Re: kredyt za pośrednictwem Maxda czy bezpośrednio przez Sigma Bank - jestem zdezorientowany!
Napisany przez wowo26 -
- śr maja 16, 2018 3:36 pm
Witajcie
Przed około 2 tygodniami złożyłem wniosek o kredyt bez sprawdzania w bazie w wysokości 7500 euro w Maxda.
Otrzymałem tylko e-mail informacyjny, że się odezwą, ale od tego czasu nic się nie działo. Postanowiłem więc sprawdzić jakie jeszcze są możliwości i znalazłem Bank Sigma (jest to bank, z którego Maxda udziela kredytów bez sprawdzania w bazie). Ponieważ nadal nie otrzymałem informacji od Maxda, wczoraj złożyłem wniosek do Banku Sigma. Wysłałem wszystkie niezbędne dokumenty. Wcześniej napisałem z pytaniem czy przy moim wynagrodzeniu w wysokości 1600 euro możliwe jest uzyskanie 7500 euro. Odpowiedzieli, że raczej nie, ale powiedzieli, żebym po prostu wysłał wniosek.
Więc wczoraj wysłałem wniosek bezpośrednio do Banku Sigma. Dziś skontaktował się ze mną doradca z Maxda. Po 2 tygodniach. Powiedział, że mój kredyt jest gotowy do wypłaty i że przyjdzie do mnie po podpis. Na razie powiedziałem, że mnie nie będzie, gdyby chciał przyjść. Generalnie nie przepadam za takimi sytuacjami, ale przeczytałem, że to raczej częsta praktyka w Maxda (miałem nadzieję, że już tego nie robią). Powiedziałem, że jeszcze się odezwę.
I teraz zwracam się do Was. Pilnie potrzebuję porady w tej sprawie, ponieważ nie mam pojęcia co robić i nie chcę niczego źle zrobić. Byłbym bardzo wdzięczny za Waszą pomoc.
Mam następujące problemy/wątpliwości:
W Maxda złożyłem wniosek na 7500 euro bez sprawdzania w bazie i podałem moje wynagrodzenie. Chociaż wydaje się, że z moim wynagrodzeniem tak dużo nie pójdzie, to z Maxda słyszę, że moje pieniądze są gotowe do wypłaty. Czy chodzi o kwotę, której wniosek złożyłem, czy doradca kredytowy powie mi po przyjściu, że możliwa jest tylko mniejsza kwota? (niestety zapomniałem zapytać) To znaczy... oprócz jednej wypłaty, Maxda nie ma jeszcze żadnych dokumentów ode mnie. Jak więc pieniądze mogą być już zatwierdzone?
W Sigma Banku raczej nie rokowano pomyślnie na 7500 euro, ale mimo to złożyłem wniosek. Czy możliwe jest, że wewnętrznie kwota ta będzie inaczej oceniona i 7500 euro będą możliwe?
Szczerze mówiąc, nie wiem teraz, co mam zrobić. Zlecić to przez Sigma Bank? Czy może faktycznie Maxda mogła uzyskać dla mnie wyższy kredyt? Oczywiście mogę jeszcze zadzwonić i zapytać, ale zanim umówię się na spotkanie z pracownikiem, chciałbym się upewnić.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi! Dziękuję z góry!