Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Potrzebuję porady dotyczącej planu oszczędnościowego?

Napisany przez Matt78
Hallo, mam 30 lat i poza mini planem oszczędnościowym, który teraz zamykam, ponieważ ma już ponad 15 lat i od dawna jest gotowy do realizacji, nie mam żadnych innych inwestycji ani dodatkowej emerytury itp.
Chciałbym w ciągu najbliższych 5 lat kupić mieszkanie.
Aby nie trzymać wszystkiego bez celu na koncie oszczędnościowym, chciałbym stworzyć dla siebie 3 skarbonki.
Jedną na krótkoterminowe cele, takie jak podróże, niewielkie zakupy itp.
Drugą na [url]Fundusze inwestycyjne[/url],
Trzecią na plan oszczędnościowy (kwota 50 000€).
Mogę oszczędzać około 700€ miesięcznie, po odliczeniu wszystkich wydatków (wiem, że to niewiele).

Moje pytania są:
1. Czy zalecilibyście mi w ogóle [url]ubezpieczenie[/url] Bausparvertrag, czy niskie oprocentowanie ma sens w moim wieku? Czy opłaca się jeśli stopy procentowe znowu wzrosną?
2. W jakim banku powinienem zainwestować w fundusze? Bank Spółdzielczy?
3. Chciałbym zainwestować około 8000€. Nie wiem jednak w którą skarbonkę. [url]konto[/url] oszczędnościowe, fundusze czy plan oszczędnościowy?
4. Być może myślę o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym. Czy opłaca się teraz, czy opłaty są wyższe niż oprocentowanie?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Dziękuję.

Napisany przez Reibold
Cześć Matt78,

to dopiero konkretny plan!

700 € miesięcznie x 5 lat = 42.000 € oszczędności, co wcale nie jest mało. Oczywiście wszystko zależy od ceny mieszkania. W niektórych regionach Niemiec można się już zmieścić za 100.000 €, podczas gdy w niektórych dużych miastach za tę cenę dostanie się tylko toaletę.

1. Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe może być opłacalna, jeśli stopy procentowe banku wzrosną znacząco w ciągu 5 lat. Najlepiej byłoby wybrać opcję łączącą niskie oprocentowanie [url]kredytu[/url] ze słabym oszczędzaniem. Na przykład tylko 30% oszczędności przy oprocentowaniu [url]kredytu[/url] na poziomie 1,45%. Wtedy musisz wydać tylko 275 € z miesięcznych 700 €. Być może możesz również skorzystać z płatności VL pracodawcy w wysokości do 40 €. Być może dobrym rozwiązaniem byłby również kontrakt oszczędnościowo-budowlany Riester. Jest to szczególnie opłacalne dla osób z wieloma dziećmi lub dla osób znajdujących się w wysokim przedziale podatkowym. Pamiętaj jednak, że trzeba dokładnie wyjaśnić zasady tego kontraktu, ponieważ ściśle wiąże on zobowiązania związane z zamieszkaniem własnego nieruchomością.

2. Plan oszczędzania w [url]Fundusze inwestycyjne[/url] powinien w przypadku trwania tylko 5 lat i rozpoczęcia w okresie, gdy giełdy rosną już od 9 lat, nie zawierać zbyt wielu akcji. Fundusze są dostępne w każdym banku. Musisz zdecydować, czy potrzebujesz sprzedawcy, który może zaoferować określone fundusze jego banku, niezależnego sprzedawcy, który wybierze odpowiednie dla Ciebie spośród całego rynku i otworzy dla Ciebie rachunek w banku bezpośrednim, czy czy możesz samodzielnie dokonać wyboru i potrzebujesz tylko banku bezpośredniego do obsługi rachunku. Wszystko jest możliwe, choć oczywiście trzeba liczyć się z pewnymi kosztami dystrybucji, jeśli skorzystasz z usług doradcy, który musi z tego żyć.

3. Aby dać Ci poradę, musielibyśmy dowiedzieć się więcej o Twoich potrzebach bezpieczeństwa.

Możesz ulokować 8.000 € na rachunku oszczędnościowym o niskim oprocentowaniu, używać ich w umowie oszczędnościowo-budowlanej praktycznie bez oprocentowania, aby zwiększyć sumę oszczędności budowlanych lub zrównoważyć miesięczną kwotę oszczędzania, albo zainwestować w fundusze z akcjami lub bez nich. Jeśli 5 lat do zakupu mieszkania są już ustalone, skłaniałbym się do wykorzystania pieniędzy w kontrakcie oszczędnościowo-budowlanym.

4. [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne nie ma nic wspólnego z zakupem mieszkania, ale to również interesujący temat.

Masz jeszcze 37 lat czasu. W takich okolicznościach zalecam [url]ubezpieczenie[/url] inwestycyjne z funduszami, na początku 100% funduszy akcyjnych, aktywnych lub pasywnych. Moim zdaniem klasyczne [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne, które faktycznie opiera się na oprocentowaniu, jest obecnie bez sensu. W zależności od sytuacji może być sensowne zabezpieczenie się przedstawicielskimi programami wsparcia, takimi jak Riester lub Rürup.

Z poważaniem

Alexander Reibold

Doradztwo Finansowe

Neuburg an der Donau

Napisany przez 2tneub

2. Bei welchen Geldinstitut sollte ich in Fonds investieren? Volksbank?

Jeśli chcesz kupić fundusze (czy to regularnie czy jednorazowo), zastanów się kilka godzin nad tematem ETF, na przykład na forum papierów wartościowych.
Tam znajdziesz wiele informacji w postach z przypiętymi komentarzami i zaoszczędzisz sporo na opłatach za zarządzanie i prowizjach bankowych lub spółek zarządzających funduszami.

Napisany przez Freeliner

Mam ... umowę oszczędnościową, którą teraz zamykam, ponieważ ma już ponad 15 lat i od dawna jest gotowa do wypłaty...

Zanim to zrobisz, jak długo jest gotowa do wypłaty i jakie są obowiązujące stopy procentowe?
Kto jest partnerem umowy i jaki jest jej plan?
To może być nadal bardzo lukratywne!

Napisany przez Matt78
Dziękuję, w międzyczasie zostało on zwolniony. Na dodatek otrzymałem premię w wysokości 750 €. Teraz mam 31 lat i nadal nie jestem dalej z moją kwestią oszczędzania. Aby lepiej wiedzieć, ile mam w ogóle na koncie po wszystkich ustalonych opłatach, wszystkie regularne obciążenia są przekazywane na osobne konto: czynsz, telefon, ubezpieczenie itp. Zostałem również polecany przez kolegę jego doradcę finansowego. Być może wysłucham, co ma do powiedzenia. Ostatni, którego miałem dwa lata temu, nie miał nic innego na względzie niż moje dobro. Rozumiem, że wszyscy doradcy chcą tylko coś sprzedać. Jaka jest sytuacja w 2019 roku? Czy mogę zainwestować w fundusz w moim banku, Volksbank, i założyć plan oszczędnościowy mieszkalny? A może lepiej samemu się zastanowić?

Napisany przez 2titan1981
no to już wiesz, ile będziesz miał miesięcznie na pierwszym koncie, które możesz przeznaczyć na oszczędzanie itp. z doradcą finansowym trzeba być ostrożnym, najpierw powinieneś się zastanowić, czego chcesz. # Jeśli to, co powyżej, jest nadal aktualne, to chodzi o mieszkanie za cztery lata. Dlatego nie byłoby zbyt mądre inwestowanie w tradycyjne fundusze/akcje. # Chciałbyś także zabezpieczyć swoją teraźniejszość, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Dlatego pierwszym celem byłoby ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy w wystarczającej wysokości. Warto skorzystać z usług doradców płatnych za usługi doradcze. Czy zmieniły się Twoje cele?

Napisany przez Matt78
Dziękuję za odpowiedź. W ciągu najbliższych 5 lat celem powinno być zakupienie mieszkania. Opcjonalnie mogę rozbudować poddasze w domu rodziców. Jednakże inwestując w własność, nie wiem czy to jest mądre. Dlaczego nie fundusze? 100 do 150 € miesięcznie? W przyszłym tygodniu mam spotkanie doradcze w Volksbank. Czy lepiej ubezpieczenie na życie (BU) czy renta z Rister?

Środki inwestycyjne należy trzymać przez więcej niż 10 lat, w przeciwnym razie może się zdarzyć, że stracisz nawet 60% i pieniądze, które planowałeś przeznaczyć na zakup mieszkania. Dlatego jeśli zamierzasz kupić mieszkanie, lepiej zrezygnuj z inwestycji w fundusze. Czy z łatwością sprzedałbyś te fundusze z kilkutysięczną stratą, aby kupić teraz mieszkanie i zapłacić więcej odsetek, ponieważ potrzebujesz większego kredytu? ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy obejmuje cię do czasu przejścia na emeryturę, jeśli suma ubezpieczenia jest odpowiednio wysoka. Po co oszczędzać na emeryturę, jeśli nie będziesz w stanie pracować do emerytury i nie będziesz miał pieniędzy na oszczędzanie na emeryturę?

Napisany przez 2utopus
Na początek sprawdź, ile kosztuje tam rocznie rachunek maklerski w Volksbanku - zazwyczaj w bankach internetowych jest tańszy. Jeśli chodzi o fundusze, zobacz, ile kosztuje on rocznie (TER) - zazwyczaj fundusze ETF są znacznie tańsze. Czy chcesz kupić mieszkanie na własne potrzeby czy jako inwestycję kapitałową? Powinno zostać teraz już tylko niecałe 4 lata i 3 miesiące - pierwsze zapytanie o 5 lat minęło już 9 miesięcy temu... Jeśli teraz rynki spadną przez 5 lat, a Ty na nich zainwestujesz, będziesz mieć później mniej pieniędzy, niż zainwestowałeś - ryzyko jest znacznie mniejsze przy dłuższym horyzoncie czasowym inwestycji. UBEZPIECZENIE ZAWODOWE (BU) oraz ubezpieczenie emerytalne Riester są przeciwko różnym ryzykom: niezdolności do pracy i długowieczności - oba mogą wystąpić, ale nie muszą. (Wolisz ubezpieczenie zdrowotne czy ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej?) Jakie zabezpieczenie emerytalne oferuje Twój pracodawca? Korzystasz z pracowniczych planów oszczędnościowych lub masz do nich prawo, czy nie masz takiego prawa? Doradcy bankowi i finansowi często bardziej interesują się prowizjami niż dobrem klienta - są po prostu sprzedawcami.

Napisany przez Matt78
utopus pisze: W przypadku Volksbanku najpierw sprawdź, ile kosztuje rocznie tamtejszy depozyt - zazwyczaj w bankach internetowych jest to tańsze. W przypadku funduszy inwestycyjnych zobaczyłbym, ile kosztuje rocznie (TER) - zazwyczaj ETF-y są znacznie tańsze. Czy chcesz kupić mieszkanie do własnego użytku czy jako inwestycję kapitałową? Powinno być już prawie tylko 4 lata i 3 miesiące - pierwsze zapytanie o 5 lata było już 9 miesięcy temu ... Jeśli giełdy teraz spadną przez 5 lat i zainwestujesz w nie, będziesz mieć później mniej pieniędzy niż zainwestowałeś - ryzyko jest znacznie mniejsze przy dłuższym horyzoncie inwestycyjnym. Ubezpieczenia od stałego zarobku (BU) i ubezpieczenia rentowe Riester chronią przed różnymi ryzykami: niezdolnością do pracy oraz długowiecznością - oba mogą wystąpić, ale nie muszą. (Chyba ubezpieczenie zdrowotne albo ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej?) Jakie świadczenia emerytalne oferuje twoje miejsce pracy? Korzystasz z programu do oszczędzania pracowniczego/ubezpieczenia budowlanego/ulgi dla pracowników, czy nie masz do tego prawa? Doradcy bankowi i doradcy finansowi często bardziej interesują się prowizją niż dobrem klienta - są po prostu sprzedawcami.
Niestety moje miejsce pracy nie oferuje nic :-( . Jak w ogóle można zainwestować w fundusze ETF czy kto nimi zarządza dla mnie? Ostatnio odwiedził mnie przedstawiciel Deutsche Vermögensberatung. Dwa lata temu miałem bardzo złe doświadczenia z inną poradnią majątkową (vvo Haberger) i wszystko anulowałem na czas. W internecie niestety nie czytam nic dobrego o Deutsche Vermögensberatung. Czy generalnie odradzalibyście mi tego i zamiast tego robić tradycyjne oszczędzanie w banku lokalnym? Po moim nadchodzącym spotkaniu z bankiem z pewnością mogę również porównać. W przypadku nieruchomości mogę sobie wyobrazić 3 warianty. 1. zainwestować w spłacony Dom rodziców. Bez wynajmowania w najbliższych latach. 2. Kupno i zamieszkanie w mieszkaniu. Na południu niestety praktycznie nie do opłacenia. 3. Kupno mieszkania i wynajęcie. Obecnie jestem wynajmującym. Wszystko to bardzo trudna decyzja.

Musisz wybrać fundusz, który spełnia Twoje życzenia. Następnie otwórz konto depozytowe u dostawcy, którego opłata za konto wynosi konto u dostawcy, w zależności od tego, czy chcesz rozpocząć oszczędzanie czy nie, możesz zacząć inwestować. Jednakże, dla inwestycji o okresie poniżej 10 lat zdecydowanie NIE POLECA się inwestować w ETF, jeśli planuje się zakup nieruchomości. To, czy zaryzykujesz sprzedaż funduszy przy 60% straty dla zakupu nieruchomości, zależy od każdego indywidualnie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata