Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie oprocentowanie jest realistyczne dla dwóch obligacji ETW?

Napisany przez xxcrashxx2
Hej wszystkim,

mam pytanie. Razem z moją partnerką zastanawiamy się nad zakupem 2 mieszkań. Obydwa mieszkania mają kosztować razem 280 000€. Lokalizacja jest dobra, w Regionie Nadreńsko-Majńskim. Obecnie mamy około 90 000€ wkładu własnego, który chcielibyśmy zainwestować. Koszty zakupu wyniosą około 40 000€, a w jednym z mieszkań chcielibyśmy zrobić nową łazienkę, co wiązałoby się z kosztem około 10 000€.

O nas: Oboje jesteśmy zatrudnieni, ona ma 50 lat, a ja 38 lat, oboje na czas nieokreślony. Razem netto zarabiamy około 5000€.

Mieszkanie 1. chciałbym zamieszkać, a

Mieszkanie 2. chcielibyśmy wynająć. Moje czynsz miesięczny przewyższałby ratę [url]kredytu[/url] o około 20%.

Moja partnerka ma już spłacone mieszkanie bez żadnych opłat najmu. Jednak to mieszkanie nie ma służyć jako zabezpieczenie i pozostanie na marginesie.

Zamierzam odwiedzić banki jutro. Chciałem jednak zapytać, z jakim oprocentowaniem możemy się liczyć? Chciałbym mieć przybliżony zarys.

Okres kredytowania co najmniej 15 lat. Zwyczajny [url]kredyt[/url] ratalny, bez żadnej dodatkowej ochrony.

Gdzie najlepiej złożyć wniosek? Jestem w Deutsche Postbank, a moja partnerka w Sparkasse. Czy warto tam się udać?

Jeśli ktoś ma dobre oferty, proszę o przesłanie mi prywatnej wiadomości.

Z góry dziękuję.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
Jeśli chodzi o stopy procentowe, to teraz nie mogę powiedzieć zbyt wiele, ale sądzę, że powinieneś wkładać jak najwięcej własnych środków do mieszkania, które zamierzasz zamieszkać, a jak najmniej do mieszkania, które będziesz wynajmować. Dodatkowo zalecam jak największe spłacanie [url]kredytu[/url] dla mieszkania, które zamierzasz zamieszkać, a jak najmniejsze dla drugiego ze względu na korzyści podatkowe.

Napisany przez Hilfe
Popieram Hermüllera

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć xxcrashxx2, Twoje warunki są jak dotąd dość dobre.
Byłoby głupie, gdybym po prostu krzyczał Ci stawkę procentową, zwłaszcza że w przypadku nieruchomości o wartości dochodowej powinno się mieć kompletną, szczegółową dokumentację.
W przeciwnym razie, jeśli masz na to czas, udaj się do swoich banków domowych i uzyskaj - przy niektórych dokumentach - porównawcze oferty także od niezależnych pośredników finansowych.

Napisany przez NaTwoim13
Witaj xxcrachxx2,
Pytania, które się pojawiają z góry:
1) Skąd wiesz, że twoje czynsz jest o około 20% wyższy niż stopa finansowania? Czy znasz już stopę finansowania?
2) Co masz na myśli mówiąc o 15 latach okresu [url]kredytu[/url]? Czas na jaki jest ustalona stopa procentowa czy koniec spłaty [url]kredytu[/url]?
3) W którym mieszkaniu ma być odnowiona łazienka? W mieszkaniu użytkowanym własnie czy wynajętym?
4) Jakie miesięczne kwoty odsetek i spłaty [url]kredytu[/url] sobie wyobrażacie?
5) W jakim mieście? Mając tę wiedzę można uwzględnić lokalnych dostawców w ofercie.
6) Czy już skonsultowaliście się z doradcą podatkowym? Pytam, bo kategorycznie wykluczyłeś umowę oszczędnościową dla wynajmowanego mieszkania.
Oczywiście warto odwiedzić Postbank i Sparkasse, aby zasięgnąć ofert.

Napisany przez Heimatexperte
Trzymam w przypadku tego stwierdzenia ostateczne odpowiedzi z porzuconą stopą procentową za niewłaściwe podejście. Dodatkowo zdecydowanie zalecam skonsultowanie się ze specjalistą od podatków, który mógłby doradzić, jaki byłby najlepszy sposób budowy finansowania w celu uzyskania optymalnych korzyści, również pod względem podatkowym, z wynajmowanego mieszkania, gdzie endfällige finansowanie z zastępstwem spłaty mogłoby być korzystne.

Ogólnie - nie twierdząc, że to jest idealne dla Twojej sytuacji, ponieważ jej nie znam - zalecam wykorzystanie funduszy własnych przede wszystkim na cele związane z mieszkaniem własnym oraz dokonanie tam wysokiej spłaty. W przypadku wynajmowanego mieszkania można postępować odwrotnie, co oznaczać może finansowanie na poziomie 100% lub nawet powyżej, w ostateczności zabezpieczone na mocy warunków związanych z mieszkaniem własnym, z zawieszeniem spłaty lub minimalną spłatą.

Jeśli chodzi o pozostałe dane ramowe, wygląda to bardzo dobrze na pierwszy rzut oka, jednak szczegóły zawsze powinny być omówione w osobistym spotkaniu.

Ogólnie jeszcze jedna wskazówka: nie wykluczałbym żadnej opcji finansowania (na przykład BSV), zawsze warto rozważyć różne warianty i obliczyć całkowite koszty dla porównania. Istnieją doradcy, którzy wykonują takie porównanie całkowitych kosztów także po uwzględnieniu podatków, czyli obliczają efekty podatkowe według posiadanych przez Ciebie informacji i porównują, która opcja jest najbardziej korzystna po uwzględnieniu podatków i całkowitych kosztów. To może dokonać istotnych różnic.

Napisany przez xxcrashxx2
Cześć wszystkim
najpierw przepraszam, że się nie odezwałem, miałem dużo na głowie.
Jeśli chodzi o BSV, to jestem po prostu zgorzkniały, miałem 2 z nich, tak samo jak moi rodzice, i w ogóle się nie przydały. Zawsze były bezużyteczne, gdy ich potrzebowaliśmy.
System za nimi był dla mnie po prostu zbyt nieprzejrzysty. Może się to teraz zmieniło. Ale obojętne.
Chciałem tylko jeszcze raz podzielić się swoją opinią na temat całej akcji. Może pomoże to innym, którzy chcą mieć choćby punkt odniesienia.
Teraz obie mieszkania są finansowane przez Frankfurter Sparkasse za pomocą dwóch zwykłych [url]kredytów[/url] ratalnych. Obie nieruchomości są teraz wynajmowane (moje mieszkanie, które chciałem używać, wkrótce zamieszka teściowa, a ja przeprowadzam się do dziewczyny) Obie nieruchomości same się utrzymują z wynajmu plus pewien zapas, aby pokryć podatek.
Oprocentowanie wyniosło teraz 1,84%. Uważam to za całkiem dobre, biorąc pod uwagę, że [url]kredyt[/url] jest tylko na moje nazwisko.
Z dziewczyną myślimy już o kolejnym projekcie. Może możecie mi w tym pomóc. Link -> Nieruchomość zagraniczna
Jeszcze raz dziękuję wszystkim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata