- pn maja 07, 2018 10:45 am
Serwus razem,
Już przeczytałem tu sporo rzeczy i jestem o wiele mądrzejszy niż wcześniej, ale nawet rozmowa telefoniczna z ZfA mnie jeszcze nie do końca usatysfakcjonowała. Ogólnie rzecz biorąc, moja żona i ja daliśmy się namówić przez doradcę kilka lat temu (w 2010 roku) na temat tworzenia kapitału na przyszłe planowane budowy/kupno nieruchomości na polisę Premium Förder Renteinvest DWS Zurich.
W międzyczasie jest mi bardzo jasne, że zostałem tam porządnie oszukany. Mamy 3 dzieci, ale opłaty w pierwsze 5 lat pochłonęły wszystkie dopłaty i jeszcze więcej, jeden umowa dopiero w zeszłym roku minimalnie wszedł na plus, obie umowy są już od dłuższego czasu opłacane tylko minimalną kwotą. Na jednej jest prawie 15000[url]euro[/url] , na drugiej prawie 4000 [url]euro[/url] .
Najchętniej spaliłbym oba te dokumenty, ale to też nie ma sensu. Ponieważ prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni planujemy zakup domu, a kiedyś pod przesłanką oszczędzania na[url]Dom[/url] (Wohnriester, to jest bardzo proste, tam jest możliwe całkowite wypłacenie kapitału), chciałbym teraz wziąć tę niewielką kwotę, która jest w umowie. Ok, wniosek do ZfA, miejmy nadzieję na pozytywną decyzję, całkowite wypłacenie pieniędzy - a potem?
Jeśli dobrze zrozumiałem, wypłacone pieniądze trafiają fikcyjnie na[url]konto[/url] wspomagające zakup mieszkania, które wzrasta o 2% każdego roku, a potem kiedy przejdę na emeryturę, będę musiał opodatkować kwotę, która na nim jest. Do tej pory wszystko jasne - ale co się dzieje po wypłacie pieniędzy? Czy muszę nadal płacić składki, aby otrzymać dopłaty? Czy mogę po prostu zawiesić polisę bez składek i ostatecznie zapłacić podatki? Ogólnie rzecz biorąc, to czy nie jest to straszny interes dla mnie, czy źle to widzę?
Jaki byłby sensowny sposób postępowania...?
Dziękuję z góry,
cieszcie się słońcem,
Florian
Już przeczytałem tu sporo rzeczy i jestem o wiele mądrzejszy niż wcześniej, ale nawet rozmowa telefoniczna z ZfA mnie jeszcze nie do końca usatysfakcjonowała. Ogólnie rzecz biorąc, moja żona i ja daliśmy się namówić przez doradcę kilka lat temu (w 2010 roku) na temat tworzenia kapitału na przyszłe planowane budowy/kupno nieruchomości na polisę Premium Förder Renteinvest DWS Zurich.
W międzyczasie jest mi bardzo jasne, że zostałem tam porządnie oszukany. Mamy 3 dzieci, ale opłaty w pierwsze 5 lat pochłonęły wszystkie dopłaty i jeszcze więcej, jeden umowa dopiero w zeszłym roku minimalnie wszedł na plus, obie umowy są już od dłuższego czasu opłacane tylko minimalną kwotą. Na jednej jest prawie 15000
Najchętniej spaliłbym oba te dokumenty, ale to też nie ma sensu. Ponieważ prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni planujemy zakup domu, a kiedyś pod przesłanką oszczędzania na
Jeśli dobrze zrozumiałem, wypłacone pieniądze trafiają fikcyjnie na
Jaki byłby sensowny sposób postępowania...?
Dziękuję z góry,
cieszcie się słońcem,
Florian