- czw kwie 12, 2018 9:42 am
Cześć wszystkim,
mój[url]Dom[/url] pochodzi z 1992 roku, a ja kupiłem go 6 lat temu.
Teraz pomyślałem, że mogę trochę go odnowić.
Mam do tego do dyspozycji 20 tys. € kapitału własnego. Niestety, to nie wystarcza. Na koncie mam jeszcze około 15 tys. €, więc łącznie 35 tys. €.
Byłem w moim banku, którym jest Volksbank.
Powiedzieli mi, że nie oferują[url]kredytu[/url] KFW 151, ponieważ bank musiałby dać za niego zabezpieczenie. Nie chcą tego robić, więc nie udzielają [url]kredytu[/url] KFW.
Odwiedziłem teraz 5 innych banków.
Deutsche Bank, Diba, Sparkasse, PSD i Commerzbank.
Wszystkie odmówiły, ponieważ Volksbank jest wpisana na księdze wieczystej. Jednakże wszystkie mówią mi po cichu, żebym naciskał na Volksbank. Nie mówią jednak, jak to zrobić.
Diba i Commerzbank poradziły mi poczekać rok i potem podpisać z nimi nową umowę.
Mówią, że kalkulacje się zgadzają i wtedy możliwe byłoby również uzyskanie[url]kredytu[/url] KFW 151.
Szacowany koszt to około 80-90 tys. €. Wlicza się w to także budowa oranżerii.
Oprócz tego całkowicie nowe okna, nowa izolacja wraz z dachem. Praktycznie cała reszta.
6 lat temu to dla mnie nie było problemem. Wtedy wziąłem[url]kredyt[/url] odpowiadający 85% wartości.
Właściwie nie chciałem tego zrobić, ale bank powiedział wtedy, że pilnie musi prowadzić działalność,
i przyznał mi specjalne prawa do 85%, takie jak brak prowizji za prowadzenie konta,[url]kredyt[/url] do 3000 € bez odsetek i tak dalej. Było kuszące, więc zrobiłem to, zostawiłem pieniądze w banku i kupiłem dobra konsumpcyjne, takie jak samochód, nowa kuchnia itp.
Dlaczego to piszę: Deutsche Bank mówi, że to za duże obciążenie dla nich, dlatego nie chcą mnie jako klienta.
Sparkasse mówi, że nie mogą przekroczyć 90%, a według ich obliczeń, mimo całkowitej odnowy, osiągnąłbym 90,21%.
Więcej kapitału własnego nie jest opcją. To jest moje osobiste ograniczenie. 15 tys. € pozostają.
Jeśli jednak chcę teraz dokonać całkowitej odnowy, ponieważ ceny są obecnie atrakcyjne lub mam na to ochotę, to jak mogę uzyskać[url]kredyt[/url] KFW, jeśli Volksbank się sprzeciwia? Żadne bank nie oferuje 0,75%.
Pozdrowienia
od budowniczego domku
mój
Teraz pomyślałem, że mogę trochę go odnowić.
Mam do tego do dyspozycji 20 tys. € kapitału własnego. Niestety, to nie wystarcza. Na koncie mam jeszcze około 15 tys. €, więc łącznie 35 tys. €.
Byłem w moim banku, którym jest Volksbank.
Powiedzieli mi, że nie oferują
Odwiedziłem teraz 5 innych banków.
Deutsche Bank, Diba, Sparkasse, PSD i Commerzbank.
Wszystkie odmówiły, ponieważ Volksbank jest wpisana na księdze wieczystej. Jednakże wszystkie mówią mi po cichu, żebym naciskał na Volksbank. Nie mówią jednak, jak to zrobić.
Diba i Commerzbank poradziły mi poczekać rok i potem podpisać z nimi nową umowę.
Mówią, że kalkulacje się zgadzają i wtedy możliwe byłoby również uzyskanie
Szacowany koszt to około 80-90 tys. €. Wlicza się w to także budowa oranżerii.
Oprócz tego całkowicie nowe okna, nowa izolacja wraz z dachem. Praktycznie cała reszta.
6 lat temu to dla mnie nie było problemem. Wtedy wziąłem
Właściwie nie chciałem tego zrobić, ale bank powiedział wtedy, że pilnie musi prowadzić działalność,
i przyznał mi specjalne prawa do 85%, takie jak brak prowizji za prowadzenie konta,
Dlaczego to piszę: Deutsche Bank mówi, że to za duże obciążenie dla nich, dlatego nie chcą mnie jako klienta.
Sparkasse mówi, że nie mogą przekroczyć 90%, a według ich obliczeń, mimo całkowitej odnowy, osiągnąłbym 90,21%.
Więcej kapitału własnego nie jest opcją. To jest moje osobiste ograniczenie. 15 tys. € pozostają.
Jeśli jednak chcę teraz dokonać całkowitej odnowy, ponieważ ceny są obecnie atrakcyjne lub mam na to ochotę, to jak mogę uzyskać
Pozdrowienia
od budowniczego domku