Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie rozbudowy - możliwe? Jakie są możliwości?

Napisany przez Flolito
Witajcie,
od pewnego czasu jestem bardzo zainteresowanym czytelnikiem różnych tematów na tym forum i teraz postanowiłem zasięgnąć waszej rady.

Mam pytanie dotyczące finansowania rozbudowy naszego domu jednorodzinnego (115 m2). W roku 2015 mieliśmy okazję kupić [url]Dom[/url] w bardzo atrakcyjnej lokalizacji w naszym mieście.
Finansowanie budowy zostało załatwione z niezależnym doradcą finansowym krótko po zakończeniu mojego okresu próbnego (pierwsza praca po studiach). Już wtedy wiedzieliśmy, że moje zarobki w pierwszych latach znacznie wzrosną.

Sytuacja w 2015 roku:

My (ja, 24 lata, jedyny żywiciel, pracujący za granicą w Luksemburgu; moja żona (24 lata), studentka pedagogiki dziecięcej; 2 dzieci (2 lata, 0 lat)) sfinansowaliśmy nasze przedsięwzięcie następującym dochodem:

Zarobki (netto): 2500 €
Kindergeld (Luks.): 594,48 € (2 dzieci)

Plan finansowy wyglądał następująco:

Cena zakupu: 220.000 €
Modernizacja: 37.800 € (ogrzewanie/elektryka/sanitarne/wnętrzne tynki itp.)
Prace własne: 29.300 €
Notariusz: 3.300 €
Podatek: 11.000 €

Łącznie: 301.400 €

Źródło finansowania:

[url]kredyt[/url] ratalny DSL Bank: 204.000 € (okres stałej stopy procentowej 20 lat, 2,36% p.a., spłata 1,5%)
[url]kredyt[/url] prywatny: 15.000 € (7,71%)
KFW 124: 50.000 € (okres stałej stopy procentowej 10 lat, okres [url]kredytu[/url] 35 lat, 1,71%)
Własne środki: 3.100 €
Praca własna: 29.300 €

Rata [url]kredytu[/url] wynosi 940,63 € miesięcznie (656,20 €; 122,99 €, 161,44 €). Od tego czasu nadal inwestowaliśmy nasze miesięczne nadwyżki finansowe w nasz [url]Dom[/url].

Sytuacja w 2018 roku:

Zarobki (netto; jedyny żywiciel 27 lat): 4265 € (roczne podwyżki, bonusy)
Kindergeld (Luks.): 859,48 € (3 dzieci - 5 lat, 3 lata, 1 rok) (dodatek do świadczenia dla 6-latków wynosi +25 €; dla 12-latków +50 €)
W międzyczasie zakupiliśmy nowy samochód, w którym zmieści się 3 dzieci. W związku z tym pojawiają się dodatkowe miesięczne obciążenia kredytowe w wysokości 800 € (samochód, prywatny).

Zgodnie z broszurą informacyjną DSL Bank, koszty utrzymania domu dla 2 dorosłych i 3 dzieci wynoszą 1690 € (przy 80% BLA). Wydaje mi się, że jest to kwota do której należy doliczyć dodatkowy zysk? Ponadto, nie potrzebujemy tak dużych kosztów utrzymania. Nasze opłaty związane z domem wynosiły w ciągu ostatnich 2 lat około 300 € miesięcznie (prąd, woda, ogrzewanie, opłata za media, podatek od nieruchomości, odpady, ubezpieczenia).

Planujemy teraz dobudowę do naszego domu jednorodzinnego o powierzchni około 25-30 m2. Koszty wyniosą około 60.000 € (dokładny plan kosztów zostanie ustalony).

Przyszłe zarobki mojej żony nie zostały jeszcze uwzględnione i kiedy tylko zacznie zarabiać, będą one wpłacane na [url]konto[/url] oszczędności mieszkaniowych lub na możliwe dodatkowe spłaty.

Moje pytania to:

1). Czy możliwe jest kolejne sfinansowanie?
2). Czy całość będzie realizowana poprzez dodatkowe finansowanie, czy jak można zrealizować to przedsięwzięcie?
Czekam teraz na wasze opinie i z góry dziękuję!
Pozdrawiam
flolito

Napisany przez Malapascua

Sytuacja 2018:
Wynagrodzenie (netto; samotny dochód 27 lat): 4265€ (roczne podwyżki, dodatkowo premie)
Świadczenie rodzinne (Luksemburg): 859,48€ (3 dzieci - 5 lat, 3 lata, 1 rok) (dodatek do świadczenia rodzińeszgo dla 6-latka wynosi +25€; dla 12-latka +50€)
W międzyczasie zakupiliśmy nowy samochód, w którym mają miejsce 3 dzieci, co skutkuje dodatkowymi miesięcznymi obciążeniami kredytowymi w wysokości 800€. (Samochód, prywatnie).

Łącznie dochód Twojej rodziny jako samotnego żywiciela w Niemczech jest raczej średni, a nawet poniżej przeciętnej. Po odliczeniu kosztów utrzymania domu i auta (co to za auto? Maybach??) pieniądze na pewno nie wystarczą na nowy [url]kredyt[/url]. Gdyby Twoje dochody były wystarczające, nie zaciągnąłbyś [url]kredytu[/url] konsumenckiego.
Ja, trzyosobowa rodzina bez kosztów mieszkania i przedszkola w znacznie tańszych Niemczech, wydaję 2.488€ i jestem skąpym gościem. Jak serio myślisz, że można poradzić sobie z tym znacznie poniżej 1600€ z dwójką dzieci, to dla mnie zagadka.
Jako miesięczne koszty utrzymania dla dwóch dorosłych i trójki dzieci, według broszury informacyjnej DSL Bank, wynoszą 1690€ (przy 80% BLA). Myślę, że jeszcze trzeba by dodać dopłatę? Poza tym, zdecydowanie nie potrzebujemy 1690€.
To jest mniej więcej poziom zasiłku Hartz 4. W Luksemburgu pewnie trzeba jeszcze doliczyć sporo.
Dochód przyszłej żony do tej pory był pomijany i kiedy tylko zacznie zarabiać pieniądze
Gdy Twoja żona zacznie zarabiać, nie będzie to już problemem, ale obecnie nie widzę możliwości poradzenia sobie z tym.

Napisany przez Hilfe
Mówienie o tym na poziomie h4 jest bezczelne. Kobieta też nie może pracować. Około 2000€ netto i dodatkowe 800€ raty za samochód. Więc pozytywny bilans dochodów. Po prostu zapytaj w dsl. Głównym problemem będzie znalezienie banku w kontakcie lub po prostu dsl. Na 60k dostaniesz po prostu [url]kredyt[/url] ratalny

Napisany przez Flolito
Dziękuję za wasze odpowiedzi!
Mieszkamy w Niemczech i ja tylko dojeżdżam do pracy w Luksemburgu (stąd informacja o pracy w innym kraju)
Chodzi o 390€ za miejsce w Seacie - o ile mi wiadomo, nie ma 7-miejscowych Maybachów. Reszta składa się z [url]kredytu[/url] konsumenckiego i spłat z tytułu Bafög - nie każdy może mieć bogatych rodziców
W kalkulacji do wydatków domowych wliczyłam tylko jedzenie - co jeszcze powinnam tu doliczyć?
Nasze obecne wydatki wynoszą około 3500€ miesięcznie ([url]kredyty[/url], jedzenie, ubrania, rozrywka, telekomunikacja itp.) - zostaje nam nadwyżka netto około 1600€.
Wynagrodzenie w wysokości 4265€ otrzymam dopiero od sierpnia, ponieważ obecnie jestem na urlopie macierzyńskim i dostaję tylko 3k€ zasiłku rodzicielskiego

Napisany przez Dirk0815

Wynagrodzenie w wysokości 4265€ otrzymam dopiero od sierpnia, ponieważ obecnie jestem na urlopie rodzicielskim i otrzymuję tylko 3k€ zasiłku rodzicielskiego

Czy maksymalna stawka nie wynosi 1.800€???

Napisany przez Flolito
Od reformy w zeszłym roku maksymalna kwota została podniesiona do 3330,92 brutto. Odpowiada to około 2950€ netto.

Napisany przez Hilfe

Dziękuję za wasze odpowiedzi!
Mieszkamy w Niemczech i pracuję tylko w Luksemburgu (stąd informacja o przekraczaniu granicy )
Chodzi o 390€ za fotel - o ile mi wiadomo, nie ma Maybacha 7-osobowego. Reszta składa się z [url]kredytu[/url] konsumenckiego i spłat Bafög - nie każdy może mieć bogatych rodziców
Do kwoty za gospodarstwo domowe doliczyłem tylko jedzenie - co jeszcze należy tutaj wliczyć?
Nasze obecne wydatki wynoszą około 3500€ miesięcznie ([url]kredyty[/url], jedzenie, odzież, zajęcia rekreacyjne, telekomunikacja itp.) - pozostaje nadwyżka netto około 1600€.
Moją pensję w wysokości 4265€ otrzymam dopiero od sierpnia, ponieważ aktualnie jestem na urlopie rodzicielskim i otrzymuję tylko 3k€ zasiłku rodzicielskiego

Przepraszam za wczorajsze postowanie w stanie nietrzeźwości jak mówiłem, warto sprawdzić, co oferują banki. Najpierw zapytaj o ofertę DSL, jeśli potrzebujesz taniego refinansowania. W innym przypadku [url]kredyty[/url] ratalne na mieszkanie bez hipoteki i dowodu przeznaczenia również są opcją. [url]kredyt[/url] podporządkowany nie będzie tańszym rozwiązaniem . Na przykład, [url]kredyt mieszkaniowy[/url] diba, 3,1 50 tysięcy [url]euro[/url], 664€ przez 84 miesiące. Czy nie mógłbyś spłacić Bafög z rabatem od razu? Na twoim miejscu również sprawdziłbym, czy 60 tysięcy wystarczy na dobudowę

Napisany przez Dirk0815

Od reformy w zeszłym roku maksymalna kwota została podniesiona do 3330,92 brutto. Odpowiada to około 2950€ netto.

Naprawdę?! Super! To kiedyś będzie dla nas istotne.
EDYTUJ: Właśnie szybko sprawdziłem w Google... czy mówimy o niemieckim świadczeniu rodzicielskim? Wszędzie widziałem tylko maksymalną kwotę 1800€ (netto), przy czym świadczenie rodzicielskie ogólnie jest wypłacane tylko netto (oczywiście podlega zawiadomieniu o progresji podatkowej).

Napisany przez 2utopus
LUX
Czy te 3200 € są brutto?

Napisany przez Flolito
@utopus: 3330 brutto ... minus około 10% składek społecznych i podatku (3%)
@dirk0815: w Luksemburgu jest tak

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata