- śr maja 02, 2018 9:58 am
Cześć Widerrufler & Co, po tym, jak w 2016 roku zakończyłem swoje odwołanie przed LG Poczdam (DKB/Dr. Storch), teraz goni mnie sprawa podatkowa i chciałbym zapytać na forum, jak inni postępowali w kontekście urzędu skarbowego. Dopiero w 2017 roku otrzymałem wezwanie do zapłacenia podatku od dochodów kapitałowych od DKB, którego oczywiście nie zapłaciłem bankowi. W liście znajdowała się tylko wartość podatku od dochodów kapitałowych, ale brakowało dalszego rozrachunku. Zgłosiłem zainteresowanemu organowi skarbowemu informację o tym fakcie, jednocześnie dołączając pismo i wyrok Bundesfinanzhofu z dnia 24.05.2011 r., sygnatura akt VIII R 3/09, zgodnie z którym klient może zrekompensować korzyści uzyskane od banku wartością zastępczą, którą musi zwrócić bankowi w zamian. W aktualnym rozliczeniu podatkowym zostałem teraz obciążony podatkiem dochodowym od korzyści uzyskanego użytkowania. Oczywiście zwróciłem się do Urzędu Skarbowego, ale zostałem poinformowany, że sytuacja została skonsultowana z przełożonym. Nie mieli jednak jeszcze takiego przypadku. Oczywiście złożę odwołanie, ale chciałem zapytać, czy ktoś miał podobne problemy. Dzięki