Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Problemy z ubezpieczeniem bezpośrednim - Urząd Skarbowy

Napisany przez Juppi
Cześć drogie Forum,
jestem tu nowy i od niedawna na emeryturze. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie moje [url]ubezpieczenie[/url] bezpośrednie. Przed przejściem na emeryturę długo chorowałem i po zakończeniu świadczenia z ubezpieczenia chorobowego płaciłem składki na [url]ubezpieczenie[/url] bezpośrednie. Myślałem, że mogę odliczyć je jako wydatek na zabezpieczenie socjalne. Teraz dostałem wiadomość od mojego doradcy podatkowego, że urząd skarbowy nie uznaje tych wydatków, ponieważ nie zostały przesłane drogą elektroniczną, co jest wymagane przez prawo. Agent ubezpieczeniowy mówi, że nie może tego przesłać drogą elektroniczną, dopiero przy wypłacie środków z umowy. Teraz mam więc zaświadczenie o opłaconych składkach i nie wiem, co z nim zrobić. Chciałbym najpierw zmienić [url]ubezpieczenie[/url] na moje nazwisko, wcześniej to było na pracodawcy jako ubezpieczającym. Czy ktoś miał podobne doświadczenia lub zna jakieś porady? Dziękuję bardzo. Juppi, Solingen

Re: Problemy z ubezpieczeniem bezpośrednim - Urząd Skarbowy

Napisany przez marinapecunia
Więc ubezpieczenie emerytalne musi być zawarte przez firmę akcyjną, czyli to Ty jesteś ubezpieczającym i Ty dokonujesz wpłat. Jeśli nie masz już firmy akcyjnej, w niektórych przypadkach możesz przenieść ubezpieczenie na „zwykłe” ubezpieczenie na życie i oczywiście zarejestrować się jako ubezpieczający, wówczas korzyści wynikające z tego będą zgodne z normalnymi składkami na zabezpieczenie emerytalne. Agent powinien Ci o tym powiedzieć, może zmienić umowę, jeśli chcesz nadal wpłacać składki. W przeciwnym razie anuluj umowę lub zawieś ją bez składania składek, w zależności od tego, co jest odpowiednie. Możesz także zmniejszyć składkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata