Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe

Napisany przez Nero6486
Cześć.
W 2011 roku zawarłem umowę oszczędnościową z przeznaczeniem na budowę, w zeszłym tygodniu dostałem list z potwierdzeniem przydziału, więc teraz mogę ją wypłacić lub skorzystać z [url]kredytu[/url] budowlanego. Chciałbym wypłacić środki teraz lub trochę później, ale żeby uniknąć konieczności zwrotu premii, muszę przedstawić faktury potwierdzające użytkowanie przez cele mieszkaniowe.
Teraz moje pytanie: Chcę zamówić markizę na mój balkon, około 500€. Mogę przedstawić tę fakturę, ale czy jedna wystarczy do wypłaty? Wartość umowy wynosi około 7000€. Czy potrzebuję wyższej kwoty, aby udokumentować użytkowanie przez cele mieszkaniowe? I jeśli faktura wystarczy do wypłaty, czy mogę ją przesunąć na kwiecień przyszłego roku? Na formularzu można wybrać natychmiastową wypłatę lub określoną datę. Ale markizę chciałbym zamówić teraz i zapłacić, a wypłatę z umowy oszczędnościowej ustalić na kwiecień 2019 roku. Jeśli nie korzystam z [url]kredytu[/url] budowlanego, a umowa obowiązuje przez 7 lat, co ma teraz miejsce, umowa będzie odsetkowana retroaktywnie przez maksymalnie 8 lat. Dlatego chciałbym ją wypłacić w przyszłym roku, jeśli to możliwe.
Ponadto mam pytanie dotyczące warunków zawarcia umowy. Istnieje zapis umożliwiający swobodny dostęp do salda oszczędnościowego, bez konieczności przedstawiania dokumentów, jeśli osoba miała poniżej 25 lat PRZY ZAWIERANIU UMOWY. Umowę podpisałem 30.03.2011 roku, wtedy miałem 24 lata, i przesłałem ją do kasy oszczędnościowej. Jednakże musiała ona najpierw ją przetworzyć, więc DATA ROZPOCZĘCIA UMOWY to 11.04.2011, a ja obchodzę urodziny 6.04, więc miałem już 25 lat. Czy mimo to mogę skorzystać z tego zapisu, biorąc pod uwagę, że przy ZAWIERANIU UMOWY nie ukończyłem jeszcze 25 lat?

I jeszcze jedno pytanie: Umowę oszczędnościową zasilaną była poprzez miesięczne obciążenia z konta osobistego oraz przez środki z programu pracowniczego. Jeśli zdecyduję się na wypłatę, czy muszę zadbać o zatrzymanie obciążeń, czy zostaną one zatrzymane automatycznie?
Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałem i ktoś mi pomoże.
Dziękuję z góry.

Pozdrawiam
Robert

Napisany przez Polli1209
Ale jeśli nie chcesz skorzystać z [url]kredytu[/url], możesz wypłacić swoje saldo i zrobić z nim, co chcesz?
Nie musisz udowadniać celu mieszkaniowego, to jest przecież twoje własne, oszczędzone pieniądze. O ile mi wiadomo, musisz udowodnić cel mieszkaniowy tylko wtedy, gdy korzystasz z [url]kredytu[/url], czyli poza posiadanym saldem pożyczasz również pieniądze od kasy oszczędnościowo-budowlanej.
Możesz zaakceptować przyznanie kiedykolwiek, więc nawet dopiero w przyszłym roku, jeśli teraz nie potrzebujesz pieniędzy. Mam bausparvertrag gotowy do przydzielenia od kwietnia zeszłego roku, ale skoro nie potrzebuję pieniędzy, zostawiam je i dalej oszczędzam. To bowiem starszy kontrakt i otrzymuję więcej odsetek niż na koncie oszczędnościowym. Ponadto otrzymuję dodatnią premię, jeśli zrezygnuję z [url]kredytu[/url].
Sprawdź też, jak jest oprocentowany twój kontrakt, jeśli nie potrzebujesz pieniędzy i otrzymujesz dobrą stopę zwrotu, to nie robiłabym nic i kontynuowałabym oszczędzanie. Jeśli masz również prawo do otrzymania dodatkowych odsetek, musisz tylko upewnić się, że saldo nie przekracza sumy budowlanej z powodu kontynuowania oszczędzania oraz że akceptujesz przydział i wypłacasz saldo przed upływem 10 lat od przydzielenia, ponieważ tylko wtedy otrzymujesz również premię (jeśli jest). W przeciwnym razie kasa oszczędnościowo-budowlana może wypowiedzieć ci kontrakt 10 lat po przydzieleniu, a premia zostanie utracona.

Napisany przez Nero6486
Cześć.
Dziękuję za odpowiedź. Jednak jestem nadal zdezorientowany, oto co znalazłem w dokumentach mojej kasy oszczędności mieszkaniowych:
Pytanie 6: Co dzieje się z korzyściami podatkowymi? Pod jakimi warunkami mogę z nich skorzystać? Czy mogę dalej korzystać z premii?
Dotychczas niezaksięgowane jeszcze na Twoim koncie oszczędności mieszkaniowe i oszczędności pracownicze (Wohnungsbauprämie i Arbeitnehmer-Sparzulage), zapisane jedynie przez urząd skarbowy, zostaną zażądane od odpowiedniego urzędu skarbowego wraz z przyjęciem przydziału i wypłacone Tobie najszybciej jak to możliwe.
Jeśli Twój kontrakt zostanie przydzielony w ciągu 7 lat, musisz wykorzystać go w celach mieszkaniowych, aby zachować przyznane premie. Zasada ta dotyczy również umów, które zostały przyznane po
7 latach, z jednym wyjątkiem: jeśli byłeś poniżej 25 lat przy zawieraniu kontraktu, możesz wykorzystać oszczędności mieszkaniowe w dowolny sposób, na przykład na wakacje.
Jeśli skorzystasz z pożyczki mieszkaniowej, nie będziesz już uprawniony do korzystania z oszczędności mieszkaniowej od państwa. Musisz wykupić nowy kontrakt oszczędności mieszkaniowych i zacząć go oszczędzać.
Co jest teraz prawdą, jeśli chcę wypłacić środki w przyszłym roku? Dostałem list przydziału w kwietniu tego roku, kontrakt istniał od 2011 roku, czyli 7 lat. Czyli przydział nie nastąpił w ciągu 7 lat, prawda? Napisano tam, że zasada ta dotyczy również umów przyznanych po 7 latach. Jak w moim przypadku. Więc czy musiałbym udowodnić wykorzystanie w celach mieszkaniowych, czy nie???
A co z premiami? Dotychczas moje dochody zawsze były poniżej granicy uprawniającej do otrzymywania oszczędności mieszkaniowych, więc otrzymywałem zasiłek pracowniczy. Jednak w sierpniu zeszłego roku zmieniłem pracodawcę i teraz moje dochody przekroczyły limit kwalifikujący do zasiłku pracowniczego, a więc oszczędności mieszkaniowe. Jak teraz wygląda sytuacja? Czy otrzymam obydwa zasiłki?
Naprawdę potrzebuję pomocy!!!
I prawie zapomniałem: Na formularzu przydziału mojej kasy oszczędności mieszkaniowych do wypłacenia środków z oszczędności mieszkaniowych (bez pożyczki mieszkaniowej!) jest pole na dowód wykorzystania w celach mieszkaniowych, które !MUSI! zostać wypełnione. Jeśli zaznaczysz NIE, oznacza to, że możesz stracić państwowe premie!

I znalazłem także na stronie internetowej:
Częściowa wypłata z kontraktu oszczędności mieszkaniowych Może się zdarzyć, że pierwotna chęć finansowania zostanie sfinansowana w inny sposób, albo że sytuacja życiowa tak się zmieniła, że nie ma już powodu do finansowania.
Oszczędzający mają wtedy możliwość wypłacenia tylko części kontraktu oszczędności mieszkaniowych. Kwota do wypłaty składa się wtedy z
zgromadzonego kapitału, naliczonych odsetek oraz ewentualnego oprocentowania premii.
Cała kwota jest dostępna do dowolnego użytku i nie jest związana z konkretnymi celami. Jednak jeśli zostały przyznane dotacje państwowe, należy je zwrócić do fiskusa.

Napisany przez Polli1209
Ok, więc chodzi o premie mieszkaniowe i oszczędności pracownicze, tego nie można było wywnioskować z pierwszego postu, więc chodzi o państwowe premie. Czy są już jakieś zawarte w saldzie, które obecnie istnieje?

Niestety nie znam się dobrze na tym, ale wygląda na to, że te państwowe premie będą tracane (lub nie otrzymywane, w zależności od tego, czy już zostały przypisane), jeśli nie skorzystasz z pożyczki.

Zalecam skontaktowanie się z kasą oszczędnościowo-budowlaną i zapytanie. Z pewnością powiedzą Ci, jak działa sprawa z premią mieszkaniową i oszczędnościami pracowniczymi, jeśli wypłacisz jedynie saldo, nie biorąc pożyczki.

Napisany przez Nero6486
Pracownicza składka oszczędnościowa jest obecnie, o ile mi wiadomo, tylko zarezerwowana. A premia mieszkaniowa, którą, jak się wydaje, razem z tegorocznym listem, który otrzymałem od mojej kasy oszczędności mieszkaniowej na początku roku, złożyłem po raz pierwszy, teoretycznie też.
Jednak zrobiłem kolejne badania w internecie i może masz rację, że mogę to wypłacić i otrzymać premie.
W oświadczeniu o przyznaniu jest napisane:
Rezygnuję z pożyczki i chcę wypłaty oszczędności mieszkaniowych w następnym terminie: teraz można wybrać między natychmiastową, po 7 latach od daty rozpoczęcia umowy lub na termin X.
Pod drugim punktem, czyli po upływie 7 lat, jest napisane: To może zagwarantować ci ewentualne otrzymanie premii państwowych lub bonusów zgodnie z taryfą.
Ponieważ moja umowa istnieje już od 7 lat, prawdopodobnie mogę wypłacić je bez konieczności udokumentowania ich wykorzystania.
Znalazłem to na jednej z witryn internetowych:
Wypłata subsydiów państwowychJeśli oszczędzający w ramach Bausparvertrages skorzystał z subsydiów państwowych (premie mieszkaniowej, składki pracodawcy na oszczędności, świadczenia odkupu majątku), to zostaną one również wypłacone przy przydziale. Obowiązuje to jednak tylko w przypadku przestrzegania tzw. okresu wiążącego.
Okres ten wynosi siedem lat i rozpoczyna się od podpisania umowy oszczędności mieszkaniowych. Jeśli saldo oszczędności mieszkaniowych zostanie zdobyte przed upływem siedmioletniego okresu wiążącego, subsydia państwowe muszą zostać zwrócone.
Saldo oszczędności mieszkaniowych, w tym premia mieszkaniowa i składki pracowniczej, nie musi być zwracane, jeśli saldo zostanie wykorzystane do celów „nierolniczych” po zakończeniu siedmioletniego okresu wiążącego.

Więc ponownie pytanie:
Jeśli teraz złożę wniosek o wypłatę salda oszczędności mieszkaniowych na połowę lub koniec kwietnia 2019, umowa miałaby wtedy 8 lat, czy powinienem otrzymać saldo plus wszystkie premie i subsydia państwowe, bez konieczności udokumentowania wykorzystania na cele mieszkaniowe, prawda??

Napisany przez Nero6486
Nikt tutaj nie ma jeszcze doświadczenia z tym?

Napisany przez C. Andreas
Cześć, Możesz się ze mną skontaktować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata