Re: Czy bank mógłby mi wypowiedzieć kredyt? Nowe budownictwo i samodzielność.
Napisany przez Jackfruit -
- sob maja 12, 2018 9:11 am
Hej wszystkim,
Mam nadzieję, że tutaj znajdę ludzi, którzy wiedzą, jak funkcjonują banki przy udzielaniu[url]kredytów[/url] i również przy rozwiązywaniu umów.
Kupiłem nowe mieszkanie, które obecnie jest w trakcie budowy (wprowadzka za rok). Wcześniej wiedziałem, że zmienię pracę, ale powoli nie wytrzymuję i najchętniej zwolniłbym się teraz, żeby rozpocząć własną działalność. Mam oszczędności, które starczą na około 8 miesięcy. Pracuję w branży IT, a obecnie rynek wygląda bardzo dobrze. Zakładam, że szybko znajdę zlecenie (mam też kontakty) i zwolniłbym się dopiero, gdy otrzymam taką ofertę. W najgorszym przypadku, mogę uzyskać ofertę pracy na stałe w firmie, którą rozpocząłbym za 6 miesięcy. Jednakże uważam to za niesprawiedliwe i niezgodne z moim charakterem. Muszę jednak w jakiś sposób zmienić sytuację.
Jedyną rzeczą, która mnie powstrzymuje przed przejściem na własną działalność, jest nadzwyczajne prawo banku do rozwiązania umowy w przypadku istotnego pogorszenia się sytuacji finansowej lub zagrożenia istotnym jej pogorszeniem, co najprawdopodobniej jest zawarte w każdej umowie kredytowej:
https://ra-spiegelberg.de/ausserorden...verhaeltnisse/
https://www.iww.de/bbp/finanzierung/r...was-nun-f59377
4.3 Istotne pogorszenie się sytuacji finansowej
Faktyczne lub tylko grożące pogorszenie się sytuacji finansowej jest uważane przez bank za podstawę do natychmiastowego rozwiązania umowy. Pod pojęciem pogorszenia się sytuacji finansowej należy rozumieć jedynie takie zmiany w majątku, które w stosunku do stanu na początku relacji biznesowej lub po udzieleniu zgody na udzielenie[url]kredytu[/url] , wystąpiły i dla banku są bezpośrednio zagrażające.
Czy możliwe jest, że bank natychmiast rozwiąże mi umowę kredytową, jeśli zmienię pracę lub zacznę prowadzić własną działalność i przez ewentualne 3 miesiące nie będę otrzymywał wynagrodzenia? Mimo to, byłbym w stanie spłacać[url]kredyt[/url] , a realistycznie patrząc, dopiero za rok znalazłbym się w trudnej sytuacji. Nawet wtedy mogę wynająć mieszkanie i moim zdaniem nie doszłoby do znacznego pogorszenia mojej sytuacji finansowej. Na razie bank nie ponosi dużowego ryzyka, ponieważ do tej pory przekazano tylko 30% kwoty [url]kredytu[/url] ze względu na postęp budowy. Po prostu martwię się, że bank może zdecydować się na 100% pewność i rozwiązać mi umowę kredytową, zamiast zaczekać, jak się sytuacja potoczy. Obawiam się, że zlecą mi zadłużenie w wysokości 200k natychmiast. Nawet boję się poruszyć ten temat bezpośrednio w banku i zasięgnąć porady.
Czy wiecie, jakie jest podejście banków w takich sytuacjach? Moim zdaniem, przy obecnej sytuacji na rynku i moich oszczędnościach nie ponoszę żadnego ryzyka. Wręcz przeciwnie: mogę znacznie zwiększyć swoje dochody. Co mam zrobić? Z kim mogę porozmawiać, aby uzyskać realistyczną ocenę?
Dziękuję!
Jackfruit
Mam nadzieję, że tutaj znajdę ludzi, którzy wiedzą, jak funkcjonują banki przy udzielaniu
Kupiłem nowe mieszkanie, które obecnie jest w trakcie budowy (wprowadzka za rok). Wcześniej wiedziałem, że zmienię pracę, ale powoli nie wytrzymuję i najchętniej zwolniłbym się teraz, żeby rozpocząć własną działalność. Mam oszczędności, które starczą na około 8 miesięcy. Pracuję w branży IT, a obecnie rynek wygląda bardzo dobrze. Zakładam, że szybko znajdę zlecenie (mam też kontakty) i zwolniłbym się dopiero, gdy otrzymam taką ofertę. W najgorszym przypadku, mogę uzyskać ofertę pracy na stałe w firmie, którą rozpocząłbym za 6 miesięcy. Jednakże uważam to za niesprawiedliwe i niezgodne z moim charakterem. Muszę jednak w jakiś sposób zmienić sytuację.
Jedyną rzeczą, która mnie powstrzymuje przed przejściem na własną działalność, jest nadzwyczajne prawo banku do rozwiązania umowy w przypadku istotnego pogorszenia się sytuacji finansowej lub zagrożenia istotnym jej pogorszeniem, co najprawdopodobniej jest zawarte w każdej umowie kredytowej:
https://ra-spiegelberg.de/ausserorden...verhaeltnisse/
https://www.iww.de/bbp/finanzierung/r...was-nun-f59377
4.3 Istotne pogorszenie się sytuacji finansowej
Faktyczne lub tylko grożące pogorszenie się sytuacji finansowej jest uważane przez bank za podstawę do natychmiastowego rozwiązania umowy. Pod pojęciem pogorszenia się sytuacji finansowej należy rozumieć jedynie takie zmiany w majątku, które w stosunku do stanu na początku relacji biznesowej lub po udzieleniu zgody na udzielenie
Czy możliwe jest, że bank natychmiast rozwiąże mi umowę kredytową, jeśli zmienię pracę lub zacznę prowadzić własną działalność i przez ewentualne 3 miesiące nie będę otrzymywał wynagrodzenia? Mimo to, byłbym w stanie spłacać
Czy wiecie, jakie jest podejście banków w takich sytuacjach? Moim zdaniem, przy obecnej sytuacji na rynku i moich oszczędnościach nie ponoszę żadnego ryzyka. Wręcz przeciwnie: mogę znacznie zwiększyć swoje dochody. Co mam zrobić? Z kim mogę porozmawiać, aby uzyskać realistyczną ocenę?
Dziękuję!
Jackfruit