własną gotowość do ryzyka, swoje przeznaczenie życiowe, swoje cele i oczekiwania od życia, zawsze wartoże bliżej i indywidualnie poznać człowieka i jego środowisko (w tym nieruchomość), jeśli chcemy doradzać i oceniać. Uważam, że nie jestem w błędzie, a argumenty są lepsze, gdy nie uogólniamy i nie wszystko traktujemy tak samo.

Napisany przez NaTwoim13

Może to jednak dlatego, że jako długoletni klient banku i urzędnik, otrzymuje ten korzystny oprocentowanie.
Na pewno nie jest to zwykła sytuacja, dlatego nie ma sensu dowiadywać się nazwy banku, ponieważ 99,9% osób nie otrzyma tak korzystnych warunków.

Tak? A dlaczego akurat on?
Chciałbym to wiedzieć, i jeśli ktoś poda nazwę banku - dlaczego jest przeciwko - będę mógł to lepiej ocenić.
Dla mnie ten oprocentowanie nie istnieje, ale jeśli tak jest, to wszyscy na tym skorzystamy. Jednak trzeba podać nazwę banku, i nie widzę powodu, dlaczego tego nie można zrobić.

Napisany przez ADMCI4

@tneub
Bez ironii, nie możemy tego ocenić, w ogóle nie, a konsekwencje za to ponosi każdy sam. W zasadzie jest w porządku, że ostrzega się, że coś trzeba rozważyć i wyjaśnić, ale nie wiemy o tym, zupełnie nie.
Z mojego doświadczenia i mojego portfela z ponad 1 700 finansowań mogę powiedzieć, że licytacje komornicze i upadłości praktycznie nie występują w moim portfelu. Oczywiście się zdarzają, ale patrząc na postawy i komentarze tutaj, ironia musiałaby być powodem niepokoju, masz rację, ironia.
Jesteśmy wszyscy narażeni na zagrożenia życia (choroba, utrata pracy i niezdolność do pracy, rozwód), a z pewnością osoba, która ma długi, musi zastanowić się nad nimi znacznie bardziej niż ta, która żyje beztrosko i nie rozważa posiadania. Ryzyka życiowe i gotowość do ich podjęcia są różnie u ludzi wyrażone, nawet jeśli ktoś tego chce i próbuje, nie można niektórym zabrać ryzyka, popadają w nie, ale twierdzić, że można ocenić ryzyko na podstawie kilku liczb i linijek uważam za błędne, i jeśli ktoś tego chce, powinien najpierw poznać jednostkę ludzką/konsumenta i jego otoczenie, zanim wyda wyrok.
Znacie moje zdanie i trzymam się go, a miłe jest to, że z wieloma z tych osób faktycznie się zapoznaję i mogę ocenić sytuację, ale tylko to, wszystko inne decydują - tak jak decyzja o zakupie - sami ludzie i konsumenci, i to jest także dobre i słuszne.
Jeśli się zastanawia, opisuje się coś z własnej perspektywy i oznacza to też w ten sposób, pokazuje się ryzyka w sposób obiektywny i trzeźwo, ujawnia się, jak by się samemu to zrobiło lub też nie, to wszystko jest dobre i słuszne. Jeśli jednak ktoś sobie założy, wydaje wyroki uogólnione (bez znajomości bliższych szczegółów o osobie, obiekcie i jego otoczeniu) i czasem z góry pouczająco ocenia lub potępia, to moim zdaniem (doświadczenia zdobyte również tutaj) nie przynosi to żadnej korzyści dla pytającego, takie mam doświadczenia.
Zawsze zwracam uwagę na moje doświadczenia i nastawienie i nie chcę tym powiedzieć, że nie możemy wszyscy wyrażać różnych punktów widzenia i zaleceń, tutaj pomagać i wspierać z różnymi podejściami i powinniśmy to robić. Kontrowersja prowadzona w sposób obiektywny i z argumentami uzasadnionymi z punktu widzenia różnych stron jest celem, jest pomocna, pouczająca i szkodliwa.
I jeszcze raz, ludzie są różni, tak jak sytuacje i regiony. Każdy ma swoją gotowość do ryzyka, ma swoje powołanie życiowe, swoje przeznaczenie i oczekiwania od życia, dlatego zawsze warto bliżej i indywidualnie poznać człowieka i jego otoczenie (w tym nieruchomość), chcąc być oceniającym. Myślę, że nie jestem w błędzie , a argumenty są mocniejsze, jeśli nie uogólnia się i nie traktuje wszystkiego jednakowo.

Zgadzam się z panem Buhmannem, przy takim obciążeniu nie ma takiego oprocentowania. Nie pomaga również to, że jest się długoletnim klientem swojego banku, bo tym jesteśmy prawie wszyscy i zatem nic szczególnego. Sam zaciągnąłem [url]kredyt[/url] przed 3 miesiącami. W takim razie TE musiał się czegoś nie zrozumieć. W przeciwnym razie proszę o umieszczenie tutaj zrzutu ekranu z propozycją warunków.

Cześć wszystkim, chcę tutaj coś wyjaśnić. Moja czerwona kasa nie oferuje obligacji oprocentowanych na 20 lat. Dostaliśmy jednak specjalne warunki z warunkami na 15 lat zamiast 20 lat. Dzieje się tak, ponieważ widzieli lub widzą na naszym koncie, że nigdy nie mieliśmy debetu, a także, że mamy na naszym koncie oszczędnościówkę, do której co roku oszczędzamy 4800€ i wydajemy z niej na różne rzeczy.

Opłaty za czynsz: 1100 zł czynsz zimny
Koszty ogrzewania, mimo pompy ciepła i ogrzewania podłogowego 100€ w formie ryczałtu dla wynajmującego.
Garaż 80€, miejsce parkingowe 35€, woda 25€,
Konserwator = wynajmujący 70€, ogrodnik = wynajmujący 70€, prąd 35€

Napisany przez NaTwoim13

Cześć, znalazłem nieruchomość, którą chcielibyśmy mieć jako rodzina. W banku sprawdziliśmy już i po kilku rozmowach negocjowałem [url]kredyt[/url] ratalny na 20 lat związany z oprocentowaniem w wysokości 2,1%. Pozdrawiam, Rudi Ratlos

Nie rozumiem teraz twojej ostatniej wiadomości! Nie oferujemy 20-letnich [url]kredytów[/url] (co mogę potwierdzić dla wielu banków), ale wspominałeś o tym we wstępnym poście?
Co ma wspólnego finansowanie sprzed 15 lat z całym tym przypadkiem???

Witam Panie Buhmann, chciałem, żeby po pierwszym okresie przewiązania oprocentowanie wynosiło maksymalnie 50% stosunku do pozostałej kwoty zadłużenia. Co było możliwe tylko w przypadku pierwszego okresu przewiązania oprocentowania wynoszącego 20 lat.
Następnym bankiem, który ma do zaoferowania 20-letnie przewiązanie oprocentowania, jest Sparkasse Düsseldorf oraz Deutsche Bank znajdująca się w pobliżu. Niemniej jednak nie znam tam warunków. Lokalna Raiffeisenbank zaproponowała mi jedynie oprocentowanie na okres 25 lat, co oznaczałoby konieczność spłaty [url]kredytu[/url] do tego czasu. Kwota miesięcznej raty wynosiłaby około 1700 €, co jednak było dla mnie zbyt wysokie.
Po prostu negocjowałem z moim domowym bankiem i powiedziałem, że konieczne jest 20 lat przewiązania oprocentowania.

Napisany przez 2tneub
To jest jasno napisane. W zasadzie Sparkasse nie oferuje 20 lat.

Ale otrzymaliśmy specjalną ofertę warunków na 20 lat z warunkami na 15 lat.

Tak więc mamy faktycznie 2 specjalne warunki. Po pierwsze, 5 lat więcej pewności co do odsetek, a po drugie, brak dopłaty do odsetek za dodatkowe 5 lat.

Napisany przez NaTwoim13
@Rudi-ratlos
Pisałeś, że otrzymałeś ofertę na 2,1% na 20 lat na potrzebę w wysokości 113%, co stanowczo wykluczyłem.
Czy złożyłeś wszystkie dokumenty i otrzymałeś wiążącą ofertę na 2,1% na 20 lat?
Sparkasse Düsseldorf i Deutsche Bank nie mogły ci zaproponować tego oprocentowania, bez względu na to, że twierdzę, iż nikt nie zaoferuje ci tego oprocentowania wiążąco.

Napisany przez NaTwoim13
@tneub
Nie rozumiem cię, w ogóle nie rozumiem!
Nic nie jest zrozumiałe, a zwłaszcza stopa procentowa na 20 lat ustaloną na poziomie 113% finansowania.
Wiadomo, istnieje to 0,01% prawdopodobieństwo, tak, ale chciałbym wiedzieć, czy warunki są wiążące po dostarczeniu wszystkich dokumentów, czy też to tylko jakieś wyrwane z kontekstu informacje, które nie mają zastosowania do 113%.
Czy tego nie rozumiesz? Rozumiesz dokładnie, co ma teraz ten pytający???
Ja nie i jak już wspomniałem, zwłaszcza nie stawka 2,1% na 20 lat przy 113% i jeśli tak jest, to proszę o jasne określenie, na jakiej podstawie zaproponowano warunki i w jakim banku oszczędnościowym.
Część z was chce być tu tak precyzyjna, ale tutaj pewne rzeczy są po prostu przyjmowane - najprawdopodobniej z czystej spekulacji - że taka stawka istnieje! Bez żadnych pytań zostaje coś stwierdzone, nie rozumiem tego, naprawdę nie, czy mam być taki naiwny? A jeśli tak, to chcę mieć tego uzasadnione informacje, a potem mogę stać się kozłem ofiarnym, ale nie w ten sposób!
Serio.

Tak, mam to ofertę na piśmie.
Miałem termin w Deutsche Bank dziś rano. Ich oferta wynosiła 2,8% przez 20 lat, a moja żona musiałaby pracować na poziomie 40-50%, aby koszty życia były bardziej akceptowalne dla Deutsche Bank. Jednak konieczne jest uzyskanie zgody kierownictwa na dodatkowe 13% ponad cenę zakupu.

Napisany przez NaTwoim13
którym oddziałem jest to i dlaczego tego nie podpisują? Czy możesz mi przesłać tę ofertę? Byłoby naprawdę miło i pomocne, gdyż aktualnie przygotowuję 3 finansowania w obszarze biznesowym Sparkasse w Düsseldorfie i chciałbym udostępnić innym klientom tę ofertę przy znacznie lepszych warunkach, które są niemożliwe do osiągnięcia. Byłoby miło.
Tak, 2,8% wydaje mi się realistyczne, ale nawet tutaj nie jest to proste. Aktualnie, biorąc pod uwagę rzeczywisty stan, nie otrzymają nawet 2,8% od Deutsche Bank.

Już podpisałem. Nadal obowiązuje 14-dniowe prawo do odstąpienia od umowy. Byłem lub nadal jestem w trakcie poszukiwań lepszych warunków. To nie jest Sparkasse Düsseldorf.
Ponieważ w przyszłym tygodniu będę w banku, zapytam pracownika, czy mogę to opublikować.

Napisany przez 2tneub
Thomas
Widzisz, tak zawsze jest z cenami budowlanymi. Po prostu istnieje pewna dolna granica. Nie da się zejść poniżej niej, chyba że z powodu błędnej kalkulacji wykonawcy budowlanego albo po prostu poprzez pominięcie niektórych usług, co z kolei kończy się dodatkowym finansowaniem lub w najgorszym przypadku bankructwem budującego [url]Dom[/url].
Zawsze myślisz, że wszystko jest w porządku, nawet nie mając pojęcia o cenach budowlanych.
Teraz narzekasz, że nie możesz zaoferować warunków i nawet nie masz pojęcia, jak TE to osiągnął. Wydaje się, że w całym tym zamieszaniu straciłeś umiejętność czytania, bo tak, rozumiem, co TE chce nam powiedzieć: Podpisał umowę na 2,1% na 20 lat związania.

Napisany przez Freeliner
...miałam tę samą myśl:-)

Napisany przez NaTwoim13
@tneub

Nie mów, że nie pasuje, jak to nie piszę!! Dlaczego! Zazwyczaj nie znam domu i całego przedsięwzięcia budowlanego na podstawie dokumentów.
Jeśli dobrze się przyjrzysz i obserwujesz, to tylko przypominam, że nie możemy tego ocenić, nie powinniśmy sprzedawać TE z daleka za głupiego, że to wymaga sprawdzenia i udowodnienia, że wydajemy się zarozumiali, gdy pozwalamy sobie na ostateczny osąd z daleka lub udajemy, że wszystko wiemy. Niczym nie przekonuję nikogo do przeciwnego zdania i bądź pewien, że niektórzy TE śmieją się z nas, wspólnie z wami, mówią mi to i mówią, że wykonaj swoją pracę, ja tu nie piszę więcej.
Oczywiście istnieje pewne dolne ograniczenie, czasem zastanawiam się, jak ktoś może mi odmówić wiedzy na dany temat albo jej zaakceptować! Osobiście chcę to zobaczyć na papierze, zanim wydam osąd, dlatego chciałbym również tutaj zobaczyć umowę, którą TE tu podaje!
Oczywiście nie znam tego wszystkiego dokładnie w konsekwencji, możliwe, że wyciągam zbyt daleki wniosek wstępny, ale jeśli mi udowodnią przeciwnie, nie wstydzę się - w przeciwieństwie do niektórych innych - pisać, że indywidualnie myliłem się w ocenie.
Chcę to tylko jeszcze raz podkreślić, nie wierzę w ten wskaźnik oprocentowania, nie przy tym stopniu obciążenia hipotecznego wynoszącym 113% i jeśli to warunki na 15 lat (sama bym to delikatnie podważyła), które z powodu akcji specjalnej (co może się zdarzyć tylko w bardzo nielicznych przypadkach) są oferowane jako 20 lat stałe (też w to nie wierzę), to tak właśnie jest i chcę to wiedzieć, aby móc udostępnić to innym konsumentom.
Myślę, że to są dwie różne pary butów. Nie zakładam ogólnie głupoty ani zaniedbań/niedbalstw, jak to niektórzy lubią robić, raczej zadaję pytanie o coś, czego z doświadczenia - zawsze stojąc w i wokół rynku - nie potrafię zrozumieć.
Nie rozumiem również, dlaczego teraz nagle zostało to podpisane/wymaga podpisania w ciągu jednego dnia, o czym jeszcze nie było mowy, skąd w takim razie dzisiaj rano idzie się do Deutsche Bank - mając świadomość, że większość ludzi nie towarzyszy finansowaniu pomimo oprocentowania - i na prośbę udostępnienia innym ta odpowiedź: Muszę zapytać bank, czy mogę pokazać moją umowę również innym. Ktoś musi mi to wytłumaczyć, dlaczego muszę zapytać mojego banku, czy mogę pokazać moją umowę/moją ofertę innym, a jeśli warunek ten jest tak genialny, to bank powie, oczywiście, pokaż to wszystkim w okolicy, nie chcemy mieć tylko ciebie jako klienta!!!
W #14 wyraziłam swoje zdanie na temat tego wątku i jestem wspaniale potwierdzana.

@Noelmaxim
Tneub und Freeliner mają tu rację.....
Kiedy piszemy tutaj, że [url]Dom[/url] jednorodzinny o powierzchni 140 m2 z piwnicą nigdy nie zostanie zbudowany za 120 000 EUR, to krytykujesz nas, mówiąc, że tak naprawdę nie znamy szczegółów.
Tutaj według mnie TE zasadniczo udowodnił, że ma konkretne oferty finansowe przy tych warunkach, a Ty teraz żądasz udowodnienia tego (choć pod zasłoną miłości bliźniego, tak naprawdę jest tak...). Jak byś zareagował, gdybyśmy teraz od przyszłego inwestora domu domagali się, aby zamieścił tutaj wszystkie plany budowy, umowy budowlane, dokumenty dotyczące działki do oceny sytuacji ???
TE chciał tylko poznać opinię, czy warunki są dobre, czy może można lepiej..... -> na to zawsze zwracasz uwagę, gdy inni wyrażają zastrzeżenia, a teraz robisz dokładnie to samo....
Twoja odpowiedź powinna brzmieć:
Gratulacje, ja bym nie był w stanie złożyć takiej oferty, podpisz to jak najszybciej

Napisany przez NaTwoim13
I neuum und Freeliner, inaczej się nie uda. Moja opinia pozostaje taka sama, czyli pozwólcie sobie na zobaczenie i ocenę!!

Odpowiedź jest znowu niewłaściwa, sugerując mi, że źle oceniam, bo mi brakuje warunków. Nie mając warunków, to nie hańba, ale jeśli istnieją i można je zdobyć dla innych konsumentów i uczynić je dostępnymi, to jest to właściwe podejście. Wydaje się, że nie chcecie tego czytać, przeczytacie to przez was.

Mogę się mylić (ale jestem pewny w 99,9%, że się nie mylę), ale przyznam to dopiero, gdy przeczytam to na piśmie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby mi to udostępnić, a jeśli tak jest, będę się cieszyć dla 3 kolejnych rodzin!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata