Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: KFW 151 nie będzie udzielone przez bank domowy

Napisany przez haeuslebauer18
Cześć wszystkim,
mój [url]Dom[/url] pochodzi z 1992 roku, a ja kupiłem go 6 lat temu.
Teraz pomyślałem, że mogę trochę go odnowić.
Mam do tego do dyspozycji 20 tys. € kapitału własnego. Niestety, to nie wystarcza. Na koncie mam jeszcze około 15 tys. €, więc łącznie 35 tys. €.
Byłem w moim banku, którym jest Volksbank.
Powiedzieli mi, że nie oferują [url]kredytu[/url] KFW 151, ponieważ bank musiałby dać za niego zabezpieczenie. Nie chcą tego robić, więc nie udzielają [url]kredytu[/url] KFW.
Odwiedziłem teraz 5 innych banków.
Deutsche Bank, Diba, Sparkasse, PSD i Commerzbank.
Wszystkie odmówiły, ponieważ Volksbank jest wpisana na księdze wieczystej. Jednakże wszystkie mówią mi po cichu, żebym naciskał na Volksbank. Nie mówią jednak, jak to zrobić.
Diba i Commerzbank poradziły mi poczekać rok i potem podpisać z nimi nową umowę.
Mówią, że kalkulacje się zgadzają i wtedy możliwe byłoby również uzyskanie [url]kredytu[/url] KFW 151.
Szacowany koszt to około 80-90 tys. €. Wlicza się w to także budowa oranżerii.
Oprócz tego całkowicie nowe okna, nowa izolacja wraz z dachem. Praktycznie cała reszta.
6 lat temu to dla mnie nie było problemem. Wtedy wziąłem [url]kredyt[/url] odpowiadający 85% wartości.
Właściwie nie chciałem tego zrobić, ale bank powiedział wtedy, że pilnie musi prowadzić działalność,
i przyznał mi specjalne prawa do 85%, takie jak brak prowizji za prowadzenie konta, [url]kredyt[/url] do 3000 € bez odsetek i tak dalej. Było kuszące, więc zrobiłem to, zostawiłem pieniądze w banku i kupiłem dobra konsumpcyjne, takie jak samochód, nowa kuchnia itp.
Dlaczego to piszę: Deutsche Bank mówi, że to za duże obciążenie dla nich, dlatego nie chcą mnie jako klienta.
Sparkasse mówi, że nie mogą przekroczyć 90%, a według ich obliczeń, mimo całkowitej odnowy, osiągnąłbym 90,21%.
Więcej kapitału własnego nie jest opcją. To jest moje osobiste ograniczenie. 15 tys. € pozostają.
Jeśli jednak chcę teraz dokonać całkowitej odnowy, ponieważ ceny są obecnie atrakcyjne lub mam na to ochotę, to jak mogę uzyskać [url]kredyt[/url] KFW, jeśli Volksbank się sprzeciwia? Żadne bank nie oferuje 0,75%.
Pozdrowienia
od budowniczego domku

Napisany przez NaTwoim13
Cześć haeslebauer18,

nie do końca zrozumiałem. Jak wysokie jest kwotę inwestycji, ile z nich jest finansowane z kapitału własnego, a ile powinno zostać sfinansowane przez KfW. Osobiście sugeruję niezwłoczne sprawdzenie nieprawidłowości w oświadczeniu o odstąpieniu od umowy oraz ewentualnych błędów formalnych w umowie za darmo przez prawnika specjalizującego się w tej dziedzinie. W tej sytuacji, gdzie Volksbank blokuje inwestycję, odpowiednio bym zareagował, gdyby taki był wynik analizy prawnika.

Pracuję bardzo blisko z Panem Klaus od lat, więc jeśli chcesz, mogę sprawdzić Twoje umowy za darmo.

Napisany przez Hilfe

Cześć haeslebauer18,
nie do końca zrozumiałem. Jak wysoko jest to wydatkowe, ile pieniędzy wkładasz i ile chcesz sfinansować przez KfW.
Osobiście szybko skonsultowałbym z prawnikiem darmową analizę nieprawidłowości w pouczeniu o odstąpieniu od umowy oraz ewentualne błędy formalne w umowie. Jeśli Volksbank blokuje inwestycję, zareagowałbym zgodnie z tym, co doradzi prawnik.
https://www.wallstreet-online.de/nac...entschaedigung
https://www.wallstreet-online.de/nac...dit-widerrufen
Pracuję od lat bardzo blisko z Panem Klaus, jeśli chcesz, mogę darmowo sprawdzić Twoje umowy.

można to zrozumieć...
Klient chce skorzystać z programu KfW 151 w swoim domowym banku, co mu jest uniemożliwione (logiczne, ponieważ bank nic na tym nie zyskuje). Inne duże banki tego nie zrobią, bo byliby w drugiej kolejce.
Rozwiązanie: zawrzeć umowę forward z innym bankiem + natychmiast KfW 151

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy, to byłoby dobre, ale jaka suma??

Napisany przez 2tneub

Aufwand geschätzt auf ca. 80 - 90 k €.

Klingt für mich wie 70t€

Zitat von haeuslebauer18
Mir stehen dafür 20k € Eigenkapital zur Verfügung.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, przyjmijmy kwotę 70 000 [url]euro[/url].

Tutaj istnieje tylko jedna szansa, aby wypowiedzieć się z [url]kredytu[/url] z powodu jokera odstąpienia lub błędów formalnych bez wcześniejszego zakończenia umowy (bez kary za wcześniejszą spłatę) lub nawet nie powinno się tego robić. Zdecydowanie polecam tutaj [url]kredyt[/url] z kapitałem na etapie produkcji, który może być opłacalny także bez dodatkowych potrzeb kapitałowych - na kwotę pozostałą do spłaty po 10 latach lub po 10 i pół roku od pełnej wypłaty, jeśli w wybranej wówczas okresie zabezpieczenia na lata 10 było więcej lat (BGB§489). W takiej sytuacji nowy bank jest gotowy tymczasowo przejąć się KfW kredytem (do chwili wykupienia aktualnego wierzyciela według rencji końca okresu zabezpieczenia).

Czy ta opcja jest rozważana?

- Jaka jest wartość domu? Wykwalifikowany pośrednik finansowy korzystający ze Sprengnetter jest w stanie szybko i bezpłatnie określić tę wartość. Wartość do uwzględnienia w kredycie z kapitałem na etapie produkcji, jeśli wybierze się odpowiedni bank, powinna zawierać 100% obecnej wartości ulepszeń modernizacyjnych dokonanych za pomocą środków KfW.
- Jaka jest pozostała kwota do spłaty po zakończeniu okresu zabezpieczenia?
- Kiedy kończy się obecny [url]kredyt[/url]?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata