- czw kwie 26, 2018 10:47 am
Cześć Kochane Forum,
mam zamiar zabezpieczyć finansowanie domu szeregowego.
Proszę opiszę sytuację wyjściową i proszę o Wasze wskazówki, jak najlepiej załatwić finansowanie.
Chodzi o zakup domu szeregowego z 1922 roku, który obecnie jest całkowicie remontowany, z nowym dachem, nowymi instalacjami elektrycznymi i wodociągowymi, i tak dalej.
Cena zakupu, bez pośrednictwa agencji nieruchomości, wynosi 275 000[url]euro[/url] , co po krótkim rozeznaniu się nie jest zawyżone, ale odpowiada wartości.
Jestem jedynym ubezpieczycielem, 44-letnim, o regularnych dochodach w wysokości netto 2000[url]euro[/url] oraz dodatkowym zatrudnieniem od 2015 roku, przynoszącym dochód netto w wysokości 770 [url]euro[/url] .
Otrzymuję zasiłek rodzinny na 5 dzieci, z czego 2 są pełnoletnie, ale nadal uczą się w szkole.
Mam tyle kapitału własnego, że mogę samodzielnie pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości itp.).
Mam obecnie[url]kredyt[/url] samochodowy, który spłacam miesięcznie około 432 [url]euro[/url] jeszcze przez około 3,5 roku.
Jest to[url]kredyt[/url] z oprocentowaniem 0% o pozostałym zadłużeniu około 1500 [url]euro[/url] , który mogę i zamierzam spłacić.
Obecnie płacę czynsz w wysokości około 1150[url]euro[/url] ciepłe, a myślałem, że powinienem mieć ratę [url]kredytu[/url] w wysokości około 900-950 [url]euro[/url] i koszty dodatkowe w wysokości 200-250 [url]euro[/url] .
[url]Dom[/url] będzie gotowy do zamieszkania za około 3 miesiące, obecnie odnawiane są ściany wewnętrzne.
Jaka jest Wasza rekomendacja? Czy mogę zrealizować ten plan? Który bank współpracowałby przy takim finansowaniu? Jakie pierwsze kroki powinienem podjąć?
Czy w przypadku finansowania budowy istnieje również kwestia dotycząca poręczycieli? Pytam, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w kwestiach finansowania budowy. Jeśli tak, zastanawiam się, czy ktoś w rodzinie byłby skłonny wystąpić jako poręczyciel.
W każdym razie będę wdzięczny za każdą wskazówkę, jak powinienem podchodzić do tej sprawy.
Pozdrowienia
Daba
mam zamiar zabezpieczyć finansowanie domu szeregowego.
Proszę opiszę sytuację wyjściową i proszę o Wasze wskazówki, jak najlepiej załatwić finansowanie.
Chodzi o zakup domu szeregowego z 1922 roku, który obecnie jest całkowicie remontowany, z nowym dachem, nowymi instalacjami elektrycznymi i wodociągowymi, i tak dalej.
Cena zakupu, bez pośrednictwa agencji nieruchomości, wynosi 275 000
Jestem jedynym ubezpieczycielem, 44-letnim, o regularnych dochodach w wysokości netto 2000
Otrzymuję zasiłek rodzinny na 5 dzieci, z czego 2 są pełnoletnie, ale nadal uczą się w szkole.
Mam tyle kapitału własnego, że mogę samodzielnie pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości itp.).
Mam obecnie
Jest to
Obecnie płacę czynsz w wysokości około 1150
Jaka jest Wasza rekomendacja? Czy mogę zrealizować ten plan? Który bank współpracowałby przy takim finansowaniu? Jakie pierwsze kroki powinienem podjąć?
Czy w przypadku finansowania budowy istnieje również kwestia dotycząca poręczycieli? Pytam, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w kwestiach finansowania budowy. Jeśli tak, zastanawiam się, czy ktoś w rodzinie byłby skłonny wystąpić jako poręczyciel.
W każdym razie będę wdzięczny za każdą wskazówkę, jak powinienem podchodzić do tej sprawy.
Pozdrowienia
Daba