Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestowanie pieniędzy w ETF-y

Napisany przez Columbo
Witajcie wszystkie,
chciałbym regularnie inwestować część moich dochodów, aby nie leżały one tylko na koncie. Pieniądze mają służyć budowie majątku w średnim okresie (10-20 lat), a jednocześnie być dostępne krótkoterminowo. Nie chcę podejmować dużego ryzyka.
Po nieco badaniach i rozmowach doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie spróbować z ETF-ami.
Wyobrażam sobie, że miesięcznie inwestuję pewną kwotę X (około 100-500 [url]euro[/url] raz więcej raz mniej) w ETF-y, które obejmują rynek światowy (MSCI) (nie zarządzane fundusze).
Mam kilka pytań:
Czy moje podejście jest sensowne z waszego punktu widzenia? Dla jakiego banku warto założyć [url]konto[/url] online na potrzeby mojego planu? Czy byłoby sensowne kupić różne ETF-y? Być może także europejskie/ETF-y z krajów rozwijających się? Jakie kryteria powinienem uwzględnić przy wyborze ETF-ów, lub gdzie mogę otrzymać rekomendacje? Z jakim wzrostem majątku mogę realistycznie liczyć?
Dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrowienia
Columbo

Napisany przez Malapascua

in ETF-ach, które pokrywają globalny rynek (MSCI) inwestuję (brak zarządzanych funduszy).

MSCI oznacza Morgan Stanley Capital i początkowo nie pokrywa żadnego rynku. Musiałbyś już napisać, o jaki rynek chodzi. MSCI Emerging Markets jest zupełnie inny niż MSCI World.
Rozsądne byłoby inwestowanie w indeksy MSCI WORLD ACWI i FTSE All World. MSCI World głównie odzwierciedla Stany Zjednoczone, ponieważ tam panuje największa kapitalizacja rynkowa.

Czy moje podejście jest według was rozsądne?

Tak, ale wybierz właściwy indeks od odpowiedniego dostawcy. Polecam Vanguard FTSE All World.

W jakim banku zaleca się założenie konta maklerskiego online dla mojego planu?

Jest wiele różnych opcji, ja preferuję Flatex.

Czy byłoby sensowne zakupić różne ETF-y? Być może także europejskie ETF-y z rynków wschodzących?

Przy niewielkiej sumie inwestycji - nie. Kiedyś było to sensowne, ponieważ nie można było realistycznie odzwierciedlić całego świata. Dzisiaj raczej nie.

Na czym mogę się oprzeć przy wyborze ETF-ów, bądź uzyskiwaniu rekomendacji?

To jest właśnie piękne w ETF-ach - nie potrzebujesz rekomendacji, po prostu odzwierciedlasz neutralnie globalny rynek.
Postępowanie jest proste.
1. Wejdź na justetf.de, a następnie przejdź do wyszukiwarki ETF-ów
2. Wybierz akcje po lewej stronie, a następnie region Świat.
3. Posortuj wyniki według wielkości aktywów (mniejsze ETF-y czasami są likwidowane)
4. Trzy pierwsze to już bardzo dobre trafienia, ale odzwierciedlają głównie MSCI World. Jest on bardzo skoncentrowany na USA (60%). 2 i 3 mogą być interesujące, ale wtedy trzeba dołączyć dodatkowy ETF z rynków wschodzących.
5. Wszystkie problemy rozwiązuje ten [tutaj](https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00B3RBWM25)

Z jakim wzrostem wartości majątku mogę realistycznie liczyć?

Liczę na 6% minusem koszty minusem podatki.

Napisany przez Columbo
Dziękuję za szybką i wyczerpującą pomoc @malapascua Po dalszych badaniach, myślę, że zacznę od planu oszczędnościowego ETF z miesięcznymi wpłatami od 100 do 200 euro. Teraz pojawia się duże pytanie, do którego brokera online powinienem się zwrócić. Flatex nie wydaje mi się sympatyczny po przeczytaniu kilku raportów. Do wyboru mam: - comdirect - consorsbank! - onvista Czy przypadkiem ktoś nie wie, czy któraś z tych banków oferuje odpowiedni i możliwie tani lub nawet darmowy plan oszczędnościowy ETF (np. MSCI-World), który byłby odpowiedni? W przeciwnym razie wszystkie 3 mogą oferować podobne warunki, więc to prawdopodobnie zależy od mojego profilu, który broker najlepiej pasuje. Niestety trochę mi brakuje zdolności, aby to teraz ocenić. Czy ktoś może pomóc? Dziękuję!

Napisany przez 2tneub
Mogę powiedzieć tylko coś o comdirect, tam jest zniżka na LYXOR MSCI WORLD UCITS ETF - EUR DIS https://www.comdirect.de/inf/etfs/de...ATION=15526694 Jednakże to też może się zmienić. Do zeszłego roku na przykład ETF-y Comstage były oferowane z zniżką. Wszystkie najtańsze ETF-y znajdziesz tutaj: Możesz też wyświetlić kolumny i porównać wskaźnik referencyjny, a następnie posortować.

Napisany przez Columbo
tneub pisze: Podczas wyświetlania kolumn możesz również wyświetlić indeks porównawczy i posortować go.
Dziękuję! Do czego służy mi indeks porównawczy? Muszę powiedzieć, że (jeszcze) słabo znam się na świecie giełdowym. Ale jestem gotowy do nauki :-)

Napisany przez 2tneub
Moim zdaniem, dzięki temu najszybciej znajdziesz ETF-y odwzorowujące MSCI World (lub inny wybrany indeks).

Napisany przez 2tneub
Musisz na pewno najpierw gruntownie zapoznać się z tematem. Przeczytałem wiele na forum papierów wartościowych i na kilku tam podlinkowanych blogach. Ponadto musisz być świadomy, że jest to produkt giełdowy i wartość funduszu może spaść nawet o 50% lub więcej. Trzeba to najpierw wytrzymać, ponieważ najgorsze, co możesz zrobić, to wycofać się. Wręcz przeciwnie, wtedy powinieneś mieć dodatkowe rezerwy, aby móc dokonać dodatkowych inwestycji. Co jako laik znalazłem również interesujące, to tzw. trójkąt rentowności na DAX-ie. Widać tam dość wyraźnie, że inwestycja (pasywna) na giełdzie powinna być raczej inwestycją długoterminową, trwającą ponad 12 lat, aby bezpiecznie osiągnąć dodatnią stopę zwrotu.

Napisany przez Columbo
tneub pisze: Powinieneś na pewno najpierw intensywnie zgłębić tę materię. Tam widać całkiem dobrze, że (pasywna) inwestycja na giełdzie powinna być raczej inwestycją długoterminową>12 lat, aby zapewnić sobie pozytywny zwrot z inwestycji.
Dziękuję! W mojej sytuacji: Mam 37 lat, nie mam dużej fortuny (około 8000 euro na koncie), nie posiadam nieruchomości itp.. Mam przyzwoite dochody (urzędnik, około 3300 euro netto), nie mam rodziny i nie mam dużych wydatków. Koszty stałe około 1200 euro. Nie prowadziłem dotąd żadnych działań związanych z emeryturą ani budową majątku, ponieważ długo studiowałem i w mojej poprzedniej pracy miałem znacznie niższą pensję. Zostaje więc trochę wolnych środków na końcu miesiąca (załóżmy około 750 euro) i zastanawiam się, co z nimi zrobić najlepiej. Mój plan to z tej kwoty, którą mam na koniec miesiąca... regularnie inwestować część w ETF-y (około 200 euro)pozostawić część po prostu na koncie bankowympewną część wydać, a być możejeszcze inwestować niewielką część ryzykownie (ale dopiero po zdobyciu trochę doświadczenia na rynku akcji) Moje cele: długoterminowa emerytura, bezpieczne budowanie niewielkiego majątku, a być może też odrobinę szczęścia w postaci niewielkiego skoku (ryzykowna inwestycja) Czy jest to rozsądne?

Columbo pisze: Dziękuję za szybką i wyczerpującą pomoc, @malapascua Po dalszych poszukiwaniach, myślę, że zacznę od planu oszczędnościowego na ETFy z miesięczną kwotą od 100 do 200 euro. Teraz pojawia się pytanie, do którego brokera online powinienem się zwrócić.
Te darmowe plany oszczędnościowe są zazwyczaj ograniczone czasowo. Oznacza to, że zaczynasz planować oszczędności, a po roku przestaje być on dostępny (przynajmniej nie za darmo). Lepiej oszczędź pieniądze na koncie oszczędnościowym i kup ETF, gdy uzbierasz 2 000 euro.

Napisany przez Cici
Columbo pisze: Mój plan polega na zainwestowaniu części środków, które pozostaną mi pod koniec miesiąca... regularnie w fundusze ETF (około 200 euro)pozostawieniu części na koncie bankowymwydaniu części, a możliwemożliwe zainwestowanie kolejnej małej części w sposób ryzykowny (ale dopiero po zdobyciu trochę doświadczenia na rynku akcji)
Co rozumiesz przez "ryzykowny"? Akcje z uwagi na ich wysoką zmienność należą już do ryzykownych form inwestycji. Jeśli dotąd nie masz żadnego doświadczenia z notowanymi na giełdzie papierami wartościowymi, radziłbym zacząć trochę wolniej. Jak już Malapascua wspomniał, opłaty za plany oszczędnościowe mogą się różnić. W twoim przypadku zalecałbym jednak zaczęcie od planu oszczędnościowego, aby stopniowo przyzwyczaić się do zmian kursów. Nie ma sensu od razu przy starcie minimalizować maksymalnie opłat, aby potem zaraz po zakupie większego pakietu akcji rzucić wszystko, bo kurs niestety zaraz potem spada. Zwłaszcza że jednorazowe koszty w długoterminowej perspektywie i tak nie mają większego znaczenia. Poza tym uważam, że twój podział jest dość sensowny: Inwestowanie częściowo w sposób produktywny (akcje), częściowe bezpieczne oszczędzanie (lokata) oraz dopieszczanie siebie z wynagrodzenia. Szczególnie dla ostatniej części nie ustalałbym jednak stałej stawki, ponieważ może to prowadzić do niepotrzebnego konsumpcjonizmu. Gdy zaczną napływać pierwsze dywidendy, prawdopodobnie samoistnie zwiększysz stawki oszczędnościowe.

Napisany przez Columbo
Cici pisze: Co rozumiesz przez ryzykowne? Akcje z racji swojego dużego zakresu zmienności należą już do ryzykownych form inwestycji.
Może tutaj zainwestowałbym jeszcze w inne indeksy, ETF-y lub w portfel wartościowy ala Gerd Kommer. Ale jak już wspomniałem, to może jeszcze poczekać. Cytat od Cici Jak już Malapascua napisał, koszty planów oszczędnościowych mogą się różnić. W twoim przypadku zdecydowałbym się jednak najpierw na plan oszczędnościowy, żebyś mógł stopniowo przyzwyczaić się do wahania kursów. Nie ma sensu od samego początku maksymalnie ograniczać opłat, tylko po to, by zaraz po zakupie większej liczby akcji zrezygnować, bo kurs nagle spadnie. Tym bardziej, że jednorazowe koszty na dłuższą metę i tak nie mają dużego znaczenia. Będę musiał zdecydować, czy chcę reinwestować czy odbierać dywidendy oraz jaka metoda replikacji jest dla mnie odpowiednia. W zależności od brokera, oferta planów oszczędnościowych na MSCI World może być ograniczona. W comdirect jest to Lyxor MSCI World UCITS ETF D-EUR z opłatą 0,3 % TER / Odbierający dywidendy https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=FR0010315770 Na onvista byłby np. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) z opłatą 0,2 % TER / Reinvestujący dywidendy https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00B4L5Y983 W consorsbank byłby np. Xtrackers MSCI World Index UCITS ETF 1C z opłatą 0,19 % TER / reinwestujący dywidendy https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00BJ0KDQ92 Na onvista i consorsbank są jeszcze inne, drobniejsze ETF-y z wyższym TER. Jednak słyszałem, że lepiej trzymać się większych ETF-ów. Który plan oszczędnościowy/ broker ETF jest odpowiedni dla mnie, a może nie ma to takiego dużej wagi, którego wybiorę? Cytat od Cici W każdym razie uważam, że twój podział jest dość rozsądny: Inwestycja części środków w sposób produktywny (akcje), część bezpiecznie oszczędzać (lokata) i trochę funduszy z pensji również przeznaczyć na przyjemności. Zwłaszcza dla tej ostatniej części nie zalecałbym ustalania stałej stawki, bo może to prowadzić do zbędnego konsumpcjonizmu. Kiedy zaczną napływać pierwsze dywidendy, prawdopodobnie sam zaczniesz podnosić stawki oszczędności. Cieszę się z tego! Dzięki

Napisany przez 2titan1981
dlaczego nie weźmiesz pod uwagę dyskontów oferujących fundusze? Możesz zaoszczędzić jeszcze więcej, a fundusze mogą być regularnie oszczędzane bez większych kosztów, nawet bez promocji. Jest jeszcze kilka innych z dobrymi warunkami. Dopóki nie wykorzystasz pełnej kwoty wolnej od podatku wypłacanych dywidend, możesz zainwestować również w inne formy i rozszerzyć swoje inwestycje. W przeciwnym razie twoja kwota wolna od podatku przepadnie każdego roku.

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze: Dopóki Twój wolny limit nie zostanie wyczerpany, to wypłacający. W takim przypadku możesz także przejść na inne formy inwestowania i szerzej zainwestować. W przeciwnym razie Twój wolny limit przepada co roku.
Ze zmianą opodatkowania od stycznia 2018 roku, o ile mi wiadomo, jest prawie obojętne pod względem podatkowym, czy dywidendowy czy kapitalizujący.

titan1981 pisze: Dopóki Twój limit zwolnienia podatkowego nie zostanie wyczerpany, należy wybierać dywidendy. Wówczas możesz przejść na inne formy inwestowania i zainwestować w szeroki zakres. W przeciwnym razie Twój limit zwolnienia podatkowego przepada każdego roku.
Kiedyś tak było - teraz to nie ma znaczenia. Psychologicznie uważam, że dywidendy są lepsze. Efekt nagrody

Napisany przez 2tneub
Malapascua pisze: Psychologicznie uważam wypłaty dywidend za lepsze. Efekt nagrody
Jakoś rzadko wypłacają. Przy wypłacie co miesiąc efekt byłby lepiej zauważalny.

Napisany przez Columbo
titan1981 pisze: dlaczego nie bierzesz pod uwagę dyskontów oferujących Fundusze inwestycyjne?
Co masz na myśli mówiąc o dyskontach?

Szukaj funduszy zniżkowych

Napisany przez Columbo

Poszukaj funduszy z rabatem

Dzięki najpierw.
Niestety, to znowu komplikuje sprawę dla mnie
Jeśli dobrze to wszystko rozumiem, mogę kupić fundusz ETF bez opłaty agio poprzez dyskontera. Jak dotąd wszystko dobrze.
Mimo to najpierw potrzebuję konta maklerskiego, które będzie powiązane z dyskonterem funduszy.
Następnie otrzymuję ETF-y (plan oszczędnościowy) bezpłatnie poprzez dyskontenta. Ten przenosi je na moje [url]konto[/url] (?)
Jak wygląda sprzedaż? Czy tutaj też występują opłaty? Czy mogę zakładać, że te same warunki będą obowiązywać za 5-10 lat?

Możesz również założyć [url]konto[/url] inwestycyjne w jednym z dyskontów finansowych. W zależności od dyskonta i wysokości inwestycji, opłaty za prowadzenie konta mogą również zniknąć. Koszty zakupu i sprzedaży zawsze są określone w bieżących wykazach cen i usług i są różne. Dlatego ważne jest porównywanie ofert i dostosowywanie ich do swoich potrzeb. Warunki mogą ulec zmianie w każdej chwili, zarówno w przypadku kont z dyskontem, jak i bez niego. W razie potrzeby można przenieść [url]konto[/url] bez transakcji sprzedaży. Ogólnie rzecz biorąc, zawsze warto inwestować w fundusze tak, aby nie trzeba było ich sprzedawać w ciągu 5-10 lat.

Napisany przez Columbo

Generalnie można powiedzieć, że zazwyczaj [url]Fundusze inwestycyjne[/url] kupuje się tak, aby nie trzeba było ich sprzedawać w ciągu 5-10 lat

Czy w tym przypadku nie byłoby lepiej pójść do dużego banku niż do dyskonta?
Trochę mam trudności z zaufaniem dyskontom...

dlaczego dokładnie?

Napisany przez Columbo
Ponieważ zakładam, że duże banki są bardziej stabilne i istnieją dłużej niż dyskonty. Być może jednak mylę się z tą tezą.

Czy w tym przypadku nie byłoby lepiej pójść do dużego banku niż do dyskontu?
Jakoś mam trudności ze zaufaniem dyskontom...

Ochrona depozytów działa tak samo przy dyskoncie. Pieniądze i tak nie znajdują się w dyskoncie, lecz w funduszu.

Napisany przez Columbo
Okej, rozumiem. Czy możecie polecić mi konkretny dyskont w związku z moim problemem?

To raczej matematyczne zadanie, które trzeba rozwiązać indywidualnie. Celem powinno być obniżenie kosztów. W zależności od kwoty inwestycji, jednorazowych wpłat, różnych miesięcznych kwot płatności, jeden dostawca może być tańszy, a inny droższy, i zmiana jednej zmiennej może dać inny wynik. Twoim celem powinno więc być utrzymywanie kosztów na jak najniższym poziomie w zależności od swojego typu inwestora. Znalezienie funduszu, który dla ciebie jest ekonomiczny i w którym można bezpłatnie gromadzić aktywa w depozycie.

Napisany przez geld-fuchs
Cześć, dobry pomysł zainwestować w fundusze ETF. Okres jest odpowiedni. Jeśli nie podejmiesz ryzyka, stracisz pieniądze. Brzmi dziwnie. W takim razie zainwestowałbyś w bezpieczne obligacje. Jednak są one 10 razy droższe od akcji.
Ważna jest regularna kwota, którą oszczędzasz za pomocą stałego zlecenia. Ponieważ giełdy prawdopodobnie runą w tym roku, skorzystasz z tej stałej kwoty. Wtedy otrzymasz więcej udziałów, które wezmą udział w odrodzeniu około 2022 roku.
Zainwestuj w kilka ETF-ów, na przykład w światowy rynek i rynki wschodzące, w których znajdują się Chiny i Indie. Te dwie podmioty będą miały duży wpływ na świat.
Jako walutę inwestycji polecam dolara. Choć jest taki sam jak [url]euro[/url], to w przypadku kryzysu świat zwraca się ku dolarowi. Potrzebuje on jeszcze dziesięciu lat.
W bankach internetowych nie płacisz opłat za rachunek papierów wartościowych i opłaty za emisję są obniżone.

Witaj, dobry pomysł zainwestować w ETFS. Okres czasu jest odpowiedni. Jeśli nie podejmiesz ryzyka, stracisz pieniądze. Brzmi dziwnie. W takim razie zainwestowałbyś w bezpieczne obligacje. Są one jednak 10 razy droższe od akcji.

To nie jest droższe, ale stopa zwrotu wynosi ledwie ponad 0. Ale jeśli będzie podwyżka stóp procentowych, zwrot będzie ujemny. Trzymaj się z dala od obligacji obecnie.

Ważna jest regularna kwota, którą regularnie oszczędzasz za pomocą stałego zlecenia. Ponieważ giełdy prawdopodobnie runą w tym roku, skorzystasz z tej stałej kwoty.

Od 6 lat prognozowany jest ten krach, ale nie nadszedł. Jeśli jesteś taki pewny, kup Short ETF, wtedy będziesz bogaty. Skoro tego nie robisz, to wątpisz w sam krach.

Załóż kilka ETF-ów, na przykład na światowe rynki i rynki wschodzące, w których znajdują się Chiny i Indie. Te dwie kraje zdobędą świat.

I dlaczego dotychczas to nie jest wycenione? Indie potrzebują jeszcze sto lat, aby osiągnąć chociażby zbliżoną do dzisiejszego rozwoju gospodarczego Chin.

Jako walutę inwestycyjną polecam ci dolara.

Jest zupełnie nieistotne - ale większość ETF-ów jest w dolarach. Jeśli [url]euro[/url] osłabnie, to wzrośnie wartość ETF-a. Dlatego waluta jest zupełnie nieważna.

Jest równie śmieciowy jak [url]euro[/url], ale w razie kryzysu świat ucieka do dolara. Będzie mu potrzebnych jeszcze dziesięć lat.

A co będzie potem? Takie bzdury jak [url]Bitcoin[/url]?

Napisany przez domrepp

Cześć, dobry pomysł zainwestować w ETFe. Okres czasu jest odpowiedni. Jeśli nie podejmiesz ryzyka, tracisz pieniądze. Brzmi dziwnie. W takim przypadku zainwestowałbyś w bezpieczne obligacje. Jednak są one 10 razy droższe od akcji.
Ważna jest regularna suma, którą oszczędzasz za pomocą stałego zlecenia. Ponieważ giełdy prawdopodobnie załamią się od tego roku, skorzystasz z tej stałej kwoty. Wtedy otrzymasz więcej jednostek, które wezmą udział w odrodzeniu od około 2022 roku.
Zainwestuj w kilka ETF-ów, np. na światowym rynku i rynkach wschodzących, które obejmują Chiny i Indie. Obie te kraje będą miały wielkie znaczenie na świecie.
Jako walutę inwestycyjną polecam [url]dolar[/url]. Choć jest tak samo kiepski jak [url]euro[/url], w czasie kryzysu świat szuka schronienia w dolarze. Potrzebne będą jeszcze dziesięć lat.
W bankach internetowych nie płacisz opłat za prowadzenie konta ani obniżonych opłat przy zakupie.

O mój Boże, jak można wypowiadać tyle ogólnikowego bzdurnego bełkotu!?
Columbo, jeśli geld-fuchs naprawdę mógłby tak niezawodnie przewidywać rzeczy, jak tu udaje (świadomie lub nieświadomie), to leżałby w Południowym Pacyfiku i cały dzień popijał drinki zamiast pisać tutaj.
Malapascua już odpowiednio skomentował, więc daruję sobie w tym momencie.

Napisany przez Columbo
Dziękuję za wskazówki @domrepp i @malapascua
Byłem początkowo bardzo zdezorientowany

Napisany przez Columbo
Cześć wszystkim,

obecnie prowadzę plan oszczędnościowy ETF (Vanguard All World) w Comdirect z kwotą 300 [url]euro[/url] miesięcznie.

Chciałbym teraz zainwestować jeszcze więcej pieniędzy obok mojej kasy awaryjnej w jakiś sposób. Będę wdzięczny za Wasze porady!

Mogę po prostu dołożyć pieniądze jednorazowo (pytanie tylko kiedy to zrobić i w jaki sposób zrealizować to najtaniej? Czy w Comdirect czy może za pomocą nowego depozytu oferującego lepsze warunki?),

zwiększyć miesięczną stawkę oszczędzania (co spowoduje, że pieniądze będą inwestowane dłużej)

lub zainwestować w inną formę lokowania kapitału. Myślę tutaj o ewentualnych akcjach, które wypłacają dywidendy/dochody i są notowane tutaj: https://www.finanzen100.de/top100/die-deutschen-aktien-mit-der-hochsten-dividendenrendite/URL

lub istnieją inne/lepsze możliwości, o których nie mam jeszcze pojęcia...

Dziękuję za wszelkie wskazówki!

Informacja: Chcę inwestować tylko pieniądze, których nie potrzebuję. Myślę o kwocie około 5000-10000 [url]euro[/url] na okres 5-10 lat.

Napisany przez Dante
Jakie jest Twoje zdanie na temat [url]kredytów[/url] P2P?

Columbo pisze:
po prostu zwiększ miesięczną stawkę oszczędnościową (co sprawia, że zajmie to trochę czasu, zanim pieniądze zostaną zainwestowane)

Na pewno najrozsądniejsza alternatywa dla wszystkiego, co tu proponujesz.

Powinieneś zainwestować część swojego funduszu awaryjnego w RK1. Obecnie są to lokaty terminowe, chociaż nie przynoszą dużego zysku.

Napisany przez Columbo
Dante pisze:
Jakie jest Twoje zdanie na temat kredytów P2P?

Nieco mnie to niepokoi, ale dziękuję za wskazówkę!

Napisany przez Columbo
Dziękuję za opinię! Myślę, że w ciągu najbliższych miesięcy dokonam kilku pojedynczych zakupów ETF-ów.

Ostatnio [url]lokaty terminowe[/url] nie przynoszą praktycznie żadnych zysków, prawda? W takim razie lepiej zostawić pieniądze na koncie bieżącym.

Mam taki plan:

Girokonto 30-40%Tagesgeld 30-40%Aktien 30%-40% (w tym 70-80% ETF-ów, 20-30% innych akcji (kapitał ryzyka))

Co sądzicie o tym planie?

Dziękuję!

Columbo pisze:
Dziękuję za opinię! Myślę, że w ciągu najbliższych miesięcy dokonam kilku pojedynczych zakupów ETF-ów.

Jakie są dokładnie koszty zakupu Twojego funduszu w comdirect?

Zakładam, że posiadasz zapas odpowiadający 2-3 pensjom brutto lub takiej kwocie, która pozwoli Ci łatwo pokryć wszelkie niespodziewane krótkoterminowe wydatki. (pralka, naprawa samochodu, ewentualne naprawy ogrzewania, dachu), ponieważ powinieneś to mieć. Następnie powinieneś mieć także dostępne środki średniookresowe, które pozwolą na pokrycie większych planowanych napraw, wydatków, na które można przeznaczyć fundusze na 1-10 lat, które masz na oku.

W tym celu można zainwestować w lokaty terminowe. Poprzez tak zwaną drabinkę lokat twoim celem powinno być stawienie czoła inflacji w taki sposób, aby uniknąć niemal wszelkich strat. Stopa procentowa wynosząca ~1-2% oznaczałaby stopę zwrotu od -1% do 0% po uwzględnieniu inflacji.

Przy Twoim horyzoncie czasowym można byłoby zainwestować w crowdfunding, jednakże to również nie jest zalecane, ponieważ obawiasz się strat, które tam na pewno nastąpią. W związku z tym musiałbyś polegać na szerokim rozproszeniu. To więc nie jest dla Ciebie.

Nie poszedłbym również w obligacje.

Zatem nie pozostaje wiele opcji. W takim razie lepiej zostawić pieniądze na rachunku oszczędnościowym z ~0,5% odsetkami, co oznacza stratę od -1,5% do -1,0% rocznej.

Faktycznie musisz zadbać o to, aby całe Twoje inwestycje łącznie po uwzględnieniu inflacji przynosiły zysk powyżej 0%.

Utworzyłem sobie arkusz Excela z informacjami o wszystkich moich inwestycjach i na jego podstawie sprawdzam, które inwestycje są opłacalne, które są mi potrzebne, a które już nie są. (rachunek oszczędnościowy, lokaty terminowe, crowdfunding, akcje, fundusze i metale szlachetne). Było to dość pracochłonne, ale teraz muszę tylko po prostu dodać nowe elementy, jeśli zajdzie taka potrzeba. Skorzystałem z tego pliku etapami.

Cytat Columbo

Obecnie lokaty terminowe nie przynoszą nic, prawda? W takim razie mogę po prostu zostawić pieniądze na koncie bieżącym.

Opracowałem następujący plan:

konto bieżące 30-40%lokata terminowa 30-40%Akcje 30-40% (z tego 70-80% ETF-ów, 20-30% inne akcje (pieniądze na zabawę))

Co sądzicie o tym planie?

Dziękuję!

# Na koncie bieżącym powinieneś pozostawić jedynie kwotę, którą faktycznie wydajesz miesięcznie
# Wszystkie środki, których nie potrzebujesz natychmiast, trzymaj na lokatach terminowych, aż do momentu, gdy wszystkie Twoje krótkoterminowe inwestycje zostaną pokryte. (3 pensje brutto lub kwota, którą sam potrafisz określić, że mogłaby Ci być potrzebna)
# Następnie uzupełnij kurnik na 1-10 lat o planowalne środki z lokat terminowych o odpowiednim okresie umownym
# Jeśli nie budujesz/kupujesz domu, inwestuj w fundusze.

Napisany przez Columbo
titan1981 pisze:
Jak wysokie są dokładnie koszty zakupu Twojego funduszu w comdirect?

Przy pojedynczych zakupach w wysokości 2000 euro za pośrednictwem LiveTradingu opłata wynosi 10 euro,
a przy planie oszczędnościowym 30 euro.

Co przemawia przeciwko ETF-om?

Columbo pisze:
Przy zakupie pojedynczego ETF-a za 2000 euro przez LiveTrading 10 euro,
poprzez plan oszczędnościowy 30 euro prowizji za transakcję.

Co przemawia przeciwko ETF-om?

Każdy ETF to fundusz, ale nie każdy fundusz to ETF.

Czy chciałbyś inwestować miesięcznie 2000 € w fundusze na stałe, czy tylko do czasu wpłaty powyższej kwoty i potem?

Napisany przez Columbo
titan1981 pisze:
Każdy ETF to fundusz, ale nie każdy fundusz to ETF.

Czy chcesz zatem inwestować 2000 EUR miesięcznie trwale w fundusze, czy tylko do momentu osiągnięcia wymienionej powyżej sumy, a potem?

Nie, nie miesięcznie. Jednorazowe wpłaty, aż do momentu osiągnięcia pożądanej części zgodnie z moim podziałem.

Następnie rozdzieliłbym pozostałe pieniądze odpowiednio i tyle.

Pytanie brzmi: co dalej? Co będzie się dalej działo, to jest właśnie kluczowe

Napisany przez Columbo
Wtedy miałbym nadzieję, że uda mi się uniknąć strategii inflacyjnej i być może na końcu coś jeszcze pozostanie.

Więc żadnych planów na kolejne stałe wpłaty na początek?

Napisany przez Columbo
Nie, rozdzieliłbym pieniądze odpowiednio i zostawiłbym je w spokoju.

Obecnie mam praktycznie wszystko na koncie bieżącym i tylko od kilku miesięcy działający plan oszczędnościowy.

Napisany przez Tommi
Cześć Columbo, masz już plan oszczędnościowy ETF od jakiegoś czasu. Czy mógłbyś mi powiedzieć, jak się rozwijał lub napisać opinię na jego temat?To na pewno pomoże mi i wielu początkującym.

Napisany przez Columbo
Tommi pisze:
Cześć Columbo, masz plan oszczędnościowy ETF od jakiegoś czasu. Czy mógłbyś mi powiedzieć, jak się rozwijał, albo napisać sprawozdanie z doświadczenia?
To pomogłoby mi i na pewno wielu początkującym.

Cześć Tommi,

No cóż, przy horyzoncie czasowym około 10 lat kilka miesięcy to jeszcze nie długi okres.

Możesz łatwo śledzić rozwój dowolnego kursu w internecie.
W moim przypadku tutaj: https://www.justetf.com/de/etf-profile.html?isin=IE00B3RBWM25&tab=chart

Po prostu otworzyłem konto w comdirect i uruchomiłem plan oszczędnościowy. Teraz co miesiąc automatycznie pobierana jest opłata i kupowany jest ETF.
Otrzymałem również niewielką wypłatę kilku euro. W moim portfelu zawsze widzę, jak rozwija się w porównaniu z ceną zakupu.

Mam nadzieję, że to Ci pomoże.

Napisany przez Tommi
Tak, to mi pomogło. Dziękuję!

Napisany przez Tommi
Jeszcze jedna drobnostka!

Dlaczego nie wybrałeś ETF-a z najlepszą ceną?

ETF, który mnie interesuje, to: Xtrackers MSCI World UCITS ETF - 1D [url]USD[/url] DIS
Chciałem zacząć od 30 € miesięcznie. Comdirect pobiera prowizję w wysokości 1,50% - czy to w porządku?

Przy małych kwotach takich jak 30 €, prowizja wynosi około 40 centów. Myślę, że to w porządku. Tak?

Czy ktoś inny może polecić mi WELT ETF z najlepszą ceną w Comdirect?

Znalazłem jeszcze ten: Lyxor MSCI World UCITS ETF D-EUR

Dywidendowy, swap, 2.8 miliarda, na rynku od 2018 roku, i bez prowizji

Napisany przez Columbo
Najlepsze oferty cenowe są ograniczone czasowo, po tym czasie zapłacisz tyle samo co inni. Dlatego ważniejsze dla mnie było wybranie docelowego ETF-u.

Nie mogę powiedzieć, czy to jest w porządku. 30 [url]euro[/url] wydaje się być trochę mało, ale na pewno inni mogą więcej na ten temat powiedzieć. Bardzo pomocne jest także forum comdirect.

Ostatnie lata były korzystne dla akcji, a więc także dla ETF-ów, które mają odzwierciedlać „wszystkie” akcje. Jednakże sytuacja może się szybko odwrócić.

Tommi pisze:
Jeszcze jedna drobnostka!

Dlaczego nie wybrałeś najlepszego ETF-a?

ETF, który mnie interesuje, to: Xtrackers MSCI World UCITS ETF - 1D USD DIS
Chciałem zacząć od 30 € miesięcznie. Comdirect pobiera prowizję w wysokości 1,50% - czy to w porządku?

Przy małych kwotach takich jak 30 € to około 40 centów. Myślę, że to w porządku. Tak myślisz?

Czy ktoś inny może polecić mi na Comdirect najlepszy ETF na ŚWIAT?

Znalazłem teraz ten: Lyxor MSCI World UCITS ETF D-EUR

Dywidendowy, swapowy, o wartości 2,8 mld EUR, na rynku od 2018 roku i bez prowizji

Jeśli masz dodatkowe 50 €, istnieją fundusze, za które musiałbyś zapłacić 0,2%. Jednak wymaga to opłaty rocznej, więc trzeba najpierw zdecydować, co się chce robić, a następnie szukać najlepszej oferty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata