- wt maja 15, 2018 3:06 pm
Witajcie wszystkie,
chciałbym regularnie inwestować część moich dochodów, aby nie leżały one tylko na koncie. Pieniądze mają służyć budowie majątku w średnim okresie (10-20 lat), a jednocześnie być dostępne krótkoterminowo. Nie chcę podejmować dużego ryzyka.
Po nieco badaniach i rozmowach doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie spróbować z ETF-ami.
Wyobrażam sobie, że miesięcznie inwestuję pewną kwotę X (około 100-500[url]euro[/url] raz więcej raz mniej) w ETF-y, które obejmują rynek światowy (MSCI) (nie zarządzane fundusze).
Mam kilka pytań:
Czy moje podejście jest sensowne z waszego punktu widzenia? Dla jakiego banku warto założyć[url]konto[/url] online na potrzeby mojego planu? Czy byłoby sensowne kupić różne ETF-y? Być może także europejskie/ETF-y z krajów rozwijających się? Jakie kryteria powinienem uwzględnić przy wyborze ETF-ów, lub gdzie mogę otrzymać rekomendacje? Z jakim wzrostem majątku mogę realistycznie liczyć?
Dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrowienia
Columbo
chciałbym regularnie inwestować część moich dochodów, aby nie leżały one tylko na koncie. Pieniądze mają służyć budowie majątku w średnim okresie (10-20 lat), a jednocześnie być dostępne krótkoterminowo. Nie chcę podejmować dużego ryzyka.
Po nieco badaniach i rozmowach doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie spróbować z ETF-ami.
Wyobrażam sobie, że miesięcznie inwestuję pewną kwotę X (około 100-500
Mam kilka pytań:
Czy moje podejście jest sensowne z waszego punktu widzenia? Dla jakiego banku warto założyć
Dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrowienia
Columbo