Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podatek od zysków kapitałowych od odstąpienia od użytkowania.

Napisany przez Didl
Witajcie, Odrzucacze & Spółka,
...przeniosłem posta tutaj...i usunąłem go z forum dotyczącego finansowania nieruchomości (niestety nie mogę go tam usunąć).

po tym, jak w 2016 roku zakończyłem swoje odrzucenie przed LG Poczdam (DKB/Dr. Storch), teraz zostałem ścigany przez kwestię podatkową i chciałbym zapytać tutaj na forum, jak inni postępowali w kontekście kontaktu z urzędem skarbowym. Dopiero w 2017 roku otrzymałem wezwanie do zapłacenia podatku od zysków kapitałowych od DKB, którego oczywiście nie zapłaciłem bankowi. W treści znajdowała się tylko kwota podatku od zysków kapitałowych, ale nie było żadnego dalszego rozliczenia. Zgłosiłem odpowiedniemu urzędowi skarbowemu ten fakt, razem z pismem i wyrokiem sądu federalnego finansów (BFH) z 24.05.2011 r., sygnatura akt VIII R 3/09, według którego klient może odliczyć od banku wartość korzyści, jaką otrzymuje od banku, od wartości, którą z kolei musi zwrócić bankowi w zamian.
W bieżącym rozliczeniu podatkowym zostałem więc zobligowany do zapłacenia podatku od zysków kapitałowych od wartości korzyści. Oczywiście skontaktowałem się z biurem skarbowym, ale twierdziła, że tak uzgodniła z przełożoną. Jednak nie mieli jeszcze do czynienia z takim przypadkiem. Oczywiście złożę zażalenie, ale chciałem zapytać, czy ktoś miał podobne problemy.
Dziękuję.

Napisany przez 3ducnici
Przepraszam, ale sądzę, że nikt nie może cię od razu zrozumieć....
Masz rację, pisząc o odszkodowaniu za korzystanie (to, co bank musi ci zwrócić za korzystanie z rat, które zapłaciłeś bankowi) i
odszkodowaniu wartości (to, co musisz zapłacić bankowi za faktycznie otrzymaną kwotę pożyczki).....
Następnie piszesz o odszkodowaniu za korzystanie z wartości...

Według mojej -laickiej- wiedzy: Musisz zapłacić podatek KapESt od otrzymanego odszkodowania za korzystanie...

Napisany przez Didl
Dziękuję najpierw za odpowiedź.
Przepraszam, myślałem, że terminy Nutzungswertersatz i Nutzungsersatz są synonimami.
Urząd Skarbowy mówi o Nutzungswertersatz, który podlega opodatkowaniu podatkiem od dochodów kapitałowych.
W piśmie od DKB napisano następująco:
w ramach odwołania ww. umowy kredytowej został Ci przyznany Nutzungswertersatz w wysokości X.XXXX,XX EUR za raty kredytowe, które należy zwrócić.
Ten Nutzungswertersatz podlega opodatkowaniu podatkiem od dochodów kapitałowych (25% od Nutzungswertersatz) oraz opłacie solidarnościowej (5,5% od zapłaconego podatku od dochodów kapitałowych) do urzędu skarbowego.
Termin Nutzungswertersatz został wprowadzony przez bank
w moim wyroku jest napisane:
Z roszczeń powoda: odszkodowanie za korzyści z użytkowania w wysokości 2,5% ponad stopę bazową od rat i dodatkowych wpłat
Z roszczeń pozwanego: odszkodowanie za korzyści z użytkowania w wysokości oprocentowania umowy XXX od faktycznie pozostawionej części wartości [url]kredytu[/url], którą powód ma obowiązek zapłacić do czasu otrzymania odwołania....

Napisany przez Recht_so
Ministerstwo Finansów ma w każdym razie jasne stanowisko w sprawie istniejącego obowiązku podatkowego (por. pismo MF z dnia 12.04.2018 r., sygn. IV C 1 - S 2252/08/10004 :021). Wyrok Federalnego Sądu Finansowego z dnia 24.05.2011 r. - VIII R 3/09 - odnosi się ponadto do sytuacji prawnej sprzed wprowadzenia podatku liniowego.

Napisany przez Didl
Podstawowa odpowiedzialność podatkowa za zastępstwo użytkowania nie podlega dyskusji. Jednoznacznie stwierdzono, że podlega ona podatkowi od dochodów kapitałowych. W przeciwnym razie nie poinformowałbym o tym mojego urzędu skarbowego. Chodzi jednak o kwestię salda, a urzędy skarbowe wydają się brakować specjalistycznej wiedzy w zakresie rozliczeń zwrotnych.

Napisany przez Recht_so
Odsetki za korzystanie z rozwiązania umowy pożyczki różnią się od odsetek za zwłokę, które nie zostały jeszcze jednoznacznie rozstrzygnięte przez najwyższe instancje sądowe, ale oczywiście ich przeniesienie jest bardzo prawdopodobne. Po wprowadzeniu nowych przepisów nie będzie już zapewne nic do zrównoważenia. Specjalistyczna wiedza na ten temat prawdopodobnie będzie bardziej po stronie podatników niż organów podatkowych.

Napisany przez Didl
Teraz tego nie rozumiem, że zgodnie z nowym stanem prawnym nie ma już nic do saldowania... Co, zatem, jest najnowszym stanem prawnym, czy to pismo BMF? Tam też tylko stoi, że istnieje obowiązek potrącenia podatku od kapitału. Osobiście jestem przekonany, że ci, którzy złożyli odwołanie, jako podatnicy, posiadają znacznie szerszą wiedzę na ten temat niż niektórzy w dziale finansowym, a co dopiero w administracji podatkowej... ponieważ jest to bardzo specyficzne.
https://www.kanzlei-steinfartz.de/?page=vorschau_kategorie&id=5374
https://www.gunkel-partner.eu/keine-k...lei-bielefeld/

Napisany przez Recht_so
To nowość dotyczy § 20 ust. 9 zd. 1 półzdanie 2 Ustawy o podatku od dochodów (EStG): Przy ustalaniu przychodów z kapitału należy odliczyć kwotę 801 [url]euro[/url] (kwota wolna od podatku) jako koszty uzyskania przychodów; odliczenie rzeczywistych kosztów uzyskania przychodów jest wykluczone.

W sprawie właśnie wykluczonego odliczenia kosztów uzyskania przychodów z tytułu wprowadzenia podatku u źródła, spoczywał wyrok Federalnego Trybunału Podatkowego (BFH) w odniesieniu do starego prawa.

Napisany przez surcel
Jak jest z płatnościami w ramach ugody pozasądowej? Czy należą do kategorii przychody z kapitałów pieniężnych i są zatem opodatkowane, czy też są zwrotem nadpłaconych odsetek?

Napisany przez 3ducnici
To zależy od tego, co zostało ustalone w piśmie w porównaniu do płatności. W razie potrzeby można to udowodnić na podstawie korespondencji wcześniejszej, że jest to zwrot odsetek.

Znam taki porównanie. W korespondencji ustalono, że jest to zwrot -niesłusznie otrzymanych- odsetek.
Według doradcy podatkowego jest to przepływ środków i z tego względu nie podlega opodatkowaniu.

Napisany przez surcel
Moja sprawa została ostatecznie zamknięta.
Bank został zobowiązany do wypłacenia kwoty X wraz z odsetkami w wysokości 5% powyżej stopy bazowej.
Zgodnie z uzasadnieniem wyroku, kwota X stanowi pozostałość w wyniku wzajemnych roszczeń.
Bank wypłacił kwotę X w całości, z odsetek potrącił podatek.
Czy mam podać kwotę X w zeznaniu podatkowym, czy tylko odsetki?

Napisany przez bruno68
Na źródło,

poproś o wystawienie zaświadczenia KAP, w którym znajduje się kwota podlegająca opodatkowaniu i odprowadzony podatek! Zostanie on uwzględniony w następnym zeznaniu podatkowym!

bruno68

Napisany przez surcel
Dziękuję bruno68,

Zakładam, że bank musi w każdym razie wystawić zaświadczenie, ponieważ pobiera podatek od odsetek. Jeśli kwota X nie znajduje się na zaświadczeniu, czy nie muszę go zgłosić? Czy naruszyłbym prawo, nie ujawniając przychodów z kapitału?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata