Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Opłata zaliczkowa za 1. kwartał 2018 roku dla osoby zmarłej w październiku 2017 roku?

Napisany przez Michi2020
Cześć wszystkim,
jestem troszkę zdezorientowany co do pytania, czy Urząd Skarbowy może/nadal pobierać/egzekwować zaliczki na podatek dochodowy za kolejny rok podatkowy po śmierci. Szukanie informacji w internecie nie pomogło mi, dlatego chciałbym teraz zapytać tutaj czy możecie mi pomóc?
Bliski krewny (pozbawiony małżonka) nagle i nieoczekiwanie wymagał całkowitej opieki w 2017 roku i zmarł w październiku. Z powodu tych okoliczności nie zostało jeszcze złożone zeznanie podatkowe za 2016 rok, do którego teraz wielu emerytów jest zobowiązanych. Zgłosiłem śmierć w Urzędzie Skarbowym i poprosiłem o przedłużenie terminu na złożenie zeznania podatkowego za 2016 rok do lutego bieżącego roku.
W lutym Urząd Skarbowy wysłał zmarłemu informacyjny list z terminem płatności i wysokością należejacych zaliczek na podatek dochodowy za 1. rok podatkowy 2018.
Krótko po tym złożyłem zeznanie podatkowe za 2016 rok i w liście przewodnim ponownie napisałem, że podatnik zmarł dnia xx.10.2017 i zapytałem Czy wasze pismo z dnia xx.02.2018 dotyczące terminu płatności zaliczki na podatek dochodowy za 1. rok podatkowy 2018 do dnia 10.03.18 jest według mnie przestarzałe, czy tak jest?
Niestety również na to nie dostałem odpowiedzi. Teraz otrzymałem decyzję podatkową dla zmarłego, w której Urząd Skarbowy dokonał rozliczenia nadpłaty ze zeznania podatkowego za 2016 rok z zaliczką na podatek dochodowy za 1. rok podatkowy 2018, wraz z naliczeniem opłaty za zwłokę.
Co waszym zdaniem teraz powinienem/zmieniem zrobić?

Re: Opłata zaliczkowa za 1. kwartał 2018 roku dla osoby zmarłej w październiku 2017 roku?

Napisany przez florianmeier
Zaliczki na podatek dochodowy prowadzą własne życie.

Proszę złożyć wniosek o zmniejszenie zaliczki na kwotę 0,-- EUR od listopada 17, ponieważ podatnik zmarł. Dochody ewentualnie podlegają opodatkowaniu u spadkobierców.

Napisany przez Michi2020
O.k., Dzięki florianmeier za wskazówkę. W takim razie napiszę to wyraźnie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata