- wt kwie 17, 2018 7:55 pm
Hallo, mam 30 lat i poza mini planem oszczędnościowym, który teraz zamykam, ponieważ ma już ponad 15 lat i od dawna jest gotowy do realizacji, nie mam żadnych innych inwestycji ani dodatkowej emerytury itp.
Chciałbym w ciągu najbliższych 5 lat kupić mieszkanie.
Aby nie trzymać wszystkiego bez celu na koncie oszczędnościowym, chciałbym stworzyć dla siebie 3 skarbonki.
Jedną na krótkoterminowe cele, takie jak podróże, niewielkie zakupy itp.
Drugą na[url]Fundusze inwestycyjne[/url] ,
Trzecią na plan oszczędnościowy (kwota 50 000€).
Mogę oszczędzać około 700€ miesięcznie, po odliczeniu wszystkich wydatków (wiem, że to niewiele).
Moje pytania są:
1. Czy zalecilibyście mi w ogóle[url]ubezpieczenie[/url] Bausparvertrag, czy niskie oprocentowanie ma sens w moim wieku? Czy opłaca się jeśli stopy procentowe znowu wzrosną?
2. W jakim banku powinienem zainwestować w fundusze? Bank Spółdzielczy?
3. Chciałbym zainwestować około 8000€. Nie wiem jednak w którą skarbonkę.[url]konto[/url] oszczędnościowe, fundusze czy plan oszczędnościowy?
4. Być może myślę o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym. Czy opłaca się teraz, czy opłaty są wyższe niż oprocentowanie?
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Dziękuję.
Chciałbym w ciągu najbliższych 5 lat kupić mieszkanie.
Aby nie trzymać wszystkiego bez celu na koncie oszczędnościowym, chciałbym stworzyć dla siebie 3 skarbonki.
Jedną na krótkoterminowe cele, takie jak podróże, niewielkie zakupy itp.
Drugą na
Trzecią na plan oszczędnościowy (kwota 50 000€).
Mogę oszczędzać około 700€ miesięcznie, po odliczeniu wszystkich wydatków (wiem, że to niewiele).
Moje pytania są:
1. Czy zalecilibyście mi w ogóle
2. W jakim banku powinienem zainwestować w fundusze? Bank Spółdzielczy?
3. Chciałbym zainwestować około 8000€. Nie wiem jednak w którą skarbonkę.
4. Być może myślę o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym. Czy opłaca się teraz, czy opłaty są wyższe niż oprocentowanie?
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Dziękuję.