Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wynajem mieszkania rodzicom otrzymującym pomoc od państwa.

Napisany przez Simmerner
Cześć wszystkim,
zastanawiam się, czy taka forma finansowania wypali.
Mój ojciec jest niestety wcześniejszym rencistą (z powodu choroby) i otrzymuje pomoc ze strony państwa. Mieszkają w mieszkaniu, które kosztuje około 450 € czynszu i 700 € łącznie (Ponieważ moja matka pracuje za 400 €, coś tam dołożą...).
Moim pomysłem jest zakupienie domu wielorodzinnego za 280.000 € z 2-3 mieszkaniami.
- w jednym mieszkaniu zamieszkuję ja, drugie wynajmuję moim rodzicom, a trzecie komuś innemu za 250–300 € czynszu.

Główne pytanie, które sobie stawiam: czy mogę wynająć mieszkanie moim rodzicom, tak aby pomoc od państwa także opłaciła za to częściową kwotę? Czy jest to związane z jakimś warunkiem? Na przykład rozmiarem.
- czy może się zdarzyć, że państwo nagle przyjdzie do mnie i powie: hej, masz Dom, więc opłacaj go za siebie :-D
(W ten sposób mogę łatwiej pomóc moim rodzicom, a nie powstaje ryzyko związane z brakiem płatności czynszu itp.)
Oto jeszcze raz dane:
Dom 280.000 €
Wkład własny 15.000 €
Nasze dochody netto:
- ja (29 lat) 2300 € (umowa na czas nieokreślony)
- żona 27 lat 1100 € (umowa na czas nieokreślony)
- jeszcze bez dzieci
- matka 400 €
- ojciec otrzymuje od państwa pewną kwotę x.
Obecnie zamieszkują w lokalu, gdzie pomaga im państwo (kosztuje około 450 € czynszu i 700 € łącznie.)
w ten sposób moi rodzice zapłaciliby mi 450 €, a ja resztę za kredyt (ewentualnie wynajmując kolejne mieszkanie za 250-300 €)

Napisany przez NaTwoim13
W zasadzie jest to obojętne dla urzędu, gdzie i z kim mieszkają twoi rodzice. Oczywiście mieszkanie musi spełniać wymogi urzędu, ale w zależności od stopnia opieki i rodzaju wsparcia, należy zwrócić uwagę, uwzględnić i rozważyć następujące - to zupełnie co innego:

W miarę upływu czasu sytuacja może się całkowicie odwrócić. W szczególności w starszym wieku wielu ludzi potrzebuje wsparcia finansowego, ponieważ emerytura po prostu nie wystarcza na utrzymanie. Z tego powodu co roku wielu emerytów popada w ubóstwo w podeszłym wieku. Pomagając finansowo rodzicom, można im oszczędzić ten los i jednocześnie coś od siebie dać.

Koszty opieki często powodują żądania alimentacyjne

Zwłaszcza gdy rodzice wymagają opieki, niezbędna jest nie tylko odpowiednia opieka, ale także środki finansowe, aby móc sobie pozwolić na odpowiednie zaopatrzenie. W przypadku konieczności opieki, fundusz opieki może być aktywowany na podstawie wniosku, jednak finansuje on jedynie niezbędną podstawową opiekę. Usługi wykraczające poza to mogą zatem często musieć być opłacane z własnej kieszeni. Wówczas obowiązuje ustawowy obowiązek alimentacyjny dla członków rodziny. Jeśli osoby te nie są w stanie tego zrobić, państwo wkroczy i w określonych warunkach zapewni odpowiednie świadczenia transferowe.

W Republice Federalnej Niemiec nikomu nie odmawia się niezbędnego zaopatrzenia i opieki, pod warunkiem spełnienia odpowiednich warunków i istnienia potrzeby. Ubezpieczenia zdrowotne i opieki społecznej, tak jak urzędy socjalne, mogą zagwarantować tylko podstawowe świadczenia na życie.
Alimenty dla rodziców

Gdy urząd socjalny raz już zacznie działać i wspiera rodziców świadczeniami transferowymi, z reguły zwraca się do dzieci. Niezależnie od przyczyny, z jakiej rodzice otrzymują świadczenia socjalne, mogą być zobowiązane do zapłaty alimentów dla rodziców. W związku z tym dzieci są zobowiązane do płacenia alimentów rodzicom. W pierwszej kolejności otrzymuje się jednak wezwanie do udzielenia informacji przez urząd socjalny dotyczących swoich źródeł dochodów.

Jeśli rodzice lub jeden z rodziców ubiegają się o świadczenia socjalne, ponieważ na przykład emerytura nie wystarcza na koszty pobytu w domu opieki, właściwy urząd socjalny poszukuje najpierw osób odpowiedzialnych za alimentację wnioskodawców. Następnie dzieci otrzymują tzw. zawiadomienie o przeniesieniu, dzięki czemu urząd może samodzielnie dochodzić istniejących roszczeń alimentacyjnych w ramach przekazywania roszczeń. Razem z zawiadomieniem o przeniesieniu dzieci otrzymują również wezwanie do udzielenia informacji, które mają pomóc ustalić, jak kształtują się dochody danego dziecka.

Następnie urząd ustala, czy dane dziecko może być zobowiązane do płacenia alimentów rodzicom. Jeśli tak, następuje odpowiednie wezwanie do zapłaty, które uwzględnia zarówno bieżące alimenty, jak i ewentualne zaległości. W przypadku rodzin biednych socjalnie wszelkie obowiązki alimentacyjne, a także późniejsze koszty pogrzebu, pokrywa jednak urząd socjalny.

Napisany przez Simmerner
Dziękuję za odpowiedź
Byłem już wielokrotnie pytany przez urząd o moje dochody, ale z powodu intensywności opieki itp. do tej pory nie otrzymałem żadnych żądań.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Simmerner
Chciałbym skomentować jedno zdanie z Twojego postu.... i nie powstaje ryzyko związane z brakiem czynszu itp...
Brak czynszu jest zawsze możliwy przy nieruchomości generującej dochód, którą rozważasz zakupić.
Załóżmy, że Twoje 15 000 EUR wkładu własnego wystarczają na pokrycie kosztów pobocznych transakcji.
Jednak w tym przypadku nie masz już dodatkowej gotówki własnej i musisz nadal pracować oraz czerpać dochody z najmu.
Może się zdarzyć, że dojdzie do zmiany najemcy, spadku czynszu, co może spowodować problemy.
Jeśli nadal rozważasz zakup nieruchomości generującej dochód, możesz kontynuować to rozważanie, jeśli poza kosztami pobocznymi zakupu możesz udokumentować posiadanie dodatkowo około 20% notarialnej wartości kupna jako wolne środki (portfel akcji, wartość odkupu polisy na życie, [url]lokata[/url] terminowa, oszczędności budowlane)
Czy posiadasz takie środki finansowe w wysokości około 40 000 EUR poza kosztami pobocznymi zakupu?

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, w tej sprawie nie możemy udzielić odpowiedzi, ani naprawdę pomóc, a w sensie majątku nie jest to wolne środki. Pomimo tego, że mogą być zobowiązani do płacenia alimentów, dochody z najmu byłyby tam i jeśli zostałyby potrącone, w jakiś sposób wniosliby swój wkład. Do aktywów nieruchomościowych przynależy również obciążenie z tym związane, więc wszystko to nie jest tak proste do odpowiedzenia.

Jeśli nie mają nieruchomości, ale mają odpowiedni dochód (czego nie widzę, że tak jest), musieliby płacić z tego alimenty, wtedy nabycie nieruchomości nie odgrywałoby dużej roli. Mimo to, chciałem zwrócić uwagę na fakt, że i takie czynniki mogą mieć znaczenie.

Być może ktoś jeszcze może dorzucić coś bardziej szczegółowego, zobaczymy.

Napisany przez Simmerner
To jeszcze nie jest sucha faktyczność, to tylko taka myśl, dlatego pytam: jak i co robić mogę :-) Dziękuję z góry.
Moja żona i ja właśnie się pobraliśmy, i zanim zdecydujemy się na dzieci i zmianę mieszkania, pomyśleliśmy, że lepiej kupić Dom.
Przychody byłyby mniej więcej następujące.
Moja pensja plus pensja żony (później mniejsza pensja, ale dodatkowo zasiłki na dzieci itp.) 3000-3500€ netto
plus dochód z drugiego i trzeciego mieszkania 600-700 € netto

Z tego można by wziąć kredyt w wysokości 280.000 €...
Może zdarzyć się brak najemców, ale raczej mało prawdopodobne, ponieważ nieruchomość jest używana przez rodzinę.
Bardziej obawiam się, że urząd powie: ej, zapłać za to albo bank powie... 280.000 to zbyt dużo dla was.
Tak obliczam:
- kredyt na 30 lat
miesięczna rata od 1100-200 €?
- Mieszkanie 2 = 450 €
- Mieszkanie 3 = 300 €
- resztę ja opłacam = 450 €

Pozostała kwota wynosiłaby więc ponad 20.000 €, którą mogłaby przejąć następna generacja... albo sami zapłacilibyśmy - zobaczymy za 30 lat ^^
Przy mojej pensji i pensji żony można by dobrze opłacać, a także gromadzić oszczędności na naprawy. Ale jak już wspomniałem, to tylko taka myśl, bo naprawdę nie mam pojęcia, dlatego właśnie pytam

Napisany przez Hilfe
Co byś powiedział na możliwość darmowego zakwaterowania rodziców?...

Napisany przez Batman_BU
Uważam, że pomysł jest w gruncie rzeczy uroczy. Tutaj wymieniono już o wiele straszniejsze sytuacje finansowe.
Maksymalnie liczyłbym tutaj na pomoc z opłat za mieszkanie od rodziców, druga osoba byłaby dodatkowym zabezpieczeniem. Można go także spłacić z waszych dochodów bez opłat za mieszkanie.
Nie powiedziałeś, który urząd płaci z jakiego źródła. Ważne jest, czy mieszkanie nie przekracza maksymalnego rozmiaru. Wtedy czynsz powinien odpowiadać lokalnemu poziomowi. Urząd nie ma znaczenia, kto wynajmuje.
Dotycząc kwestii wsparcia rodzicielskiego... wydaje mi się, że z dochodów jesteście raczej daleko od tej potrzeby.
Zajmij się kwestią wynajmu i podatków, zwróć uwagę także na granice wynajmu krewnym.

Myślę, że bez wolnych środków finansowych w ogóle trudno byłoby uzyskać finansowanie na obiekt inwestycyjny oparty na wartości dochodowej.
Posiadanie tylko kapitału własnego na koszty poboczne zakupu może mieć poważne konsekwencje dla kredytobiorcy w przypadku braku czynszu.

Napisany przez Simmerner
Chętnie pomagam moim rodzicom, ile tylko mogę! Ale brakuje mi środków, aby zapewnić im darmowe mieszkanie.
Dziękuję za wasze liczne odpowiedzi, bardzo mi pomogliście.

Pomysłem byłoby oczywiście również kupienie domu jednorodzinnego z mieszkaniami dla lokatorów.
Wtedy posiadaliby Państwo obiekt o wartości rzeczowej (do 2 mieszkań), a nie obiekt o wartości dochodowej (od 3 mieszkań)
Oznacza to, że finansowanie domu jednorodzinnego z mieszkaniami dla lokatorów powinno być znacznie prostsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata