Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy na 2000€ na 18 miesięcy

Napisany przez Coolio35
Cześć. Mam 2000 [url]euro[/url] i zastanawiam się, jak najlepiej ulokować tę kwotę na około 18 miesięcy. Nie mam konkretnych planów dotyczących tych pieniędzy. Jestem wdzięczny za wszelkie sugestie.

Napisany przez 2utopus
Ile ryzyka jest akceptowalne?
Jak szybko pieniądze mają być dostępne?
Czy w ciągu 18 miesięcy wartość może spaść poniżej 2000€?
W zależności od gotowości do ryzyka można zrobić wiele rzeczy - [url]lokaty terminowe[/url], metale szlachetne, ETF-y, akcje, pożyczki p2p, surowce, obligacje, zabytkowe samochody, sztuka, wino, [url]Bitcoin[/url] ...
w zależności od zauważonych zagrożeń: inflacja, upadek [url]euro[/url], krach na giełdzie, wzrost stóp procentowych ... 3. wojna światowa

Napisany przez Coolio35
Właściwie najchętniej inwestowałbym w [url]lokaty terminowe[/url] i [url]rachunki oszczędnościowe[/url]. Jednak nie miałbym problemu z nieco większym ryzykiem straty.

Napisany przez 2tneub
Więc w sumie już sam sobie odpowiedziałeś.
Ewentualnie można podzielić 1000€ na ETF (np. MSCI World) i resztę trzymać na koncie oszczędnościowym.

Napisany przez Birgit
18 miesięcy, w tej sytuacji opłaca się tylko [url]lokata[/url] terminowa.
[url]Fundusze inwestycyjne[/url] są zdecydowanie zbyt krótkoterminowe na 18 miesięcy.

Napisany przez StGe1973
Super,

problemem jest tutaj inflacja. Jeśli Trump będzie kontynuował swoją politykę, większość firm i państw będzie poddawać się sankcjom USA wobec Iranu, ponieważ rynek amerykański jest znacznie ważniejszy niż rynek irański. Oznacza to rosnące ceny ropy. Do tego dochodzą jeszcze fantazje Trumpa o protekcjonistycznej polityce gospodarczej z cełami itp., co oznacza dla nas wszystkich rosnące ceny. Draghi raczej nie zrezygnuje z kursu zerowych stóp procentowych w najbliższym czasie. Inwestując w [url]lokaty terminowe[/url] na okres powyżej 12 lub 18 miesięcy, realnie stracisz pieniądze (w sile nabywczej).

Ostatecznie obecny problem dotyczy wszystkich w równym stopniu:
1. Oszczędzasz na coś dużego, wtedy nie ma na to rady. Inwestuj pieniądze np. w [url]lokaty terminowe[/url], aby mieć je dostępne w dniu X do zakupu tego dużego przedmiotu.
2. Nie potrzebujesz tego pilnie, pozostaje więc większe ryzyko, czyli akcje, obligacje korporacyjne, metale szlachetne, [url]waluty[/url] itp.
3. Wydaj to dzisiaj i kup coś miłego.

Napisany przez Malapascua
To tylko 2000€. Zysk z odsetek z tak małej sumy przez 18 miesięcy wynosi maksymalnie 33€, jeśli zdecydujesz się na raczej ryzykowny bank zagraniczny. W Niemczech maksymalnie 18€. Nie warto się nad tym zastanawiać. Pozostaw to tam, gdzie jest, i olej to. Zdecydowanie za mała kwota.

Napisany przez 2utopus
W wielu bankach premie dla nowych klientów są wyższe niż oprocentowanie - może to także stanowiłoby opcję?

Napisany przez Jackfruit
Zrobiłem dobre doświadczenia z ETF-ami. Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy od razu po 18 miesiącach, poleciłbym MSCI World i w razie wątpliwości poczekać kilka miesięcy lub wcześnie wycofać się. Nie jestem jednak ekspertem finansowym, więc po prostu dla orientacji: https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00B0M62Q58

Napisany przez Malapascua

Miałem dobre doświadczenia z ETF-ami. Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy od razu po 18 miesiącach, polecam MSCI World i w razie wątpliwości poczekaj kilka miesięcy na spadek lub wyjedź wcześniej. Nie jestem jednak ekspertem finansowym, więc to tylko do orientacji: https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00B0M62Q58

ETF-y i akcje nie są odpowiednie na tak krótki okres czasu. Koniec. Tylko osoba pijana powinna inwestować w coś takiego, gdy potrzebuje pieniędzy.

Napisany przez Lina
Nie wiem również, gdzie najlepiej ulokować pieniądze na tak krótki okres czasu. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie ich na nieco dłuższy okres. Jeśli jednak naprawdę pilnie ich potrzebujesz, sugeruję po prostu odłożenie ich na bok. Jestem ciekaw, na co się ostatecznie zdecydowałeś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata