Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Powiadomienie o zajęciu przedmiotu

Napisany przez Nimmerklug
Cześć, mam pytanie. Bank poinformował mnie o przedpobraniem. Jak długo mam czas na rozwiązanie sprawy z wierzycielem? Po dokładnym przejrzeniu dokumentu zauważyłem, że moje imię jest poprawne, ale cały adres jest błędny i mi nieznany. Mój bank wie, że moje miejsce zamieszkania się nie zmieniło. Więc nie mogę być dłużnikiem. Jak więc bank powinien zareagować tutaj? Czy wysłać z powrotem do adwokata, który wysłał przedpobranie? Jestem tego zdania i chcę się upewnić, czy moja ocena jest właściwa.

Napisany przez 2utopus
Kiedy to czytam:
https://dejure.org/gesetze/ZPO/845.html
Czy to nie powinno przyjść od komornika sądowego?
Może to mieć różne przyczyny:
prosta pomyłka z powodu tego samego nazwiska
albo kradzież tożsamości - kiedy z twoim imieniem i danymi konta dokonywane są zakupy w sieci i dostarczane pod inny adres.
W każdym razie powinieneś się w to wnikliwie wtrącić i zapytać w banku, skąd pochodzi to żądanie, a następnie ewentualnie skierować sprawę do komornika i policji.

Gdy to czytam:
https://dejure.org/gesetze/ZPO/845.html
To powinno było przyjść od komornika, prawda?
Może to mieć różne przyczyny:
prosta pomyłka ze względu na takie samo imię
lub kradzież tożsamości - jeśli z twoim imieniem i danymi konta dokonuje się zakupów w sieci i dostarcza je pod inny adres.
Na pewno warto zgłębić sprawę i zapytać w banku, skąd pochodzi roszczenie, a następnie ewentualnie kontynuować sprawę u komornika i policji.

Dziękuję za odpowiedź.
Chciałbym dodać, że procedura pochodzi od prawnika, wcześniej od Real Inkasso i nakaz egzekucyjny z nr. z 1996 roku. Tak, komornik z miejsca, gdzie znajduje się bank. Nie jest to miejsce, w którym mieszkam. Więc ewentualnie, nie jestem pewien, czy mnie to dotyczy. Niech to będzie przyjęte. Ale czy bank nie powinien sprawdzić, czy np. właściciel konta - nazwisko, adres właściciela konta jest nieprawidłowy? Czy bank nie powinien wtedy zwrócić tego do prawnika? (ze względu na nieistniejący adres) Załóżmy, że procedura dotyczy mnie, wtedy od razu po korespondencji z zapowiedzią zajęcia konta zwróciłbym się do wierzyciela i załatwiłbym sprawę. Wszystko tylko założenie. Tak więc pozostaję w nieświadomości, ponieważ korespondencja mnie nie dotarła, nie mogłem nic zrobić, aby tego uniknąć, ani uniknąć kosztów. Czy bank powinien zareagować tutaj, czy ja? Wszystko tylko założone.

Napisany przez Jehan
Pachnie trochę oszustwem. Co z tego wynikło?

Dziękuję za zapytanie. Nie mogę iść dalej. Bank odmawia jakiejkolwiek pomocy. Powiedzieli mi, abym sam się tym zajął. U adwokata jest infolinia, a pracownicy są bardzo aroganccy
i bezczelni przez telefon. Czują się w swoim prawie, i o zgrozo, jeśli powiem, że popełnili błąd. Chcę zadzwonić jeszcze do sądu. Nie jestem zbyt odważny, żeby podjąć ten krok.
Sąd, który wydał nakaz przed-egzekucyjny, nie jest przecież zaraz za rogiem. A tutaj, w moim miejscu zamieszkania, może być, że nie będą w stanie z tym nic zrobić.
Mam jeszcze kilka dni czasu...

Napisany przez 2tneub

Pachnie to jakoś oszustwem. Co z tego wynikło?

Więc być może, nie jestem pewien, to może dotyczyć mnie.

Załóżmy, że ta sprawa dotyczy mnie

Jeśli zakładamy tyle, to dla mnie bardziej wygląda to na celowe zapomnienie albo przynajmniej nie wydaje się to mało prawdopodobne, a teraz chcą użyć błędnych danych jako przyczyny do uniknięcia zapłaty.
Nigdy nie wydawało się, że Nimmerklug ma tak wielką pilność, aby załatwić tę sprawę.

Więc najpierw zapytaj ostrożnie, a potem przekręć słowa w ustach. Kto wie, co działo się 20 lat temu? Faktem jest, że nie ma usprawiedliwienia dla podawania adresu, który jest zupełnie fałszywy, nieprawidłowy i nigdy nie był zgłaszany.
Nie mam korespondencji w tej sprawie i nie mogłem jej nawet otrzymać... Koszty, których nie mogłem zrobić, narosły tylko dlatego, że niekompetentni ludzie nie wykonują swojej pracy dobrze, ale sprawiają innym wiele kłopotów. Nie jestem w stanie fizycznym na taki stres, ani nie mam ochoty ułatwiać komuś pracy. Ale jeśli tak ma być, to niech będzie, i mam nadzieję, że ci niekompetentni ludzie na to liczą. Po prostu zapłać grzecznie...

Napisany przez 2tneub

Dziękuję za zapytanie. Nie mogę dalej postępować. Bank odmawia wszelkiej pomocy. Mam się tym samodzielnie zająć. W kancelarii adwokackiej jest infolinia, a pracownicy są bardzo aroganccy
i bezczelni przez telefon. Czują się wtedy uprawnieni i o zgrozo, ktoś zauważy ich błąd

Z twoich wypowiedzi można wnioskować, że 20 lat temu mogło się zdarzyć, że przegapiłeś kilka rachunków.
Z własnego doświadczenia zawodowego mogę powiedzieć, że dużo pracy kosztuje dzwonienie do wszystkich dłużników, wysyłanie wezwań, otrzymywanie obietnic, opracowywanie i monitorowanie umów ratalnych, rozróżnianie między fałszywymi wymówkami a prawdziwymi oraz w końcu podejmowanie decyzji, czy opłaca się przekazać całe zadanie firmie windykacyjnej/adwokatowi, czy generuje to większe koszty niż się odzyska i księgować swoje roszczenia jako straty. Potem znowu musisz tłumaczyć się przed organami podatkowymi, dlaczego roszczenie zostało zaksięgowane jako strata i skorygowano VAT, pomimo braku dowodu na upadłość. Mogę powiedzieć, że temat ten nie sprawia moim pracownikom przyjemności.

Można zrozumieć, gdy ktoś złapał złej nogi pracownika, wczesnym rankiem, ale gdy dotyczy to kilku pracowników, może warto zastanowić się, czy to nie zależy od własnego tonu.

Teraz wystarczy. To ewidentnie nie ma nic wspólnego z tematem. Czyż nie pięknie, że nadal istnieje tak wielu ludzi o dobrym sercu, którzy po prostu ignorują rzeczywistość? Ci ludzie będą się jeszcze zdziwieni, kiedy wszystko będzie ciągle zbyt dobrze przedstawiane lub ignorowane. Dobrze, że nie muszę już długo tego wszystkiego przeżywać. Dziękuję bardzo

Napisany przez 2tneub

Teraz wystarczy. To ewidentnie odbiega od tematu. Czy nie jest pięknie, gdy jest tak wielu dobrych ludzi, którzy po prostu ignorują rzeczywistość. Ci, którzy to robią, jeszcze się zdziwią, gdy wszystko będzie zbyt ładnie przedstawiane lub ignorowane.

Co to ma wspólnego z dobrymi ludźmi, ignorowaniem rzeczywistości i ładzeniem różowych okularów?
Mam to na żywo na swoim miejscu pracy. Już o tym wspomniałem na górze. Oczywiście zdarzają się również błędy, przez co faktury i upomnienia mogą trafić pod niewłaściwy adres. Z reguły jednak wtedy otrzymuje się informację nieudane doręczenie. Dlatego trudno mi sobie wyobrazić, że faktury, upomnienia, a zwłaszcza nakazy egzekucyjne trafiają pod niewłaściwy adres i nie wracają.
Jeśli faktycznie chodzi o pomyłkę tożsamościową (co przy obecnych możliwościach biur windykacyjnych trudno mi sobie wyobrazić), to taka sprawa powinna być łatwa do wyjaśnienia.
Czy zwróciłeś się o uzyskanie pełnej korespondencji? Być może na innych pismach widnieje Twój właściwy adres?

Cytat od Nimmerklug
Chcę jeszcze zadzwonić do sądu. Nie jestem zbyt odważny, żeby podjąć ten krok. Sąd, który wydał przedawnienie, nie jest przecież tuż obok. A tutaj, w moim miejscu zamieszkania, być może nic z tym nie zrobią. Jeszcze kilka dni mam...
Po prostu weź słuchawkę do ręki i zadzwoń do biura windykacyjnego oraz do sądu wydającego nakaz. (i zawsze pamiętaj: Co się odwlecze, to nie uciecze....)
Jeśli to naprawdę nie są Twoje zobowiązania, nie rozumiem, jak można tak spokojnie czekać.

Cytat od Nimmerklug
Dobrze, że nie będę tego długo musiał przeżywać.
Teraz tylko musi paść powiedzenie Kiedyś było lepiej. Nie... nie było. W przeszłości również zdarzało się powiesić niewinnych.

Dziękuję za zapytanie. Faktycznie doszło do pomyłki. Wyjaśnienie było żmudne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata