- pt maja 04, 2018 3:34 pm
Witajcie,
od pewnego czasu jestem bardzo zainteresowanym czytelnikiem różnych tematów na tym forum i teraz postanowiłem zasięgnąć waszej rady.
Mam pytanie dotyczące finansowania rozbudowy naszego domu jednorodzinnego (115 m2). W roku 2015 mieliśmy okazję kupić[url]Dom[/url] w bardzo atrakcyjnej lokalizacji w naszym mieście.
Finansowanie budowy zostało załatwione z niezależnym doradcą finansowym krótko po zakończeniu mojego okresu próbnego (pierwsza praca po studiach). Już wtedy wiedzieliśmy, że moje zarobki w pierwszych latach znacznie wzrosną.
Sytuacja w 2015 roku:
My (ja, 24 lata, jedyny żywiciel, pracujący za granicą w Luksemburgu; moja żona (24 lata), studentka pedagogiki dziecięcej; 2 dzieci (2 lata, 0 lat)) sfinansowaliśmy nasze przedsięwzięcie następującym dochodem:
Zarobki (netto): 2500 €
Kindergeld (Luks.): 594,48 € (2 dzieci)
Plan finansowy wyglądał następująco:
Cena zakupu: 220.000 €
Modernizacja: 37.800 € (ogrzewanie/elektryka/sanitarne/wnętrzne tynki itp.)
Prace własne: 29.300 €
Notariusz: 3.300 €
Podatek: 11.000 €
Łącznie: 301.400 €
Źródło finansowania:
[url]kredyt[/url] ratalny DSL Bank: 204.000 € (okres stałej stopy procentowej 20 lat, 2,36% p.a., spłata 1,5%)
[url]kredyt[/url] prywatny: 15.000 € (7,71%)
KFW 124: 50.000 € (okres stałej stopy procentowej 10 lat, okres[url]kredytu[/url] 35 lat, 1,71%)
Własne środki: 3.100 €
Praca własna: 29.300 €
Rata[url]kredytu[/url] wynosi 940,63 € miesięcznie (656,20 €; 122,99 €, 161,44 €). Od tego czasu nadal inwestowaliśmy nasze miesięczne nadwyżki finansowe w nasz [url]Dom[/url] .
Sytuacja w 2018 roku:
Zarobki (netto; jedyny żywiciel 27 lat): 4265 € (roczne podwyżki, bonusy)
Kindergeld (Luks.): 859,48 € (3 dzieci - 5 lat, 3 lata, 1 rok) (dodatek do świadczenia dla 6-latków wynosi +25 €; dla 12-latków +50 €)
W międzyczasie zakupiliśmy nowy samochód, w którym zmieści się 3 dzieci. W związku z tym pojawiają się dodatkowe miesięczne obciążenia kredytowe w wysokości 800 € (samochód, prywatny).
Zgodnie z broszurą informacyjną DSL Bank, koszty utrzymania domu dla 2 dorosłych i 3 dzieci wynoszą 1690 € (przy 80% BLA). Wydaje mi się, że jest to kwota do której należy doliczyć dodatkowy zysk? Ponadto, nie potrzebujemy tak dużych kosztów utrzymania. Nasze opłaty związane z domem wynosiły w ciągu ostatnich 2 lat około 300 € miesięcznie (prąd, woda, ogrzewanie, opłata za media, podatek od nieruchomości, odpady, ubezpieczenia).
Planujemy teraz dobudowę do naszego domu jednorodzinnego o powierzchni około 25-30 m2. Koszty wyniosą około 60.000 € (dokładny plan kosztów zostanie ustalony).
Przyszłe zarobki mojej żony nie zostały jeszcze uwzględnione i kiedy tylko zacznie zarabiać, będą one wpłacane na[url]konto[/url] oszczędności mieszkaniowych lub na możliwe dodatkowe spłaty.
Moje pytania to:
1). Czy możliwe jest kolejne sfinansowanie?
2). Czy całość będzie realizowana poprzez dodatkowe finansowanie, czy jak można zrealizować to przedsięwzięcie?
Czekam teraz na wasze opinie i z góry dziękuję!
Pozdrawiam
flolito
od pewnego czasu jestem bardzo zainteresowanym czytelnikiem różnych tematów na tym forum i teraz postanowiłem zasięgnąć waszej rady.
Mam pytanie dotyczące finansowania rozbudowy naszego domu jednorodzinnego (115 m2). W roku 2015 mieliśmy okazję kupić
Finansowanie budowy zostało załatwione z niezależnym doradcą finansowym krótko po zakończeniu mojego okresu próbnego (pierwsza praca po studiach). Już wtedy wiedzieliśmy, że moje zarobki w pierwszych latach znacznie wzrosną.
Sytuacja w 2015 roku:
My (ja, 24 lata, jedyny żywiciel, pracujący za granicą w Luksemburgu; moja żona (24 lata), studentka pedagogiki dziecięcej; 2 dzieci (2 lata, 0 lat)) sfinansowaliśmy nasze przedsięwzięcie następującym dochodem:
Zarobki (netto): 2500 €
Kindergeld (Luks.): 594,48 € (2 dzieci)
Plan finansowy wyglądał następująco:
Cena zakupu: 220.000 €
Modernizacja: 37.800 € (ogrzewanie/elektryka/sanitarne/wnętrzne tynki itp.)
Prace własne: 29.300 €
Notariusz: 3.300 €
Podatek: 11.000 €
Łącznie: 301.400 €
Źródło finansowania:
KFW 124: 50.000 € (okres stałej stopy procentowej 10 lat, okres
Własne środki: 3.100 €
Praca własna: 29.300 €
Rata
Sytuacja w 2018 roku:
Zarobki (netto; jedyny żywiciel 27 lat): 4265 € (roczne podwyżki, bonusy)
Kindergeld (Luks.): 859,48 € (3 dzieci - 5 lat, 3 lata, 1 rok) (dodatek do świadczenia dla 6-latków wynosi +25 €; dla 12-latków +50 €)
W międzyczasie zakupiliśmy nowy samochód, w którym zmieści się 3 dzieci. W związku z tym pojawiają się dodatkowe miesięczne obciążenia kredytowe w wysokości 800 € (samochód, prywatny).
Zgodnie z broszurą informacyjną DSL Bank, koszty utrzymania domu dla 2 dorosłych i 3 dzieci wynoszą 1690 € (przy 80% BLA). Wydaje mi się, że jest to kwota do której należy doliczyć dodatkowy zysk? Ponadto, nie potrzebujemy tak dużych kosztów utrzymania. Nasze opłaty związane z domem wynosiły w ciągu ostatnich 2 lat około 300 € miesięcznie (prąd, woda, ogrzewanie, opłata za media, podatek od nieruchomości, odpady, ubezpieczenia).
Planujemy teraz dobudowę do naszego domu jednorodzinnego o powierzchni około 25-30 m2. Koszty wyniosą około 60.000 € (dokładny plan kosztów zostanie ustalony).
Przyszłe zarobki mojej żony nie zostały jeszcze uwzględnione i kiedy tylko zacznie zarabiać, będą one wpłacane na
Moje pytania to:
1). Czy możliwe jest kolejne sfinansowanie?
2). Czy całość będzie realizowana poprzez dodatkowe finansowanie, czy jak można zrealizować to przedsięwzięcie?
Czekam teraz na wasze opinie i z góry dziękuję!
Pozdrawiam
flolito