- czw maja 03, 2018 9:59 am
Cześć.
W 2011 roku zawarłem umowę oszczędnościową z przeznaczeniem na budowę, w zeszłym tygodniu dostałem list z potwierdzeniem przydziału, więc teraz mogę ją wypłacić lub skorzystać z[url]kredytu[/url] budowlanego. Chciałbym wypłacić środki teraz lub trochę później, ale żeby uniknąć konieczności zwrotu premii, muszę przedstawić faktury potwierdzające użytkowanie przez cele mieszkaniowe.
Teraz moje pytanie: Chcę zamówić markizę na mój balkon, około 500€. Mogę przedstawić tę fakturę, ale czy jedna wystarczy do wypłaty? Wartość umowy wynosi około 7000€. Czy potrzebuję wyższej kwoty, aby udokumentować użytkowanie przez cele mieszkaniowe? I jeśli faktura wystarczy do wypłaty, czy mogę ją przesunąć na kwiecień przyszłego roku? Na formularzu można wybrać natychmiastową wypłatę lub określoną datę. Ale markizę chciałbym zamówić teraz i zapłacić, a wypłatę z umowy oszczędnościowej ustalić na kwiecień 2019 roku. Jeśli nie korzystam z[url]kredytu[/url] budowlanego, a umowa obowiązuje przez 7 lat, co ma teraz miejsce, umowa będzie odsetkowana retroaktywnie przez maksymalnie 8 lat. Dlatego chciałbym ją wypłacić w przyszłym roku, jeśli to możliwe.
Ponadto mam pytanie dotyczące warunków zawarcia umowy. Istnieje zapis umożliwiający swobodny dostęp do salda oszczędnościowego, bez konieczności przedstawiania dokumentów, jeśli osoba miała poniżej 25 lat PRZY ZAWIERANIU UMOWY. Umowę podpisałem 30.03.2011 roku, wtedy miałem 24 lata, i przesłałem ją do kasy oszczędnościowej. Jednakże musiała ona najpierw ją przetworzyć, więc DATA ROZPOCZĘCIA UMOWY to 11.04.2011, a ja obchodzę urodziny 6.04, więc miałem już 25 lat. Czy mimo to mogę skorzystać z tego zapisu, biorąc pod uwagę, że przy ZAWIERANIU UMOWY nie ukończyłem jeszcze 25 lat?
I jeszcze jedno pytanie: Umowę oszczędnościową zasilaną była poprzez miesięczne obciążenia z konta osobistego oraz przez środki z programu pracowniczego. Jeśli zdecyduję się na wypłatę, czy muszę zadbać o zatrzymanie obciążeń, czy zostaną one zatrzymane automatycznie?
Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałem i ktoś mi pomoże.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Robert
W 2011 roku zawarłem umowę oszczędnościową z przeznaczeniem na budowę, w zeszłym tygodniu dostałem list z potwierdzeniem przydziału, więc teraz mogę ją wypłacić lub skorzystać z
Teraz moje pytanie: Chcę zamówić markizę na mój balkon, około 500€. Mogę przedstawić tę fakturę, ale czy jedna wystarczy do wypłaty? Wartość umowy wynosi około 7000€. Czy potrzebuję wyższej kwoty, aby udokumentować użytkowanie przez cele mieszkaniowe? I jeśli faktura wystarczy do wypłaty, czy mogę ją przesunąć na kwiecień przyszłego roku? Na formularzu można wybrać natychmiastową wypłatę lub określoną datę. Ale markizę chciałbym zamówić teraz i zapłacić, a wypłatę z umowy oszczędnościowej ustalić na kwiecień 2019 roku. Jeśli nie korzystam z
Ponadto mam pytanie dotyczące warunków zawarcia umowy. Istnieje zapis umożliwiający swobodny dostęp do salda oszczędnościowego, bez konieczności przedstawiania dokumentów, jeśli osoba miała poniżej 25 lat PRZY ZAWIERANIU UMOWY. Umowę podpisałem 30.03.2011 roku, wtedy miałem 24 lata, i przesłałem ją do kasy oszczędnościowej. Jednakże musiała ona najpierw ją przetworzyć, więc DATA ROZPOCZĘCIA UMOWY to 11.04.2011, a ja obchodzę urodziny 6.04, więc miałem już 25 lat. Czy mimo to mogę skorzystać z tego zapisu, biorąc pod uwagę, że przy ZAWIERANIU UMOWY nie ukończyłem jeszcze 25 lat?
I jeszcze jedno pytanie: Umowę oszczędnościową zasilaną była poprzez miesięczne obciążenia z konta osobistego oraz przez środki z programu pracowniczego. Jeśli zdecyduję się na wypłatę, czy muszę zadbać o zatrzymanie obciążeń, czy zostaną one zatrzymane automatycznie?
Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałem i ktoś mi pomoże.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Robert