Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETFy – ocena

Napisany przez kulvestukas
Rozpocząłem regularne oszczędzanie w kilku ETF-ach około roku temu. Wiem, że jest to długoterminowa sprawa, ale obecnie czuję się nieco niepewnie, ponieważ każdy z nich odnotowuje straty.

Czy popełniłem błąd wybierając następujące ETF-y, czy może wybór jest już w podstawie niezły (oczywiście zdaję sobie sprawę, że zawsze można coś zoptymalizować):

HSBC MSCI EM UC. ETF DL

ISHS-MSCI WORLD DL D

LYXOR MSCI EUR.U.ETF D

Z góry serdecznie dziękuję za każdą sensowną odpowiedź.

Kulvestukas

Napisany przez 2tneub
Nie chcę i nie potrafię oceniać poszczególnych ETF-ów.
Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że masz standardowe rozdzielenie 3 ETF-ów: Świat - EM - Europa.
Dla bardziej szczegółowej analizy na pewno interesujące byłoby rozdzielenie i cele, jakie chcesz nimi osiągnąć.
A poza tym uważam, że w przypadku tego pytania lepiej byłoby skonsultować się na forum inwestycyjnym.

Napisany przez Cici

Rozpocząłem regularne lokowanie środków w kilka ETF-ów około rok temu. Wiem, że jest to inwestycja długoterminowa, ale obecnie trochę się waham, ponieważ każdy z nich notuje straty.

Jak duże są te straty dokładnie? Piszesz, że regularnie inwestujesz w nie. Mimo to wszystkie notują straty, mimo że wszystkie trzy w ostatnim roku generalnie rosły lub trzymały się na zbliżonym poziomie. Stąd wynika, że twoja strata wynosi maksymalnie 3-5% lub coś w tym stylu. Jeśli to już sprawia, że jesteś niepewny, to podczas następnego prawdziwego rynku niedźwiedzia prawdopodobnie będziesz miał bezsenną noc! Moim wnioskiem jest więc to, że problemem nie jest wybór ETF-ów, ale być może twoja ocena własnego poziomu ryzyka. Na tym punkcie sugeruję skupić się. Możesz więc zmniejszyć kwotę regularnych wpłat, sprzedać jeden z ETF-ów i zamiast tego przenieść część pieniędzy na [url]konto[/url] oszczędnościowe.

Napisany przez Malapascua

Zacząłem regularnie inwestować w kilka ETF-ów około roku temu. Wiem, że jest to zdecydowanie inwestycja długoterminowa, ale teraz czuję się trochę niepewnie, ponieważ każdy z nich rzeczywiście odnotowuje straty.

Wyraźnie nie zajmowałeś się bardziej akcjami i ETF-ami, w innym przypadku nie zadawałbyś tego pytania.
Inwestycje w tego typu produkty wymagają mocnych nerwów i minimum 12-15 lat czasu. W tym okresie występują znaczne wahania, podczas których straty mogą sięgnąć nawet 50%. Jeśli posiadasz więc 20 tys. [url]euro[/url], nie powinno cię martwić, że może z nich pozostać tylko 10 tys. [url]euro[/url]. W przeciwnym razie inwestowanie w ETF-y i akcje nie jest dla ciebie.

Czy faktycznie zawyżyłem się tymi ETF-ami?

O co chodzi z tym bełkotem? Czy w ogóle masz pojęcie, czym jest ETF?

Napisany przez Cici

Co to za bzdury? Czy w ogóle masz pojęcie, czym jest ETF?

Po co ta agresywna postawa? Jeśli masz coś do dodania, zrób to w normalny sposób.

Napisany przez Malapascua

Co to za agresywny ton? Jeśli masz coś do dodania, to zrób to w normalny sposób.

A czy uważasz, że verzockt przy jednoprocentowej stracie jest odpowiednim tonem? Czasami trzeba otworzyć oczy, jeśli cios w kark nie jest możliwy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata