Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Okres wypowiedzenia ubezpieczenia mieszkaniowego Riester

Napisany przez bone
Hej wszystkim, r n r n nie mam innego pomysłu niż zapytać tutaj, czy macie lepsze pomysły. r n r n Moja żona i ja mamy oddzielne umowy Wohnriester. r n r n Teraz tak się składa, że chcemy budować (planujemy od grudnia 18 roku, rozpoczęliśmy na początku kwietnia). r n Kwoty z umów uwzględniliśmy jako kapitał własny. Niemniej jednak okres obowiązywania umów nie minął, więc musimy dokonać wypłaty z góry. r n To zostało zatwierdzone przez Zfa, abyśmy nie stracili dodatków. (W przypadku mojej żony muszę jeszcze wpłacić pewną kwotę, ponieważ minimalna kwota wypłaty musi wynosić więcej niż 3 000 €) r n r n Teraz dowiedziałem się, że okres wypłaty wynosi 5 miesięcy, więc dostaniemy nasze pieniądze dopiero pod koniec września. Na Zfa mówili 3-4 tygodnie, a teraz taki cios... r n r n Bank oczywiście chce, abyśmy najpierw zużyli nasz kapitał własny, co faktycznie jest w naszym interesie, ponieważ pozwoli to zmniejszyć podwójne obciążenie. r n r n Moje pytanie do was: r n Czy naprawdę muszę tak długo czekać? Czy [url]doradca[/url] po prostu dąży do przedłużenia terminu? r n Macie może pomysł, jak szybciej zdobyć te pieniądze? r n r n Pozdrawiam r n Thorsten

Napisany przez 2tneub

Kwoty z umów zostały uznane za kapitał własny. Jednak termin umów nie minął, dlatego musimy dokonać wypłaty z góry.
Zostało to również zatwierdzone przez Zfa, aby uniknąć utraty dopłat. (W przypadku mojej żony muszę jeszcze wpłacić pewną kwotę, ponieważ minimalna kwota wypłaty wynosi więcej niż 3 000 €)

Ile tam właściwie jest? Brzmi niezbyt obiecująco.
Pewnie macie jeszcze jakieś oszczędności zaplanowane, jeśli [url]Dom[/url] okaże się droższy i na zakupy po zakończeniu budowy (lampy/meble/zasłony itp.)
W takim razie najpierw wykorzystajcie dostępną płynność finansową, a potem uzupełnijcie ją we wrześniu. Przecież [url]Dom[/url] i tak nie będzie gotowy wcześniej.

Napisany przez bone
A więc budujemy pod klucz za ustaloną cenę. Zasłony itp. mamy już wszystko. Musimy jeszcze kupić kuchnię i meble do kolejnego pokoju dla dziecka. Tak więc jest to wszystko już zaplanowane i uwzględnione.
W przypadku finansowania musieliśmy podać cały nasz kapitał własny. Mam prawie 15 tys. [url]euro[/url] w koncie mieszkaniowym + oszczędności itp. I te 15 tys. [url]euro[/url] z konta mieszkaniowego nie są łatwo zastąpione. Chodzi też o to, że nie chcę zbytnio zwiększać podwójnego obciążenia (spłaty już wziętego [url]kredytu[/url]) zbyt szybko, ponieważ nadal mieszkamy na wynajętym. Na końcu budowy będzie to już wystarczająco trudne.
Myślę, że można się dogadać z bankiem, gdy pokaże im się dokument dotyczący żądanej wypłaty. Ale chodzi mi po prostu o ogólną wiedzę, czy właśnie teraz jestem zwodzony.
Pozdrowienia
Thorsten

Napisany przez 2tneub

Tak więc budujemy pod klucz w stałej cenie.

Jeśli już na 150€ dodatku końcowego się zawiedzie, to życzę powodzenia przy budowie pod klucz.

Napisany przez HannoMack

Teraz właśnie dowiedziałem się, że czas wypłaty wynosi 5 miesięcy, więc dostaniemy nasze pieniądze dopiero pod koniec września. Ci w ZfA mówili o 3-4 tygodniach, a teraz taka niespodzianka...

Istnieją określone terminy dla wypłat. ZfA nie ma z nimi nic wspólnego, są to warunki dostawcy umowy RIESTER. Zazwyczaj wypłata jest możliwa tylko na koniec kwartału. Ponadto trzeba przestrzegać okresu 3 miesięcy. To jest standardowe postępowanie. Dlatego obecnie oznaczałoby to, że wypłata jest możliwa najwcześniej pod koniec września, ponieważ okres 3 miesięcy nie może być już spełniony do końca czerwca.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,
najprostszym rozwiązaniem byłoby zmniejszenie kwoty oszczędności budowlanych do np. 20 000 [url]euro[/url]. To jednak zależy też od
taryfy. Gdzie dokładnie jesteście i w jakiej taryfie?
W przypadku zmniejszenia kwoty, taryfa zostaje uwzględniona w przydziale, więc żadne wypłaty nie są konieczne.

Napisany przez HannoMack

Witam,
Najprostszym rozwiązaniem byłoby obniżenie [url]kredytu[/url] budowlanego do 20 000 [url]euro[/url]. Oczywiście wszystko zależy od warunków umowy. Gdzie dokładnie jesteście i w jakiej umowie?
Gdy kwota zostanie zmniejszona, warunek zostaje przypisany do przydziału, co oznacza, że nie trzeba dokonywać wypłaty.

I gdzie tu dokładnie jest mowa o umowie [url]kredytu[/url] budowlanego?

Napisany przez C. Andreas

I gdzie dokładnie tutaj jest mowa o umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe?

uups, tak, masz rację.
Jeśli to jest [url]ubezpieczenie[/url], wtedy proces jest normalny.

Napisany przez bone

Istnieje termin na wypłatę. ZfA nie ma z tym nic wspólnego, to dostawcy umów Riester. Zazwyczaj wypłata jest możliwa tylko na koniec kwartału. Ponadto musi być zachowana trzymiesięczna granica czasowa. To jest standardowe. Oznacza to, że w chwili obecnej wypłata mogłaby odbyć się najwcześniej pod koniec września, ponieważ trzymiesięczny termin nie może już zostać zachowany do końca czerwca.

Aha, dzięki wielkie. Teraz to zrozumiałem.
I dzięki panu Andreasowi, ale to już nie ma zbyt dużego sensu, wytrzymam te 5 miesięcy.
Na komentarz tneubs nie będę się zbytnio skupiał, nie mam pojęcia, ale nie mam też takiego rocznego dochodu, aby 150€ dodatkowych kosztów przez kilka miesięcy było dużym obciążeniem :-)
Dzięki jeszcze raz za komentarze!
Pozdrowienia
Thorsten

Napisany przez HannoMack

Oo, dzięki. Teraz to zrozumiałem.

Chętnie. Choć to też nie jest żelazne. Sprawdźcie warunki umowy, tam są określone terminy. Alte Leipziger na przykład zezwala (przynajmniej w obecnym warunkowym druku) na częściową wypłatę zawsze na koniec miesiąca, co jest oczywiście znacznie bardziej przyjazne dla konsumenta. Więc sprawdźcie i mimo wszystko skonsultujcie z partnerem umowy, czy to jest wykonalne.

Napisany przez 2tneub

Nie będę się odnosił do nowego komentarza, nie mam pojęcia, ale też nie zarabiam aż tyle, 150€ dodatkowych kosztów przez kilka miesięcy to dla mnie grosze :-)

Chciałem tylko wyrazić, że podczas budowy będziesz musiał przełknąć wiele żab, gdzie czasami pojawi się dodatkowo 500€, ponieważ specyfikacja budowy nie zawiera wszystkiego, a tam jeszcze 2000€, bo tego wymaga badanie gruntu. Musisz to zapłacić od razu, a nie rozłożyć na 5 miesięcy po 30€ (gdzie w zamian możesz nawet otrzymać odsetki od nadpłaty).

Napisany przez Hilfe

Witam wszystkich,
nie mam pomysłu, jak inaczej się poradzić, niż zapytać tutaj, czy macie jakieś lepsze pomysły.
Moja żona i ja mamy każdy własny kontrakt Riester na mieszkanie.
Teraz chcemy zbudować [url]Dom[/url] (planujemy od grudnia 2018 roku, zaczęliśmy na początku kwietnia).
Kwoty z tych kontraktów zostały uwzględnione jako wkład własny. Jednak termin obowiązywania kontraktów jeszcze nie minął, więc musimy dokonać wypłaty przedterminowej.
Zostało to również zaakceptowane przez Zfa, abyśmy nie stracili dopłat. (W przypadku mojej żony muszę jeszcze wpłacić pewną kwotę, ponieważ minimalna kwota wypłaty musi wynosić ponad 3 000 [url]euro[/url])
Teraz dowiedziałem się, że czas wypłaty wynosi 5 miesięcy, więc otrzymamy nasze pieniądze dopiero pod koniec września. W Zfa mówili o 3-4 tygodniach, a teraz taka niespodzianka...
Bank oczywiście chce, abyśmy najpierw zużyli nasz wkład własny, co zasadniczo jest w naszym interesie, ponieważ zmniejszy to podwójne obciążenia.
Teraz moje pytanie do was:
Czy naprawdę muszę tak długo czekać? Czy [url]doradca[/url] po prostu zamierza przeciągnąć to jak najdłużej?
A może macie pomysł, jak szybciej zdobyć pieniądze?
Pozdrowienia
Thorsten

Klasyczny przypadek zbyt małego finansowania.
Musicie się cofnąć, ewentualnie podjąć dodatkową pracę dorywczą

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata