Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura i zabezpieczenie socjalne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Jestem nowicjuszem w sprawach finansów i już skonsultowałem się z wieloma niezależnymi maklerami, ale niestety nadal nie wiem, jak mam zabezpieczyć się na starość. Mój doradca podatkowy odradza mi składanie wniosku o rentę Riester, ponieważ jest ona uwzględniana przy ustalaniu świadczenia minimalnego, co ostatecznie korzysta tylko państwu. Czy inne renty również są brane pod uwagę przy ustalaniu świadczenia minimalnego, czy jeśli zakładamy najgorszy scenariusz i dostaję świadczenie minimalne na starość, to czy moje ubezpieczenie emerytalne dopłaci od góry? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wyjaśnienia. Dziękuję!

Napisany przez ADMCI4
Czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?

Napisany przez PI112
Chciałbym nikomu z daleka nie odmawiać kompetencji, ale uważam, że twierdzenie Twojego doradcy podatkowego jest wprowadzające w błąd. Zabezpieczenie socjalne wynosi obecnie 351€ miesięcznie (patrz Hartz IV). Jeśli jednak obecnie potrzebujesz doradcy podatkowego, oznacza to pewne dochody, a z obecnej sytuacji wynika, że raczej nie będziesz kwalifikować się do zabezpieczenia socjalnego. Tutaj również uwzględniane są wszystkie inne przychody i aktywa, a więc twierdzenie, że dotyczy to wyłącznie Riester, jest po prostu fałszywe. Ponadto, powiedzieć nie oszczędzam na później, bo jeśli dostanę 300€ miesięcznie, państwo doliczy mi na koniec jeszcze 20€ do zabezpieczenia socjalnego, to jest samobójstwo gospodarcze, nawet wtedy nadal masz 280€ więcej niż w innym przypadku. Podsumowując, nie mogę dać ostatecznej rady dotyczącej Twojego zabezpieczenia emerytalnego, ponieważ Cię nie znam. Aby móc wydać opinię, trzeba ustalić, co planujesz (wiek emerytalny, dostępność, ryzyko, itp.), a także Twoje warunki życiowe (stan cywilny, dzieci, dochody itp.). Dobra konsultacja na temat zabezpieczenia emerytalnego wymaga dłuższej osobistej rozmowy. Mam nadzieję, że nie wprawiłem Cię jeszcze bardziej w zakłopotanie, ale udzielenie tutaj wskazówki jest nieuczciwe, jeśli tak niewiele wiadomo o drugiej stronie. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za odpowiedź! Rozumiem, o co chodzi, oczywiście jest trudno doradzić komuś, kogo się nie zna. Ale może to pomoże: Mam około 20 lat, jestem singielką, ale w długotrwałym związku partnerskim, pracuję jako urzędniczka i niestety jestem tak zdezorientowana przez porady różnych maklerów, że nie wiem, jak najlepiej zadbać o swoją przyszłość pod względem emerytalnym. W zasadzie interesuje mnie również, jak to funkcjonuje z tradycyjnymi planami emerytalnymi, czy zasadniczo mogą one być wliczane do świadczenia minimum socjalnego? Będę wdzięczna za ponowną opinię!

Napisany przez PI112
Cześć, najpierw informacja odnośnie Twojego ostatniego pytania. Grundsicherung im Alter jest zliczana z wszystkim, co posiadasz w postaci majątku lub dochodów, działając podobnie jak w przypadku oceny przy Hartz IV. Ogólnie rzecz biorąc, musiałbyś się bardzo postarać, aby skorzystać z Grundsicherung (co za brzydkie słowo) jako że jesteś zatrudniony na etacie i zakładam, że zarabiasz adekwatnie do tego stanowiska. Jak już wspomniałem, zgodnie z tekstem prawnym kwota bazowa wynosi 351€ miesięcznie, więc bardzo szybko przekraczasz ten próg. Teraz, jeśli chodzi o Twoje pytanie, co bym Ci polecił. W zależności od kwoty, którą chcesz przeznaczyć co miesiąc na kwestię zabezpieczenia emerytalnego (bardziej odpowiednie jest oszczędzanie) polecam mieszankę różnych wariantów. Na początek emeryturę zdecydowanie polecam Riester, gdzie otrzymujesz dofinansowanie od państwa, dodatkowo możesz odliczyć składki, czyli dofinansowanie przy Riester to co najmniej Twój osobisty podatek dochodowy. Ponadto potrzebujesz ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków, gdzie istnieją warianty, w których wypłata kapitału jest wolna od podatku. Dla kapitału dostępnego krótkoterminowo najlepiej nadaje się plan oszczędnościowy w funduszach, ponieważ w ten sposób zawsze możesz dysponować swoim kapitałem (np. na zakup samochodu itp.). Ogólnie jednak trzymam się swojej opinii, że bez dokładnej wiedzy na temat aktualnej sytuacji zabezpieczenia (ubezpieczenie emerytalne itp.) nie jest możliwe wydanie optymalnej opinii. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję, zasięgnę informacji na ten temat.

Napisany przez PI112
Cześć, chciałem zapytać, do jakiego wniosku w końcu doszedłeś. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata