Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt za pośrednictwem Maxda czy bezpośrednio przez Sigma Bank - jestem zdezorientowany!

Napisany przez wowo26
Witajcie Przed około 2 tygodniami złożyłem wniosek o kredyt bez sprawdzania w bazie w wysokości 7500 euro w Maxda. Otrzymałem tylko e-mail informacyjny, że się odezwą, ale od tego czasu nic się nie działo. Postanowiłem więc sprawdzić jakie jeszcze są możliwości i znalazłem Bank Sigma (jest to bank, z którego Maxda udziela kredytów bez sprawdzania w bazie). Ponieważ nadal nie otrzymałem informacji od Maxda, wczoraj złożyłem wniosek do Banku Sigma. Wysłałem wszystkie niezbędne dokumenty. Wcześniej napisałem z pytaniem czy przy moim wynagrodzeniu w wysokości 1600 euro możliwe jest uzyskanie 7500 euro. Odpowiedzieli, że raczej nie, ale powiedzieli, żebym po prostu wysłał wniosek. Więc wczoraj wysłałem wniosek bezpośrednio do Banku Sigma. Dziś skontaktował się ze mną doradca z Maxda. Po 2 tygodniach. Powiedział, że mój kredyt jest gotowy do wypłaty i że przyjdzie do mnie po podpis. Na razie powiedziałem, że mnie nie będzie, gdyby chciał przyjść. Generalnie nie przepadam za takimi sytuacjami, ale przeczytałem, że to raczej częsta praktyka w Maxda (miałem nadzieję, że już tego nie robią). Powiedziałem, że jeszcze się odezwę. I teraz zwracam się do Was. Pilnie potrzebuję porady w tej sprawie, ponieważ nie mam pojęcia co robić i nie chcę niczego źle zrobić. Byłbym bardzo wdzięczny za Waszą pomoc. Mam następujące problemy/wątpliwości: W Maxda złożyłem wniosek na 7500 euro bez sprawdzania w bazie i podałem moje wynagrodzenie. Chociaż wydaje się, że z moim wynagrodzeniem tak dużo nie pójdzie, to z Maxda słyszę, że moje pieniądze są gotowe do wypłaty. Czy chodzi o kwotę, której wniosek złożyłem, czy doradca kredytowy powie mi po przyjściu, że możliwa jest tylko mniejsza kwota? (niestety zapomniałem zapytać) To znaczy... oprócz jednej wypłaty, Maxda nie ma jeszcze żadnych dokumentów ode mnie. Jak więc pieniądze mogą być już zatwierdzone? W Sigma Banku raczej nie rokowano pomyślnie na 7500 euro, ale mimo to złożyłem wniosek. Czy możliwe jest, że wewnętrznie kwota ta będzie inaczej oceniona i 7500 euro będą możliwe? Szczerze mówiąc, nie wiem teraz, co mam zrobić. Zlecić to przez Sigma Bank? Czy może faktycznie Maxda mogła uzyskać dla mnie wyższy kredyt? Oczywiście mogę jeszcze zadzwonić i zapytać, ale zanim umówię się na spotkanie z pracownikiem, chciałbym się upewnić. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi! Dziękuję z góry!

Re: kredyt za pośrednictwem Maxda czy bezpośrednio przez Sigma Bank - jestem zdezorientowany!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć wowo26, Maxda nie jest bankiem, Sigma jest bankiem. Liczy się tylko to, co bank pisemnie potwierdzi przed Tobą.

Napisany przez wowo26
Dziękuję za odpowiedź, Panie Bankowy. Czyli sugerujesz, że Maxda i tak nie zaoferuje mi innej oferty (bo nie może), niż Sigma? Wiem, że Maxda jest pośrednikiem, ale mogło być, że tacy pośrednicy mają większe szanse na wynegocjowanie czegoś z bankami. Dziwi mnie, że ze strony Maxdy nie było żadnych wskazówek, że 7500 nie mogą być udzielone... ale suma xxx. Według SMS-ów i e-maili mój wniosek kredytowy został zatwierdzony. Brzmi to dla mnie tak, jakby 7500 euro zostało zatwierdzone. Ale wiedząc, że Maxda pośredniczy w kredycie od Sigma Bank, wydaje mi się to dziwne. Być może to tylko mała nadzieja, że 7500 euro zostanie zatwierdzonych. I dlatego teraz nie wiem dokładnie, co zrobić. Czy lepiej kontynuować bezpośrednio przez Sigma, czy pozostawić to Maxdzie w nadziei, że jednak mogą uzyskać więcej, niż ja mogę dostać od banku, zarabiając 1600 euro. Czy to realistyczne, że z moją pensją dostanę 7500 euro kredytu, czy może tylko 5000?

Skontaktuj się aktywnie z Maxda i poproś o pisemne potwierdzenie od odpowiedniego banku. I poinformuj ich aktywnie również o tym, że zamierzasz skontaktować się z bankiem Sigma.

Napisany przez FloHH
Cześć wowo26, wewnętrznym warunkiem do uzyskania kredytu w wysokości 7 500 € dla osoby samotnej jest rzeczywiście dochód wynoszący co najmniej 1 800 € miesięcznie oraz stabilne zatrudnienie na co najmniej 48 miesięcy. Niemniej jednak zdarzają się przypadki, w których Sigma Bank odstąpiła od tych wymogów po złożeniu pisemnego wniosku o kredyt, akceptując niższy dochód. Może się również zdarzyć, że na podstawie Twoich danych zostanie Ci zaproponowany kredyt w wysokości 5 000 €. W takim przypadku dochód w wysokości 1 600 € u Ciebie byłby wystarczający. Jeśli chodzi o Maxda, również słyszałem różne opinie, podobnie jak w przypadku banków. Czasem kredytobiorca dowiaduje się podczas rozmowy podpisywania umowy, że wniosek o kredyt został odrzucony, a zaproponowana kwota jest niższa. Czasem też można usłyszeć oferty ubezpieczeń. Szczerze mówiąc: jeśli celem jest skonkretyzowanie oferty kredytowej w banku, to sensowne jest skorzystanie z pośrednika kredytowego. Musisz dostarczyć dokładnie takie same dokumenty jak w przypadku kontaktu bezpośredniego, a w przypadku Sigma nie otrzymasz lepszych warunków. Po prostu musisz zapłacić część kredytu jako prowizję. Pośrednik kredytowy ma sens, gdy konieczne jest rozwiązanie specjalnej sytuacji (refinansowanie itp.) lub porównanie kilku ofert kredytowych pod względem warunków - a kiedy chcesz zaoszczędzić sobie trudu wypełniania podstawowych danych za każdym razem...

Napisany przez wowo26
Dziękuję za odpowiedzi! @Bankkaufmann Skontaktuję się z Maxda i zapytam. Niemniej jednak mam obawy, że mówią, że wszystko zostało zatwierdzone, a doradca, gdy będzie u mnie, nagle powie, że jest mniej. Ale zobaczymy, co mi powiedzą. @FloHH To, co napisałeś, to również to, co mi przychodzi do głowy. Robienie wizyt domowych wzbudza we mnie duże wątpliwości, ponieważ w dzisiejszych czasach wszystko można załatwić także online lub pocztą. To może mieć sens tylko wtedy, gdy Maxda chce osiągnąć coś więcej. Łatwiej jest przecież komuś wcisnąć ubezpieczenie, gdy osoba ta siedzi naprzeciwko nas, niż przez telefon czy na papierze. Zgadzam się również z tym, że nie ma sensu korzystać z pośrednika, gdy można ubiegać się o kredyt bezpośrednio w banku. Nie wiedziałem, że to możliwe, zanim złożyłem wniosek w Maxda. Gdy przez kilka dni nie odezwało się nic od Maxda, dalej samemu sprawdzałem w internecie, jakie istnieją jeszcze rzetelne możliwości. W ten sposób trafiłem na Bank Sigma i dopiero wtedy zauważyłem, że Maxda pośredniczy w kredytach z tej instytucji. Oczywiście uważam także za rozsądne oszczędzanie na opłatach pośredników, jeśli tylko jest to zwykłe pośrednictwo. Płaciłoby się to, gdyby pośrednik faktycznie osiągnął to, o co się wystarał. Ale tak nie widzę w tym sensu. Dla wielu ludzi z pewnością jest to duża pomoc, ale jak już zauważyli Państwo, raczej dla innych przypadków. Jestem również nieco zdezorientowany, ponieważ w internecie wiele osób opisuje przebieg do wypłaty inaczej. W Maxda brzmi to tak, że doradca kredytowy przychodzi, podpisuję dokumenty, a następnie pieniądze są wypłacane. Na różnych forach czytam, że najpierw trzeba uzyskać poświadczenie zrzeczenia się (notariusz, urząd stanu cywilnego itp.), aby wynagrodzenie mogło zostać zajęte, jeśli ktoś nie zapłaci (nie mam takiego zamiaru). Czy to będzie odpadać, jeśli kredyt będzie pośredniczył przez pośrednika? Jestem bardzo ciekawy, co przyjdzie od Banku Kredytowego Sigma. Załóżmy, że 7500 to za dużo (co można założyć). Czy bank po prostu odrzuci wniosek, czy też umowa zostanie podpisana na kwotę możliwą?

Napisany przez FloHH
W różnych forach można przeczytać, że najpierw trzeba poświadczyć oświadczenie o cesji (notariusz, urząd miejski itp.), aby móc pobrać wynagrodzenie w przypadku braku płatności (nie mam zamiaru tego robić). Czy to odbywa się mimo to, gdy kredyt jest zawierany za pośrednictwem pośrednika? Zgodnie z przepisem § 411 BGB dotyczy to tylko pracowników publicznych i urzędników. W innych przypadkach wystarcza Procedura Post-Ident. Zarówno jedno, jak i drugie musi być zrealizowane również przy zaangażowaniu pośrednika . Dokonuje się tego za pomocą umowy kredytowej , którą zazwyczaj otrzymuje się bezpośrednio od Sigma. Jedyne, co być może oszczędza się przy korzystaniu z pośrednika ( ale również w tym przypadku nie jestem tego pewien ) to złożenie wyciągu z konta, z którego wynika, że faktycznie jest się właścicielem podanego konta bieżącego. Zawsze musisz pamiętać. Sigma ma jako jedyną zabezpieczenie Twoje wynagrodzenie . Być może jeszcze polisę na życie , którą trzeba podać w wniosku kredytowym . ( Czy musiałeś również złożyć formularz Sigma w Maxda? Jeśli nie, to już bardzo mnie to zaniepokoiło. Sigma nie robi niczego, dopóki nie otrzyma podpisanego wniosku kredytowego na swoim formularzu ) . Nie będą oni bardziej pobłażliwi tylko dlatego, że zaangażowany jest duży pośrednik kredytowy. Jestem bardzo ciekawy, co zaoferuje Sigma Kreditbank. Załóżmy, że 7500 to za dużo (co można przypuszczać). Czy bank po prostu odmówi, czy umowa zostanie podpisana na sumę, która byłaby możliwa? Prawdopodobnie będziesz musiał złożyć wniosek o nowy kredyt w kwocie 5.000,- . Jeśli odrzucenie wynika tylko z niewystarczającego dochodu i wszystko inne na papierze jest w porządku ( musiałeś mieć swoje powody, żeby ubiegać się o kredyt bez analizy zdolności kredytowej) , po prostu zadzwoń do nich i omów to. Moim doświadczeniem jest, że nawet w przypadku początkowych trudności z płatnościami są oni nadal bardzo ustępliwi. Istnieją niemieckie banki , które zajmują się trudnymi relacjami kredytowymi (na przykład bank, który nosi nazwę miasta z Zagłębia Ruhry ) , które są znacznie mniej elastyczne ...

Napisany przez wowo26
@FloHH Pewnie masz swoje powody, że szukasz kredytu bez sprawdzania w bazie dłużników Schufa Niestety, tak właśnie jest. Życie potrafi czasem zaskoczyć. Przychodzi taki moment, kiedy wydaje się, że wszystko jest już poukładane, lecz niestety, nikt nie przejmuje się tym. Jeśli kredyt zostanie zatwierdzony, sprawy się jakoś ułożą, dlatego byłoby świetnie, gdyby to się udało (tak samo jak dla wielu innych). Taka sytuacja wynika z przepisu § 411 BGB i dotyczy wyłącznie pracowników sektora publicznego oraz urzędników. Ja pracuję w sektorze publicznym, więc w moim przypadku to jeszcze przede mną, prawda? Czy w ogóle wiesz, dlaczego to jest konieczne? Rozumiem kwestię PostIdent, ale co stoi za tym wszystkim? Czy musiałeś również wysłać formularz od Sigmy do Maxda? Nie, wypełniłem tylko formularz online i przesłałem moje ostatnie odcinki wypłaty. Nic więcej. To mnie również zaskoczyło. W formularzu Sigma Kreditbank jest więcej dokumentów do przesłania. Po tych samych dokumentach pytał również doradca kredytowy, gdy przychodził do mnie. Czyli mimo wszystko musiałbym wysłać te dokumenty ponownie, co wydłużyłoby oczekiwanie. Lepiej było wysłać wszystko bezpośrednio do Sigmy i nie korzystać z pośrednika. Jestem bardzo ciekawy, jak długo to teraz potrwa. Oczywiście nie byłoby zbyt przyjemnie, gdyby bank poprosił mnie o ponowne przesłanie wniosku. To tylko by wszystko opóźniło. Lepiej, gdyby od razu przesłali umowę z zatwierdzoną kwotą. Ja już będę zadowolony i wdzięczny, jeśli w ogóle uda mi się to załatwić.

Napisany przez FloHH
Jestem zatrudniony w sektorze publicznym, więc mam to zdecydowanie jeszcze przed sobą?! Czy w ogóle wiesz dlaczego to musi być zrobione? PostIdent jest jasny. Przepisy dotyczące urzędników w służbie publicznej są ogólnie stosowane do wszystkich pracowników: ze względu na zasadę alimentacyjną państwo zakłada, że jego wypłaty wynagrodzenia są w zasadzie bardzo osobiste i wypłacane bezpośrednio pracownikowi. Gdy pojawia się trzecia strona poprzez cesję, cesja musi być uwierzytelniona. Szczerze mówiąc, żadne banki, które znam, nie robią tego inaczej. W służbie publicznej można również zajmować wynagrodzenie bez uwierzytelnienia. Sigma jednak traktuje to bardzo poważnie, ponieważ - powtarzam - stanowi to jedyny sposób na zabezpieczenie. Jeśli Twój dział personalny ma pieczęć urzędową, możesz tam bezpłatnie dokonać uwierzytelnienia. W przeciwnym wypadku musisz udać się do notariusza lub urzędu miejskiego. Wtedy nie będziesz potrzebował PostIdent. To jest częścią procesu uwierzytelnienia... Jestem bardzo ciekawy, jak długo to zajmie. Oczywiście nie byłoby to zbyt fajne, gdyby bank powiedział, żebym wysłał wniosek ponownie. To by jeszcze bardziej się przeciągnęło. Lepiej jest, gdy oni od razu wysyłają umowę z kwotą, którą zatwierdzają. Ale jestem już szczęśliwy i wdzięczny, jeśli w ogóle to się uda. Nie znam Twojej sytuacji życiowej i nie należę do moralnych kaznodziejów tutaj, którzy potępiają branie kredytów i uważają każdego, kto wpadł kiedyś w spiralę długów, za przewlekle niekompetentnego. Dlatego radzę, że oprócz Sigmy istnieje również na przykład Auxmoney (w zasadzie zorganizowani prywatni inwestorzy), gdzie mógłbyś spróbować szczęścia. Nawet z negatywnym wpisem w rejestrze dłużników, ale wtedy z bardzo wysokimi odsetkami. Tutaj także ważne jest Twoje obecne stan finansów i to, jak bardzo tkwisz w kłopotach. Jeśli potrzebujesz kredytu jako dodatkowego obciążenia obok istniejących zobowiązań, może być bardziej optymalne skorzystanie z pomocy doradcy ds. zadłużenia...

Napisany przez wowo26
@FloHH

Eigentlich macht das keine Bank, die ich kenne. Und auch im öffentlichen Dienst werden Gehaltspfändungen ohne Beglaubigung durchgeführt. Sigma nimmt das jedoch sehr ernst, weil - ich wiederhole mich - es die einzige Sicherheit ist.

Das ist keine tolle/angenehme Sache, aber ich verstehe, dass bei Menschen mit schlechter Schufa solche Sicherheiten erforderlich sind. Ich habe definitiv nicht vor, nicht zurückzuzahlen, also habe ich keine Angst davor. Es ist jedoch ein seltsames Gefühl.

Meine finanzielle Situation ist nicht aussichtslos, aber recht verfahren. Der Kredit würde komplett für die Umschuldung genutzt werden und ausreichen, um wieder positiv in die Zukunft schauen zu können. Zu erwähnen ist, dass ich nicht aufgrund dieses Gehalts in diese Spirale geraten bin. Ich habe vor Jahren meinen Vollzeitjob verloren und obwohl ich nahtlos wieder eine Arbeit gefunden hatte, war es jahrelang nur ein Teilzeitjob. Aber ich will nicht klagen, anderen geht es noch schlechter. Natürlich war es auch selbstverschuldet, denn andere kommen mit weniger Gehalt aus. Es brach einfach alles auf einmal zusammen. Man hatte laufende Verpflichtungen, die auf das hohe Gehalt ausgerichtet waren und plötzlich halbierte es sich fast. Es war schwierig, obwohl man alles gesenkt hat... aber das kennen viele.
So oder so.... ich habe beruflich wieder Fuß gefasst und werde ab November nächsten Jahres mehr verdienen (aufgrund einer Weiterqualifikation). Die Zahlung des Sigma-Kredits wäre jetzt schon für mich tragbar und spätestens ab November des folgenden Jahres sowieso.
Deshalb versuche ich diesen Weg und hoffe, dass es funktioniert.

Napisany przez FloHH
ale rozumiem, że ludzie z niską oceną w Schufa potrzebują takiego zabezpieczenia. To nie ma nic wspólnego. Sigma nie wie nawet o Twojej ocenie w Schufa. I można w to ledwo wierzyć - korzystają z tej oferty również osoby z czystą oceną w Schufa, na przykład dlatego, że nie chcą zniszczyć swojej zdolności kredytowej wyrażonej przez wynik oceny. Sigma po prostu nie ma innych zabezpieczeń. Poza tym nie musisz w ogóle tłumaczyć, dlaczego szukasz pożyczki w ten sposób. Gdy już odzyskasz równowagę i będziesz dążyć do sensownego, trwałego rozwiązania zadłużenia, a Sigma nie okaże się odpowiednim partnerem (na przykład gdy oferta tylko 5,000 euro nie byłaby wystarczająca dla twoich celów), zawsze istnieje opcja skorzystania z Auxmoney (będzie to zależało od Twojej historii) lub spróbowania z Deutsche Bank. Albo możesz skontaktować się z niezależnym doradcą finansowym, który podejmie z Tobą osobiste rozmowy. Jeśli wszystko zawiedzie, zawsze pozostaje skorzystanie z doradztwa dla dłużników. Jeśli faktycznie dobrze sobie poradzisz z kwotą 7,500 euro, to finansowo droga przed Tobą jeszcze nie jest przesądzona...

Napisany przez ElephantMan
Zgadzam się: jeśli chcesz skorzystać z usług Sigma Kreditbank, nie potrzebujesz pośrednika. Wszystkie niezbędne dokumenty są dostępne na stronie internetowej banku. A jeśli masz pytania, obsługa jest tam wzorowa, zarówno telefonicznie, jak i drogą mailową. Pozostaje tylko pytanie, czy wytrzymałbyś z kredytem Sigma Kredit w wysokości 5 000 € czy jednak musiałbyś się zadowolić pełnymi 7 500 €. Druga kwota prawdopodobnie przekroczyłaby Twój dochód netto. Ważne jest również, aby nie spieszyć się z decyzją. Niedawno również zaciągnąłem [url]kredyt[/url] w Sigma Kreditbank. Ponieważ wszystko odbywa się drogą pocztową, listy mają swoje odpowiednie terminy dostarczenia, a do tego dochodzi indywidualne sprawdzenie wniosku (co samo w sobie jest zaletą, ponieważ nie wszystko odbywa się przez algorytmy), co może potrwać trzy do czterech tygodni, zanim kwota pojawi się faktycznie na koncie. W moim przypadku od złożenia wniosku do wypłaty minęły trzy i pół tygodnia.

Bardzo dobrze opisane. Oczywiście bezpośrednie złożenie wniosku o [url]kredyt[/url] w Sigmabank jest bardziej sensowne niż poprzez pośrednika, który na pewno chciałby dodatkową prowizję za pośrednictwo.

Jak jest w SIGMA w sprawie harmonogramu odsetek i spłat. W niemieckich bankach w Niemczech można go zawsze zażądać. Czy można to zrobić również w SIGMA? Po opłaceniu pierwszej raty chciałbym mieć ogólny obraz, kiedy ma być jaka kwota spłaty. Czy bank zawsze chce otrzymać całą kwotę 4206 euro (przy kwocie kredytu 3500)? Być może w ciągu 40 miesięcy będzie jakaś mniejsza kaletka pieniężna, którą mogę użyć do spłaty.

Napisany przez FloHH
Według mojej wiedzy, Sigma nie oferuje harmonogramu spłat. Jednak jest możliwa wcześniejsza spłata pozostałej kwoty kredytu. Kwotę do spłaty zostanie Ci wtedy przekazana przez bank...

FloHH pisze: Według mojej wiedzy, Sigma nie ma planu spłaty .
Wysłałem teraz w tym tygodniu po prostu e-mail i na moje zapytanie otrzymałem plan spłaty kapitału i odsetek drogą mailową. Plan jest dostępny w SIGMA. Tak naprawdę nie jest trudno go stworzyć - stopy procentowe i liczba rat są zawsze takie same, więc trzeba tylko podać imię i odpowiednie miesiące. Ale dobrze, że ten plan istnieje. Nadal jestem bardzo zadowolony z banku kredytowego SIGMA. Oczywiście, oprocentowanie jest wysokie, ale na pewno w momencie zaciągnięcia kredytu nie byłoby znacznie lepsze w innych bankach. Dzięki temu oszczędzam sobie kłopotów z SCHUFA i jestem bardzo zadowolony z usług i przejrzystości banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata